MotoGP: Συμφωνία για κινητήρες 850 κυβικών από το 2027

Κάμφθηκαν αντιρρήσεις
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/11/2023

Μέχρι σήμερα οι δύο από τους πέντε κατασκευαστές μοτοσυκλετών MotoGP δεν ήθελαν να προχωρήσει η ιδέα περιορισμού των κινητήρων στα 850 κυβικά από το 2027. Σύμφωνα με τον  Gigi Dall’Igna της Ducati, η Aprilia ήταν η μία από τις δύο εταιρείες που είχαν αντιρρήσεις, με βασικό επιχείρημα το κόστος εξέλιξης των νέων κινητήρων. Τώρα όμως φαίνεται πως και η δεύτερη ιταλική εταιρεία έδωσε το ΟΚ, οπότε από το 2027 οι μοτοσυκλέτες των MotoGP θα κατέβουν στα 850 κυβικά. Αυτό επιβεβαίωσε ο Pit Beirer της KTM, λέγοντας πως η πλειοψηφία θέλει τα 850 κυβικά και πως αυτή η αλλαγή θα μειώσει την ιπποδύναμη και την ροπή, δίνοντας περισσότερο βάρος σε άλλους τεχνολογικούς τομείς…

Βέβαια όλα αυτά δεν είναι εύκολο να τα κατανοήσουμε πλήρως, διότι με τα αντίθετα επιχειρήματα άλλαξαν οι κανονισμοί για να γίνουν οι μοτοσυκλέτες 1000 κυβικά από 800 που ήταν και με τα ίδια επιχειρήματα έγιναν 800 κυβικά από 1000 που ήταν στην αρχή!

Επιστροφή λοιπόν στα 850 κυβικά, που μάλλον θα ευνοήσει αρχικά την Honda, την Yamaha και την Ducati που είχαν μοτοσυκλέτες των 800 κυβικών και έχουν έτοιμες και δοκιμασμένες τεχνολογικές λύσεις, σε αντίθεση με την KTM και την Aprilia που έγιναν ανταγωνιστικές στην εποχή των 1000 κυβικών και θα πρέπει να σχεδιάσουν από το μηδέν κινητήρες με 850 κυβικά.

Το πόσο καλό ή κακό θα κάνει στον ανταγωνισμό η επιστροφή σε μικρότερου κυβισμού κινητήρες είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Το παρελθόν δεν βοηθάει πολύ για να προβλέψουμε το μέλλον, διότι την εποχή των 800 κυβικών τα ιαπωνικά εργοστάσια ξόδευαν τεράστια ποσά στα MotoGP και είχαν τα μεγαλύτερα ονόματα για αναβάτες, ενώ τώρα βλέπουμε μια σαφή υποχώρηση στο ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στα MotoGP. Η Yamaha έχει μόνο δύο μοτοσυκλέτες αντί για τέσσερεις και η Honda άφησε τον νεαρό Alex Rins για να πάρει την θέση του ο “μεσήλικας” Zarco και είχε και την φυγή του Μarc Marquez… Αν προσθέσουμε το κόστος εξέλιξης των νέων κινητήρων 850cc (έστω και μικρό), μοιάζει δύσκολο η αλλαγή κυβισμού να τους προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα.

Το πιθανότερο είναι μαζί με την μείωση του κυβισμού να μειωθεί και η χωρητικότητα των ρεζερβουάρ, κάτι που θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στις απόδοση των κινητήρων, διότι η κατανάλωση καυσίμου θα αποτελέσει βασικό παράγοντα και οι αναβάτες δεν θα μπορούν να έχουν “full-power” χάρτες σε όλη την διάρκεια του αγώνα.

Επίσης η αντοχή των ελαστικών θα αυξηθεί, λόγω μικρότερης καταπόνησής τους από τους κινητήρες, όχι μόνο στις εξόδους των στροφών αλλά και στις ευθείες αφού δύσκολα θα πλησιάσουν τις μέγιστες τελικές ταχύτητες των 1000cc.  

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή σε λιγότερα κυβικά θα ανακατέψει την τράπουλα, έστω και προσωρινά… Μετά από λίγο, όποιος ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα θα κάνει την τεχνολογική διαφορά.

BMU SBK, Σέρρες: Θετικό ξεκίνημα για Wolf-Racing WRRS Motul BMW Motorrad και Γιώργο Παρασκευά παρά το πρόβλημα υγείας

Ένα σωματικό πρόβλημα δεν επέτρεψε κάτι καλύτερο
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

22/4/2026

Η ομάδα WOLF-RACING WRRS MOTUL BMW MOTORRAD συμμετείχε στον διπλό αγώνα του Βαλκανικού Πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πίστα των Σερρών και κατάφερε μία 5η και μία 9η θέση στην κατηγορία F1000, αντιμετωπίζοντας και ένα σωματικό πρόβλημα.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της ομάδας:

Το σαββατοκύριακο 18-19 Απριλίου έλαβε χώρα ο πρώτος διπλός αγώνας του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Superbike.

Η ομάδα μας έδωσε το εναρκτήριο παρόν με πολλά νέα δεδομένα και αξιόλογη παρουσία κάτι που κάνει εδώ και 4 χρόνια πλέον στην κατηγορία F1000SBK.

Οι συμμετοχές δεν ήταν πολλές αλλά ο ανταγωνισμός ήταν δυνατός και οι καιρικές συνθήκες του Σαββάτου απαίτησαν πολλή δουλεία και προσπάθεια για ένα καλό αποτέλεσμα, κάτι το οποίο ήρθε.

Μια 5η θέση και μια 9η θέση ήταν το αποτέλεσμα μας.

Σχόλιο Γ. Παρασκευά team manager & οδηγού.

"Ξεκινήσαμε με τις καλύτερες βάσεις φέτος την προσπάθειά μας από την πίστα των Σερρών και είχαμε ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα να ακολουθήσουμε ανεβαίνοντας στην πίστα από την Τρίτη το πρωί, ξεκινώντας αμέσως τις προπονήσεις μας.

Το πλάνο μας ήταν εφικτό καθώς ξέραμε τις δυνατότητες μας και όλα βαίνανε καλώς. Την Τετάρτη το πρωί όμως μια ενόχληση στην πλάτη που ήρθε πολύ νωρίς μας άλλαξε τα πλάνα.

Το διαχειριστήκαμε το δυνατότερο εφικτό όλη την ημέρα μην χάνοντας την προπόνησή μας (μυοχαλαρωτικές ενέσεις, φαρμακευτικά κτλ.) και συνεχίσαμε μέχρι και το Σάββατο σε ένα δύσκολο βρόχινο αγώνα να καταφέρουμε να στρίψουμε πρώτοι από τη 10η θέση στη σχάρα εκκίνησης, μια 5η θέση στην τελική κατάταξη και τον τρίτο καλύτερο χρόνο.

Ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει και είμαι χαρούμενος γι' αυτό, γιατί είχαμε επίδοση πάρα τους πολλούς πόνους αλλά όχι διάρκεια και πάραυτα είχαμε ρυθμό και πολύ κάλο χρόνο σε τόσο δύσκολες συνθήκες.

Η συνέχεια της Κυριακής μας βρήκε στην 3η θέση της σχάρας εκκίνησης και στρίβοντας 1ος αναγκάστηκα μετά τον 9ο-10ο γύρο να υποχωρήσω στην 9η θέση μη μπορώντας πλέον να διαχειριστώ τους πόνους.

Είμαστε στην αρχή ενός πολύ μεγάλου πρωταθλήματος, συλλέξαμε τα πάντα και πλέον πολύ πιο έμπειροι συνεχίζουμε με δύναμη και με ανθρώπους που ξέρουν.

Να ευχαριστήσω από καρδίας για την επί σειρά ετών στήριξη και επιφυλάσσομαι για ένα ακόμα πιο δυνατό μέλλον..! "

Την προσπάθεια στηρίζουν από το 2023:

BMW MOTORRAD HELLAS

DNA HIGH PERFORMANCE AIR FILTERS

TECNO MOTO PERFORMANCE

CAFFEINE ROASTERY _SUPERFOODS

INTRAMOTO PIRELLI

BMW MOTORRAD SFAKIANAKIS

PAPASTAVROU SHOPS

QNT SPORTS

DXL GRAPHICS

BIKELALERT HELLAS

MOTUL GREECE

HELMET HOME

RIDER GRAPHICS

K-TECH SUSPENSION UK