MotoGP - 126 Πρωταθλητές σε όλες τις κατηγορίες στα 75 χρόνια ιστορίας του θεσμού

Τα μεγαλύτερα ονόματα που έγραψαν την δική τους ιστορία στον πιο σπουδαίο αγώνα με μοτοσυκλέτα
motomagMotoGP – 126 Πρωταθλητές σε όλες τις κατηγορίες στα 75 χρόνια ιστορίας του θεσμού
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/1/2024

Στην ιστορία των MotoGP, 126 αναβάτες έχουν δει το όνομά τους να γράφεται στον τίτλο, με τους 56 να τα καταφέρνουν περισσότερες από μία φορές. Με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων ύπαρξης του θεσμού, κάνουμε μία αναδρομή βλέποντας τα σπουδαιότερα ονόματα που άφησαν το δικό τους στίγμα στο Πρωτάθλημα.

Ο αναβάτης με τους περισσότερους τίτλους στην καριέρα του, είναι ο γνωστός σε όλους μας Giacomo Agostini, ο οποίος έχει συνολικά 15 Πρωταθλήματα στο όνομά του. Τα 8 εξ αυτών ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία, ενώ τα 7 στην κατηγορία των 350 κυβικών. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο αείμνηστος Angel Nieto με 13 τίτλους, 7 στα 125 κυβικά και 6 στα 50 κυβικά. Στην τρίτη θέση, ισοβαθμούν τρεις αναβάτες, οι Carlo Ubbiali (6 στα 125 κυβικά και 3 στα 250), Mike Hailwood (4 στα 500, 2 στα 350 και 3 στα 250 κυβικά) και Valentino Rossi (7 σε 500GP και MotoGP, 1 στα 250 και 1 στα 125 κυβικά), με καθέναν από τους παραπάνω να έχει συνολικά 9 Πρωταθλήματα.

MotoGP – 126 Πρωταθλητές σε όλες τις κατηγορίες στα 75 χρόνια ιστορίας του θεσμού

Όπως έχουμε ήδη δει, ο μόνος αναβάτης που έχει φέτος την πιθανότητα να ενταχθεί σε αυτό το κλειστό κλαμπ αναβατών είναι ο Marc Marquez (Gresini Racing MotoGP), ο οποίος έχει ήδη στην καριέρα του 6 τίτλους στη MotoGP κατηγορία, 1 στη Moto2 και 1 στα 125 κυβικά. Πίσω του έχει αφήσει ονόματα όπως αυτά των John Surtees (7 τίτλους συνολικά), Phil Reed (7), Geoff Duke (6) και Jim Redman (6). Οι Mick Doohan, Jorge Lorenzo και Anton Mang μοιράζονται από 5 Πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής MotoGP του 2023, Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) έχει μέχρι στιγμής 3 τίτλους, με τους 2 να έρχονται στη μεγάλη κατηγορία (2022, 2023) και έναν στην Moto2 (2018). Τον ίδιο αριθμό έχουν και οι Αμερικανοί Kenny Roberts, Wayne Rainey, Freddie Spencer, οι οποίοι έχουν επίσης κατακτήσει πάνω από μία φορές τον τίτλο στη μεγάλη κατηγορία.

Όσον αφορά το μεγαλύτερο ρεκόρ σερί Πρωταθλημάτων, βρίσκουμε και εδώ το όνομα του Giacomo Agostini, ο οποίος έχει κερδίσει 7 τίτλους στην σειρά στα 500 κυβικά από το 1966 μέχρι το 1972, ενώ τον ίδιο αριθμό έχει και στα 350 κυβικά από το 1968 μέχρι και το 1974. Ο λόγος που οι χρονολογίες συμπίπτουν μεταξύ τους, είναι γιατί την εποχή που αγωνιζόταν ο Ιταλός, επιτρεπόταν η ταυτόχρονη συμμετοχή σε πάνω από μία κατηγορίες, δίνοντάς του την ευκαιρία να πάρει δύο πρωταθλήματα, ή και παραπάνω, ανάλογα σε πόσες κατηγορίες συμμετείχε την ίδια χρονιά.

MotoGP – 126 Πρωταθλητές σε όλες τις κατηγορίες στα 75 χρόνια ιστορίας του θεσμού

Περνάμε τώρα στους αναβάτες με τα περισσότερα πρωταθλήματα στη μεγάλη κατηγορία, όπου το όνομα που φιγουράρει στην πρώτη θέση δεν είναι άλλο από αυτό του Giacomo Agostini, με 8. Πίσω του ο επίσης Ιταλός, Valentino Rossi με 7, με την πρώτη τριάδα να κλείνει ο Marc Marquez με 6. Ο μόνος αναβάτης με 5 τίτλους στο όνομά του είναι ο Mick Doohan, ενώ από 4 μοιράζονται οι Mike Hailwood, John Surtees, Geoff Duke και Eddie Lawson. O τελευταίος μάλιστα, μαζί με ακόμα δύο Αμερικανούς, τους Wayne Rainey (3) και Kenny Roberts (3), έχουν κατακτήσει όλα τους τα Πρωταθλήματα στην κατηγορία των 500GP. Μαζί τους βρίσκεται και ο Αυστραλός Mick Doohan, με τους 5 Παγκόσμιους τίτλους να έρχονται πάνω στα δίχρονα θηρία των 500 κυβικών.

MotoGP – 126 Πρωταθλητές σε όλες τις κατηγορίες στα 75 χρόνια ιστορίας του θεσμού

Ο Pecco Bagnaia είναι μόλις ο τρίτος αναβάτης, στην τετράχρονη εποχή των MotoGP που κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, κάνοντας το back-to-back την σεζόν του 2023. Ο πρώτος που έκανε κάτι αντίστοιχο στην μεγάλη κατηγορία ήταν ο Valentino Rossi, ο οποίος μετά τον παρθενικό του τίτλο το 2001 στα 500 κυβικά, συνέχισε από το 2002 μέχρι και το 2005 να προσθέτει Παγκόσμια Πρωταθλήματα, επαναλαμβάνοντας τον άθλο του τις σεζόν του 2008 και 2009. Ταυτόχρονα, το 2002 έγραψε το όνομά του ως ο πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής της τετράχρονης εποχής. Αμέσως επόμενος είναι ο Marc Marquez, ο οποίος τις σεζόν 2013 και 2014 κατέκτησε το Πρωτάθλημα MotoGP, ενώ το ίδιο έκανε από το 2016 μέχρι και το 2019. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο Giacomo Agostini έχει 7 σερί τίτλους στην μεγάλη κατηγορία, κάτι που τον τοποθετεί στην πρώτη θέση, ως τον αναβάτη με το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί στα 75 χρόνια ιστορίας της μεγάλης κατηγορίας.

MotoGP – 126 Πρωταθλητές σε όλες τις κατηγορίες στα 75 χρόνια ιστορίας του θεσμού

Στην δεύτερη θέση της λίστας με τους αναβάτες με τους περισσότερους τίτλους στην σειρά βρίσκουμε δύο ονόματα. Ο Valentino Rossi από το 2001 μέχρι το 2005 και ο Mick Doohan από το 1994 ως και το 1998. Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε τον Marc Marquez με 4 Παγκόσμια Πρωταθλήματα στην σειρά, από το 2016 μέχρι και το 2019, ενώ την πεντάδα κλείνει ο Mike Hailwood με 4 το 1962 με 1965.

MotoGP – 126 Πρωταθλητές σε όλες τις κατηγορίες στα 75 χρόνια ιστορίας του θεσμού

Η ιστορία συνεχίζει να γράφεται, με το πρώτο τριήμερο δοκιμαστικό στην πίστα της Sepang στην Μαλαισία, στις 6-8 Φεβρουαρίου να σηματοδοτεί την εκκίνηση της νέας σελίδας που ανοίγει η σεζόν του 2024. Μία χρονιά, που ο πιο επιτυχημένος αναβάτης αυτή την στιγμή στο grid, ο Marc Marquez, ξεκινάει μία νέα περιπέτεια, με νέα χρώματα, νέα ομάδα και νέο κατασκευαστή, με στόχο τον τίτλο, που ταυτόχρονα του δίνει τη δυνατότητα να πετύχει νέα σπουδαία ρεκόρ και ορόσημα του MotoGP.

Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες