Η Suzuki θα εγκαταλείψει τα MotoGP στο τέλος της σεζόν 2022!

Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/5/2022

Μία ιστορία που αποκάλυψε πρώτος αργά το απόγευμα ο δημοσιογράφος Oriol Puigdemont πέρασε κι από το δικό μας στάδιο επιβεβαίωσης και πλέον είναι ξεκάθαρο πως η Suzuki θα αποσυρθεί από τα MotoGP σε μία απόφαση που δεν ήταν αναμενόμενη, κυρίως γιατί εκτός από τον πρόσφατο τίτλο το 2020, έχει αναβάτες που παραμένουν στην πρώτη γραμμή κι ακόμη περισσότερο γιατί φέτος κατάφερε να είναι ανταγωνιστική και από πλευράς ιπποδύναμης.

Η απόφαση αυτή βασίζεται καθαρά σε οικονομικά κριτήρια που είναι ακριβώς το τελευταίο πράγμα που θέλει να ακούσει οποιοσδήποτε μοτοσυκλετιστής που αγοράζει μοτοσυκλέτες όχι με βάση τις οικονομικές δυνατότητες ή τις πραγματικές ανάγκες, αλλά υποκινούμενος από το πάθος της οδήγησης.

Η Suzuki, ο πρώτος από τους Ιάπωνες κατασκευαστές που πριν από χρόνια έριξε βαρύτητα στην Ασιατική αγορά, αντί για την Ευρωπαϊκή, ένα θέμα συζήτησης που πολύ συχνά έχουμε αναπτύξει στο ΜΟΤΟ, δεν φαίνεται να πήρε εύκολα αυτή την απόφαση, ούτε και με ελαφριά καρδιά. Τα κίνητρα φαίνεται να είναι οικονομικά, αλλά όχι με στόχο το κέρδος, παρά σε κατεύθυνση πιο κατανοητή προς όλους μας, προς περιορισμό της ζημιάς που υφίστανται.

Θα συνεχίσουμε να αναμένουμε επίσημες ανακοινώσεις για αυτό το θέμα, ιδιαίτερα από την στιγμή που υπάρχει ένα συμβόλαιο με την Dorna που λήγει το 2026 και δεν κόβεται έτσι εύκολα, ιδιαίτερα όταν θα πρέπει να σταλεί και ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση από την πλευρά της Dorna, όπως πιθανότητα θα θέλουν να κάνουν.

Η περίοδος αλλαγής συμβολαίων των αναβατών θα γίνει ακόμη πιο έντονη τώρα με δύο ονόματα όπως του Mir που το πιο πιθανό είναι να πάει στην Honda και του Rins που θα ταίριαζε στην Yamaha.

Παραμένει μία ταραχώδης εποχή και για τους αγώνες, χωρίς να βελτιώνεται, όπως όλοι μας θα θέλαμε…

Ετικέτες

Dakar 2027: Αποκαλύφθηκε η διαδρομή των 5.320 χιλιομέτρων

Παράλληλα άνοιξαν και οι εγγραφές
dakar27
Από τον

Παύλο Καρατζά

7/5/2026

Αποκαλύφθηκε στο Institut du Monde Arabe στο Παρίσι η διαδρομή του Dakar 2027, που θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Αυτή θα είναι η 49η διοργάνωσή του και η 8η στη Σαουδική Αραβία, με τον αγώνα να περιλαμβάνει τρεις εντελώς νέες ειδικές διαδρομές με επίκεντρο την Ερυθρά Θάλασσα, με αφετηρία και τερματισμό στην King Abdullah Economic City και το μεγαλύτερο χιλιομετρικό άθροισμα ειδικών διαδρομών της “σαουδικής” εποχής (5.320 χλμ.), η οποία ξεκίνησε το 2020.

Στον χάρτη η διαδρομή δεν γεμίζει το μάτι, όμως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι αναβάτες θα πρέπει να διανύσουν πάνω από 5.000 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών, με μεγάλη ποικιλομορφία εδάφους φυσικά. Κατά την διάρκεια του Dakar 2027, οι αναβάτες θα περάσουν μία νύχτα στην έρημο (refuge bivouac) και δύο μαραθωνίους, ενώ η διαδρομή φαίνεται πως θα περιλαμβάνει περισσότερη άμμο και λιγότερη πέτρα. Παράλληλα με την αποκάλυψη της διαδρομής, άνοιξαν και οι εγγραφές του αγώνα και αναμένουμε την συμμετοχή για ακόμη μία χρονιά του Έλληνα αναβάτη Βασίλη Μπούδρου.

Σημαντικός παράγοντας είναι και ο πόλεμος στο Ιράν και κατά πόσο και εάν θα επηρεάσει τον αγώνα. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε πως το 2025, που το MOTO ήταν παρόν στον αγώνα, έπεσαν πύραυλοι από τους Χούθι εναντίον ελικοπτέρων της διοργάνωσης και ακυρώθηκε η ειδική διαδρομή εκείνης της ημέρας, με αναγκαστική αναπροσαρμογή των διαδρομών.

Ο περσινός νικητής του αγώνα Luciano Benavides δήλωσε: “Θα είναι ένα μεγαλύτερο Ντακάρ και αυτό μου αρέσει πολύ, γιατί σημαίνει ότι οι καλύτερα προετοιμασμένοι αναβάτες, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, θα βρίσκονται σε καλύτερη φόρμα στο τέλος και αυτό μου αρέσει. Ως αναβάτης προτιμώ τις μεγάλες ημέρες. Μου αρέσει επίσης η μορφή με δύο μαραθώνιους και το γεγονός ότι ο δεύτερος θα γίνει στο τέλος του αγώνα θα τον κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Θα υπάρχουν λιγότερες πληροφορίες, λιγότερη στρατηγική, κάτι που μπορεί να κάνει τον αγώνα ακόμα πιο συναρπαστικό. Θα είναι μια υπέροχη διοργάνωση και με αυτή τη μακρύτερη διαδρομή, με περισσότερη άμμο, είμαι αποφασισμένος να επιστρέψω στη Σαουδική Αραβία και να υπερασπιστώ τον τίτλο μου, γνωρίζοντας ότι αυτός ο αγώνας δεν κρίνεται παρά μόνο στο τελευταίο χιλιόμετρο.”

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τις λεπτομέρειες ανά ημέρα αγώνα:

Stage

Date

Start and Finish

Total | Special

 

P

Friday, january 1, 2027

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY > KING ABDULLAH ECONOMIC CITY

265 km | 30 km

Prologue

1

Saturday, january 2, 2027

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY > YANBU

500 km | 350 km

Stage 1

2

Sunday, january 3, 2027

YANBU > ALULA

535 km | 310 km

Stage 2

3

Monday, january 4, 2027

ALULA > HAIL

745 km | 480 km

Stage 3

4

Tuesday, january 5, 2027

HAIL > HAIL

735 km | 380 km

Stage 4

5

Wednesday, january 6, 2027

HAIL > AL DUWADIMI

720 km | 480 km

Stage 5

6

Thursday, january 7, 2027

AL DUWADIMI > MARATHON REFUGE

565 km | 440 km

Stage 6

7

Friday, january 8, 2027

MARATHON REFUGE > BISHA

480 km | 430 km

Stage 7

-

Saturday, january 9, 2027

BISHA

 

Rest

8

Sunday, january 10, 2027

BISHA > BISHA

680 km | 460 km

Stage 8

9

Monday, january 11, 2027

BISHA > WADI AD-DAWASIR

730 km | 460 km

Stage 9

10

Tuesday, january 12, 2027

WADI AD-DAWASIR > BISHA

650 km | 515 km

Stage 10

11

Wednesday, january 13, 2027

BISHA > AL BAHAH MARATHON

630 km | 480 km

Stage 11

12

Thursday, january 14, 2027

AL BAHAH MARATHON > KING ABDULLAH ECONOMIC CITY

905 km | 455 km

Stage 12

13

Friday, january 15, 2027

KING ABDULLAH ECONOMIC CITY > KING ABDULLAH ECONOMIC CITY

250 km | 50 km

Stage 13