Dakar 2025 10o σκέλος - Ιστορική νίκη για τον Michael Docherty

Παραμένει πρώτος ο Sanders - 53ος γενικής ο Βασίλης Μπούδρος!
Docherty Dakar Winner Stage 10
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

15/1/2025

Ο Michael Docherty κέρδισε την 10η ειδική και έγινε ο δεύτερος στην ιστορία του Dakar που το καταφέρνει ως αγωνιζόμενος στην κατηγορία Rally 2!

Το πρωί ήταν εξαιρετικά κουραστικό για όλους που έπρεπε να καλύψουν πρώτα τα 520+ χιλιόμετρα της απλής ειδικής, από το Haradh στο Shubaytah μιας ατελείωτης ευθείας που σπάει από 4-5 "στροφές" όλες κι όλες, με τον πρώτο να βρίσκεται ήδη στον δρόμο από τις 04.15 το πρωί (!) και τους διοργανωτές να έχουν δώσει χρονικό περιθώριο έξι ωρών και 20 λεπτών για την κάλυψη της απόστασης με μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα τα 120 χλμ./ώρα... Ο Βασίλης έφτασε σε σημείο να παρακαλάει να έρθει να τον πάρει... ελικόπτερο για να τελειώσει πιο σύντομα αυτό το αργό μαρτύριο και παραδέχτηκε ότι πήγε να τον πάρει ο ύπνος δυο φορές πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Docherty Dakar Winner Stage 10

Εκτός από τους αγωνιζόμενους και το καραβάνι του Dakar στον δρόμο έβλεπες μόνο... σαύρες και αστυνομικούς, πολλούς αστυνομικούς, όπως και κάμερες για την ταχύτητα κίνησης στη μέση του πουθενά και τίποτα άλλο. Ημέρα transfer λοιπόν για να φτάσουν οι αγωνιζόμενοι στo μέρος που οι Άραβες αποκαλούν "Empty Quarter" (Άδεια Περιοχή) και είναι γεμάτη από αμμόλοφους, για την ειδική που είναι πιο μικρή σε σχέση με τις προηγούμενες αλλά έχει εξαιρετικό υψηλό συντελεστή δυσκολίας. Η δυσκολία ξεκινά από το γεγονός ότι φτάνεις εκεί παγωτό από το κρύο και σχεδόν έτοιμος να κοιμηθείς, με το γκάζι σταθερό για τόσα χιλιόμετρα και έπειτα πρέπει αμέσως να γυρίσεις τον διακόπτη και να επιτεθείς στους αμμόλοφους που κρύβουν τις δικές τους παγίδες για 120 χιλιόμετρα. 

Αυτό είναι το πρώτο "τεστ" για τις μεγαλύτερες ειδικές που θα ακολουθήσουν στους αμμόλοφους με την άμμο να αλλάζει και μαζί της να αλλάζει και η πρόσφυση προς το καλύτερο. Αυτό το καταλαβαίνουν οι πρώτοι αναβάτες πως αυτό το κομμάτι της ερήμου που δεν είναι ίδιο με τα υπόλοιπα όπως και οι Άραβες που έχουν μάθει να τα ξεχωρίζουν φυσικά, σε αντίθεση με εμάς που νομίζουμε ότι η έρημος είναι ένα ενιαίο πράγμα.
 
Λόγω των πολλών ωρών που χρειάστηκε για να καλυφθεί η απλή, η ειδική άργησε να ξεκινήσει και οι πρώτοι αναβάτες έδειξαν να το απολαμβάνουν με τον Michael Docherty να κινείται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο και να γίνεται έτσι μόλις ο δεύτερος αναβάτης της Rally 2 κατηγορίας στην ιστορία του Dakar που κερδίζει ειδική, έπειτα από τον Danillo Petrucci το 2022! 

Docherty Dakar Winner Stage 10

Αυτή ήταν και η πρώτη νίκη για τον Docherty (BAS world KTM) στον αγώνα με χρόνο 02:00:03, με τον Rui Goncalves (Sherco Rally Factory) στη δεύτερη θέση, ένα λεπτό και 20 δεύτερα πίσω και τον Tobias Ebster, ομόσταυλο του Docherty, στην τρίτη θέση και +02:21 από τον πρώτο.

Ο Daniel Sanders (Red Bull KTM Factory Racing) που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης στη γενική, όπως και οι υπόλοιποι κορυφαίοι αναβάτες που τον ακολουθούν κινήθηκαν εκ του ασφαλούς σε αυτή την "αναγνωριστική" ειδική. O Sanders βρέθηκε μόλις 11ος. Ωστόσο διατηρεί την πρώτη θέση στη γενική έχοντας μαξιλαράκι ασφαλείας 16,5 λεπτών από τον συμπατριώτη του Tosha Schareina (Monster Energy Honda HRC) που ήταν 17ος στην ειδική και σχεδόν 22,5 λεπτών από τον τριτο Adrian Van Beveren (Monster Energy Honda HRC).

Στη Rally 2 η νίκη του Docherty δεν άλλαξε τα πράγματα στη γενική του Dakar ούτε στην R2 με τον Νοτιοαφρικανό να βρίσκεται στη 15η και 6η θέση αντίστοχα. Ο 19χρονος και πρώτος στην R2, Edgar Canet (Red Bull KTM Factory Racing), βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής με δεύτερο τον Ebster και τρίτο τον Dumontier (Honda HRC).

Ο Μπούδρος (DNA AIR FILTERS RACING TEAM- ENDURO GREECE) που αποτελεί και τη μοναδική ελληνική συμμετοχή σε αυτό το Dakar διατήρησε την 53η θέση στη γενική κατάταξη και πέρασε τη γραμμή του τερματισμού της ειδικής στην 72η θέση. Στην κατηγορία του Original by Motul ο Βασίλης τερμάτισε τελευταίος, στη 13η θέση, ενώ βρίσκεται στην 11η θέση της δυσκολότερης κατηγορίας του αγώνα και με τον Φελούκα να βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία σύντομα θα σας ενημερώσουμε και για τις λεπτομέρειες της σημερινής του προσπάθειας.

Classic TT, Junior 600: Νέα κατηγορία με καρμπυρατεράτα 600άρια - Αποτελέσματα

Ο πρώτος της αγώνας έγινε στα πλαίσια του Classic TT
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

26/8/2026

Ο αγώνας Junior 600 είναι μια νέα προσθήκη στο πρόγραμμα του Classic TT 2026 και ήδη ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν, καθώς είδαμε μερικές εμβληματικές μοτοσυκλέτες της δεκαετίας του 1990 να κατακτούν για άλλη μια φορά την πίστα Mountain Course.

Η νέα αυτή κατηγορία αφορά αποκλειστικά μοτοσυκλέτες Supersport 600 κυβικών, αυστηρά με καρμπυρατέρ παρακαλώ, πάνω στις οποίες διέπρεψαν ονόματα όπως οι Steve Hislop, Phillip McCallen, Ian Simpson, Iain Duffus και Jim Moodie. Πίσω στην δεκαετία των 90’s, η Honda κατασκεύαζε την εξαιρετική CBR600F και προς τα τέλη της δεκαετίας η Yamaha απάντησε με την YZF-R6.

Φέτος, στην πρώτη χρονιά της νέας κατηγορίας με τα καρμπυρατεράτα 600άρια, τη νίκη πήρε ο Rob Hodson με Yamaha YZF-R6, που σημείωσε ταχύτερο γύρο με μέση ταχύτητα 193,56 χλμ/ώρα, ενώ το βάθρο συμπλήρωσαν ακόμη δύο YZF-R6, των Baz Furber και Joe Yeardsley. Στην σειρά εκκίνησης είδαμε επίσης Kawasaki ZX-6R, Suzuki GSX-R 600 και φυσικά Honda CBR600F. Λόγω των κανονισμών βέβαια η Ducati 748, η οποία άρχισε να συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport το 1997, δεν θα μπορεί να λάβει μέρος εξαιτίας του μεγαλύτερου κυβισμού της, με αποτέλεσμα ο αγώνας Junior 600 Classic TT να αποτελεί αποκλειστικό πεδίο των Ιαπώνων κατασκευαστών.