KTM 690 Adventure – Νέο, δικύλινδρο εν σειρά μοντέλο για την μεσαία κατηγορία

Καλύπτοντας το κενό ανάμεσα σε 390 και 790 Adventure, ως αντικαταστάτης της δικύλινδρης πλατφόρμας των 490 κυβικών
motomagKTM 690 Adventure – Ετοιμάζεται το νέο μοντέλο για την μεσαία κατηγορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/12/2023

Νέο μοντέλο για τη μεσαία κατηγορία ετοιμάζει η KTM, το οποίο θα χρησιμοποιεί μία υποκυβισμένη έκδοση του 790 Adventure, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ αυτού και του μονοκύλινδρου 390 Adventure, ενώ για την ώρα το κοστούμι που χρησιμοποιείται στις φωτογραφίες που πιάστηκε να δοκιμάζεται είναι ίδιο με του 790 Adventure.

Όπως θα έχετε διαβάσει ήδη στο MOTO, παρόλο που η δικύλινδρη πλατφόρμα των 490 κυβικών βρέθηκε ένα στάδιο πριν την παραγωγή, η KTM αποφάσισε εν τέλει ότι η κατασκευή ενός νέου κινητήρα για την μεσαία κατηγορία θα ήταν ασύμφορη. Αντιθέτως, χρησιμοποιώντας τον κινητήρα του 790 Adventure και μειώνοντας τις διαστάσεις των εμβόλων, οι “πορτοκαλί” θέλουν να δημιουργήσουν μία νέα πλατφόρμα με μειωμένη χωρητικότητα, και κατ’ επέκταση απόδοση που αναμένεται κοντά στους 60 με 70 ίππους, καθώς οι Αυστριακοί δεν έχουν μια Adventure πρόταση σε αυτό το εύρος ισχύος -το μονοκύλινδρο 690 Enduro R δεν έχει τον ανάλογο εξοπλισμό για την Adventure κατηγορία. Το θετικό αυτής της επιλογής, αντί για μία νέα πλατφόρμα στα 490 κυβικά, είναι η χρήση κοινών εξαρτημάτων μεταξύ 690 και 790 Adventure. Αυτό με την σειρά του μειώνει το κόστος τόσο της εξέλιξης όσο και της κατασκευής, που μαθηματικά οδηγούν σε χαμηλότερη τιμή απόκτησης, καθιστώντας το ακόμη πιο ανταγωνιστικό απέναντι στις υπόλοιπες προτάσεις του ανταγωνισμού στην κατηγορία.

KTM 690 Adventure – Ετοιμάζεται το νέο μοντέλο για την μεσαία κατηγορία

Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές φωτογραφίες που δημοσίευσε το αυστριακό περιοδικό 1000PS, το νέο 690 Adventure χρησιμοποιεί για τις δοκιμές το κοστούμι του νέου 790 Adventure - όμως με ψηλά τοποθετημένο φτερό μπροστά -, κάτι που αναμένεται να αλλάξει μέχρι να βγει στην παραγωγή. Το πιο χαρακτηριστικό σημείο που βλέπουμε να είναι διαφορετικό είναι το ρεζερβουάρ, το οποίο ακολουθεί τον σχεδιασμό των επερχόμενων 990 Adventure και 990 SMT, που επίσης βρίσκονται σε στάδιο δοκιμής και αναμένονται να έρθουν ως μοντέλα του 2026. Ακόμη, κρίνοντας από τα νέα 990 Duke και 1390 Super Duke, τα οποία έφεραν μία νέα σχεδιαστική ταυτότητα στον προβολέα, που πιθανότατα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας Duke, κάτι αντίστοιχο μπορούμε να αναμένουμε και για τα νέα Adventure μοντέλα.

Όσον αφορά τα μηχανικά μέρη, το ψαλίδι φαίνεται να έρχεται αυτούσιο από το 790 Adventure, όπως και το μονό πίσω αμορτισέρ. Ακόμη, η εξωτερική εμφάνιση του κινητήρα μοιάζει παρόμοια με του 790 Adventure, κάτι που μας οδηγεί και στο συμπέρασμα τις μείωσης των διαστάσεων του εμβόλου. Μπροστά βλέπουμε ότι ο τροχός έχει πάνω του έναν δίσκο, κάτι που από μόνο του δηλώνει ότι τόσο η απόδοση, όσο και το βάρος, θα είναι χαμηλότερα από τον δότη, 790 Adventure.

KTM 690 Adventure – Ετοιμάζεται το νέο μοντέλο για την μεσαία κατηγορία

Το πιο πιθανό είναι ότι το νέο 690 Adventure θα κατασκευάζεται από την Bajaj, αποτελώντας την συνέχεια των μικρότερων σε κυβισμό μοντέλων που κατασκευάζονται εκεί. Αυτό ήταν άλλωστε και το αρχικό πλάνο με τον κινητήρα των 490 κυβικών, τα σχέδια του οποίου όπως όλα δείχνουν θα μείνουν οριστικά στο συρτάρι.

Μπορεί το 690 Adventure να μην είναι ακόμα έτοιμο για παραγωγή, όμως χάρη στην αξιοποίηση ενός ήδη γνωστού και δοκιμασμένου κινητήρα, όπως ο δικύλινδρος εν σειρά του 790 Adventure, το νέο μοντέλο θα μπορούσε να παρουσιαστεί ακόμα και το φθινόπωρο του 2024, ως μοντέλο 2025.

Ετικέτες

Ducati Scrambler x Van Orton - Κιτ πλαστικών που εξατομικεύει το μοντέλο Icon

Σε 50 μόλις κομμάτια και έρχεται σύντομα και συλλογή ρουχισμού
motomag Ducati Scrambler x Van Orton – Κιτ πλαστικών που εξατομικεύει το μοντέλο Icon
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/5/2024

Είναι πλέον της μόδας οι κατασκευαστές να συνεργάζονται με διάσημους σχεδιαστές ώστε να κάνουν τα μοντέλα τους ακόμη πιο ξεχωριστά δίνοντας τους ταυτόχρονα μια πιο φρέσκια εικόνα. Κάτι τέτοιο θέλησε να κάνει η Ducati με το Scrambler Icon και για τον λόγο αυτό ζήτησε από την Van Orton Design να σχεδιάσει ένα κιτ από πλαστικά και αυτοκόλλητα τα οποία θα πουληθούν σε μόλις 50 κομμάτια.

Πίσω από την Van Orton Design βρίσκονται τα δύο αδέρφια Stefano και Marco από το Τορίνο της Ιταλίας οι οποίοι δανείζονται το ψευδώνυμο "Van Orton", από τον Nicholas Van Orton, τον πρωταγωνιστή της διάσημης ταινίας του David Fincher "The Game" του 1997. Η Ducati θέλοντας φυσικά να στηρίξει τον Made in Italy χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας θέλησε να απευθυνθεί στους δύο Ιταλούς σχεδιαστές οι οποίοι συνδυάζουν την καινοτομία με την ποπ κουλτούρα.

Ducati Scrambler x Van Orton – Κιτ πλαστικών που εξατομικεύει το μοντέλο Icon

Τώρα όσον αφορά το κιτ που ανέλαβαν να σχεδιάσουν για την Ducati αυτό περιλαμβάνει τα πλαστικά που τοποθετούνται πέριξ του ρεζερβουάρ, στα φτερά, στην ουρά της μοτοσυκλέτας, και στα πλαϊνά μέρη της μοτοσυκλέτας. Στα πλαστικά βρίσκουμε γεωμετρικά σχέδια με τα έντονα χρώματα να κυριαρχούν παντού. 

To κιτ πλαστικών θα βγει σε περιορισμένη παραγωγή 50 κομματιών στην τιμή των 690 ευρώ συν φ.π.α. με την τιμή να αλλάζει από χώρα σε χώρα με τους αγοραστές να το παραλαμβάνουν σε ειδικό κουτί μαζί με κάποια αυτοκόλλητα καθώς και πιστοποίηση γνησιότητας. Εκτός όμως από το κιτ πλαστικών η Ducati σε συνεργασία με την Van Orton Design θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο και μία σειρά ρουχισμού με την ονομασία Capsule την οποία θα μπορεί κάποιος να την προπαραγγείλει μέσα από το e-shop της Ducati.

Ducati
Ετικέτες