To MotoGP γιορτάζει τα 75 του χρόνια το 2024

Νέο λογότυπο για να εορταστεί η συγκεκριμένη επέτειος ενώ ετοιμάζεται και ειδικός ηλεκτρονικός ιστότοπος με ιστορικό περιεχόμενο για το MotoGP
motomag To MotoGP γιορτάζει τα 75 του χρόνια το 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/1/2024

Το MotoGP μετρά 75 χρόνια ζωής -στις 17 Ιανουαρίου 1949 στο Isle of Man TT διεξήχθη ο πρώτος αγώνας για την κατηγορία των 350 κ. εκ.- και για αυτόν τον λόγο το 2024 θα είναι μια χρονιά εορτασμών για τον θεσμό. Το πρώτο βήμα έγινε με την παρουσίαση του νέου λογότυπου για τα 75 χρόνια ενώ αναμένεται να λειτουργήσει και μία ηλεκτρονική σελίδα η οποία είναι αφιερωμένη σε διάφορα ιστορικά γεγονότα του θεσμού.

Καθώς ετοιμαζόμαστε για τις παρουσιάσεις των ομάδων αλλά και τις δοκιμές οι οποίες θα διεξαχθούν στη Sepang -1 έως 3 Φεβρουαρίου- ας δούμε κάποια ορόσημα του MotoGP τα οποία σημειώθηκαν από το 1949 έως και σήμερα. Στο Grand Prix του Le Mans 2023, το MotoGP έφτασε τα 1.000 GP, με τον εναρκτήριο αγώνα του 2024 να σηματοδοτεί τον 1.015 αγώνα, ενώ ταυτόχρονα σε όλες τις κατηγορίες έχουν διεξαχθεί 3.371 αγώνες. Όσον αφορά του Παγκόσμιους Πρωταθλητές έχουμε φτάσει στον αριθμό 126, με κάποιους από αυτούς να έχουν κατακτήσει τον πολυπόθητο τίτλο περισσότερο από μία φορά. Ο Giacomo Agostini βρίσκεται στην κορυφή της λίστας έχοντας κατακτήσει 15 Παγκόσμιους τίτλους, με τον Angel Nieto να ακολουθεί με 13. Οι Mike Hailwood, Valentino Rossi και Carlo Ubbiali έχουν 9 Παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ ένα λιγότερο (8) έχει ο Marc Marquez.

MotoGP

Ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής είναι η Honda η οποία έχει πετύχει 821 νίκες, με την Yamaha να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 520 νίκες. H Aprilia έχει σημειώσει 297 νίκες, με την MV Agusta και την Kalex να έχουν σημειώσει 275 και 176 νίκες σε Grand Prix αντίστοιχα. Όσον αφορά τους νικητές, 399 αναβάτες από 30 διαφορετικές εθνικότητες σε όλες τις κατηγορίες έχουν κερδίσει κάποιον αγώνα και άπαντες περιμένουν να δουν ποιος θα γίνει ο 400ος νικητής που θα βάλει το όνομα του στα βιβλία της ιστορίας. Την μερίδα του λέοντος στις νίκες των αναβατών κρατά η Ιταλία με 888, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 722. Αναφορικά με τις χώρες που έχουν διοργανώσει κάποιον αγώνα, ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τις τριάντα με την Ινδία να είναι η πιο πρόσφατη είσοδος στο αγωνιστικό καλεντάρι ενώ το 2024 το Καζακστάν όπως όλα δείχνουν θα γίνει η 31η χώρα η οποία θα έχει φιλοξενήσει αγώνα του MotoGP.

Το MotoGP μετρά 75 χρόνια ζωής -στις 17 Ιανουαρίου 1949 στο Isle of Man TT διεξήχθη ο πρώτος αγώνας για την κατηγορία των 350 κ. εκ.- και για αυτόν τον λόγο το 2024 θα είναι μια χρονιά εορτασμών για τον θεσμό. Το πρώτο βήμα έγινε με την παρουσίαση του νέου λογότυπου για τα 75 χρόνια ενώ αναμένεται να λειτουργήσει και μία ηλεκτρονική σελίδα η οποία είναι αφιερωμένη σε διάφορα ιστορικά γεγονότα του θεσμού. Καθώς ετοιμαζόμαστε για τις παρουσιάσεις των ομάδων αλλά και τις δοκιμές οι οποίες θα διεξαχθούν στη Sepang από τις 1 έως τις 3 Φεβρουαρίου ας δούμε κάποια ορόσημα του MotoGP τα οποία σημειώθηκαν από το 1949 έως και σήμερα. Στο Grand Prix του Le Mans 2023, το MotoGP έφτασε τα 1.000 GP, με τον εναρκτήριο αγώνα του 2024 να σηματοδοτεί τον 1.015 αγώνα, ενώ ταυτόχρονα σε όλες τις κατηγορίες έχουν διεξαχθεί 3.371 αγώνες. Όσον αφορά του Παγκόσμιους Πρωταθλητές έχουμε φτάσει στον αριθμό 126, με κάποιους από αυτούς να έχουν κατακτήσει τον πολυπόθητο τίτλο περισσότερο από μία φορά. Ο Giacomo Agostini βρίσκεται στην κορυφή της λίστας έχοντας κατακτήσει 15 Παγκόσμιους τίτλους, με τον Angel Nieto να ακολουθεί με 13. Οι Mike Hailwood, Valentino Rossi και Carlo Ubbiali έχουν 9 Παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ ένα λιγότερο (8) έχει ο Marc Marquez. Ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής είναι η Honda η οποία έχει πετύχει 821 νίκες, με την Yamaha να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 520 νίκες. H Aprilia έχει σημειώσει 297 νίκες, με τις MV Agusta και την Kalex να έχουν σημειώσει 275 και 176 νίκες σε Grand Prix αντίστοιχα. Όσον αφορά τους νικητές, 399 αναβάτες από 30 διαφορετικές εθνικότητες σε όλες τις κατηγορίες έχουν κερδίσει κάποιον αγώνα και άπαντες περιμένουν να δουν ποιος θα γίνει ο 400ος νικητής που θα βάλει το όνομα του στα βιβλία της ιστορίας. Την μερίδα του λέοντος στις νίκες των αναβατών κρατά η Ιταλία με 888, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 722. Αναφορικά με τις χώρες που έχουν διοργανώσει κάποιον αγώνα, ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τις τριάντα με την Ινδία να είναι η πιο πρόσφατη είσοδος στο αγωνιστικό καλεντάρι ενώ το 2024 το Καζακ

 

Ετικέτες

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Το σύστημα παραχωρήσεων θέλουν να εκμεταλλευτούν οι δύο Ιάπωνες κατασκευαστές
motomag MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/5/2024

Μπορεί η εμφάνιση του Fabio Quartararo στο Le Mans να έφερε κάποια χαμόγελα στο στρατόπεδο της Yamaha ωστόσο ο δρόμος για να φτάσει ξανά στην κορυφή η εταιρεία από την Iwata είναι πολύ μακρύς, από την άλλη στην Honda τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα καθώς σχεδόν όλοι οι αναβάτες της ψάχνουν να βρουν φως στην άκρη ενός τούνελ που μοιάζει να είναι ατελείωτο.

Αμφότερες οι δύο ιαπωνικές εταιρείες θα βρεθούν δύο ημέρες -Τρίτη και Τετάρτη- στην πίστα του Mugello για δοκιμές, κάνοντας χρήση του νέου συστήματος παραχωρήσεων του MotoGP. Για τη Yamaha αυτές οι δύο ημέρες θα είναι πολύ σημαντικές καθώς οι Fabio Quartararo και Alex Rins για πρώτη φορά θα πραγματοποιήσουν κάποιο τεστ καθώς ο μόνος χρόνος που είχαν για να δουλέψουν με τις μοτοσυκλέτες τους ήταν αυτός που υπήρχε στα Grand Prix που έχουν διεξαχθεί μέχρι και σήμερα.

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Στο γαλλικό GP o Alex Rins ανέφερε πως αυτό το τεστ είναι πολύ σημαντικό ενώ ο Fabio Quartararo με την σειρά του δήλωσε: “Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την αποτελεσματικότητα των αλλαγών στο στήσιμο που πραγματοποιήσαμε στο Warm-Up στην Γαλλία. Ένας από τους στόχους μας θα είναι επίσης η επαναξιολόγηση των σημαντικών νέων εξαρτημάτων που φέραμε στη Jerez. Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκρίσεις σε μια εντελώς διαφορετική πίστα δίνοντας έμφαση στη νέα αεροδυναμική, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη διόρθωση των προβλημάτων της μοτοσυκλέτας στις στροφές.

Είναι περίπλοκο γιατί ειλικρινά, έχουμε δοκιμάσει τα πάντα. Από το Portimao, νομίζω ότι έχω κάνει περισσότερες αλλαγές από ό,τι σε τέσσερα χρόνια και το πρόβλημα είναι το ίδιο. Έχουμε περισσότερη δύναμη από το μοτέρ ωστόσο έχουμε χάσει στο δυνατό μας σημείο που ήταν οι στροφές και πρέπει να το ανακτήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό. Όσον αφορά την αεροδυναμική, θα τη βελτιώσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε και το νέο ψαλίδι που δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω στο Le Mans αλλά μάλλον όχι για πολύ. Οι δύο ημέρες στο Mugello νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ θετικές".

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Στο αντίπαλο ιαπωνικό στρατόπεδο τα πράγματα επίσης είναι δύσκολα αν και η Honda έχει περισσότερους αναβάτες οι οποίοι θεωρητικά θα μπορούσαν να εξελίξουν ταχύτερα την RC213V και να βρουν λύσεις στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν. Στη Βαρκελώνη ο δοκιμαστής της εταιρείας Stefan Bradl δοκίμασε μία νέα μοτοσυκλέτα ωστόσο οι αναβάτες της LCR δεν την βρήκαν και τόσο καλή. Από την άλλη η Honda πιστεύει ότι η νέα αυτή μοτοσυκλέτα έχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία… άβυσσος το μυαλό των Ιαπώνων.

Στο Mugello παρόντες στο τεστ θα είναι και οι δύο αναβάτες του HRC με τους Luca Marini και Joan Mir να ανυπομονούν να σημειώσουν κάποια πρόοδο. Ο Marini ανέφερε χαρακτηριστικά: “Έχουμε μπόλικη δουλειά να κάνουμε με τη νέα μοτοσυκλέτα, τα νέα χαρακτηριστικά της θα μας επιτρέψουν να γίνουμε λίγο ταχύτεροι. Θα κάνουμε ένα καλό συμβιβασμό ανάμεσα σε πολλά εξαρτήματα. Δεν πρόκειται να αλλάξουν όλα από την μία μέρα στην άλλη, αλλά για μένα μπορεί να υπάρξει καλή πρόοδος και κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο για το τέλος της σεζόν".

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Για πρώτη φορά σε τεστ παραχωρήσεων θα βρεθούν και οι αναβάτες της LCR. O Johann Zarco θα δοκιμάσει για πρώτη φορά την RC213V στο Mugello και πιστεύει πως ακόμη και αυτά τα εξαρτήματα που δεν δουλεύουν δίνουν ωστόσο μια πληροφορία στην ομάδα. Ο Γάλλος παραδέχτηκε πως προσπαθεί και στους αγώνες να αντιμετωπίσει την κύρια πηγή των προβλημάτων της Honda και πως αυτό το τεστ πρόκειται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αν ήταν τόσο εύκολο δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που σημαίνει ότι η Honda δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Η δουλειά μου ως αναβάτης είναι να συγκεντρώνομαι και να δίνω τα πάντα με την μοτοσυκλέτα που οδηγώ. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να απαντήσω τι φταίει. Σε ποιο τομέα θα δουλέψουμε στο τεστ θα το γνωρίζω είτε το βράδυ της Τρίτης είτε το πρωί της Τετάρτης”.

Κρίσιμο λοιπόν το διήμερο τεστ στο Mugello για τις Yamaha και Honda όπου αμφότερες θα πρέπει να βρουν λύσεις στα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν τόσο καιρό.

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

 

Ετικέτες