KTM - Δεν θα κατασκευάσει δικύλινδρα μοντέλα 490 κ.εκ.

Αντίθετα, σχεδιάζει υποκυβισμένα δικύλινδρα στα 690 κ.εκ.
KTM 690 Adventure
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/1/2023

Όπως αναφέρει ο ινδικός τύπος, μετά από συνέντευξη του Stefan Pierer, η ΚΤΜ δεν θα προχωρήσει τελικά στην εξέλιξη μιας νέας γκάμας δικύλινδρων εν σειρά μοντέλων στα 490 κ.εκ., αλλά αντίθετα θα υποκυβίσει τα 790 για να παράξει με λιγότερο κόστος εξέλιξης μια νέα και πιο οικονομική δικύλινδρη γκάμα.

Η είδηση προέρχεται από το Autocar India, και αφορά στη σειρά των δικύλινδρων 490 που είχε εμφανιστεί σε παρουσίαση για τους μετόχους του Pierer Group, με την Bajaj να είχε αναφερθεί ως το εργοστάσιο που θα αναλάμβανε την παραγωγή της, δίπλα στα μονοκύλινδρα KTM 390.

Τώρα, ο Pierer δήλωσε στο ινδικό site πως η νέα δικύλινδρη πλατφόρμα 490 μπήκε στο ράφι, για τα καλά μάλιστα. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα των 490 έγινε γνωστή μέσω παλαιότερης συνέντευξης του Pierer στον Alan Cathcart, και ήταν μια κίνηση σχεδιασμένη να βοηθήσει την σχέση KTM-Bajaj. Μάλιστα στην αρχή, ακόμα κι οι άνθρωποι της ΚΤΜ έμαθαν για την πλατφόρμα 490 μέσω της συνέντευξης Cathcart. Τελικά κύλησε νερό στο αυλάκι, ο Rahul Bajaj απεβίωσε στις 12 Φεβρουαρίου 2022, και η νέα πλατφόρμα άλλαξε, τόσο στη μορφή και στα κυβικά, όσο και στο εργοστάσιο που θα την υλοποιήσει.

490 scrapped

Ο κύριος λόγος για την αλλαγή πλεύσης, πέρα από την ολοένα και πιο δυνατή συνεργασία KTM-CFMOTO, ήταν το υψηλό κόστος εξέλιξης του νέου κινητήρα. Έτσι η ΚΤΜ αποφάσισε να υποκυβίσει τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 799 κ.εκ. της σειράς 790, για να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο 690 κ.εκ., με απόδοση άνω των 70 hp -που θα πλησιάζει και τους 80. Έτσι θα δημιουργηθεί μια σειρά που θα μπορεί να παλέψει με πιο ευνοϊκούς οικονομικούς όρους με τον ιαπωνικό και ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, όπως τα Yamaha Tenere 700 / MT-07, τα Triumph Tiger Sport / Trident 660, τα νέα Honda Transalp / Hornet 750 & Suzuki V-Strom 800DE / GSX-8S, κ.α.

Αναμένουμε να δούμε τη νέα πλατφόρμα 690 επίσημα μέσα στο 2024, με τη CFMOTO -και όχι τη Bajaj- να αναλαμβάνει την παραγωγή της, ενώ να επισημάνουμε εδώ την ανάγκη για την KTM να βρει τρόπους ώστε να μην υπάρξει εσωτερικός ανταγωνισμός στα μονοκύλινδρα 690, ενώ πιστεύουμε πως τα νέα δικύλινδρα 690 θα κυκλοφορήσουν και σε Α2 εκδόσεις.

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες