KTM - Δεν θα κατασκευάσει δικύλινδρα μοντέλα 490 κ.εκ.

Αντίθετα, σχεδιάζει υποκυβισμένα δικύλινδρα στα 690 κ.εκ.
KTM 690 Adventure
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/1/2023

Όπως αναφέρει ο ινδικός τύπος, μετά από συνέντευξη του Stefan Pierer, η ΚΤΜ δεν θα προχωρήσει τελικά στην εξέλιξη μιας νέας γκάμας δικύλινδρων εν σειρά μοντέλων στα 490 κ.εκ., αλλά αντίθετα θα υποκυβίσει τα 790 για να παράξει με λιγότερο κόστος εξέλιξης μια νέα και πιο οικονομική δικύλινδρη γκάμα.

Η είδηση προέρχεται από το Autocar India, και αφορά στη σειρά των δικύλινδρων 490 που είχε εμφανιστεί σε παρουσίαση για τους μετόχους του Pierer Group, με την Bajaj να είχε αναφερθεί ως το εργοστάσιο που θα αναλάμβανε την παραγωγή της, δίπλα στα μονοκύλινδρα KTM 390.

Τώρα, ο Pierer δήλωσε στο ινδικό site πως η νέα δικύλινδρη πλατφόρμα 490 μπήκε στο ράφι, για τα καλά μάλιστα. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα των 490 έγινε γνωστή μέσω παλαιότερης συνέντευξης του Pierer στον Alan Cathcart, και ήταν μια κίνηση σχεδιασμένη να βοηθήσει την σχέση KTM-Bajaj. Μάλιστα στην αρχή, ακόμα κι οι άνθρωποι της ΚΤΜ έμαθαν για την πλατφόρμα 490 μέσω της συνέντευξης Cathcart. Τελικά κύλησε νερό στο αυλάκι, ο Rahul Bajaj απεβίωσε στις 12 Φεβρουαρίου 2022, και η νέα πλατφόρμα άλλαξε, τόσο στη μορφή και στα κυβικά, όσο και στο εργοστάσιο που θα την υλοποιήσει.

490 scrapped

Ο κύριος λόγος για την αλλαγή πλεύσης, πέρα από την ολοένα και πιο δυνατή συνεργασία KTM-CFMOTO, ήταν το υψηλό κόστος εξέλιξης του νέου κινητήρα. Έτσι η ΚΤΜ αποφάσισε να υποκυβίσει τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 799 κ.εκ. της σειράς 790, για να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο 690 κ.εκ., με απόδοση άνω των 70 hp -που θα πλησιάζει και τους 80. Έτσι θα δημιουργηθεί μια σειρά που θα μπορεί να παλέψει με πιο ευνοϊκούς οικονομικούς όρους με τον ιαπωνικό και ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, όπως τα Yamaha Tenere 700 / MT-07, τα Triumph Tiger Sport / Trident 660, τα νέα Honda Transalp / Hornet 750 & Suzuki V-Strom 800DE / GSX-8S, κ.α.

Αναμένουμε να δούμε τη νέα πλατφόρμα 690 επίσημα μέσα στο 2024, με τη CFMOTO -και όχι τη Bajaj- να αναλαμβάνει την παραγωγή της, ενώ να επισημάνουμε εδώ την ανάγκη για την KTM να βρει τρόπους ώστε να μην υπάρξει εσωτερικός ανταγωνισμός στα μονοκύλινδρα 690, ενώ πιστεύουμε πως τα νέα δικύλινδρα 690 θα κυκλοφορήσουν και σε Α2 εκδόσεις.

Kawasaki 50th Anniversary Edition - Επετειακά μοντέλα KΧ με άρωμα 90s

Για τα 50 χρόνια από τη γέννηση της motocross γκάμας του Akashi
Kawasaki KX 50th Anniversary
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/9/2023

Για να γιορτάσει τα 50 χρόνια από το ντεμπούτο της γκάμας motocross KX, η Kawasaki παρουσίασε την “50th Anniversary Edition” με τα KX250 και KX450 να έχουν νέο κοστούμι, εμπνευσμένο από τα αγωνιστικά χρώματα του Akashi της δεκαετίας του ’90.

Τον Ιούνιο του 2023, η Kawasaki προχώρησε σε εκτεταμένη ανανέωση του μεγάλου motocross μοντέλου της, KX450, για το 2024. Τελευταία τόσο μεγάλη αλλαγή για το 450 είχαμε να δούμε από την Kawasaki, μία ολόκληρη πενταετία.

Η ιστορία των KX όμως δεν είναι νέα, καθώς το πρώτο μοντέλο με αυτή την ονομασία βγήκε από το εργοστάσιο του Akashi, το μακρινό 1973. Μισός αιώνα ζωής λοιπόν, και η Kawasaki τον γιορτάζει με την έκδοση 50thAnniversary. Μάλιστα, τα νέα αυτά γραφικά τα είδαμε για πρώτη φορά, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, 23-24/9, στην αγωνιστική KX του εργοστασιακού αναβάτη των “πρασίνων” Romain Febvre στην ΜΧ1, στον τελευταίο γύρο του MXGP 2023, στη Βρετανία.

Kawasaki 50th Anniversary Edition

Η νέα έκδοση 50thAnniversary, δεν περιλαμβάνει μηχανικές αλλαγές στα δύο μοντέλα, KX450 και KX250, παρά μόνο αισθητικές παρεμβάσεις με τον βασικό χρωματισμό “Lime Green” να παραμένει ως έχει. Έτσι, βλέπουμε ότι τα λογότυπα KX στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ, διατηρούν το χαρακτηριστικό χειροποίητο σχέδιο στα γράμματα από τη δεκαετία του 1990, στον ίδιο ροζ φλούο χρωματισμό που βρίσκουμε και το επετειακό έμβλημα στην πάνω δεξιά μεριά του μπροστινού number plate. To φόντο πίσω από τα γράμματα του ρεζερβουάρ σε μπλε χρώμα, ακολουθεί και αυτό το ίδιο μοτίβο από εκείνη την δεκαετία. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό στο ρεζερβουάρ, που υποδηλώνει τον κυβισμό του κάθε μοντέλου. Η χαρακτηριστική μπλε σέλα των KX της δεκαετίας του 1990, βρίσκεται και εδώ, ενώ για τη δημιουργία της, όπως μας ενημερώνει η Kawasaki χρησιμοποίησε δείγμα από την αυθεντική σέλα της τότε εποχής.

Kawasaki 50th Anniversary Edition

Τα πλαϊνά καλύμματα του υποπλαισίου διαθέτουν περίγραμμα numberplate, σε λευκό χρώμα, όπως ίσχυε για όλα τα KX από το 1973 μέχρι και το 2019, προτού γίνουν μαύρα. Άβαφα πλαστικά είναι στη συγκεκριμένη έκδοση τα καλύμματα του πιρουνιού -στην βασική σειρά είναι πράσινα. Αλλαγμένο είναι και το προστατευτικό κάλυμμα του πίσω φρένου, το οποίο είναι και αυτό από άβαφο πλαστικό (λευκό), αντί για μαύρο στη βασική έκδοση. Οι άνω και κάτω τιμονόπλακες, όπως και τα στεφάνια των τροχών είναι σε ασημί χρώμα, σε αντίθεση με το μαύρο της βασικής έκδοσης.

Η τελευταία πινελιά εντοπίζεται στο ψαλίδι, όπου το 90s λογότυπο “Uni-Trak” έχει αναπαραχθεί επακριβώς σε περίγραμμα, γραμματοσειρά αλλά και χρωματισμό.

Τα νέα KX450 50thAnniversary Edition και KX250 50thAnniversary Edition θα είναι διαθέσιμα στους επίσημους εμπόρους λιανικής της Kawasaki, ως μοντέλα του 2024, δίπλα στην υπόλοιπη offroad γκάμα της εταιρείας με το εκτενώς ανανεωμένο KX450.

Ετικέτες