BMW - Ενδέχεται να τη δούμε στο MotoGP το 2027!

Ο νέος CEO της BMW Motorrad, Markus Flasch δήλωσε πως όλα είναι πιθανά
motomag BMW – Το ενδεχόμενο να μπει στο MotoGP ολοένα και αυξάνεται
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/4/2024

Όχι δεν είναι κάποιο πρωταπριλιάτικο αστείο, το ενδιαφέρον της BMW για να εισέλθει στο MotoGP ολοένα και αυξάνεται ενώ σύμφωνα με τον CEO της BMW Motorrad, Markus Flasch η γερμανική εταιρεία βρίσκεται ήδη σε επαφές με την Dorna.

Ένας κατασκευαστής μοτοσυκλετών που δεν έχουμε δει ποτέ να αγωνίζεται ως εργοστασιακή ομάδα στο MotoGP είναι η BMW, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια καθώς η έλευση του νέου CEO, Markus Flasch φέρνει νέες στρατηγικές ενώ έρχονται αλλαγές στους κανονισμούς του MotoGP οι οποίοι θα ισχύσουν από το 2027 οι οποίες θα κάνουν το εγχείρημα αυτό πολύ πιθανό.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της συμμετοχής της BMW στο MotoGP ο Markus Flasch δήλωσε στο περιοδικό Motorrad: “Έχω βρεθεί σε αρκετούς αγώνες του MotoGP, είναι σαφές ότι πρέπει να έχει νόημα για εμάς και γι’ αυτό το εξετάζουμε προσεκτικά. Δεν θα το απέκλεια."

BMW – Το ενδεχόμενο να μπει στο MotoGP ολοένα και αυξάνεται

"Είμαστε σε επαφή με την Dorna και είμαστε ενήμεροι για τις αλλαγές στους κανονισμούς. Θα αξιολογήσουμε τις διαφοροποιήσεις που θα ισχύσουν. Η σεζόν του 2027 θα ήταν ίσως η κατάλληλη στιγμή για να εμπλακούμε στο MotoGP. Αλλά αυτό δεν μας πιέζει να πάρουμε την τελική μας απόφαση.

Το κλειδί για μια απόφαση είναι να πείσεις τους ανθρώπους για το project. Είναι απαραίτητη μια στρατηγική ανάλυση. Η χρηματοδότηση είναι μόνο μια πτυχή. Το branding είναι μια άλλη. Εάν η ανάλυση είναι πειστική και έχει εσωτερική υποστήριξη, η απόφαση δεν εξαρτάται από το ποιος είναι ο CEO της BMW Motorrad".

Να θυμίσουμε πως μετά τη φυγή της Suzuki από το MotoGP, η Dorna έχει κρατήσει δύο θέσεις σε περίπτωση που κάποιος νέος κατασκευαστής θελήσει να εισέλθει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλετών. Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν μπορεί κάποιος από τους κατασκευαστής ο οποίος βρίσκεται ήδη στο MotoGP να πάρει αυτές τις δύο θέσεις.

Αναμφίβολα το 2027 θα ήταν μία καλή χρονιά για να μπει η BMW στο MotoGP καθώς θα έχουμε σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς ενώ στο αγωνιστικό στρατόπεδο της γερμανικής εταιρείας υπάρχουν αναβάτες όπως οι Toprak Razgatlioglu, Bradley Smith και Sylvain Guintoli, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα ώστε να πάρει σάρκα και οστά το νέο αυτό φιλόδοξο project.

Ετικέτες

Η BMW στο MotoGP - Οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί ευνοούν την είσοδο της στον θεσμό

Η απόφαση για την είσοδο στο MotoGP βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης
motomag BMW – Οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί του MotoGP ευνοούν την είσοδο της στον θεσμό
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

9/5/2024

Διαβάσατε στο MOTO για τις αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς οι οποίες έρχονται από το 2027 στο MotoGP, αλλαγές που μπορούν να αλλάξουν με το καλημέρα τις ισορροπίες όσον αφορά τον ανταγωνισμό. Μία αλλαγή η οποία μπορεί να κάνει κρότο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα είναι να δούμε έναν νέο κατασκευαστή να παίρνει τη θέση της Suzuki η οποία αποχαιρέτησε εν μία νυκτί τον θεσμό, με την BMW να γλυκοκοιτάζει -εδώ και καιρό- την ευκαιρία που της δίνεται.

Ανέκαθεν οι αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς σε κάθε μηχανοκίνητο θεσμό άλλαζαν τις ισορροπίες καθώς κύριος στόχος τους συνήθως είναι η... απόδοση δικαιοσύνης για αύξηση του ανταγωνισμού όταν κάποιοι κατασκευαστές έχουν ξεφύγει μπροστά, με αποτέλεσμα οι ισχυροί να χάνουν έδαφος και οι πιο αδύναμοι να κλείνουν την αγωνιστική ψαλίδα. Εκτός όμως από τον τομέα της ανταγωνιστικότητας οι συγκεκριμένες αλλαγές ήταν μία καλή ευκαιρία είτε για έναν κατασκευαστή να αποχωρήσει -τις περισσότερες φορές η δικαιολογία ήταν η αύξηση του κόστους ώστε να εξελίξουν από το μηδέν την αγωνιστική τους κατασκευή- είτε για έναν νέο να μπει στον εκάστοτε θεσμό, καθώς επί της ουσίας όλοι θα ξεκινούσαν από λευκό χαρτί… σχεδόν, μην γελιόμαστε.

BMW – Οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί του MotoGP ευνοούν την είσοδο της στον θεσμό

Στο MotoGP τώρα το 2027 επρόκειτο να συμβεί κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο. Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν πληροφορίες πως η BMW θέλει να μπει στην κορυφαία διοργάνωση των αγώνων μοτοσυκλετών παίρνοντας τις δύο θέσεις της Suzuki οι οποίες είναι δεσμευμένες από την Dorna σε περίπτωση που ένας νέος κατασκευαστής θέλει να κάνει την είσοδο του στον θεσμό. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της BMW Motorrad, Markus Flasch προχώρησε επίσης σε δηλώσεις οι οποίες δείχνουν πως το ενδιαφέρον της BMW είναι αληθινό και όχι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων.

Ο Markus Flasch ανέφερε χαρακτηριστικά: “Όλοι ξεκινούν από το μηδέν, είναι ώρα να μπούμε και εμείς στο παιχνίδι, αλλά μέχρι τότε πρέπει να κερδίσουμε εκεί που ήδη αγωνιζόμαστε. Δεν υπάρχει τρόπος να προοδεύσουμε κατά τη γνώμη μου αν δεν είμαστε επιτυχημένοι και αυτό είναι κάτι που το έχω πει από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να κερδίσουμε στο WSBK. Ταυτόχρονα όμως μπορούμε να προετοιμαστούμε για άλλες κινήσεις, αλλά η τελική επιλογή θα γίνει μόνο εάν είμαστε επιτυχημένοι. Το εξετάζουμε πρώτα στρατηγικά και το αξιολογούμε προσεκτικά. Για αυτό δεν μπορώ να αναφέρω κάτι συγκεκριμένο τη δεδομένη στιγμή”.

Τα λόγια του αφεντικού της BMW κάνουν ξεκάθαρο πως αυτή τη στιγμή το WSBK (ή καλύτερα Ο ΤΙΤΛΟΣ στο WSBK) είναι η προτεραιότητα για την γερμανική εταιρεία -πως να μην είναι άλλωστε όταν έκανε πέρυσι την κίνηση ματ φέρνοντας στην ομάδα τον Torpak Razgatlioglu σε μία προσπάθεια να πάρει Πρωτάθλημα. Τώρα βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε αν τελικά ο Toprak θα δώσει φέτος στους Βαυαρούς το έναυσμα που θέλουν για να μεταπηδήσουν στο MotoGP, με τον Τούρκο στην αιχμή του δόρατός τους και για τον κορυφαίο θεσμό αγώνων μοτοσυκλέτας.

BMW
Ετικέτες