Honda CB1000 - Ετοιμάζεται ο αντικαταστάτης του CB1300

Μόνο για την αγορά της Ιαπωνίας, με βάση το ολοκαίνουργιο CB1000 Hornet και με ρετρό στιλ
motomagHonda CB1000 – Ο αντικαταστάτης του CB1300
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

27/2/2024

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από το ιαπωνικό μέσο ειδικού τύπου Young Machine, η Honda σκοπεύει να φέρει τον αντικαταστάτη του CB1300, ανανεώνοντας την γκάμα των νεορετρό της μοντέλων της για την αγορά της Ιαπωνίας, με το CB1000 να βασίζεται στο ολοκαίνουργιο CB1000 Hornet που είδαμε στην EICMA 2023.

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι φήμες ήθελαν το CB998F να έρχεται ως αντικαταστάτης του αειθαλούς CB1300, το οποίο πωλείται στην αγορά της Ιαπωνίας. Η αλλαγή αυτή θα γινόταν κατά κύριο λόγο χάρη στις αυστηρότερες προδιαγραφές που τέθηκαν σε ισχύ στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου το 2020 και μοιάζουν πολύ με τις δικές μας Euro5. Η ιστορία ήθελε το CB998F (όπως το είχαν ονομάσει οι δημοσιογράφοι του Young Machine) να βασίζεται στο CB1000R NeoSportCafe, το οποίο κάλυπτε ήδη τους Euro5 κανονισμούς.

Honda CB1000 – Ο αντικαταστάτης του CB1300

Τελικώς, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι, με το CB1300 να ανανεώνεται και να ξεπερνά τον αυστηρό σκόπελο των κανονισμών. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον, μαζί με την Ευρώπη που περνά στους Euro5+ κανονισμούς, ακολουθεί και η Ιαπωνία με τους δικούς της αντίστοιχους. Για τη Honda η αλλαγή αυτή ίσως υποδηλώνει και την ολοκλήρωση του κεφαλαίου CB1300, καθώς με το βάρος του να ξεπερνάει τα 260 κιλά, οι ικανότητές του στην σπορ οδήγηση περιορίζονται αρκετά, ενώ οι άμεσοι ανταγωνιστές του Kawasaki Z900RS και Suzuki Katana βρίσκονται τουλάχιστον 40 ονομαστικά κιλά πιο κάτω.

Με την επιλογή του CB1000 Hornet που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες ως μοντέλου βάσης, η Honda όχι μόνο καταφέρνει να εκπληρώσει τους Euro5+ κανονισμούς, γλιτώνοντας έξοδα από νέες εγκρίσεις τύπου, αλλά ταυτόχρονα θα ξεπεράσει και το ζήτημα του βάρους. Αναμφίβολα μιλάμε για μία γενναία μείωση, κοντά στα 40 κιλά, που θα το φέρουν πολύ κοντά με τον υπόλοιπο άμεσο ανταγωνισμό του. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για πιθανή έκδοση με ηλεκτρονικό συμπλέκτη E-Clutch, αν και μάλλον το Big H θα θέλει να κρατήσει την αυθεντική αίσθηση οδήγησης, μιας και μιλάμε για την νεορετρό κατηγορία. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά περιμένουμε να ακολουθήσουν τη φιλοσοφία της “Σφήκας", με γρήγορη γεωμετρία πλαισίου και σπορ χαρακτήρα. Το μονόμπρατσο ψαλίδι, όμως, θα πρέπει πιθανότατα να το ξεχάσουμε...

Honda CB1000 – Ο αντικαταστάτης του CB1300

Όταν μιλάμε για νεορετρό και Honda το πρώτο μοντέλο που μας έρχεται στο μυαλό είναι το Hawk 11, με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 1.100 κυβικών και 105 ονομαστικών ίππων που συναντάμε στα CRF1100L Africa Twin. Το συγκεκριμένο μοντέλο εγκαινίασε την σειρά “Architecture Series Project (ASP)”, η οποία ουσιαστικά αφορά στη χρήση μιας πλατφόρμας για πολλά διαφορετικά μοντέλα ανάλογα με τις ανάγκες διαφορετικών αγορών, περιορίζοντας δραστικά το κόστος εξέλιξης νέων μοτοσυκλετών.

Όπως φαντάζεστε, η πώληση του CB1000 σε μία μόνο αγορά, η οποία σε καμία περίπτωση δεν φτάνει τα μεγέθη αυτών της Κίνας και της Ινδίας, περιορίζει τα πιθανά έσοδα της Honda. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μία μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτα, η οποία δεν έχει σαφώς την απήχηση που συναντούν οι χαμηλότερες κατηγορίες, καθώς ξεκινώντας από την τιμή το κοινό στο οποίο απευθύνεται περιορίζεται σημαντικά. Εντάσσοντας λοιπόν, το επερχόμενο neo retro μοντέλο της στην οικογένεια των ASP μοτοσυκλετών, το Big H θα μπορούσε να δημιουργήσει μία μοτοσυκλέτα βασισμένη ακριβώς στα γούστα και τις ανάγκες τις ιαπωνικής αγοράς, χωρίς να διαθέσει ένα μεγάλο κεφάλαιο για την κατασκευή της.

Honda CB1000 – Ο αντικαταστάτης του CB1300

Το CB1000 αναμένεται να βρεθεί στους αντιπροσώπους το 2026, επομένως η παρουσίαση του υπολογίζεται για το φθινόπωρο του 2025. Όπως φαίνεται η Honda θέλει να συνεχίσει την παράδοση των CB και με το BIG-1 Super Four να κλείνει πέρυσι 30 χρόνια από το 1993 που πρωτοκυκλοφόρησε, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε ξανά, έστω και από μακριά, την έλευση ενός νέου CB 1.000 κυβικών, με την εμφάνιση του τότε, αλλά με τεχνολογία και εξαρτήματα του σήμερα.

Ετικέτες

Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Οι Ιταλοί εισβάλλουν με τη σειρά τους στην Κίνα

Μαζί με τα δύο ανανεωμένα μοντέλα, στην παρουσίαση της Σαγκάης είδαμε και τη νέα συλλογή ρουχισμού Vespa DEC
motomag Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Παρουσιάστηκαν ανανεωμένες στην Κίνα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/5/2024

Οι ανανεωμένες Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 είχαν έρθει σε επαφή με το κοινό στην έκθεση της EICMA αρκετούς μήνες πριν, ενώ τώρα η ιταλική εταιρεία τις παρουσίασε και στην Σαγκάη, φέρνοντας τις και στην αχανή κινέζικη αγορά.

Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Παρουσιάστηκαν ανανεωμένες στην Κίνα

Ξεκινώντας από την ανανεωμένη Vespa Primavera 150 αυτή έχει επιπλέον ένα διακοσμητικό στο μέσο του φτερού, σε αντίθεση με τη Sprint 150 η οποία διατηρεί το παραδοσιακό μπροστινό φτερό. Αλλαγή έχουμε στις σέλες και των δύο μοντέλων οι οποίες έχουν νέα καλύμματα ενώ νέες είναι οι ζάντες και στα δύο μοντέλα. Στην Primavera 150 υπάρχουν ζάντες με πέντε μπράτσα ενώ στη Sprint 150 υπάρχουν ζάντες με το σχέδιο να παραπέμπει στο γράμμα “Y”. Η οθόνη είναι LCD 3 ιντσών και στα δύο μοντέλα με τον χρήστη να μπορεί να συνδέσει το κινητό του τηλέφωνο με την πλατφόρμα πολυμέσων Vespa MIA.

Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Παρουσιάστηκαν ανανεωμένες στην Κίνα

Εκτός από τις νέες Vespa Primavera 150 και Vespa Sprint 150, στη Σαγκάη παρουσιάστηκε η ολοκαίνουργια συλλογή ένδυσης Vespa DEC, η οποία είναι εμπνευσμένη από το εργοστάσιο και το μουσείο της Piaggio. Η νέα συλλογή εστιάζει στο σύγχρονο lifestyle, προωθώντας ταυτόχρονα το ιταλικό στιλ και design. Τα μοντέλα Vespa Primavera 150 και Vespa Sprint 150 θα προσφέρονται σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς.

Vespa Primavera 150 & Vespa Sprint 150 – Παρουσιάστηκαν ανανεωμένες στην Κίνα
Ετικέτες