EICMA 2022: Horwin Senmenti 0 & Senmenti X - Το επόμενο βήμα για τη Horwin

Ηλεκτρικά και διαστημικά
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/11/2022

Η κινέζικη Horwin που έχει παρουσία και στην Ευρώπη -και σύντομα και στην Ελλάδα- στο Μιλάνο έδειξε δυο εντυπωσιακά ηλεκτρικά δίκυκλα που ακούνε στο όνομα Senmenti (σημαίνει “μορφή ζωής”), με το πρώτο μοντέλο (Χ) να λειτουργεί ως κράχτης, και με το έτερο (0) να κατευθύνεται στην παραγωγή.

Το Senmenti X είναι το πλέον διαστημικό από τα δύο concept της Horwin, θυμίζοντας τη μοτοσυκλέτα του Kaneda από την ταινία anime Akira, και δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως θα βγει στην παραγωγή, έστω κι αν περάσουν πολλά χρόνια.

Από την άλλη, το Senmenti 0 έχει ήδη τιμή στην Κίνα (δεν είναι καθόλου φθηνό), και έρχεται με εντυπωσιακό X-ADV σχεδιασμό, και ακόμα πιο εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά.

Στην Κίνα το Senmenti 0 έχει ανακοινωθεί πως θα κυκλοφορήσει σε 2 εκδόσεις (City Edition στα 17.672 ευρώ & Creation Edition στα 19.583 ευρώ), ενώ αναμένουμε να δούμε πότε θα κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη και σε τι τιμές.

Το μπροστινό σύστημα έχει μπερδεμένη διάταξη, καθώς από τη μία μοιάζει με εναλλακτικό σύστημα διεύθυνσης (hub-steering), από την άλλη το Senmenti 0 φέρει και ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι. Απ' ότι φαίνεται πρόκειται για "μπλόφα", με πλαστικά πλαϊνά καλύμματα για εντυπωσιασμό.

Όσον αφορά στις επιδόσεις του Senmenti 0, η Horwin κάνει λόγο για τελική ταχύτητα 200 χλμ/ώρα, ροπή 60 kgm, αυτονομία 300 χλμ. με ταχύτητα 88 χλμ/ώρα από μπαταρία 16.2 kWh, επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 2,8 δευτερόλεπτα, φόρτιση σε… 30 λεπτά, και Sentinel mode!

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το Senmenti 0 διαθέτει περισσότερους από 30 αισθητήρες, ενώ μπορεί να ελέγχει το περιβάλλον γύρω του, αλλά και τη στάση σώματος του αναβάτη.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα του περιλαμβάνονται (πάρτε βαθειά ανάσα)... δύο TFT οθόνες οργάνων, σύστημα TPS ελέγχου πίεσης ελαστικών, Traction Control, ABS, Blind Spot Detection & Collision Warning με τη βοήθεια καμερών και ραντάρ, Sentinel Mode, 3 Riding Modes, Auto Hold φρένο, φρένο κινητήρα για τις κατηφόρες, όπισθεν, keyless σύστημα, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, ηλεκτρική ρύθμιση ζελατίνας, Over the Air ασύρματη ενημέρωση λογισμικού, κ.α.

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες