EICMA 2023: HORWIN SENMENTI 0 - Στην παραγωγή με 100 hp, 200 χλμ/ώρα τελικής, 300 χλμ. αυτονομίας και φόρτιση 0-80% σε 30 λεπτά!

Αδιανόητα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά, που αν ισχύουν θα μιλάμε για πραγματικά επανάσταση στην ηλεκτροκίνηση
motomagEICMA 2023: HORWIN SENMENTI 0 – Το πρώτο δημιούργημα του Project Horizon με εξωπραγματικά χαρακτηριστικά!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/11/2023

Η HORWIN, που μας συστήθηκε στην Ελλάδα το 2023 μέσω του αποκλειστικού αντιπροσώπου της Ι.Δ. ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ Α.Ε.Σ.Ε., παρουσίασε στην EICMA 2023 το SENMENTI 0, με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά να εντυπωσιάζουν σε βαθμό που γεννά τη δυσπιστία...

Το είχαμε δει στην EICMA 2022 ως πρωτότυπο, όπου εντυπωσίασε με τα εξωπραγματικά τεχνικά του χαρακτηριστικά, αλλά και την εμφάνισή του που έμοιαζε να μην χρειάζεται και πολλά για να βγει στην παραγωγή. Στη φετινή EICMA 2023 η HORWIN όχι μόνο δεν έβαλε φρένο στις δηλώσεις της, αλλά παρουσίασε το εξωγήινο SENMENTI 0, ανακοινώνοντας πως θα το βγάλει σε περιορισμένη παραγωγή το 2024!

EICMA 2023: HORWIN SENMENTI 0 – Το πρώτο δημιούργημα του Project Horizon με εξωπραγματικά χαρακτηριστικά!

Το νέο ηλεκτρικό σκούτερ αποτελεί το πρώτο δημιούργημα του Project Horizon, όπως το ονομάζει η HORWIN, με συνιδρυτή τον Ολλανδό Arjan van der Boom, ιδρυτή της Ironwood Custom Motorcycles, γνωστό για τις custom και vintage δημιουργίες του. Το πρόγραμμα αυτό, όπως μας ενημερώνει η εταιρεία, δημιουργήθηκε με σκοπό να συγκεντρώσει όλους τους Ευρωπαίους αναβάτες ηλεκτρικών δικύκλων και καινοτόμων στον τομέα της κινητικότητας, με τους σχεδιαστές και μηχανολόγους της HORWIN. Σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η έρευνα, εξέλιξη και δοκιμή πρωτοποριακών μοντέλων.

Στις δραστηριότητές του Project Horizon περιλαμβάνεται η επιμέλεια και η υποστήριξη της αναδυόμενης νέας τεχνολογίας της ηλεκτροκίνησης, όπως για παράδειγμα με τη δημιουργία δημόσιων εγκαταστάσεων φόρτισης. Ακόμη στο πεδίο δράσης της είναι η ανάληψη διοργάνωσης εκδηλώσεων για προϊόντα που απευθύνονται στη μικροκινητικότητα, η Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων και η συνεργασία για τον σχεδιασμό και την δοκιμή πρωτότυπων κατασκευών. Τέλος, τα μέλη του Project Horizon θα έχουν πρώτα πρόσβαση σε μοντέλα παραγωγής και περιορισμένες εκδόσεις.

EICMA 2023: HORWIN SENMENTI 0 – Το πρώτο δημιούργημα του Project Horizon με εξωπραγματικά χαρακτηριστικά!

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υψηλής απόδοσης ηλεκτρικού σκούτερ SENMENTI 0, είναι άκρως εντυπωσιακά. Ο υγρόψυκτος ηλεκτροκινητήρας έχει μέγιστη ισχύ 74kW (ή αλλιώς… 100 ίππους) και τερατώδη ροπή… 91,16 χιλιογραμμόμετρων! Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος στο κέντρο του σκούτερ, με την τελική μετάδοση να γίνεται με ιμάντα.

Η τελική φτάνει τα 200 χ.α.ω. με τα 0-100 χ.α.ω να έρχονται, σύμφωνα με τη HORWIN σε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα, ενώ η αυτονομία που ανακοινώνεται φτάνει τα… 300 χιλιόμετρα! Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι δηλώσεις της εταιρείας για της φόρτισης, καθώς για να φτάσει από το 0% στο 80% η μπαταρία των 16,9kWh χρειάζεται μόλις 30 λεπτά.

Το ονομαστικό βάρος φτάνει τα 230 κιλά, με το ύψος της σέλας να παραμένει σε λογικά πλαίσια στα 795 χιλιοστά, ενώ διαθέτει και ρυθμιζόμενο σε θέση μαξιλαράκι μέσης για τον αναβάτη. Το μεταξόνιο είναι αρκετά μακρύ στα 1.500 mm, με έμφαση στην σταθερότητα.

EICMA 2023: HORWIN SENMENTI 0 – Το πρώτο δημιούργημα του Project Horizon με εξωπραγματικά χαρακτηριστικά!

Οι αναρτήσεις έρχονται από την KYB με ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 χιλιοστών μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω. Στα φρένα βρίσκουμε δύο δίσκους μπροστά με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, οι οποίες καλύπτονται από πλαστικά που από μακριά σε μπερδεύουν ότι πρόκειται για σύστημα hub-steering. Πίσω, ένας δίσκος συνεργάζεται με δαγκάνα δύο εμβόλων, ενώ το ABS Bosch 10 ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Οι ζάντες είναι 16 και 14 ιντσών με ελαστικά διαστάσεων 120/80-16 και 160/60-14 μπροστά και πίσω, αντίστοιχα.

Ο βασικός εξοπλισμός του περιορισμένης παραγωγής SENMENTI 0 είναι ιδιαίτερα πλούσιος. Παίρνουμε ανάσα και ξεκινάμε: έγχρωμη TFT οθόνη 7 ιντσών που υποστηρίζει και λειτουργία CarPlay, ασύρματος φορτιστής, θύρα ταχείας φόρτισης USB, ηλεκτρικομαγνητικό κλείδωμα τιμονιού και άνοιγμα σέλας, θερμαινόμενα grip και σέλα, τέσσερα Riding Modes (Standard, Sport, Rain, Custom), keyless κεντρικός διακόπτης, σύστημα μέτρησης πίεσης ελαστικών TPMS, δυνατότητα κλειδώματος/ξεκλειδώματος μέσω NFC, Bluetooth και της εφαρμογής, και τέλος 30 αισθητήρες και κάμερες για να λαμβάνουν όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Ελπίζουμε να μην ξεχάσαμε κάτι…

EICMA 2023: HORWIN SENMENTI 0 – Το πρώτο δημιούργημα του Project Horizon με εξωπραγματικά χαρακτηριστικά!

Δίπλα στο SENMENTI 0, που θα βγει στην παραγωγή, βρέθηκαν δύο ακόμα concept που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Το SENMENTI X με αντισυμβατικό hub-steering μπροστινό σύστημα που είχαμε δει και πέρυσι στην EICMA 2022, αλλά και το εντελώς νέο SENMENTI 11 επίσης με σύστημα hub-steering που εντυπωσιάζει με το ιδιαίτερο πίσω ελαστικό του που είναι χωρισμένο στα δύο. Σύμφωνα με τη Horwin, το SENMENTI 0 αναμένεται στην παραγωγή το 2024, και είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε αν όντως τα εξωπραγματικά χαρακτηριστικά του ισχύουν. ΑΝ ισχύουν, τότε το SENMENTI 0 θα είναι πραγματικά NEXT LEVEL e-scooter, φέρνοντας νέα δεδομένα στην κατηγορία!

Ετικέτες

Royal Enfield - Αυξάνεσθε και πληθύνεστε για την δικύλινδρη πλατφόρμα των 650 κυβικών

Τα Interceptor 650 Bear και Classic 650 Twin αναμένεται να είναι οι νέες προσθήκες, με το πρώτο να κατοχυρώνει και το εμπορικό του σήμα
motomagRoyal Enfield – Αυξάνεσθε και πληθύνεστε για την δικύλινδρη πλατφόρμα των 650 κυβικών
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/5/2024

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από τις Η.Π.Α., μετά τα Super Meteor 650 και Shotgun 650, η Royal Enfield σχεδιάζει να φέρει ακόμα δύο νέα μοντέλα τα οποία θα εξοπλίζονται με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 648 κυβικών, με το Interceptor 650 Bear να αποκτά πλέον και δικό του εμπορικό σήμα.

Παραμένοντας πιστή στο πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει στους επενδυτές, αναφορικά με τον εμπλουτισμό της γκάμας της, η Royal Enfield δεν δείχνει να έχει στόχο να σταματήσει. Ήδη, η εταιρεία έχει από το 2023 κατοχυρώσει την ονομασία Bear, σε Αυστραλία, Ινδία και Η.Π.Α., ενώ το Classic 650 Twin έχει ήδη κυκλοφορήσει σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες.

Royal Enfield – Αυξάνεσθε και πληθύνεστε για την δικύλινδρη πλατφόρμα των 650 κυβικών

Ξεκινώντας από την “Αρκούδα”, η οποία στις Η.Π.Α. θα κυκλοφορήσει ως INT 650 Bear -μιας και η ονομασία “Interceptor” χρησιμοποιείται από την Honda στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού- βλέπουμε ότι η RE έχει φροντίσει να κατοχυρώσει και το δικό του εμπορικό σήμα, που είναι μία… αρκούδα! Αυτό του δίνει ένα προβάδισμα, ως προς το ποιο από τα δύο μοντέλα θα δούμε πρώτο να μπαίνει στην παραγωγή. Η λέξη “Bear” δίπλα από το Interceptor σημαίνει ότι η νέα έκδοση θα βασίζεται στο ήδη υπάρχον μοντέλο της RE, υιοθετώντας πιθανότατα μερικά scrambler στοιχεία, που θα επιτρέπουν και την εκτός δρόμου οδήγηση, αντλώντας ίσως έμπνευση και από τα μοντέλα της σειράς Modern Classic της Triumph. Ως βάση, παραμένει ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 648 κυβικών, με την απόδοση να αναμένεται ότι θα παραμείνει στους 47 ίππους στις 7.250 στροφές και στα 5,3 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 5.150 στροφές.

Royal Enfield – Αυξάνεσθε και πληθύνεστε για την δικύλινδρη πλατφόρμα των 650 κυβικών

Η ίδια πλατφόρμα αναμένεται και όσον αφορά το Classic 650 Twin, με την θυγατρική της RE, Eicher Motors, να καταθέτει τα απαραίτητα έγγραφα για κατοχύρωση του ονόματος και στην Ευρώπη. Βασιζόμενοι στις κατασκοπευτικές φωτογραφίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αλλά και από την ονομασία, αναμένουμε σχεδιαστικά θα ακολουθήσει το μικρότερο σε κυβισμό μοντέλο με το ίδιο όνομα, το Classic 350.

Royal Enfield – Αυξάνεσθε και πληθύνεστε για την δικύλινδρη πλατφόρμα των 650 κυβικών

 

Για την ώρα δεν είναι γνωστό το πότε τα δύο μοντέλα θα μπουν στην παραγωγή, καθώς η Royal Enfield τηρεί… σιγή ιχθύος. Παρ’ όλ’ αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουμε, το Interceptor 650 Bear θα μπορούσε ίσως να ανακοινωθεί και μέσα στην χρονιά. Όσον αφορά το Classic 650 Twin, ίσως θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί.