KTM 990 Adventure και 990 SMT 2025: Με ρεζερβουάρ MotoGP!

..και έκδοση GASGAS
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/12/2023

Πολύ μεγάλες θα είναι οι διαφορές  στην νέα γενιά των 990 Adventure και 990 SMT της KTM που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στην παραγωγή ως μοντέλο του 2025. Μάλιστα σύμφωνα με το γερμανικό 1000PS, την επόμενη χρονιά, δηλαδή ως μοντέλο του 2026, θα δούμε και την GASGAS να έχει στην γκάμα της μια μοτοσυκλέτα βασισμένη στα μηχανικά μέρη του 990 SMT, που ήδη δοκιμάζεται στους δρόμους της Αυστρίας με τα ρούχα του 890 SMT. Μέχρι τότε όμως προηγούνται τα μοντέλα της KTM, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο δοκιμών των πρώτων πρωτότυπων στο δρόμο και τα οποία έχουν εντελώς νέο σχεδιασμό πλαισίου, αναρτήσεων και χωροταξίας των μηχανικών μερών τους σε σχέση με τα 790/890 Adventure.

2

Η μεγαλύτερη αλλαγή απ’ όλες εντοπίζεται στο ρεζερβουάρ, το οποίο πλέον δεν αγκαλιάζει το πλαίσιο και δεν φτάνει έως τα κάρτερ του κινητήρα. Αντιθέτως, ο κύριος όγκος του καυσίμου θα βρίσκεται ακριβώς κάτω από την σέλα του αναβάτη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις μοτοσυκλέτες των MotoGP. Μέχρι σήμερα η KTM έχει δοκιμάσει όλες τις πιθανές σχεδιαστικές λύσεις που υπάρχουν για τα ρεζερβουάρ μοτοσυκλέτας. Έχει ρεζερβουάρ πίσω στην ουρά που είναι ταυτόχρονα και υποπλαίσιο στα μονοκύλινδρα 690/700/701, έχει διπλά ρεζερβουάρ στα 790/890 Adventure, έχει ρεζερβουάρ πίσω από το φιλτροκούτι στα πρώτης και δεύτερης γενιά 390 Duke/RC και τώρα αντέστρεψε τις θέσεις τους και έβαλε εμπρός το ρεζερβουάρ και πίσω το φιλτροκούτι στα 390 RC… Γενικά τα έχει δοκιμάσει όλα, αναζητώντας κάθε φορά την ιδανική κατανομή βάρους, αλλά ταυτόχρονα και τον ιδανικό όγκο στο φιλτροκούτι για την μέγιστη δυνατή απόδοση του κινητήρα και την χρήση που προορίζεται η μοτοσυκλέτα.

3

Στις φωτογραφίες των πρωτότυπων 990 Adventure/SMT που βλέπετε, ο νέος δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας προέρχεται από το 990 Duke του 2024 και φιλοξενίται σε ένα ατσάλινο, ανοιχτό πλαίσιο, αποτελώντας ενεργό δομικό στοιχείο του. Το υποπλαίσιο είναι ατσάλινο δικτύωμα, όμως δεν αποκλείεται στις μοτοσυκλέτες παραγωγής να δούμε ένα χυτό αλουμινίου όπως στο νέο 990 Duke.

Λόγω του νέου ρεζερβουάρ που εκτείνεται κάτω από τη σέλα, δεν υπάρχει χώρος για την πίσω ανάρτηση, οπότε έχουν σχεδιάσει ένα εντελώς διαφορετικού σχήματος ψαλίδι με έντονη καμπυλότητα και τοποθέτησαν παράκεντρα το αμορτισέρ σε σχεδόν οριζόντια θέση με το έδαφος. Το σχήμα του ψαλιδιού βοηθάει και την σχεδίαση της εξάτμισης, που και αυτή έχει τοποθετηθεί δίπλα από τα κάρτερ ώστε να αυξηθεί η απόσταση από το έδαφος.

Husqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του!

Ένα teaser βίντεο με μπόλικη δράση στον πάγο, μας δείχνει τί να περιμένουμε
motomagHusqvarna Vitpilen/Svartpilen 801/901 – Μας αποκαλύπτει την μορφή του
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/2/2024

Πάγος, λάστιχα με καρφιά και το Vitpilen/Svartpilen 801/901 μας δείχνει το πώς θα μοιάζει, ακολουθώντας την σχεδιαστική ταυτότητα που ξέρουμε από τα μικρότερα μέλη των δύο οικογενειών, αλλά και τον προκάτοχό του Vitpilen 701, με την Husqvarna να μας κρατάει σε αγωνία τόσο για τον κυβισμό όσο και για το τελικό όνομα που θα δώσει στο νέο της μοντέλο.

Όπως γνωρίζουμε ήδη το νέο Vitpilen/Svartpilen 801/901 θα παρουσιαστεί στις 5/3, όμως η Husqvarna θέλει να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο hype. Με ένα μικρής διάρκειας teaser βίντεο (reel) στα κοινωνικά της δίκτυα, η εταιρεία του Pierer Group, μας προϊδεάζει για τον χαρακτήρα της νέας της μοτοσυκλέτας.

Το βίντεο ξεκινά με ένα κοντινό πλάνο, στα καρφιά τα οποία σπάνε τον πάγο για να βρουν πρόσφυση. Συνεχίζοντας, βλέπουμε τον πίσω τροχό να σπινάρει στην εκκίνηση, με τον θαρραλέο αναβάτη να οδηγεί επιθετικά την μοτοσυκλέτα πάνω στην ολισθηρή επιφάνεια.

Όπως βλέπουμε στα πλάνα, η εμφάνιση θυμίζει αρκετά αυτή του μοντέλου προπαραγωγής, το οποίο έχουμε δει κατά καιρούς σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες. Έτσι, ο στρογγυλός προβολέας παραμένει, μαζί με ένα προστατευτικό μασκάκι μπροστά του, το οποίο δεν γίνεται σαφές αν θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Προχωρώντας προς τα πίσω, γίνεται εμφανής η επίδραση των αγώνων flat-track στον σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας, με τις καμπύλες να απουσιάζουν. Το παραλληλόγραμμο πίσω μέρος, φιλοξενεί ένα ίδιας διάταξης φανάρι, ενώ στα δεξιά του έρχεται το ψηλά τοποθετημένο τελικό. Αν και η βάση της πινακίδας απουσιάζει, υπολογίζουμε ότι πιθανότατα θα βγαίνει κάτω από την ουρά και όχι πάνω στον πίσω τροχό, όπως στον προκάτοχό του Vitpilen 701.

Όσον αφορά τον χρωματισμό, δυστυχώς η Husqvarna φρόντισε να καλύψει με καμουφλάζ όλα τα πλαστικά του Vitpilen/Svartpilen 801/901, κρατώντας την αγωνία για την τελική εμφάνιση μέχρι την παρουσίαση του μοντέλου. Ο ήχος, όμως, ο οποίος ξεφεύγει σε μερικά πλάνα, μας δηλώνει ότι πρόκειται ξεκάθαρα για δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα, τον οποίο όπως μας έχει συνηθίσει θα δανείζεται από την όμορη εταιρεία, KTM.

Δείτε το μικρής διάρκειας teaser βίντεο:

Ετικέτες