KTM 1390 Super Duke R & R EVO - Euro 5+ συνολική αναβάθμιση και +10hp

Η αυστριακή συνταγή της γυμνής υπερβολής ανεβάζει επίπεδο στην επέτειο των 30 χρόνων Duke
KTM 1290 Super Duke R 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2023

Μεγαλύτερος κυβισμός και περισσότερη δύναμη από τον δουλεμένο V2 που καλύπτει τις Euro 5+ προδιαγραφές, νέος προβολέας στα πρότυπα του 990 Duke, νέο ρεζερβουάρ, νέες αναρτήσεις, και πολλές ακόμα βελτιώσεις συνθέτουν μια γενναία αναβάθμιση στον πατριάρχη της πολυάριθμης πλέον οικογένειας Duke, που όπως και πέρυσι προσφέρεται σε 2 εκδόσεις, R & EVO.

Εξωτερικά, η μεγάλη διαφορά του νέου Super Duke σε σχέση με τον προκάτοχο του, είναι φυσικά ο νέος LED προβολέας (700 γραμμάρια ελαφρύτερος από τον προηγούμενο), στα πρότυπα του 990 Duke, με διπλά στρογγυλά σώματα κάθετα τοποθετημένα το ένα πάνω από το άλλο και με 4 DRL LED ταινίες στο εξωτερικό μέρος του με ένταση που αυξομειώνεται αυτόματα ανάλογα με τον εξωτερικό φωτισμό. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του νέου προβολέα είναι και η follow me home (Coming home την αποκαλούν οι Αυστριακοί) λειτουργία του. Δεύτερη αλλαγή η προσθήκη προστατευτικών τμημάτων εκατέρωθεν του ψυγείου, που εκτελούν χρέη και αεροδυναμικών βοηθημάτων, ενώ ελαφρώς διαφορετικά είναι και τα πλαστικά που εκτείνονται στα πλάγια του ρεζερβουάρ. Το κάλυμμα του υποπλαισίου είναι μικρότερο, ενώ πλέον η μοτοσυκλέτα δεν διαθέτει κεντρικό πίσω φωτιστικό σώμα, με τα φλας να εκτελούν και αυτή τη λειτουργία.

KTM

Ο V2 κινητήρας -ο μόνος με αυτή τη διάταξη στην οικογένεια Duke, με τα μικρότερα μέλη να κινούνται με μονοκύλινδρους και δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες- ανέβασε κι άλλο τα κυβικά του, και με αύξηση διαμέτρου στα 110 mm, από τα 1.301 κ.εκ. βρέθηκε στα 1.350 κ.εκ. (για μια ακόμη φορά σε μοτοσυκλέτα των Αυστριακών ο ονομαστικός κυβισμός δεν έχει σχέση με τον πραγματικό), με κέρδος 10 ίππων. Έτσι για το 2024 η επίσημη απόδοση βρίσκεται στους 190 hp / 10.000 rpm με ροπή 14,78 kgm / 8.000 rpm. Αλλαγμένη είναι η κεφαλή, νέοι και οι εκκεντροφόροι, ενώ για πρώτη φορά ο μεγάλος Δούκας διαθέτει σύστημα μεταβλητού χρονσιμού βαλβίδων! Η KTM κάνει έτσι λόγο για περισσότερη δύναμη και ροπή σε όλη την κλίμακα στροφών, και για νέους χάρτες ψεκασμού για τις EURO 5+ προδιαγραφές.

Νέοι και κοντύτεροι είναι οι αεραγωγοί εισαγωγής, νέο και το φιλτροκούτι, και με αυτές τις αλλαγές η ΚΤΜ κατάφερε να μεγαλώσει τη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ κατά 1,5 λίτερο ακόμα, στα 17,5 συνολικά λίτρα, με αυξημένη αυτονομία στα περίπου 300 χιλιόμετρα.

Super Duke

Νέα είναι τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, τα Michelin Power GP με τεχνολογία διπλής γόμας, νέες και οι αναρτήσεις που απαρτίζονται από ένα πλήρως ρυθμιζόμενο χωρίς εργαλεία (και για high και low ρυθμίσεις) ανεστραμμένο πιρούνι WP APEX 48 mm ανοιχτού φυσιγγίου και επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ WP APEX πίσω.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των 2 εκδόσεων της μοτοσυκλέτας βρίσκεται στις ημί-ενεργητικές αναρτήσεις της WP που φοράει το EVO, με την ΚΤΜ να υποστηρίζει πως αποτελούν τις πιο προηγμένες αντίστοιχες αναρτήσεις της αγοράς, με ηλεκτρονικά ελεγχόμενες μαγνητικές βαλβίδες για τη μεταβολή της λειτουργίας τους, παρέχοντας ευρεία κλίμακα ρυθμίσεων, από τη μέγιστη άνεση έως τη μέγιστη ακαμψία για χρήση πίστας.

Super Duke

Βελτιωμένα είναι και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και στις 2 εκδόσεις της μοτοσυκλέτας, που περιλαμβάνουν Ride Modes, Traction Control, χρονόμετρο και τηλεμετρία, ενώ στον έξτρα εξοπλισμό βρίσκουμε και ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα μεταξύ άλλων.

Τα KTM 1390 Super Duke R και KTM 1390 Super Duke R EVO θα προσφέρονται και σε εορταστικό χρωματισμό που θα θυμίζει εκείνον του πρώτου 990 Super Duke του 2005.

Σημειώστε τέλος πως στη χώρα μας οι υποψήφιοι αγοραστές της νέας μεγάλης γυμνής μοτοσυκλέτας της ΚΤΜ θα μπορούν να κάνουν χρήση και των χρηματοδοτικών πακέτων που προσφέρει η αντιπροσωπεία.

Ετικέτες

KTM 990 RC R - Το RC επιστρέφει με πινακίδες το 2025, και με συμμετοχή στο WorldSSP [VIDEO]

Μετά από 17 χρόνια θα ξαναδούμε supersport μοτοσυκλέτα για χρήση και στον δρόμο στην γκάμα της ΚΤΜ
KTM 990 RC R Proto
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

8/5/2024

Η ΚΤΜ εδώ και καιρό είχε κάνει γνωστό πως στην παραγωγή θα έμπαινε ένα πολιτικό 990 RC R το οποίο όπως φαίνεται θα είναι και το μοντέλο με το οποίο θα λάβει μέρος η αυστριακή εταιρεία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport στο WSBΚ. Τώρα, οι "πορτοκαλί" μας αποκαλύπτουν την πρωτότυπη έκδοση της μοτοσυκλέτας, κομπλέ με φαίρινγκ με το γνωστό καμουφλάζ.

Μετά το KTM 1190 RC8 το οποίο μπήκε στην παραγωγή το 2008 (και μεταξύ άλλων είχε κερδίσει και δυο τίτλους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας -2012 και 2013- στην κατηγορία StockSport με τον Λευτέρη Πίππο) ήρθε η στιγμή να ξαναδούμε supersport μοντέλο της αυστριακής εταιρείας να κυκλοφορεί στον δρόμο με πινακίδες. O λόγος για το 990 RC R το οποίο πρόκειται να μπει στην παραγωγή στις αρχές του 2025 σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΚΤΜ, με την αυστριακή εταιρεία να εξελίσσει το μοντέλο μέσα από τους ευρωπαϊκούς αγώνες πριν αυτό φτάσει στην εκθέσεις των καταστημάτων της.

KTM 990 RC R – Επιστρέφει με πινακίδες το 2025 [VIDEO]

Η έκδοση παραγωγής 990 RC R βασίζεται φυσικά στη γνωστή μας έκδοση πίστας RC 8C, όμως θα χρησιμοποιεί τον κινητήρα Euro 5+ του 990 Duke βάρους 57 κιλών, ο οποίος στην περίπτωση του νέου μοντέλου θα αποδίδει 128 ίππους (αντί των 135 του πισταδόρικου RC 8C) και 10,5 κιλά ροπής στις 10.500 σ.α.λ. (αντί των 9,9 kgm του RC 8C) με την εξάτμιση της Akrapovic να χαρίζει έναν ιδιαίτερο ήχο στην μοτοσυκλέτα. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα είναι και αυτό το οποίο θα δούμε λίαν συντόμως όπως φαίνεται και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport στο WSBΚ με την ΚΤΜ να θέλει να ανταγωνιστεί κυρίως την Ducati που πρωταγωνιστεί αυτή τη στιγμή εκεί με το Panigale V2.

Το ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα διαθέτει γωνία κάστερ 25 μοιρών ενώ το υποπλαίσιο είναι από χυτό αλουμίνιο και είναι φυσικά αφαιρούμενο.

KTM 990 RC R – Επιστρέφει με πινακίδες το 2025 [VIDEO]

Η εργονομία είναι το κλειδί για τη συμπεριφορά της KTM 990 RC R. Οι άνθρωποι της ΚΤΜ μετά από έρευνα βελτίωσαν τα έξι σημεία επαφής στο ρεζερβουάρ για καλύτερη στήριξη του αναβάτη ο οποίος “κουμπώνει”, παρέχοντας του μεγαλύτερη άνεση αλλά και στήριξη στα γόνατα και στα μπράτσα, ενώ έχει μειωθεί η πίεση στα χέρια. Το νέο ρεζερβουάρ παίζει και αυτό ρόλο στον τομέα της εργονομίας όπως και τα ρυθμιζόμενα μαρσπιέ -υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει το κιβώτιο και να έχει αγωνιστική διάταξη. Οι πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις WP APEX Open Cartridge Suspension, οι ελαφριές ζάντες από χυτό αλουμίνιο και τα ελαστικά Michelin συμπληρώνουν το πακέτο.

KTM 990 RC R – Επιστρέφει με πινακίδες το 2025 [VIDEO]

Τα αεροδυναμικά φτερά τα οποία έχουν κατασκευαστεί μετά από έρευνα στην αεροδυναμική σήραγγα προσφέρουν σταθερότητα στο φρενάρισμα, στις στροφές καθώς και στην ευθεία.

Αν κάποιος πάλι θέλει να κάνει την έκδοση πιο σκληροπυρηνική και να μπει στην πίστα τότε υπάρχει το KTM 990 RC R Track. Στην έκδοση Track αφαιρούνται τα απαραίτητα για τον δρόμο -φλας, καθρέφτες κλπ.- ενώ παρέχονται αγωνιστικό φαίρινγκ καθώς και ένα πλήρες σύστημα αγωνιστικής εξάτμισης.

KTM 990 RC R – Επιστρέφει με πινακίδες το 2025 [VIDEO]

Καθώς μπαίνουμε στην αντίστροφη μέτρηση για την παραγωγή του 990 RC R, η ΚΤΜ ξεκινά επίσης ένα ντοκιμαντέρ αρκετών επεισοδίων “πίσω από τα παρασκήνια” στα οποία θα δούμε τo ταξίδι της έρευνας και της ανάπτυξης της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας καθώς και την είσοδο της στους αγώνες Supersport.

Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ οι φίλοι της αυστριακής εταιρείας και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να δουν πράγματα τα οποία δεν είχαν την ευκαιρία να μάθουν.

Μέχρι να φτάσει η ώρα της πλήρους αποκάλυψης της KTM 990 RC R κομπλέ με τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, ας δούμε το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η ΚΤΜ.

Ετικέτες