KTM 1390 Super Adventure S/R & 1390 SMT - Κατασκοπευτικές φωτογραφίες

Θα χρησιμοποιούν τον V2 κινητήρα των 1.350 κυβικών που είδαμε στην πρόσφατη ανανέωση των 1390 Super Duke R και Super Duke R EVO
motomagKTM 1390 Super Adventure S/R & 1390 SMT – Κατασκοπευτικές φωτογραφίες από την δοκιμή των νέων μοντέλων
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/1/2024

Σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες που εξασφάλισε ο γερμανικός και αυστριακός ειδικός τύπος, βλέπουμε να δοκιμάζονται τα ανανεωμένα 1390 Super Adventure S/R αλλά και ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο, το 1390 SMT, που θα αποτελέσει τον μεγάλο αδελφό του 890 SMT.

Τα τρία νέα μοντέλα θα χρησιμοποιούν τον ίδιο V2 κινητήρα των 1.350 κυβικών που γνωρίσαμε μέσω των 1390 Super Duke R/R EVO, ο οποίος συμμορφώνεται με τις Euro 5 προδιαγραφές, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ονομαστική του ισχύ, που στην περίπτωση του streetfighter έφτασε τους 10 ίππους. Σαφώς, όπως έχουμε δει και στην σειρά των 1290, η απόδοση αυτή θα είναι διαφορετική για να ταιριάζει περισσότερο στον χαρακτήρα των νέων μοντέλων και τις ανάγκες που καλούνται να εκπληρώσουν.

https://www.motomag.gr/news/nea-montela/ktm-1390-super-adventure-2024-kai-1390-super-duke-gt-nees-fotografies-stin-teliki

Όσον αφορά το 1390 Super Adventure, η εμφάνισή του δεν έχει αλλάξει από τις τελευταίες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι του 2023, διατηρώντας τον ίδιο προβολέα που είδαμε στα 990 Duke και 1390 Super Duke R. Η μέγιστη απόδοση αναμένεται εδώ να φτάνει τους 170 ίππους, ενώ είναι πιθανό να δούμε και εδώ το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων που γνωρίσαμε στη νέα γενιά του streetfighter των Αυστριακών, χωρίς ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Η διαδρομή της εξάτμισης παραμένει ίδια με πριν, όμως βλέπουμε ότι οι συλλέκτες είναι μεγαλύτερης διατομής από πριν, κάτι που ίσως έχει να κάνει με την αυξημένη ροπή.

Αυτό που μπορεί να είναι εντελώς νέο στο 1390 Super Adventure είναι η χρήση νέου κιβωτίου ταχυτήτων, καθώς η KTM εργάζεται ήδη πάνω στη δημιουργία τόσο ενός ημι-αυτόματου, όσο και ενός αυτόματου κιβωτίου. Το πιο πιθανό είναι οι Αυστριακοί να το έχουν στον εξτρά εξοπλισμό ή σαν μία διαφορετική έκδοση (όπως η Honda με τα DCT), με ελαφρώς υψηλότερη τιμή.

https://www.motomag.gr/news/nea-montela/ktm-1390-super-adventure-2024-kai-1390-super-duke-gt-nees-fotografies-stin-teliki

Μπορεί η KTM να θέλει να μειώσει τον όγκο στο νέο της adventure μοντέλο, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να κάνει το ίδιο και για την αεροδυναμική προστασία του αναβάτη. Κάτι που βλέπουμε στις κατασκοπευτικές φωτογραφίες που στηρίζει την παραπάνω εντύπωση είναι μία διάταξη από μικρά “πτερύγια” εντός του προβολέα, τα οποία λειτουργούν ως εκτροπείς αέρα. Δεν είναι σίγουρο αν θα τα δούμε στην τελική μορφή παραγωγής -ακόμα και ως αξεσουάρ- δείχνουν όμως ότι η KTM εξετάζει όλες τις ιδέες γύρω από την προστασία του αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης. Σε ορισμένα πρωτότυπα δοκιμής είδαμε επίσης και προστατευτικά για τα φρένα, για τα οποία επίσης δεν υπάρχει σαφής απάντηση αν θα τα βρούμε και στο μοντέλο παραγωγής, ή στον κατάλογο των Power Parts, όπως ονομάζει τον εξτρά εξοπλισμό η KTM.

https://www.motomag.gr/news/nea-montela/ktm-1390-super-adventure-2024-kai-1390-super-duke-gt-nees-fotografies-stin-teliki

Αν και για την ώρα κρύβεται καλά κάτω από το καμουφλάζ, τα μοντέλα προ-παραγωγής που “πιάστηκαν” στον κατασκοπευτικό φακό φαίνεται να χρησιμοποιούν μία νέα έγχρωμη TFT οθόνη, με μεγαλύτερη διάμετρο από πριν. Ο ακριβής αριθμός των ιντσών δεν μπορεί να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή, καθώς όπως είπαμε η οθόνη φαίνεται μερικώς σε κάποιες από τις φωτογραφίες, όμως μοιάζει να πλησιάζει τα επίπεδα των τάμπλετ, δηλαδή τις 11 με 13 ίντσες. Πιθανότατα, η νέα οθόνη θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, ενώ θα είναι κοινή σε όλες τις εκδόσεις του 1390 Super Adventure.

Αν και τα μοντέλα προ-παραγωγής φαίνεται να βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, το ανανεωμένο adventure των πορτοκαλί με τον αυξημένο σε κυβικά κινητήρα, αναμένεται να παρουσιαστεί την άνοιξη του 2025. Η έκδοση S με τον 19 ιντσών μπροστινό τροχό θα διατηρήσει πιθανότατα την ημι-ενεργητική λειτουργία των αναρτήσεων, ενώ για το 1390 Super Adventure R με τον 21 ιντσών μπροστινό τροχό αναμένουμε πλήρεις ρυθμίσεις που θα γίνονται χειροκίνητα.

https://www.motomag.gr/news/nea-montela/ktm-1390-super-adventure-2024-kai-1390-super-duke-gt-nees-fotografies-stin-teliki

Προχωράμε τώρα στο ολοκαίνουργιο 1390 SMT, με το οποίο φαίνεται ότι η KTM θέλει να βρει μία θέση στην κατηγορία των θηριωδών crossover με 17 ιντσών τροχούς, όπου συναντάμε τις BMW M 1000 XR και Ducati Multistrada V4 RS. Μπορεί να μιλάμε για τετρακύλινδρο εν σειρά και V4, αντίστοιχα, όμως οι Αυστριακοί επιλέγουν να πορευτούν με τον V2 κινητήρα των 1.350 κυβικών, ο οποίος αναμένεται να φτάνει τους 190 ίππους σε απόδοση, που το τοποθετούν στον μέσο όρο της κατηγορίας.  Για να το πετύχουν αυτό, θα αξιοποιήσουν το σύστημα μεταβλητού χρονισμού που είδαμε και στο 1390 Super Duke R, κάνοντας έτσι τη ζωή τους πιο εύκολη και όσον αφορά τους ρύπους. Στην αυξημένη απόδοση συνεπικουρεί και η διάταξη της εξάτμισης με το μικρότερο τελικό, σε αντίθεση με το ογκώδες που βλέπουμε στο 1390 Super Adventure.

Σχεδιαστικά θυμίζει αρκετά το 890 SMT, ωστόσο η ζελατίνα, τουλάχιστον στο μοντέλο προ-παραγωγής είναι λίγο μεγαλύτερη από του μικρού αδελφού. Ο προβολέας είναι ο νέος που έχουμε ήδη δει στα 990 Duke και 1390 Super Duke R -και που θα υιοθετήσει σε επόμενη ανανέωσή του και το 890 (ή 990) SMT. Στις αναρτήσεις περιμένουμε ότι θα ακολουθήσει την πεπατημένη του μικρότερου αδελφού, έχοντας μικρότερη διαδρομή από το 1390 Super Adventure, πιθανόν κοντά στα 180 χιλιοστά. Όσον αφορά τώρα τις ρυθμίσεις, η KTM μάλλον θα ακολουθήσει αντίστοιχο δρόμο με αυτό των 1390 Super Duke R και 1390 Super Duke R Evo, προσφέροντας μία επιλογή με χειροκίνητες ρυθμίσεις και μία με ημι-ενεργητική λειτουργία.

https://www.motomag.gr/news/nea-montela/ktm-1390-super-adventure-2024-kai-1390-super-duke-gt-nees-fotografies-stin-teliki

Σημαντική αλλαγή, που είδαμε και στο 990 Duke, είναι το ψαλίδι που δεν ακολουθεί την τακτική των πορτοκαλί που θέλει τα νεύρα στην εξωτερική πλευρά. Εδώ βλέπουμε ένα συμβατικής εμφάνισης ψαλίδι, με το δεξί μέρος να έχει σχήμα “μπανάνα” προκειμένου να φιλοξενήσει το τελικό της εξάτμισης. Όσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία, αυτά είναι πιο κοντά στο 890 SMT με το κοστούμι να έχει πιο μαζεμένες διαστάσεις από του adventure μοντέλου με τον ίδιο κινητήρα. Το βάρος του νέου 1390 SMT υπολογίζεται στην περιοχή των 220 κιλών, ενώ για την ώρα δεν διακρίνεται από τις φωτογραφίες, αν το ρεζερβουάρ θα έχει την ίδια χωρητικότητα με αυτή του adventure μοντέλου.

Το νέο 1390 SMT φαίνεται -αν και για την ώρα κρύβεται από το καμουφλάζ- ότι θα χρησιμοποιεί την ίδια TFT οθόνη με το 1390 Super Adventure, η οποία ίσως έχει και λειτουργία αφής, ένα χαρακτηριστικό που έχουμε αρχίσει να συναντάμε όλο και πιο συχνά στη μεγάλη κατηγορία. Μέσω αυτής ο χρήστης θα μπορεί να διαχειρίζεται την σουίτα των ηλεκτρονικών, η οποία αναμένεται να είναι πλήρης, συμβαδίζοντας με τα υπόλοιπα μοντέλα της κατηγορίας. Βέβαια, η KTM μάλλον θα συνεχίσει την πολιτική της, προσφέροντας στον αγοραστή τα πάντα χωρίς χρέωση για τα πρώτα 1.500 χιλιόμετρα, με τον πελάτη να επιλέγει αργότερα για το ποια θα πληρώσει προκειμένου να συνεχίσει να τα απολαμβάνει.

Με το 1390 Super Duke GT να βρίσκεται και αυτό σε στάδιο εξέλιξης, και με τα 1390 Adventure S/R να αναμένονται την άνοιξη του 2025, δεν είναι ξεκάθαρο αν το 1390 SMT θα κάνει την εμφάνισή του μέσα στο 2024 ή αν θα πρέπει να περιμένουμε και γι’ αυτό μέχρι το 2025 για να το δούμε.

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες