Γράφτηκε από: 

Οδηγούμε το Husqvarna Norden 901!

Η πρώτη μεγάλη κυρία

Του Χρήστου Πατεράκη

Η πρώτη μεγάλη κυρία της Husqvarna είναι γεγονός. Δεν ακολουθεί κατά γράμμα τις τάσεις της εποχής των on-off, αλλά χαράζει τον δικό της εναλλακτικό δρόμο στα βουνά όλου του κόσμου. Φαινομενικά έμοιαζε απλό. Όταν όμως είσαι μια εταιρεία που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες 120 χρόνια τώρα και κάνεις την πρώτη σου απόπειρα στην κατηγορία, το πράγμα σοβαρεύει για τα καλά

Ως γνωστόν Husqvarna και ΚΤΜ είναι ουσιαστικά το ίδιο εργοστάσιο, κάτι που σημαίνει ότι οι μοτοσυκλέτες της βασίζονται στις μοτοσυκλέτες των Αυστριακών. Με βάση λοιπόν το ΚΤΜ 890 Adventure άρχισε να πλάθεται το νέο Norden χρησιμοποιώντας αυτούσια πλαίσιο και κινητήρα, τα οποία όμως αποτέλεσαν απλά και μόνο την βάση για μια διαφοροποιημένη από την κατηγορία μοτοσυκλέτα.

Το νέο Norden δεν κυνηγά σε επιδόσεις ούτε το Multistrada, ούτε θέλει να κοντράρει στο χώμα το 890 Adventure R. Είναι μια traveling enduro που σε προκαλεί να ταξιδέψεις μαζί της στα βουνά του κόσμου, χωρίς πίεση χρόνου και χωρίς οι υψηλές επιδόσεις να είναι το κλειδί για την επιτυχία της. Οι tubeless ακτινωτοί τροχοί έχουν γνήσιες διαστάσεις enduro, 21 και 18 ίντσες αντίστοιχα, ενώ ο χωμάτινος χαρακτήρας της μοτοσυκλέτας τονίζεται και από τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης που είναι τα Pirelli Scorpion STR Rally. Οι αναρτήσεις διαθέτουν διαδρομές μεγαλύτερες από 215mm και γενικά η όλη εμφάνιση της κατασκευής σε παραπέμπει σε αγώνες Rally και περιπέτεια.

Ανεβαίνοντας στη σέλα της, ουσιαστικά ανέβηκα και δεν σκαρφάλωσα. Δείχνει ψηλή και τεράστια αλλά η μαλακή αρχική διαδρομή των αναρτήσεων φέρνει τα πόδια σου κοντά στο έδαφος ακόμα κι αν οριακά το ανάστημά σου δεν ξεπερνά τα 170 εκατοστά σε ύψος. Η σέλα δυο επιπέδων ρυθμίζεται σε ύψος και είναι αρκετά φαρδιά, αλλά παρόλα αυτά δεν σε ζορίζει να την κουμαντάρεις σε χαμηλές ταχύτητες αφού δεν πατάς με τις μύτες των ποδιών.

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας που προέρχεται αυτούσιος από το 890 Adventure σε εξιτάρει με τον ήχο του, θυμίζοντας εποχές ΚΤΜ 950 Adventure. Αν και εδώ που τα λέμε η μοτοσυκλέτα αυτή, λόγω της κάθετης ζελατίνας θυμίζει το παλιό καλό 950 που ουσιαστικά ήταν και πρώτη μεγάλη on-off που "ξύριζε" στο χώμα. Βέβαια το Norden δεν είναι κάτι τέτοιο. Η μεγάλη on-off της Husqvarna φτιάχτηκε για να κάνει μεγάλα και άνετα ταξίδια σε κάθε έδαφος, κάτι που φαίνεται από τον συνολικό σχεδιασμό με το φαρδύ φαίρινγκ και το μεγάλο ρεζερβουάρ των 19 λίτρων που προσφέρει αυτονομία σχεδόν 400 χιλιομέτρων.

Στο δρόμο τα πάντα δουλεύουν αρμονικά και η ψηλή μη ρυθμιζόμενη ζελατίνα κάνει εξαιρετική δουλειά ακόμα και κοντά στα 200 χιλιόμετρα την ώρα που εύκολα προβάλλονται στην TFT οθόνη που δεν θυμίζει τηλεόραση. Η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας και γενικά το στήσιμο της δεν σε προκαλεί να την "σκίσεις" αλλά σε βάζει σε ένα mood ταξιδιού. Παρόλα αυτά το λυγερό κορμί ΚΤΜ που κρύβεται κάτω από τα όμορφα και πολύ ποιοτικά πλαστικά, δεν πρόκειται ποτέ να πει όχι όταν το ζητούν οι περιστάσεις, με το Norden να στρίβει με ακρίβεια και απόλαυση ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές.

Μπαίνοντας στο χώμα θα καταλάβεις από το πρώτο μέτρο ότι δικαία το λογότυπο Husqvarna αναγράφεται στα πλαστικά της. Το σώμα βρίσκει τα πάντα εκεί ακριβώς που πρέπει να είναι, ενώ οι αναρτήσεις με τις μεγάλες διαδρομές διαβάζουν με φοβερή ακρίβεια και μεταφέρουν στον αναβάτη μόνο χρήσιμη πληροφορία. Το Norden οδηγείται στο χώμα καθιστός τουριστικά σε ρυθμούς περιήγησης και ουσιαστικά αυτός είναι και ο τρόπος που σου προτείνει. Οι μαλακές αποσβέσεις στην αρχική διαδρομή των αναρτήσεων σου επιτρέπουν να είσαι χαλαρός, αφού η μοτοσυκλέτα “σβήνει” τις ανωμαλίες και δεν σε θέλει σε εγρήγορση. Από την άλλη, όταν αποφασίσεις να "ορμήσεις" το 901 θα ακολουθήσει ευχαρίστως τις προσταγές σου και όσο ορμάς τόσο καταλαβαίνεις ότι το όριο είναι ακόμα πιο μακριά. Τα άψογα ηλεκτρονικά δίνουν χέρι βοήθειας όχι μόνο στα δύσκολα αλλά παντού, με το ρυθμιζόμενο traction control σε 8 στάδια να σου δίνει την επιλογή για το πόσης διάρκειας και πόσης έκτασης θα είναι το παντιλίκι από άκρη σε άκρη στους χωματόδρομους, ενώ το ρυθμιζόμενο και με δυνατότητα απενεργοποίησης στον πίσω τροχό ABS, σου επιτρέπει "πλασάρισμα" με μπλοκαρισμένο τον πίσω τροχό.

Το νέο Norden είναι μια πραγματική on-off που διαθέτει δύο πρόσωπα. Αυτό του ταξιδευτή χωρίς όρια που θέλει να εξερευνήσει την γη από κάθε δρόμο, αλλά κι αυτού που θέλει μια όμορφη ταξιδιωτική μοτοσυκλέτα έτοιμη να "ορμήσει" και να δώσει ευχαρίστηση σε κάθε έδαφος.