Ducati Multistrada V4 RS: Με Desmo, 180 hp, ξηρό συμπλέκτη και υποπλαίσιο τιτανίου - Video

Ο αντίπαλος του BMW M 1000 XR είναι το ελαφρύτερο και δυνατότερο Multistrada V4 ever
Ducati Multistrada V4 RS
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/10/2023

Το τέταρτο νέο μοντέλο της Ducati για το 2024 στη σειρά World Premiere είναι το Multistrada RS, που αποτελεί τη δυνατότερη και ελαφρύτερη έκδοση παραγωγής της V4 Sport-Touring ιταλικής μοτοσυκλέτας, με μια μοναδική έκδοση 1.103 κ.εκ. του Stradale κινητήρα από το Streetfighter V4, με Desmo, ξηρό συμπλέκτη STM-EVO SBK και 180 hp, οι οποίοι φτάνουν και τους 190 με την προσθήκη ολόσωμης εξάτμισης της Akrapovic. Στα εξωτικά χαρακτηριστικά του προσθέστε ένα υποπλαίσιο τιτανίου, και το γνωστό “μαγικό” λάδι του Panigale V4 R που εδώ αυξάνει την ιπποδύναμη κατά 2,5 hp.

Η Multistrada V4 RS θα παραχθεί σε αριθμημένη σειρά (σε μια μαύρη πλακέτα στην τιμονόπλακα με την ιταλική σημαία), κάτι που δεν εδώ δεν μεταφράζεται σε περιορισμένη παραγωγή, ενώ δεν θα αντικαταστήσει την έκδοση Pikes Peak, αλλά θα πωλείται δίπλα της.

Όταν η BMW κάνει λόγο για απόδοση 200+ hp από την επερχόμενη M 1000 XR, δεν θα μπορούσε η Ducati να μείνει άπραγη, επαναπαυόμενη στο υπάρχον Multistrada V4 των 170 hp, εξού και δημιούργησε το RS.

Ducati Multistrada V4 RS

Για τη γέννηση του, πήρε το Pikes Peak, και προχώρησε σε μεταμόσχευση καρδιάς, με μια ειδική έκδοση του V4 Stradale από το Streetfighter V4, αποδυναμωμένη μεν στους 180 hp -που δεν τους λες και λίγους- με κόφτη στις 13.500 rpm, με την υπόσχεση πως οι ίπποι ανεβαίνουν στους 190 με την ολόσωμη εξάτμιση που κατασκευάζει η Akrapovic για το μοντέλο. Για ακόμα πιο συγκλονιστικές επιταχύνσεις, η τελική σχέση είναι κοντύτερη, ενώ οι σχέσεις κιβωτίου έχουν παραμείνει αμετάβλητες. Ο κινητήρας διαθέτει ξηρό συμπλέκτη, κι έτσι το Borgo Panigale χρησιμοποιεί για 2η φορά στην ιστορία του σε μοντέλο το… θαυματουργό λιπαντικό Ducati Corse Performance Powered by Shell Advance που εδώ είναι υπεύθυνο για τους 2,5 έξτρα ίππους από τους +10 hp συνολικά που έχει το νέο μοντέλο. Το διάστημα συντήρησης για τον έλεγχο του διάκενου των βαλβίδων στο Multistrada V4 RS παραμένει στα 30.000 χιλιόμετρα.

Ducati Multistrada V4 RS

Η μοτοσυκλέτα φορά τις ημί-ενεργητικές αναρτήσεις Öhlins Smart EC 2.0, ενώ διαθέτει το μονόμπρατσο αλουμινένιο ψαλίδι και τις σφυρήλατες ζάντες 17 ιντσών του Pikes Peak, και εφοδιάζεται με νέα ουρά που πιάνει πάνω σε νέο υποπλαίσιο από τιτάνιο που “κόβει” 2,5 κιλά από τη μοτοσυκλέτα!

Ducati Multistrada V4 RS

Το σύστημα πέδησης προέρχεται απευθείας από αυτό της Panigale V4. Μπροστά, το σύστημα περιλαμβάνει δίσκους διαμέτρου 330 mm και μονομπλόκ ακτινικές δαγκάνες Brembo Stylema, παρόμοιες με το Multistrada V4 S, στις οποίες προστίθενται τα τακάκια του Panigale V4. Στο πίσω μέρος το σύστημα περιλαμβάνει έναν δίσκο 265 mm με πλευστή δαγκάνα της Brembo, ενώ στον στάνταρ εξοπλισμό βρίσκεται στο σύστημα Cornering ABS Bosch-Brembo 10.3ME. Ως ελαστικά πρώτης τοποθέτησης έχουν επιλεγεί τα Diablo Rosso IV Corsa, στις διαστάσεις 120/70 εμπρός και 190/55 πίσω.

Ducati Multistrada V4 RS

Το λογότυπο RS σχεδιάστηκε από το Centro Stile και εμφανίζεται στη βαφή, στο κλειδί και στα γραφικά του ταμπλό. Η νέα, λεπτότερη και πιο αιχμηρή ουρά από τεχνοπολυμερές υλικό σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τη μοτοσυκλέτα και διαθέτει ενσωματωμένες τις χειρολαβές του συνεπιβάτη. Τα γράμματα RS έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά σε μια άλλη μοτοσυκλέτα στην ιστορία της Ducati - το Monster S4 RS, που είχε σχεδιαστεί με τις ίδιες αρχές της βελτιωμένης απόδοσηςΤα διάφορα εξαρτήματα από ανθρακονήματα, όπως το μπροστινό φτερό, οι χούφτες, οι ασπίδες θερμότητας και το ρύγχος μπροστά, έρχονται σε αντίθεση με το Iceberg White χρώμα, εμπλουτισμένο με διάφορες αναφορές στο χρώμα της Desmosedici MotoGP.

Ducati Multistrada V4 RS

Το Multistrada V4 RS είναι εξοπλισμένο με το προηγμένο και εξελιγμένο ηλεκτρονικό πακέτο του Multistrada V4 S, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στάνταρ τεχνολογία ραντάρ τόσο εμπρός όσο και πίσω, η οποία επιτρέπει τη λειτουργία Adaptive Cruise Control (ACC) και Blind Spot Detection (BSD). Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του Multistrada V4 RS, χάρη στις πληροφορίες που λαμβάνονται από την αδρανειακή πλατφόρμα της Bosch, αποτελείται από 4 Power Modes (Full, High, Medium, Low), Ducati Traction Control (DTC), Ducati Wheelie Control (DWC), Engine Brake Control (EBC) και Ducati Quick Shift (DQS) Up&Down. Όλα αυτά τα συστήματα έχουν ρυθμιστεί κατάλληλα για τα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου και έχουν ενσωματωθεί σε τέσσερα Riding Modes, δηλαδή Race, Sport, Touring, Urban. Στο V4 RS, εισάγεται για πρώτη φορά στην οικογένεια Multistrada το Full Power Mode (που συνδέεται εξ ορισμού με το Race Riding Mode, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια καρό σημαία πάνω από το όνομα), το οποίο παρέχει μέγιστη ισχύ σε όλες τις ταχύτητες, με άμεση απόκριση από το γκάζι. Το Multistrada V4 RS είναι επίσης εξοπλισμένο με EBC (Engine Brake Control) ρυθμιζόμενο σε τρία επίπεδα, το οποίο επιτρέπει στον αναβάτη να προσαρμόσει το φρένο του κινητήρα ανάλογα με τις περιστάσεις και τις προτιμήσεις του.

Ducati Multistrada V4 RS

Νέα είναι τα γραφικά της TFT οθόνης 6,5 ιντσών με συνδεσιμότητα, με λειτουργίες παρόμοιες με το Infomode Track των Panigale V4 και Streetfighter V4. Σημειώστε πως η ειδική θήκη όπου τοποθετεί ο αναβάτης το smartphone του διαθέτει εξαερισμό (!) για να δροσίζει το τηλέφωνο κατά την εντατική χρήση των λειτουργιών πλοήγησης και κατά τη φόρτιση. Εκτός από τα στοιχεία από ανθρακονήματα και τιτάνιο, στη μείωση του βάρους συμβάλλει και μια νέα μπαταρία μικρών διαστάσεων. Συνολικά έχουν εξοικονομηθεί 3 κιλά σε σύγκριση με το Multistrada V4 Pikes Peak. Η μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη στους αντιπροσώπους του δικτύου Ducati από τον Ιανουάριο του 2024 σε μία μόνο έκδοση στο χρώμα Iceberg White, η οποία περιλαμβάνει στάνταρ μπροστινό και πίσω ραντάρ. Όπως σε όλα τα μοντέλα της οικογένειας Multistrada, έτσι και στην Multistrada V4 RS, η Ducati προσφέρει την αποκλειστική εγγύηση "4Ever Multistrada", η οποία ισχύει για 4 χρόνια με απεριόριστα χιλιόμετρα, με την εγγύηση όλου του δικτύου αντιπροσώπων της εταιρείας με έδρα την Μπολόνια στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Ετικέτες

Ducati Scrambler x Van Orton - Κιτ πλαστικών που εξατομικεύει το μοντέλο Icon

Σε 50 μόλις κομμάτια και έρχεται σύντομα και συλλογή ρουχισμού
motomag Ducati Scrambler x Van Orton – Κιτ πλαστικών που εξατομικεύει το μοντέλο Icon
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/5/2024

Είναι πλέον της μόδας οι κατασκευαστές να συνεργάζονται με διάσημους σχεδιαστές ώστε να κάνουν τα μοντέλα τους ακόμη πιο ξεχωριστά δίνοντας τους ταυτόχρονα μια πιο φρέσκια εικόνα. Κάτι τέτοιο θέλησε να κάνει η Ducati με το Scrambler Icon και για τον λόγο αυτό ζήτησε από την Van Orton Design να σχεδιάσει ένα κιτ από πλαστικά και αυτοκόλλητα τα οποία θα πουληθούν σε μόλις 50 κομμάτια.

Πίσω από την Van Orton Design βρίσκονται τα δύο αδέρφια Stefano και Marco από το Τορίνο της Ιταλίας οι οποίοι δανείζονται το ψευδώνυμο "Van Orton", από τον Nicholas Van Orton, τον πρωταγωνιστή της διάσημης ταινίας του David Fincher "The Game" του 1997. Η Ducati θέλοντας φυσικά να στηρίξει τον Made in Italy χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας θέλησε να απευθυνθεί στους δύο Ιταλούς σχεδιαστές οι οποίοι συνδυάζουν την καινοτομία με την ποπ κουλτούρα.

Ducati Scrambler x Van Orton – Κιτ πλαστικών που εξατομικεύει το μοντέλο Icon

Τώρα όσον αφορά το κιτ που ανέλαβαν να σχεδιάσουν για την Ducati αυτό περιλαμβάνει τα πλαστικά που τοποθετούνται πέριξ του ρεζερβουάρ, στα φτερά, στην ουρά της μοτοσυκλέτας, και στα πλαϊνά μέρη της μοτοσυκλέτας. Στα πλαστικά βρίσκουμε γεωμετρικά σχέδια με τα έντονα χρώματα να κυριαρχούν παντού. 

To κιτ πλαστικών θα βγει σε περιορισμένη παραγωγή 50 κομματιών στην τιμή των 690 ευρώ συν φ.π.α. με την τιμή να αλλάζει από χώρα σε χώρα με τους αγοραστές να το παραλαμβάνουν σε ειδικό κουτί μαζί με κάποια αυτοκόλλητα καθώς και πιστοποίηση γνησιότητας. Εκτός όμως από το κιτ πλαστικών η Ducati σε συνεργασία με την Van Orton Design θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο και μία σειρά ρουχισμού με την ονομασία Capsule την οποία θα μπορεί κάποιος να την προπαραγγείλει μέσα από το e-shop της Ducati.

Ducati
Ετικέτες