BMW M 1000 XR: 201 hp, 223 kg, Μ εξοπλισμός και τιμή στην Ελλάδα - VIDEO

Ακραία Crossover μοτοσυκλέτα με βλέψεις τόσο για διαστημικό ταξίδι όσο και για… πίστα
BMW M 1000 XR
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/10/2023

Η M XR είναι το τρίτο μοντέλο M της BMW Motorrad, μετά τις M 1000 RR και M 1000R. Βασισμένο στις τρέχουσες S 1000 XR και S 1000 RR, έχει αποκτήσει… 31 ακόμη άλογα σε σχέση με την S 1000 XR, και κορυφαίο Μ εξοπλισμό, ακροβατώντας ανάμεσα στους κόσμους του Sport-Touring και των Superbike πίστας!

Στα τέλη του 2018, η BMW Motorrad εισήγαγε ήδη την επιτυχημένη στρατηγική της γκάμας μοντέλων M που είχαμε γνωρίσει από τον κόσμο του αυτοκινήτου και στις μοτοσυκλέτες.

Με κινητήρα απόδοσης 148 kW (201 hp) στις 12.750 rpm, ροπή 11,5 kgm / 11.000 rpm και επίσημο στεγνό βάρος 223 kg, η M 1000 XR αποτελεί αυτή τη στιγμή την κορυφαία Crossover επιδόσεων στον κόσμο, που αφήνει εύκολα πίσω την επίσης φρέσκια Ducati Multistrada V4 RS με τους 180 hp. Ακραία νούμερα και για τις δυο μοτοσυκλέτες, που έχουν αμφότερες ως σημαία τους την υπερβολή.

Αν τώρα οι 201 ίπποι δεν ήταν αρκετοί, η BMW… κόντυνε και τη μετάδοση, με ένα γρανάζι 47 δόντια πίσω, αντί των 45 του S 1000 XR! Επιπλέον, οι σχέσεις μετάδοσης της 4ης, 5ης και 6ης σχέσης είναι τώρα κοντύτερες σε σύγκριση με την S 1000 XR.

BMW M 1000 XR

Πέρα τώρα από τον κτηνώδη κινητήρα, η νέα M XR διαθέτει αεροδυναμικά φτεράκια στα μπροστινά πάνελ, όπως οι Superbike και MotoGP μοτοσυκλέτες, τα οποία φορτώνουν τον μπροστινό τροχό με 12 επιπλέον κιλά στα 220 χλμ/ώρα, μειώνοντας -όσο είναι αυτό δυνατόν- την τάση για σούζα.

Οι αναρτήσεις και το αλουμινένιο πλαίσιο της νέας M XR βασίζονται στην S 1000 XR. Μπροστά έχουμε ένα ανεστραμμένο πιρούνι κλειστού φυσιγγίου 45 mm με νέο χαρακτηριστικό τη δυνατότητα ρύθμισης της βάσης των ελατηρίων, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική ανάρτηση Dynamic Damping Control (DDC) που βρίσκεται στον στάνταρ εξοπλισμό. Θα ρωτήσετε εύλογα "τι σημαίνει ρύθμιση βάσης ελατηρίων", και εμείς ρωτήσαμε την BMW, και η απάντηση έχει ως εξής: Είναι η προφορτιση. Άλλες μοτοσυκλέτες δεν έχουν ηλεκτρονική προφορτιση, ενώ το M 1000 XR έχει. Και μπορείς να επιλέξεις και το σημείο που θα ξεκινήσει. Δηλαδή εσύ ορίζεις το μηδέν και η μοτοσυκλέτα ρυθμίζει από εκεί και πέρα.

BMW M 1000 XR

Επιπλέον, νέα είναι η τιμονόπλακα, νέο και το τιμόνι με κλίση προς τα εμπρός που βοηθά στην σπορ οδήγηση και με lazer εγχάραξη “BMW M 1000 XR”. Και στα φρένα βρίσκουμε την Μ υπογραφή με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά με μπλε ανοδίωση, μαζί με ακτινική τρόμπα φρένου, και δίσκους 320 mm. Οι ζάντες είναι σφυρήλατες αλουμινίου, ενώ στον έξτρα εξοπλισμό διατίθενται ζάντες Μ carbon, Η λειτουργία Brake Slide Assist έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τον αναβάτη στην πλαγιολίσθηση, κατά την είσοδο στις στροφές, γεγονός που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τον ακραίο και μοναδικά σπορ χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. Στα όργανα η M XR φέρει μια TFT έγχρωμη οθόνη 6,5 ιντσών με συνδεσιμότητα αλλά και τηλεμετρία, με M GPS Laptrigger και M GPS Datalogger (ως γνήσια αξεσουάρ BMW Motorrad).

BMW M 1000 XR

Η M XR θα διατίθεται στην Ελλάδα από 27.800 ευρώ (S 1000 XR - 20.960 ευρώ), σε δύο χρωματικούς συνδυασμούς: λευκό, κόκκινο, μπλε και μαύρο, κόκκινο και μπλε.

Κι αν θέλετε το κάτι παραπάνω, η BMW διαθέτει επιπλέον και το πακέτο M Competition Package (5.700 ευρώ ακόμα στην Ελλάδα). Το πακέτο M Competition Package περιλαμβάνει ζάντες M Carbon, εξαρτήματα M Carbon, όπως κάλυμμα πίσω τροχού με ενσωματωμένο προστατευτικό αλυσίδας, πλαϊνά πάνελ, φτερό, κάλυμμα κλειδαριάς ανάφλεξης/ τιμονιού, καθώς και πλήρως ρυθμιζόμενο σύστημα μαρσπιέ M αναβάτη, μαρσπιέ συνοδηγού και MGPS Laptrigger (κωδικός ξεκλειδώματος).

BMW M 1000 XR

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της νέας BMW M 1000 XR.

- Κινητήρας Shift cam (μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων) της S RR, απόδοσης 148 kW (201 hp) στις 12.750 rpm, 23 kW (31 hp) περισσότερα από τη νέα S 1000 XR. Μέγιστη ροπή 113 Nm στις 11.000 σ.α.λ.

- Κοντύτερη δευτερεύουσα σχέση μετάδοσης (γρανάζι με 47 δόντια αντί για 45).

- Κοντύτερες σχέσεις μετάδοσης της 4ης, 5ης και 6ης σχέσης.

- Βελτιστοποιημένο σύστημα εισαγωγής με μεταβλητούς αυλούς εισαγωγής.

- Νέο τελικό εξάτμισης τιτανίου με καπάκι από ανθρακόνημα.

- Αλυσίδα M Endurance.

- Riding Modes "Rain", "Road", "Dynamic", "Race" και "Race Pro1-3", καθώς και η τελευταία γενιά του Dynamic Traction Control DTC και η λειτουργία wheelie DTC με IMU 6 αξόνων.

- Απόκριση γκαζιού ρυθμιζόμενη σε 4 επίπεδα. Φρένο κινητήρα ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα στο mode "Race Pro".

- Η λειτουργία Brake Slide Assist βοηθά τον αναβάτη στην πλαγιολίσθηση.

- Shift Assistant Pro για γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη.

- Launch Control για τέλειες εκκινήσεις και Pit Lane Limiter για την τήρηση της επιτρεπόμενης ταχύτητας στο pit lane.

- Hill Start Control Pro για άνετη εκκίνηση σε ανηφόρες.

- M winglets: Φρενάρετε αργότερα και επιταχύνετε νωρίτερα, καθώς και μεγαλύτερη σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες.

- Ανεστραμμένο πιρούνι με ρυθμιζόμενη βάση ελατηρίων σε συνδυασμό με τη στάνταρ ανάρτηση DDC.

- M φρένα σε μια σπορ μοτοσυκλέτα τουρισμού της BMW Motorrad για πρώτη φορά.

- Σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου.

- Ζάντες M Carbon ως μέρος του προαιρετικού πακέτου M Competition Package.

- Μανέτες M.

- Ρυθμιζόμενο σταμπιλιζατέρ τιμονιού.

- Βουρτσισμένη τιμονόπλακα.

- Νέο τιμόνι που διαθέτει χαραγμένα με λέιζερ την επιγραφή "BMW M XR".

- Καθρέπτες στο άκρο του τιμονιού (προαιρετικά).

- Προβολείς με εμβληματική εμφάνιση και cornering λειτουρία (Headlight Pro).

- Μικρή βάση πινακίδας κυκλοφορίας.

- Σύμπλεγμα οργάνων με οθόνη TFT 6,5 ιντσών, animation εκκίνησης με λογότυπο M και διεπαφή OBD για M GPS Datalogger και M GPS Laptrigger που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσω κωδικού ξεκλειδώματος.

- Στροφόμετρο (κόκκινη περιοχή) που εμφανίζεται σε νέα σχεδίαση.

- Ελαφριά μπαταρία M, θύρα φόρτισης USB, full-LED φώτα, ηλεκτρονικό cruise control και θερμαινόμενα γκριπ.

- Σύστημα keyless.

- Πακέτο M Competition Package ως προαιρετικό εξάρτημα από το εργοστάσιο.

- RDC στον βασικό εξοπλισμό.

- Εκτεταμένη γκάμα προαιρετικών αξεσουάρ και ειδικού εξοπλισμού από το εργοστάσιο.

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες