Honda CB998F: Τα Bol’d Or επιστρέφουν!

Αντίπαλος του Z900RS και Katana
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

26/2/2020

Η Honda δεν σκοπεύει να χάσει το τρένο της neoretro εποχής που ξαναζούμε και ετοιμάζει την δική της πρόταση απέναντι στο Kawasaki Z900RS και Suzuki Katana. Βάση για τη νέα μοτοσυκλέτα που θα έχει σαφείς αισθητικές αναφορές στα Bol d Or, θα είναι το CB1000R NeoSportCafe. Αυτό σημαίνει πως θα έχει έναν μοντέρνο τετρακύλινδρο κινητήρα υψηλής απόδοσης, γρήγορη γεωμετρία πλαισίου, χαμηλό βάρος και σύγχρονης τεχνολογίας ηλεκτρονικά. Έτσι σε αντίθεση με τα υπάρχοντα CB 1300 και CB 1100 που ο όγκος και το βάρος τους (πάνω από 260 κιλά και οι δυο τους…) περιορίζει στο ελάχιστο τις σπορ δυνατότητές τους, το νέο CB998F (προσωρινή ονομασία του ιαπωνικού περιοδικού Young Machine είναι αυτή, ίσως το πουν CB900F όπως το παλιό…) θα έχει σαφώς σπορ χαρακτήρα.

Η ιδέα αυτή είναι κάτι που ακούγεται καιρό, ωστόσο τώρα το Ιαπωνικό περιοδικό Young Machine έφερε την παραπάνω φωτογραφία. Κι όταν το Young Machine λέει κάτι για Honda, δεν πέφτει έξω...

Με το νέο Bol Or η Honda ρίχνει βάρος στις ρετρό γραμμές... Άλλωστε ακριβώς το ίδιο έχει κάνει η Kawasaki και η Suzuki, αφού το Z900RS και το Katana βασίζονται στα streetfighter Ζ900 και GSX-S 1000. Μένει να δούμε αν η Honda επαναφέρει το όνομα Bol’ d Or από τον φημισμένο 24ώρο αγώνα endurance της Γαλλίας, όπου η τότε είχε κερδίσει αρκετές φορές με τα ασημί/μπλε CB900F.  

CFMOTO 500SR – Χωρίς VOOM και με νέα ρύθμιση στον κινητήρα

Η CFMOTO αλλάζει το 500SR VOOM με την οικογενειακή φορεσιά των SR μοντέλων και ξανακουρδίζει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά
cfmoto 500sr
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/2/2026

Αν και έχει παρουσιαστεί από το 2024, το τετρακύλινδρο 500SR VOOM με τη χαρακτηριστική νεορετρό σχεδίαση δεν έχει διεισδύσει ως σήμερα στον κόσμο των ευρωπροδιαγραφών, ούτε σε άλλες αγορές ενδιαφέροντος όπως αυτή των ΗΠΑ, περιορισμένο στην Ασία και την Αυστραλία στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του.

Στο μεταξύ όμως η CFMOTO προχώρησε σε μια αναμενόμενη κίνηση παρουσιάζοντας στην Κίνα ένα νέο 500SR, το οποίο είναι ουσιαστικά η βάση του 500SR VOOM σε ένα κορμό που εντάσσεται πλήρως στη σχεδιαστική φιλοσοφία της σπορ οικογένειας της εταιρείας.

Στα λιγοστά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τα επίσημα έγγραφα για την καταχώρησή του στο μητρώο του υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας, η αναγραφή του ίδιου ακριβώς μεταξονίου (1395 mm) με το 500SR VOOM υπονοεί πως δεν αλλάζει κάτι στο πλαίσιο της μοτοσυκλέτας, προκύπτουν ωστόσο διαφοροποιήσεις σε άλλους τομείς.

cfmoto 500sr

Ο τετρακύλιδρος σε σειρά κινητήρας των 499 cc αποδίδει την ίδια μέγιστη ισχύ 78 hp (58 kW), ωστόσο η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα που ανακοινώνει η CFMOTO για το νέο μοντέλο είναι 210 km/h, χαμηλότερα από τα 230 που ανακοίνωνε για το 500SR VOOM.

Η αιτία είναι πως οι Κινέζοι μηχανικοί έχουν ξαναρυθμίσει τον τετρακύλινδρο κινητήρα για περισσότερη ροπή χαμηλά, κάτι που μοιραία έχει κόστος στην απόδοση ψηλά, ωστόσο ως τώρα δεν έχουν αποκαλυφθεί οι αλλαγές που έγιναν, αν λ.χ. ακουμπούν και την κλιμάκωση του κιβωτίου ταχυτήτων.

Πάντως οι επεμβάσεις που έγιναν στη μετάβαση από 500SR VOOM σε σκέτο 500SR επέφεραν και μείωση βάρους, καθώς το νέο μοντέλο δηλώνει 187 υγρά κιλά, έναντι 195 του VOOM.

Το πιο καυτό ερώτημα βέβαια για μας είναι το αν η νέα supersport έχει και ευρωπαϊκές βλέψεις, ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Η CFMOTO σαφέστατα θέλει να παίξει δυνατά στην αναδυόμενη κατηγορία των τετρακύλινδρων σπορ μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού που αναγέννησε η Kawasaki και τώρα φλέγεται από αλλεπάλληλα κινέζικα χτυπήματα, καθώς η αγορά αυτή έχει αποκτήσει ένθερμο κοινό στην Κίνα και συνοδεύεται από πολύ καλές πωλήσεις.

Το γεγονός πως η CFMOTO μπήκε στον κόπο να ξαναρυθμίσει τον κινητήρα της θα μπορούσε να ληφθεί ως ένδειξη προσαρμογής στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά σε αυτήν την περίπτωση λογικά θα περιμέναμε τον νέο κινητήρα και στο VOOM και όλα μαζί στο περίπτερο της πρόσφατης EICMA, κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Μπορούμε βέβαια να διατηρούμε τις ελπίδες μας για κάτι ανάλογο στο 2027, ιδιαίτερα εφόσον ο ανταγωνισμός της CFMOTO στο τετρακύλινδρο πεδίο αρχίσει να επεκτείνεται και προς τα μέρη μας.

Ετικέτες