KTM 1390 Super Duke R & R EVO - Euro 5+ συνολική αναβάθμιση και +10hp

Η αυστριακή συνταγή της γυμνής υπερβολής ανεβάζει επίπεδο στην επέτειο των 30 χρόνων Duke
KTM 1290 Super Duke R 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/11/2023

Μεγαλύτερος κυβισμός και περισσότερη δύναμη από τον δουλεμένο V2 που καλύπτει τις Euro 5+ προδιαγραφές, νέος προβολέας στα πρότυπα του 990 Duke, νέο ρεζερβουάρ, νέες αναρτήσεις, και πολλές ακόμα βελτιώσεις συνθέτουν μια γενναία αναβάθμιση στον πατριάρχη της πολυάριθμης πλέον οικογένειας Duke, που όπως και πέρυσι προσφέρεται σε 2 εκδόσεις, R & EVO.

Εξωτερικά, η μεγάλη διαφορά του νέου Super Duke σε σχέση με τον προκάτοχο του, είναι φυσικά ο νέος LED προβολέας (700 γραμμάρια ελαφρύτερος από τον προηγούμενο), στα πρότυπα του 990 Duke, με διπλά στρογγυλά σώματα κάθετα τοποθετημένα το ένα πάνω από το άλλο και με 4 DRL LED ταινίες στο εξωτερικό μέρος του με ένταση που αυξομειώνεται αυτόματα ανάλογα με τον εξωτερικό φωτισμό. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του νέου προβολέα είναι και η follow me home (Coming home την αποκαλούν οι Αυστριακοί) λειτουργία του. Δεύτερη αλλαγή η προσθήκη προστατευτικών τμημάτων εκατέρωθεν του ψυγείου, που εκτελούν χρέη και αεροδυναμικών βοηθημάτων, ενώ ελαφρώς διαφορετικά είναι και τα πλαστικά που εκτείνονται στα πλάγια του ρεζερβουάρ. Το κάλυμμα του υποπλαισίου είναι μικρότερο, ενώ πλέον η μοτοσυκλέτα δεν διαθέτει κεντρικό πίσω φωτιστικό σώμα, με τα φλας να εκτελούν και αυτή τη λειτουργία.

KTM

Ο V2 κινητήρας -ο μόνος με αυτή τη διάταξη στην οικογένεια Duke, με τα μικρότερα μέλη να κινούνται με μονοκύλινδρους και δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες- ανέβασε κι άλλο τα κυβικά του, και με αύξηση διαμέτρου στα 110 mm, από τα 1.301 κ.εκ. βρέθηκε στα 1.350 κ.εκ. (για μια ακόμη φορά σε μοτοσυκλέτα των Αυστριακών ο ονομαστικός κυβισμός δεν έχει σχέση με τον πραγματικό), με κέρδος 10 ίππων. Έτσι για το 2024 η επίσημη απόδοση βρίσκεται στους 190 hp / 10.000 rpm με ροπή 14,78 kgm / 8.000 rpm. Αλλαγμένη είναι η κεφαλή, νέοι και οι εκκεντροφόροι, ενώ για πρώτη φορά ο μεγάλος Δούκας διαθέτει σύστημα μεταβλητού χρονσιμού βαλβίδων! Η KTM κάνει έτσι λόγο για περισσότερη δύναμη και ροπή σε όλη την κλίμακα στροφών, και για νέους χάρτες ψεκασμού για τις EURO 5+ προδιαγραφές.

Νέοι και κοντύτεροι είναι οι αεραγωγοί εισαγωγής, νέο και το φιλτροκούτι, και με αυτές τις αλλαγές η ΚΤΜ κατάφερε να μεγαλώσει τη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ κατά 1,5 λίτερο ακόμα, στα 17,5 συνολικά λίτρα, με αυξημένη αυτονομία στα περίπου 300 χιλιόμετρα.

Super Duke

Νέα είναι τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, τα Michelin Power GP με τεχνολογία διπλής γόμας, νέες και οι αναρτήσεις που απαρτίζονται από ένα πλήρως ρυθμιζόμενο χωρίς εργαλεία (και για high και low ρυθμίσεις) ανεστραμμένο πιρούνι WP APEX 48 mm ανοιχτού φυσιγγίου και επίσης πλήρως ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ WP APEX πίσω.

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των 2 εκδόσεων της μοτοσυκλέτας βρίσκεται στις ημί-ενεργητικές αναρτήσεις της WP που φοράει το EVO, με την ΚΤΜ να υποστηρίζει πως αποτελούν τις πιο προηγμένες αντίστοιχες αναρτήσεις της αγοράς, με ηλεκτρονικά ελεγχόμενες μαγνητικές βαλβίδες για τη μεταβολή της λειτουργίας τους, παρέχοντας ευρεία κλίμακα ρυθμίσεων, από τη μέγιστη άνεση έως τη μέγιστη ακαμψία για χρήση πίστας.

Super Duke

Βελτιωμένα είναι και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και στις 2 εκδόσεις της μοτοσυκλέτας, που περιλαμβάνουν Ride Modes, Traction Control, χρονόμετρο και τηλεμετρία, ενώ στον έξτρα εξοπλισμό βρίσκουμε και ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα μεταξύ άλλων.

Τα KTM 1390 Super Duke R και KTM 1390 Super Duke R EVO θα προσφέρονται και σε εορταστικό χρωματισμό που θα θυμίζει εκείνον του πρώτου 990 Super Duke του 2005.

Σημειώστε τέλος πως στη χώρα μας οι υποψήφιοι αγοραστές της νέας μεγάλης γυμνής μοτοσυκλέτας της ΚΤΜ θα μπορούν να κάνουν χρήση και των χρηματοδοτικών πακέτων που προσφέρει η αντιπροσωπεία.