EICMA 2023: KTM 990 Duke 2024 "The Sniper" - Ελεύθερος σκοπευτής με 123 hp

Εκτεταμένη ανανέωση σε όλους τους τομείς, σε σχέση με το 890 Duke
KTM 990 Duke 2024 - The Sniper
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

7/11/2023

Το 990 Duke -που η KTM αποκαλεί "The Sniper", ήτοι Ελεύθερος Σκοπευτής-, έρχεται να κάνει το επόμενο βήμα από το 890 Duke, γνωστό και ως "The Super Scalpel", δηλαδή το σούπερ νυστέρι. Η μοτοσυκλέτα πληροί τις Euro 5+ προδιαγραφές και ανανεώνει εκ βάθρων τη Streetfighter συνταγή του μεσαίου δούκα, με άκρως επιθετική νέα εμφάνιση, και αλλαγές σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Η πορτοκαλί και μαύρη streetfighter μοτοσυκλέτα θα βγει στην παραγωγή το 2024, και πιθανώς θα αντικαταστήσει το 890 Duke, καθώς η απόδοση τους είναι παρεμφερής. Καταρχήν νέο είναι το κοστούμι, νέα η μάσκα, νέα και τα full-LED φωτιστικά σώματα.

KTM 990 Duke 2024 - The Sniper

Τα DRL φωτιστικά σώματα του προβολέα αυξομειώνουν πλέον αυτόματα την ένταση τους ανάλογα με τον εξωτερικό φωτισμό, ενώ ο προβολέας έχει και λειτουργία follow me home, παραμένοντας ανοιχτός για λίγη ώρα μετά το κλείσιμο του κεντρικού διακόπτη.

KTM 990 Duke 2024 - The Sniper

Ο δικύλινδρος εν σειρά (και όχι V2 όπως στο προηγούμενο 990 Duke πριν από μια δεκαετία) κινητήρας των 947 κ.εκ. αποδίδει 123 hp (4 παραπάνω από το 890 Duke) και 10,5 kgm ροπής, ενώ η ΚΤΜ υποστηρίζει πως έχει τις μικρότερες διαστάσεις της κατηγορίας, προσθέτοντας στην ευελιξία της μοτοσυκλέτας.

Τα προφίλ των εκκεντροφόρων είναι πλέον πιο άγρια, με τις βαλβίδες να παραμένουν ανοιχτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ νέο και φαρδύτερο είναι το ψυγείο με βελτιωμένη ροή. Νέο είναι και το σύστημα της εξάτμισης.

KTM 990 Duke 2024 - The Sniper

Πέντε είναι τα Ride Modes. Το STREET δίνει στον αναβάτη τη μέγιστη απόδοση κινητήρα, Traction Control, περιορισμένο Wheelie Control, και ήρεμη απόκριση γκαζιού. Στο SPORT η απόκριση είναι πιο "κοφτερή", ενώ η ECU επιτρέπει περιορισμένη πλαγιολίσθηση, ενώ στο RAIN έχουμε μέγιστη πρόσφυση και μειωμένη απόδοση. Τα έξτρα PERFORMANCE και TRACK modes επιτρέπουν στον αναβάτη να διαχειριστεί απόλυτα τα συστήματα ασφαλείας, με γνώμονα την ακραία σπορ οδήγηση. Στο TRACK ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ο ίδιος μέσα από 10 επίπεδα Traction Control και 5 επίπεδα Wheelie Control (και να τα απενεργοποιήσει και τα δύο αν επιθυμεί), ενώ και η απόκριση είναι ιδιαίτερα άμεση. Για αγωνιστικές εκκινήσεις φροντίζει το Launch Control.

Όσον αφορά στην εργονομία, στόχος ήταν, όπως γράφουν οι Αυστριακοί, η δημιουργία της υπέρτατης σπορ Naked μοτοσυκλέτας της μεσαίας κατηγορίας.

KTM 990 Duke 2024 - The Sniper

Ολοκαίνουργιο είναι το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, με στόχο την βέλτιστη στρεπτική ακαμψία και την ιδανική πληροφόρηση αναβάτη, με σφυρήλατα τμήματα, και αλουμινένιο υποπλαίσιο που ενσωματώνει φιλτροκούτι και αεραγωγούς κάτω από τη σέλα, με την τελευταία να βρίσκεται στα 825 mm από το έδαφος. Το αλουμινένιο ψαλίδι είναι επίσης νέο με υπολογισμένα επίπεδα στρεβλώσεων για καλύτερη συμπεριφορά στους δημόσιους δρόμους, όπου η απόλυτη ακαμψία δεν είναι ευπρόσδεκτη.

KTM 990 Duke 2024 - The Sniper

Στις αναρτήσεις βρίσκονται ένα ανεστραμμένο πιρούνι WP APEX 43 mm, και ένα μονό αμορτισέρ πίσω με νέο ελαφρύτερο ελατήριο και νέες ρυθμίσεις, με τον αναβάτη να έχει στη διάθεση του και 5 κλικ απόσβεσης επαναφοράς πέρα από την προφόρτιση.

Στα ελαστικά η μοτοσυκλέτα φέρει τα Bridgestone S22, σε διαστάσεις 120/70-17 και 180/55-17, φορεμένα σε ελαφριές αλουμινένιες ζάντες.

Όσον αφορά στα φρένα, έχουμε δυο δίσκους 300 mm μπροστά με τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες και έναν ακόμη δίσκο 240 mm πίσω. Το Supermoto ABS βρίσκεται στον στάνταρ εξοπλισμό. Στον εξοπλισμό της μοτοσυκλέτας θα βρούμε TFT οθόνη οργάνων με συνδεσιμότητα αλλά και θύρα φόρτισης USB-C.