MotoGP, Michelin - Taramasso: "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Μία ανάσα πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος στο MotoGP, ωστόσο ο πονοκέφαλος για την Michelin τώρα ξεκινά
motomag MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

7/3/2024

Ο διευθυντής της Michelin στο MotoGP, Piero Taramasso λίγο πριν τον εναρκτήριο γύρο στο Qatar ανέδειξε κάποια σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν τα ελαστικά ενώ ανέφερε πως ο αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής Αυτοκινήτου (WEC) ο οποίος πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να διαφοροποιήσει αρκετά την κατάσταση όσον αφορά τα επίπεδα πρόσφυσης.

Η κατασκευάστρια ελαστικών Michelin η οποία είναι αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP, βρίσκεται μπροστά από μία μεγάλη πρόκληση ενόψει του πρώτου αγώνα της χρονιάς ο οποίος διεξάγεται στο Qatar τις επόμενες ημέρες. Πιο συγκεκριμένα το αφεντικό της γαλλικής εταιρείας στον τομέα που αφορά το MotoGP Piero Taramasso, εξήγησε πως παρά τον τεράστιο όγκο δεδομένων που έχουν συλλέξει κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών, έχουν προκύψει κάποια ζητήματα που σχετίζονται με τους αγώνες αυτοκινήτου που πραγματοποιήθηκαν στην πίστα του Qatar τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Piero Taramasso ανέφερε: "Βρεθήκαμε στο Qatar τόσο στο τέλος του 2023 καθώς και πριν από μερικές ημέρες για το τεστ προετοιμασίας, οπότε αυτό θα πρέπει να μας βοηθήσει καθώς έχουμε αρκετά δεδομένα. Τα ελαστικά του 2024 έχουν αλλάξει λίγο όσον αφορά την τεχνολογία τους ενώ σύμφωνα με τους αναβάτες η πρόσφυση που παρέχουν είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οπότε πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την απόδοση και την αίσθηση.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Στο Qatar θα φέρουμε τρεις γόμες για το εμπρός ελαστικό, μαλακή, μεσαία και σκληρή. Η μεσαία γόμα είναι αυτή που λειτούργησε καλύτερα στις δοκιμές αλλά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον Περασμένο Νοέμβριο, οπότε μάλλον αυτή θα είναι η επιλογή τόσο για το σπριντ όσο και για τον κυρίως αγώνα. Όσον αφορά τώρα στο πίσω ελαστικό εκτός από τις τρεις αυτές επιλογές θα φέρουμε και ένα μαλακό ασύμμετρο ελαστικό όπου στην δεξιά πλευρά του θα είναι πιο σκληρό, ενώ το υπόλοιπο θα έχει τα χαρακτηριστικά της μεσαίας γόμας. Αυτό το ελαστικό είναι που χρησιμοποίησαν οι περισσότεροι αναβάτες λέγοντας πως τους προσφέρει πρόσφυση και σταθερότητα.

Οι ομάδες θα πρέπει με τη σειρά τους να καταλάβουν αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μαλακή γόμα το Σάββατο, αλλά αυτό θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή με βάση τις συνθήκες. Επίσης η ποσότητα της άμμου που υπάρχει μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, ενώ το ότι ξεκινάς με ζέστη και καταλήγεις σε χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι και αυτό ένα θέμα.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"

Φέτος ωστόσο έχουμε και έναν ακόμη παράγοντα που δεν είχαμε τα υπόλοιπα χρόνια. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αγώνας του WEC πιθανόν να άλλαξε τα επίπεδα πρόσφυσης. Φοβάμαι ότι τώρα οι συνθήκες μπορεί να έχουν επιδεινωθεί, δεδομένου του μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων, των πολλών γύρων και των διαφορετικών ελαστικών. Η πρώτη ημέρα των δοκιμών θα είναι σίγουρα η πιο δύσκολη ενώ αν ο άνεμος έχει φέρει και άμμο στην πίστα τότε η πρόσφυση θα είναι μικρότερη από αυτή που υπολογίζουμε.

Στο ζήτημα της πίεσης των ελαστικών το οποίο εδώ και πολύ καιρό ταλανίζει ομάδες, αναβάτες καθώς και τους υπευθύνους των κανονισμών χρειάζεται ένας συμβιβασμός. Το να οδηγείς με χαμηλή πίεση στα ελαστικά δεν αποφέρει πλεονεκτήματα σε όλες τις πίστες. Για παράδειγμα στο Qatar δεν κερδίζεις κάτι ίσα-ίσα χάνεις, ωστόσο υπάρχουν πίστες όπως στη Sepang, στη Mandalika και στο Buriram που η χαμηλή πίεση δίνει πλεονέκτημα στις ομάδες και στους αναβάτες, ωστόσο χρειάζεται η χρυσή τομή.

Αναφορικά με τα προγνωστικά πιστεύω πως στον πρώτο αγώνα ο Bagnaia θα είναι σε καλή κατάσταση, ενώ και οι Martin, Bastianini θα βρίσκονται κοντά. Το ίδιο πιστεύω και για τον Marc Marquez ο οποίος βρίσκει ξανά τον εαυτό του. Η Yamaha και η Honda θέλουν επίσης να βρεθούν ξανά στο προσκήνιο ενώ κατά τη γνώμη μου θα υπάρχουν περίπου δέκα πρωταγωνιστές που θα παλέψουν για το πρώτο βάθρο της χρονιάς”.

Μερικές ώρες μας χωρίζουν από τις πρώτες ελεύθερες δοκιμές της χρονιάς στο MotoGP, οπότε πολύ σύντομα θα μάθουμε κατά πόσο ισχύουν όσα μάθαμε από τον Taramasso.

MotoGP, Michelin - Taramasso "Ο αγώνας του WEC μπορεί να άλλαξε την πρόσφυση στην πίστα του Qatar"
Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες