Η Suzuki θα εγκαταλείψει τα MotoGP στο τέλος της σεζόν 2022!

Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/5/2022

Μία ιστορία που αποκάλυψε πρώτος αργά το απόγευμα ο δημοσιογράφος Oriol Puigdemont πέρασε κι από το δικό μας στάδιο επιβεβαίωσης και πλέον είναι ξεκάθαρο πως η Suzuki θα αποσυρθεί από τα MotoGP σε μία απόφαση που δεν ήταν αναμενόμενη, κυρίως γιατί εκτός από τον πρόσφατο τίτλο το 2020, έχει αναβάτες που παραμένουν στην πρώτη γραμμή κι ακόμη περισσότερο γιατί φέτος κατάφερε να είναι ανταγωνιστική και από πλευράς ιπποδύναμης.

Η απόφαση αυτή βασίζεται καθαρά σε οικονομικά κριτήρια που είναι ακριβώς το τελευταίο πράγμα που θέλει να ακούσει οποιοσδήποτε μοτοσυκλετιστής που αγοράζει μοτοσυκλέτες όχι με βάση τις οικονομικές δυνατότητες ή τις πραγματικές ανάγκες, αλλά υποκινούμενος από το πάθος της οδήγησης.

Η Suzuki, ο πρώτος από τους Ιάπωνες κατασκευαστές που πριν από χρόνια έριξε βαρύτητα στην Ασιατική αγορά, αντί για την Ευρωπαϊκή, ένα θέμα συζήτησης που πολύ συχνά έχουμε αναπτύξει στο ΜΟΤΟ, δεν φαίνεται να πήρε εύκολα αυτή την απόφαση, ούτε και με ελαφριά καρδιά. Τα κίνητρα φαίνεται να είναι οικονομικά, αλλά όχι με στόχο το κέρδος, παρά σε κατεύθυνση πιο κατανοητή προς όλους μας, προς περιορισμό της ζημιάς που υφίστανται.

Θα συνεχίσουμε να αναμένουμε επίσημες ανακοινώσεις για αυτό το θέμα, ιδιαίτερα από την στιγμή που υπάρχει ένα συμβόλαιο με την Dorna που λήγει το 2026 και δεν κόβεται έτσι εύκολα, ιδιαίτερα όταν θα πρέπει να σταλεί και ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση από την πλευρά της Dorna, όπως πιθανότητα θα θέλουν να κάνουν.

Η περίοδος αλλαγής συμβολαίων των αναβατών θα γίνει ακόμη πιο έντονη τώρα με δύο ονόματα όπως του Mir που το πιο πιθανό είναι να πάει στην Honda και του Rins που θα ταίριαζε στην Yamaha.

Παραμένει μία ταραχώδης εποχή και για τους αγώνες, χωρίς να βελτιώνεται, όπως όλοι μας θα θέλαμε…

Ετικέτες

MotoGP: Μεταφέρεται στο τέλος της σεζόν ο αγώνας του Κατάρ! Νέο ημερολόγιο!

Αναβολή πριν την ακύρωσή του...
MotoGP: Μεταφέρεται στο τέλος της σεζόν ο αγώνας του Κατάρ! Νέο ημερολόγιο!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/3/2026

Την λύση της αναβολής για το τέλος της σεζόν, επέλεξαν τελικά οι διοργανωτές των MotoGP για τον αγώνα στο Κατάρ, που όπως όλοι μας υπολογίζαμε από την πρώτη στιγμή της έναρξης του πολέμου στην Μέση Ανατολή, θα ήταν αδύνατο να γίνει.

Η αντικατάστασή του με άλλο αγώνα στις ίδιες ημερομηνίες ήταν πρακτικά αδύνατη, παρότι και συζητήθηκε.

Ωστόσο δεν υπήρχε ο χρόνος να προετοιμαστεί για μία τέτοια διοργάνωση, οποιαδήποτε πίστα, ενώ η οικονομική καταστροφή ήταν βέβαιοι καθώς θα ήταν αδύνατο να προσελκύσει το τεράστιο πλήθος που απαιτείται για να καλύψει μέρος των εξόδων.

Ένας νέος τόπος διεξαγωγής σε τόσο κοντινές ημερομηνίες δεν θα άφηνε το περιθώριο για τις δύο εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών που απαιτούνται, να το εντάξουν στον προγραμματισμό τους.

Κυρίως όμως σκόνταφτε σε μία σειρά από δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν μεταξύ διοργανωτών και της εκάστοτε πίστας, για την περίπτωση ακύρωσης που προσπερνιούνται όταν πρόκειται για μεταβολή ημερομηνίας.

Ως αποτέλεσμα ο αγώνας στο Portimao θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου και ο τελευταίος αγώνας της σεζόν μεταφέρεται στην Valencia στις 29 Νοεμβρίου.

Δεν γίνεται να μην κλείσει πρωτάθλημα στην Ισπανία, και έτσι φυσικά και δεν θα πήγαινε στο τέλος της σεζόν το Κατάρ.

Στο μεταξύ η πιθανότητα της πλήρους ακύρωσής του, είναι μεγαλύτερη από το να γίνει στην πράξη. Κι ένας λόγος που πήγε και στο τέλος είναι για να μην χωρά νέα αλλαγή ημερομηνίας.

Ο Carmelo Ezpeleta, Πρόεδρος των MotoGP είπε για την αλλαγή αυτή:

«Αυτή η απόφαση ήρθε μετά από αρκετή σκέψη και με την απόλυτη συμφωνία από την πλευρά της πίστας του Κατάρ, όπως και με το σύνολο των paddock. Προτεραιότητά μας είναι πάντα η ασφάλεια και η ευημερία όλων όσων εμπλέκονται στα MotoGP καθώς και η διασφάλιση ότι κάθε Grand Prix διεξάγεται με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα. Αναγνωρίζουμε επίσης τη σημασία του να κρατάμε πλήρως ενημερωμένους τους φίλαθλους με αμεσότητα και φυσικά θα δοθεί η ευκαιρία να μεταφέρουν τα εισιτήριά τους για την επόμενη διοργάνωση.
 

Ομοίως πρέπει να ευχαριστήσω την πίστα στο Portimao και την Valencia για τη συνεργασία και την ευελιξία τους στο να μας βοηθήσουν να πετύχουμε μια ομαλή μετάβαση στο νέο ημερολόγιο. Είμαστε βέβαιοι ότι το ενημερωμένο πρόγραμμα θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε την ποιότητα του πρωταθλήματος, προσφέροντας παράλληλα στους φιλάθλους μια εξαιρετική αγωνιστική σεζόν».

 

Ο Abdulrahman bin Abdullatif Al Mannai, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου & Μοτοσυκλέτας του Κατάρ (QMMF) και της Διεθνούς Πίστας LosailΛουσάιλ (LIC), δήλωσε: «Σεβόμαστε και προσυπογράφουμε την απόφαση του Ομίλου Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας των MotoGP να αναβάλει το Qatar Airways Grand Prix του Κατάρ για τις 6–8 Νοεμβρίου 2026. Ευχαριστούμε ειλικρινά τους φιλάθλους, τις ομάδες και τους συνεργάτες μας για την κατανόηση και τη συνεχή υποστήριξή τους, και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους πάντες ξανά στη Διεθνή Πίστα του Losail».

Ο Jorge Viegas, Πρόεδρος της FIM, πρόσθεσε: «Η FIM υποστηρίζει πλήρως την απόφαση για τον επαναπρογραμματισμό του Grand Prix του Κατάρ. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, η διασφάλιση της προστασίας των αναβατών, των ομάδων, των στελεχών και των οπαδών μας πρέπει πάντα να έρχεται πρώτη. Είμαστε βέβαιοι ότι το νέο ημερολόγιο διασφαλίζει ότι η διοργάνωση στο Κατάρ μπορεί να διεξαχθεί στις πιο ασφαλείς και επαγγελματικές συνθήκες».