KTM - Δεν θα κατασκευάσει δικύλινδρα μοντέλα 490 κ.εκ.

Αντίθετα, σχεδιάζει υποκυβισμένα δικύλινδρα στα 690 κ.εκ.
KTM 690 Adventure
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/1/2023

Όπως αναφέρει ο ινδικός τύπος, μετά από συνέντευξη του Stefan Pierer, η ΚΤΜ δεν θα προχωρήσει τελικά στην εξέλιξη μιας νέας γκάμας δικύλινδρων εν σειρά μοντέλων στα 490 κ.εκ., αλλά αντίθετα θα υποκυβίσει τα 790 για να παράξει με λιγότερο κόστος εξέλιξης μια νέα και πιο οικονομική δικύλινδρη γκάμα.

Η είδηση προέρχεται από το Autocar India, και αφορά στη σειρά των δικύλινδρων 490 που είχε εμφανιστεί σε παρουσίαση για τους μετόχους του Pierer Group, με την Bajaj να είχε αναφερθεί ως το εργοστάσιο που θα αναλάμβανε την παραγωγή της, δίπλα στα μονοκύλινδρα KTM 390.

Τώρα, ο Pierer δήλωσε στο ινδικό site πως η νέα δικύλινδρη πλατφόρμα 490 μπήκε στο ράφι, για τα καλά μάλιστα. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα των 490 έγινε γνωστή μέσω παλαιότερης συνέντευξης του Pierer στον Alan Cathcart, και ήταν μια κίνηση σχεδιασμένη να βοηθήσει την σχέση KTM-Bajaj. Μάλιστα στην αρχή, ακόμα κι οι άνθρωποι της ΚΤΜ έμαθαν για την πλατφόρμα 490 μέσω της συνέντευξης Cathcart. Τελικά κύλησε νερό στο αυλάκι, ο Rahul Bajaj απεβίωσε στις 12 Φεβρουαρίου 2022, και η νέα πλατφόρμα άλλαξε, τόσο στη μορφή και στα κυβικά, όσο και στο εργοστάσιο που θα την υλοποιήσει.

490 scrapped

Ο κύριος λόγος για την αλλαγή πλεύσης, πέρα από την ολοένα και πιο δυνατή συνεργασία KTM-CFMOTO, ήταν το υψηλό κόστος εξέλιξης του νέου κινητήρα. Έτσι η ΚΤΜ αποφάσισε να υποκυβίσει τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 799 κ.εκ. της σειράς 790, για να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο 690 κ.εκ., με απόδοση άνω των 70 hp -που θα πλησιάζει και τους 80. Έτσι θα δημιουργηθεί μια σειρά που θα μπορεί να παλέψει με πιο ευνοϊκούς οικονομικούς όρους με τον ιαπωνικό και ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, όπως τα Yamaha Tenere 700 / MT-07, τα Triumph Tiger Sport / Trident 660, τα νέα Honda Transalp / Hornet 750 & Suzuki V-Strom 800DE / GSX-8S, κ.α.

Αναμένουμε να δούμε τη νέα πλατφόρμα 690 επίσημα μέσα στο 2024, με τη CFMOTO -και όχι τη Bajaj- να αναλαμβάνει την παραγωγή της, ενώ να επισημάνουμε εδώ την ανάγκη για την KTM να βρει τρόπους ώστε να μην υπάρξει εσωτερικός ανταγωνισμός στα μονοκύλινδρα 690, ενώ πιστεύουμε πως τα νέα δικύλινδρα 690 θα κυκλοφορήσουν και σε Α2 εκδόσεις.

Honda XL750 Transalp: Ανακοινώθηκε η τιμή σε Αυστρία! – Πόσο θα κάνει στην Ελλάδα

Αναμένουμε από έως 11.600 έως 11.700!
Honda Transalp 2023 price
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/1/2023

Λίγες ημέρες πριν από μία τοπική έκθεση μοτοσυκλέτας στην Αυστρία, λίγο έξω από την Βιέννη όπου η εκεί αντιπροσωπεία θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά την νέα Transalp, οι Αυστριακοί παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να μην χρειάζεται να απαντούν συνέχεια στην ερώτηση της «Τιμούλας», που αν και λιγότερο συμβαίνει και εκεί.

Στην Αυστρία θα κοστίζει €11.590 που αμέσως την κατατάσσει την φθηνότερη ανάμεσα στις Ιαπωνικές αλλά και την φθηνότερη της κατηγορίας στην εκεί αγορά, καθώς το Yamaha Ténéré 700 ξεκινά από €12,099, το νέο Suzuki V-Strom 800DE από €12,790 και το BMW F 850 ​​GS από €14,570. Το νέο V-Strom είναι επίσης μία μοτοσυκλέτα που περιμένουμε να ανακοινωθεί η τιμή της, ενώ στις διαφορές τους πρέπει να τονιστεί πως ο βασικός εξοπλισμός δεν είναι ίδιος. Το Suzuki για παράδειγμα δίνεται στην Αυστρία με quickshifter, ποδιά και χούφτες, βέβαια από την άλλη το νέο Transalp είναι με διαφορά το πιο δυνατό στην ονομαστική ιπποδύναμη που να θυμίσουμε πως είχαμε ανακοινώσει πρώτοι στον κόσμο έχοντας σίγουρο πως η Honda δεν θα αλλάξει την απόδοση με το Hornet, όπως και τελικά έπραξε. Παράλληλα στον τομέα των ηλεκτρονικών το νέο Transalp επίσης έρχεται με πλήρες πακέτο και έτσι στην Αυστρία ανακοινώνεται ως μία από τις καλύτερες προτάσεις με σχέση τιμής – κόστους, αν και προφανώς αυτό παραμένει τώρα στα χαρτιά, μέχρι την πρώτη την οδηγική του παρουσίαση που υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου.

Η Αυστρία, συγκεκριμένα, είναι μία αγορά που παρουσιάζει ομοιότητες με την δική μας λόγω υψηλότατης φορολογίας. Συχνά ο κόσμος παραβλέπει πως εμείς οι μοτοσυκλετιστές στην Ελλάδα πληρώνουμε δυσβάσταχτα ψηλότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κάθε μοντέλο τόσο για το υψηλότερο ΦΠΑ με βάση το εισόδημα, όσο και με τις υπόλοιπες χρεώσεις με τις οποίες η Πολιτεία βαρύνει τις εισαγωγές.

Οι τιμές της Ιταλίας και της Γερμανίας για παράδειγμα, επιβαρύνονται λιγότερο και συχνά οι εκεί αντιπροσωπείες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους με χαμηλότερη λιανική τιμή. Οι τιμές της Αυστρίας λοιπόν συχνά πλησιάζουν εκείνες της Ελλάδα, αν και το καλό για εκείνους είναι πως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι καλύτερα που σημαίνει πως και η επιβάρυνση της Πολιτείας είναι πιο λογική εκεί. Από την στιγμή λοιπόν που εκεί θα κοστίζει €11.590, περιμένουμε κι εδώ μία λιανική έως €11.700 πράγμα που θα το φέρει στην ίδια τιμή με την βασική έκδοση του Tenere από το οποίο θα το χωρίζει όμως ο πλουσιότερος εξοπλισμός και αρκετά άλογα.

Είναι επίσης πραγματικότητα πως η τιμή του νέου Transalp αποτελεί για τους υπόλοιπους του ανταγωνισμού στην κατηγορία το μεγάλο ερωτηματικό, καθώς ελπίζουν να μην καταφέρει στην Ελλάδα να σπάσει το όριο των 12.000, ένα στοίχημα που δείχνει να χάνεται. Λογικά η επίσημη ανακοίνωση του νέου τιμοκαταλόγου δεν θα αργήσει να έρθει ώστε να δούμε αν είναι ακριβές το παράδειγμα.

Περισσότερα για τις τιμές της κατηγορίας σε προηγούμενο άρθρο εδώ.

Ετικέτες