Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Π.Π. Ταχύτητας 2ος Αγώνας Σέρρες 8 Ιουνίου Αποτελέσματα

Απίστευτους χρόνους οι νέοι

Με τον υδράργυρο στα θερμόμετρα να δείχνει πάνω από 25 βαθμούς, ήδη από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο δεύτερος κατά σειρά αγώνας του Π.Π. Ταχύτητας στο αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών υποσχόταν να είναι… καυτός. Θυμίζουμε πως πρόκειται για διπλό αγώνα, οπότε οι αναβάτες όλων των κατηγοριών θα πρέπει να κρατήσουν δυνάμεις και για την Κυριακή. Κι αν αυτό είναι δύσκολο για όσους τρέχουν σε μία κατηγορία, φανταστείτε πόσο δυσκολεύουν τα πράγματα για όσους συμμετέχουν σε δύο κατηγορίες.

Μιλάμε φυσικά για τους Γιάννη Περιστερά, Χρήστο Παπανικολάου και Θωμά Σκούρτα, που συμμετέχουν στις κατηγορίες Νέων και Racing/ SS 300, όπου με τα γυρολόγιά τους κέρδιζες εύκολα πρωτάθλημα στα Supersport 600 πριν μερικά χρόνια!!!!!  

Για άλλη μια φορά οι άδειες κερκίδες ήταν το μόνο αρνητικό, στην κατά τα άλλα άψογη διοργάνωση και φιλοξενία των Σερρέων. Ποτέ μας δεν καταλάβαμε γιατί η ευρύτερη τοπική κοινωνία δεν έδειξε ενδιαφέρον για τους αγώνες ταχύτητας, με αυτή την πανέμορφη πίστα στα πόδια τους, όταν έχει τόσο μεγάλη παράδοση και συμμετοχή στους χωμάτινους αγώνες κάθε μορφής. Εν πάση περιπτώσει, όσοι επέλεξαν να πιουν τον πρωινό καφέ τους στις καρέκλες των δύο καφετεριών της πίστας, βγήκαν κερδισμένοι από τις προσπάθειες των αναβατών  σε όλες τις κατηγορίες.

 

ΝΕΟΙ

 

Η αγωνιστική δράση ξεκίνησε χωρίς προβλήματα ή καθυστερήσεις στις 10:30 με την κατηγορία των Νέων, όπου ο μικρότερος σε ηλικία και… σωματικό μέγεθος αναβάτης του ελληνικού πρωταθλήματος Γιάννης Περιστεράς, ξεκινούσε από την πρώτη θέση του grid, έχοντας κάνει με το Yamaha R3 της Tsokos Racing, έναν εξωφρενικό χρόνο την Παρασκευή στα χρονομετρημένα, για τα δεδομένα  των μοτοσυκλετών αυτής της κατηγορίας. Αντίστοιχου επιπέδου εξωφρενικός ήταν και ο χρόνος του Παπανικολάου στη δεύτερη θέση με Kawasaki Ninja 400, κάτι που μας υποσχόταν να δούμε μια οριακή μάχη μεταξύ τους.

Μαζί τους στο grid οι δύο ΚΤΜ 390 RC της Skourtas Racing με τον Θωμά Σκούρτα και τον Γιώργο Μπαξίσογλου να έχουν σαφώς πιο αργές μοτοσυκλέτες και με γυρολόγιο που δεν απειλούσε τους δύο πρώτους. Πράγματι, από τον πρώτο γύρο μετά την εκκίνηση του αγώνα, ο Περιστεράς με τον Παπανικολάου έκαναν αμέσως διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους αναβάτες και συνέχιζαν να την μεγαλώνουν έως το τέλος του αγώνα. Όμως η μάχη που περιμέναμε να δούμε μεταξύ Περιστερά και Παπανικολάου, δεν συνέβη ποτέ.

Ο Περιστεράς οδήγησε σαν επαγγελματίας, με ένα αξιοθαύμαστα σταθερό γυρολόγιο, κάτι που δεν είναι αυτονόητο για αυτή την ηλικία και αυτές τις μοτοσυκλέτες, όπου το παραμικρό λάθος κοστίζει. Έτσι είδε πρώτος την καρό σημαία, έχοντας καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα μια διαφορά ασφαλείας από τον Παπανικολάου. Κλειδί γι΄αυτό ήταν η δυνατότητα του Περιστερά να επιτύχει τον ταχύτερο δυνατό χρόνο από τον πρώτο γύρο, κάτι έπαιξε ρόλο και στις υπόλοιπες κατηγορίες.

OPEN

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις και γνώμες σχετικά με τους λόγους ύπαρξης της κατηγορίας OPEN, καθώς κάποιοι θέλουν να την κρατήσουν σε καθαρά “ερασιτεχνικό” επίπεδο και κάποιοι άλλοι θέλουν να γίνει προθάλαμος για τις κατηγορίες των Supersport και Superbike. Όσα έγιναν στον αγώνα του Σαββάτου στις Σέρρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα και για τις δύο διαφορετικές απόψεις. Από την μια μεριά είχαμε τον νεαρό Στέφανο Δέσκα να κάνει ταχύτερο χρόνο στο 1:23.2 και να παίρνει μια άνετη νίκη από τους Εμμανουήλ Σεΐτη (2ος) και Κώστα Ιγνατίδη (3ος ) που έκαναν χρόνους στο 1:24, δείχνοντας πως είναι πανέτοιμοι να μπουν στα supersport 600 και από την άλλη είχαμε μεγαλύτερους σε ηλικία αναβάτες να γυρίζουν το 1:26 με 1:30.

 

SS300/Racing

 

Αυτή η “διπλή” κατηγορία είναι ένα πραγματικό mix-grill, τόσο σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες των μοτοσυκλετών, όσο και σε ό,τι αφορά την ηλικία και την εμπειρία των αναβατών. Κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την παρακολούθηση των δρώμενων μετά την πτώση της καρό σημαίας. Κυρίως όμως κάνει δύσκολη την διαδικασία των συμπερασμάτων.  Στην pole position είχαμε τον Λέανδρο Ντούσκα με την δίχρονη αγωνιστική Yamaha των 250 κυβικών. Δίπλα του στην εκκίνηση ήταν τα δύο απίθανα πιτσιρίκια, Περιστεράς και Παπανικολάου με μονοκύλινδρες τετράχρονες μοτοσυκλέτες της Moto3, που ακόμα δεν είχαν προλάβει να ξεϊδρώσουν από τον αγώνα των ΝΕΩΝ. 

Τα φώτα έσβησαν και παρά την κακή εκκίνηση που έκανε ο Περιστεράς (πρώτη φορά οδηγούσε σε αγώνα αυτή τη μοτοσυκλέτα) κατάφερε να βρεθεί μπροστά απ΄όλους φτάνοντας στην Κ5. Ακολούθησαν τέσσερεις γύροι με τον Περιστερά να περνάει πρώτος από τη γραμμή του, έχοντας πολύ κοντά πίσω του τον Ντούσκα και λίγο πιο πίσω τον Παπανικολάου. Η διαφορά των σχεδόν 50 ίππων που χώριζαν τις δύο μοτοσυκλέτες όμως δεν άργησε να φανεί στο τέλος της ευθείας και ο Ντούσκας βρέθηκε μπροστά. Η προσπάθεια του Περιστερά να ροκανίσει στις στροφές τον χρόνο που έχανε στη μεγάλη ευθεία, προκάλεσε  μερικά λάθη στις αλλαγές ταχυτήτων, δείγμα του ελάχιστου χρόνου που είχε την Παρασκευή για να εξοικειωθεί με αυτή τη μοτοσυκλέτα.

Καθώς σε αυτή την κατηγορία το παραμικρό λάθος κοστίζει ακριβά σε χρόνο, η αντεπίθεση του Περιστερά στον ταχύτατο και αλάνθαστο Ντούσκα ήταν ανέφικτη. Έτσι στο πέσιμο της καρό σημαίας πρώτος πέρασε τη γραμμή του τερματισμού ο Ντούσκας, με δεύτερο τον Περιστερά και τρίτο τον Παπανικολάου. Στην ενσωματωμένη αγωνιστικά, αλλά ξεχωριστή βαθμολογικά κατηγορία  των SS300, o Θωμάς Σκούρτας επικράτησε του δεύτερου Γιώργου Γερακιανάκης, με τρίτο πίσω τους τον Γιώργο Μπεξισόγλου.

Supersport

Αυτός ήταν ο καλύτερος και θεαματικότερος αγώνας της ημέρας. Όχι φυσικά χάρη στον Δημήτρη Καρακώστα που από εκκίνηση (!!!!) έκανε 1:24.7 και μέχρι να συμπληρωθεί ο πρώτος γύρος είχε κάνει διαφορά πάνω από ένα δευτερόλεπτό από τους όλους.

Το θέαμα το πρόσφερε ο Σταύρος Τριντής με τον Mihal Florov που τίναξαν του καρδιακούς παλμούς των θεατών στα ύψη. Ο νεαρός Βούλγαρος αναβάτης είχε απίστευτη ταχύτητα εισόδου στις στροφές με την Yamaha R6 του, όμως ο Τριντής είναι πρωταθλητής, τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα. Βέβαια η μάχη “εμπειρία εναντίον του πάθους” άργησε να ξεκινήσει, καθώς ο Αλέξης Παπαγεωργίου είχε κάνει μια καταπληκτική εκκίνηση και κρατούσε την δεύτερη θέση στους πρώτους γύρους.

Όμως η διαρκείς επιθέσεις του Florov (4ος εκείνη τη στιγμή) στον Τριντή, έδωσε το σύνθημα για να περάσουν και οι δύο στην ίδια στροφή τον Παπαγεωργίου και ξεκινήσει μια διαρκείς εναλλαγή θέσεων. Το γεγονός πως οι περισσότερες προσπεράσεις μεταξύ Florov και Τριντή έγιναν μέσα στις στροφές, έδωσε το κάτι παραπάνω σε επίπεδο θεάματος και αγωνίας. Με το Δημήτρη Καρακώστα να έχει βάλει cruise control στο 1:21 και τον Παπαγεωργίου να χάνει έδαφος στην τέταρτη θέση, ο Florov και ο Τριντής είχαν πάνω τους όλα τα μάτια μέχρι τον τελευταίο γύρο.

Τελικά ο Τριντής, με την σταθερότητα και την ψυχραιμία που τον χαρακτηρίζει, φρόντισε να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στον τελευταίο γύρο και να πάρει άξια τη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο τον επιθετικό Florov.

 

Superbike

 

Στα Superbike το θέμα της ημέρας ήταν ο αποκλεισμός του Φώτη Τσαλίκη μετά τον αγώνα του Σαββάτου  καθώς είχε κάνει προπόνηση στην πίστα των Σερρών εντός του δεκαήμερου απαγόρευσης. Όμως με αίτηση του ιδίου και τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων αναβατών θα συμμετέχει κανονικά στον αγώνα της Κυριακής(!!!;;). Κι ο λόγος που κυριάρχησε αυτό το θέμα, ήταν φυσικά η απουσία κάποιου άλλου αγωνιστικού δράματος εντός πίστας κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η προσπάθεια του Σάκη Συνιώρη από την δεύτερη θέση της εκκίνησης να χαλάσει τα σχέδια του Σωτήρη Μπεγνή που ξεκινούσε από την pole position δεν ολοκληρώθηκε.

Ο Συνιώρης πέρασε μπροστά από τον πρώτο γύρο και οδήγησε τον αγώνα στους πρώτους γύρους με τον Μπεγνή ακριβώς πίσω του. Έχοντας σαφώς καλύτερο ρυθμό από τους υπόλοιπους, το δίδυμο απομακρύνθηκε. Το ίδιο έκανε και ο Μιχάλης Κουτσουμπός που είχε χάσει προσωρινά την τρίτη θέση από την οποία εκκίνησε, όμως έως τη μέση του αγώνα πήρε πίσω τη θέση του και μάλιστα αυτονομήθηκε, τερματίζοντας ανενόχλητος τρίτος. Εκεί κάπου στην μέση του αγώνα, ο Μπεγνής πέρασε εμπρός και πιέζοντας όσο μπορούσε έκανε μια μικρή διαφορά ασφαλείας από τον Συνιώρη. Όμως φαίνεται πως η ζέστη άρχισε να γίνεται μέρος του παιχνιδιού για τα ελαστικά και ένα γλίστρημα του Μπεγνή στην έξοδο από το S, έφερε ξανά κοντά του τον Συνιώρη.

Ο αγώνας άρχισε πάλι να αποκτά ενδιαφέρον, με τον Συνιώρη να ροκανίσει την απόσταση μεταξύ της Κ5 και της Κ10 και τον Μπεγνή να απλώνει καλύτερα τη δύναμη της Yamaha R1 από την έξοδο της τελευταίας στροφής έως τα φρένα της Κ1. Όμως η πτώση του επιπέδου πρόσφυσης των ελαστικών λόγω της ζέστης στους τελευταίους γύρους, εξαφάνισε το μικρό πλεονέκτημα του Συνιώρη στις στροφές, οπότε ο Μπεγνής άρχισε να απομακρύνεται ξανά. Αυτό βέβαια δεν μειώνει σε τίποτα τη σοφή διαχείριση του αγώνα από τον Μπεγνή, ο οποίος μάλιστα ήταν ο ταχύτερος όλων κάνοντας 1:19.8, όταν ο ταχύτερος γύρος του Συνιώρη ήταν 1:20.4 και του Κουτσουμπού ήταν 1:21.6.

Τέταρτος τερμάτισε ο Λευτέρης Πίππος, που συνεχίζει να βασανίζεται με τη μοτοσυκλέτα του, μετά την πτώση που είχε στον πρώτο βαλκανικό αγώνα εδώ στις Σέρρες.

 

 

 

Ακολυθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο Photogallery