MotoGP – Τα σημαντικότερα ορόσημα των κατασκευαστών

Μετά την ανασκόπηση των πρωταθλητών ο θεσμός συνεχίζει με την ανασκόπηση των κατασκευαστών
motomag MotoGP – Τα ορόσημα των κατασκευαστών
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/3/2024

Με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων ύπαρξης του θεσμού, συνεχίζουμε την αναδρομή σε σημαντικές στιγμές του MotoGP, γνωρίζοντας καλύτερα σημαντικά ορόσημα των κατασκευαστών οι οποίοι συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Όπως είναι λογικό οι πρωταθλητές οι οποίοι έχουν κατακτήσει τίτλο σε κάποια κατηγορία του MotoGP έχουν μείνει στη μνήμη των περισσότερων φίλων του αθλήματος για αυτό το κατόρθωμα. Ωστόσο αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των επιτυχιών είναι και οι κατασκευαστές οι οποίοι πρόσφεραν τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες τους στον δρόμο προς την δόξα των αναβατών.

MotoGP – Τα ορόσημα των κατασκευαστών

Η Norton η οποία το 1949 κέρδισε τον πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μοτοσυκλετών και η AJS η οποία κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία των 500 κ.εκ. μπορεί να μην είναι πλέον στον θεσμό ωστόσο κάθε ένας κατασκευαστής που μπήκε στον θεσμό άφησε το δικό του στίγμα μεγαλύτερο ή μικρότερο.

Στην δική μας αναδρομή θα εστιάσουμε στα σημαντικότερα ορόσημα των κατασκευαστών -με αλφαβητική σειρά- οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στην κορυφαία κατηγορία του MotoGP.

MotoGP – Τα ορόσημα των κατασκευαστών

APRILIA

Ο πρώτος αγώνας για την Aprilia έλαβε χώρα το 1985 στην κατηγορία 250 κ.εκ., με αναβάτη τον Loris Reggiani. Η πρώτη νίκη για την ιταλική εταιρεία ήρθε δύο χρόνια αργότερα στην ίδια κατηγορία, με τον Reggiani να κερδίζει το GP San Marino το 1987.

Χρειάστηκαν να περάσουν πέντε χρόνια για να κατακτήσει η Aprilia τον πρώτο της τίτλο, με τον Alessandro Gramigni να κερδίζει το 1992 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αναβατών στα 125 κ.εκ., τρία χρόνια αργότερα το εργοστάσιο του Noale πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο κατασκευαστή.

Η πρώτη νίκη στην μεγάλη κατηγορία ήρθε πρόσφατα και συγκεκριμένα το 2022, με τον Aleix Espargaro να κερδίζει στο GP Αργεντινής. Έκτοτε ο Espargaro έχει προσθέσει ακόμη δύο νίκες στο βιβλίο της ιστορίας της Aprilia, με την ιταλική εταιρεία να ευελπιστεί φέτος πως θα αυξήσει τις επιτυχίες της.

MotoGP – Τα ορόσημα των κατασκευαστών

DUCATI

Η πρώτη αγωνιστική εμφάνιση της Ducati στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλετών πραγματοποιήθηκε το μακρινό 1956 με τον Sandro Artusi να λαμβάνει μέρος στο GP των Εθνών στην κατηγορία των 125 κυβικών. Η πρώτη νίκη για την ιταλική εταιρεία ήρθε δύο χρόνια αργότερα, με τον Alberto Gandossi να κερδίζει το 1958 το GP Βελγίου στην κατηγορία των 125 κυβικών.

Η πρώτη νίκη στην μεγάλη κατηγορία για την εταιρεία του Borgo Panigale ήρθε το 2003, με τον Loris Capirossi να κερδίζει το GP Καταλονίας. Το 2007 ήταν η σειρά του Casey Stoner να γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας της Ducati. Ο Stoner εκείνη την χρονιά χάρισε στην Ducati τόσο το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αναβατών όσο και το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

Το 2022 ο Pecco Bagnaia αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής με τον Ιταλό κατασκευαστή, ενώ το 2023 κατάφερε να γίνει ο πρώτος αναβάτης της εταιρείας ο οποίος καταφέρνει να κατακτήσει back-to-back Παγκόσμιο Τίτλο.

MotoGP – Τα ορόσημα των κατασκευαστών

HONDA

Η Honda είναι ο κατασκευαστής ο οποίος έχει πετύχει τις περισσότερες νίκες -821- σε GP σε όλες τις κατηγορίες, με τις 313 από αυτές να αφορούν την μεγάλη κατηγορία. Ο Ιάπωνας κατασκευαστής συμμετείχε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλετών το 1959 στην κατηγορία των 125 κυβικών. Για να έρθει η πρώτη νίκη για το HRC χρειάστηκαν να περάσουν δύο χρόνια, με τον Tom Phillis να ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου το 1961 στο GP της Ισπανίας στα 125 κυβικά για λογαριασμό της εταιρείας.

Το 1961 ήταν μία χρονιά ορόσημο για την Honda καθώς είδε τους Mike Hailwood και Tom Phillis να κατακτούν το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αναβατών στα 125 και 250 κυβικά αντίστοιχα, με τον Ιάπωνα κατασκευαστή να κατακτά για πρώτη φορά τον Παγκόσμιο Τίτλο Κατασκευαστών στις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Η πρώτη νίκη της Honda στην μεγάλη κατηγορία ήρθε το 1966, με τον Jim Redman να κερδίζει το GP της Δυτικής Γερμανίας. Σημαντικό κεφάλαιο για το HRC ήταν ο Marc Marquez, με τον Ισπανό να κατακτά 6 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, να πετυχαίνει 59 νίκες στην μεγάλη κατηγορία και να ανεβαίνει στο βάθρο 101 φορές.

MotoGP – Τα ορόσημα των κατασκευαστών

KTM

Η KTM έκανε την εμφάνιση της στο MotoGP το 2003, συμμετέχοντας στο Ιαπωνικό GP στην κατηγορία 125. Σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες κατασκευαστές, οι Αυστριακοί κατάφεραν να κατακτήσουν την πρώτη τους νίκη ένα χρόνο αργότερα στο GP της Μαλαισίας με αναβάτη τον Casey Stoner.

Ο πρώτος τίτλος κατασκευαστών για την KTM ήρθε το 2005 στην κατηγορία 125, ενώ το 2012 όταν αυτή άλλαξε σε Moto3 o Sandro Cortese έφερε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αναβατών για τον Αυστριακό κατασκευαστή. Η πρώτη νίκη στην μεγάλη κατηγορία ήρθε το 2020 όταν ο Brad Binder κέρδισε το GP του Brno.

MotoGP – Τα ορόσημα των κατασκευαστών

YAMAHA

Η Yamaha το 1961 στο GP της Γαλλίας έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσυκλετών με τον Fumio Ito στην κατηγορία των 250 κυβικών. Η πρώτη νίκη για την εταιρεία των τριών διαπασών ήρθε δύο χρόνια αργότερα, με τον Fumio Ito να κερδίζει στο GP Βελγίου στην κατηγορία 250 κυβικών.

Το 1964 η Yamaha είδε τον Phil Read να κατακτά τον πρώτο Παγκόσμιο Τίτλο Αναβατών στα 250 κυβικά, ενώ την ίδια χρονιά η εταιρεία από την Iwata πανηγύρισε τον πρώτο της Παγκόσμιο Τίτλο Κατασκευαστών.

Η πρώτη νίκη για την Yamaha στην μεγάλη κατηγορία ήρθε το 1972 στο GP Ισπανίας με αναβάτη τον Chas Mortimer. Ένα σπουδαίο κεφάλαιο για την ιαπωνική εταιρεία αποτελεί ο Valentino Rossi, με τον Ιταλό να κατακτά με την Yamaha 4 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Αναβατών και 46 νίκες στην μεγάλη κατηγορία.

Το φετινό πρωτάθλημα του MotoGP ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στο Qatar και όλοι οι κατασκευαστές θέλουν να δουν τους αναβάτες τους να συνεχίζουν την ένδοξη κληρονομιά τους.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες