KTM Enduro 2020: Τα οδηγούμε στην Ισπανία!

Αποκάλυψη το 150!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/5/2019

Πολύ δουλειά έχει ρίξει η KTM στην Enduro σειρά της για το 2020, σε ολόκληρη την γκάμα και όχι επιλεκτικά, όπως βλέπουμε από το πρωί εδώ στην Ισπανία που τα δοκιμάζουμε με εκλεκτή παρέα! Η KTM για άλλη μία φορά έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, διοργανώνοντας μία δημοσιογραφική παρουσίαση που είναι ταυτόχρονα γιορτή του Enduro και πρότυπο για οποιαδήποτε διοργάνωση μοτοσυκλέτας. Στην εκλεκτή παρέα περιλαμβάνονται οι Nathan Watson και Josep Garcia που από το πρωί επιδόθηκαν σε ένα μεταξύ τους κυνήγι, με εμάς να τους σιγοντάρουμε. Θα πούμε πως τους ακολουθούμε κιόλας, αν εσείς που διαβάζετε, χαμηλώστε νοερά τον τόνο της φωνής στην λέξη «ακολουθούμε»!

Δεν έχει σημασία πόσα ελληνικά πρωταθλήματα κουβαλάς, ή πόσες μοτοσυκλέτες Enduro έχεις δοκιμάσει στην δημοσιογραφική σου καριέρα, μιας και μπροστά τους όλα αυτά σβήνουν και καλύπτονται από μία ομίχλη που τα κάνει μακρινό παρελθόν.

Η μεγαλύτερη αποκάλυψη μέχρι αυτή την στιγμή είναι το 150 TPI, που είχαμε πει καιρό πριν, πως θα έρθει σίγουρα και πως σίγουρα θα το δούμε από σήμερα και από αύριο θα συντροφεύει τα όνειρα. Στα μισά από τα παραπάνω είμαστε μέσα, και όπως όλα δείχνουν, θα είμαστε από σήμερα το βράδυ και στα υπόλοιπα που απομένουν! Ας μην βιαστεί κανείς να κρίνει με βάση τον κυβισμό και τι νόημα έχουν τα 150, αν θα έπρεπε να είναι 200 ή όλες αυτές τις θεωρίες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι απόλυτα ξεχωριστό. Παραπάνω δύναμη από αυτό που περιμένεις, μετά που θα σου πουν πως είναι πιο δυνατό από το αναμενόμενο. Ναι, προσθέτεις λίγο γιατί ακούς για TPI αλλά σίγουρα δεν βάζεις αρκετό με το μυαλό σου. Απόλυτα εύχρηστο, ελαφρύ σαν πούπουλο και με δύναμη αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του, το 150 είναι απίστευτο μηχανάκι που δεν το χορταίνουμε.

Θα συνεχίσουμε εδώ να τρώμε σκόνη, μία γλυκιά σκόνη όμως καθώς οδηγούμε τα κορυφαία Enduro για το 2020 με την καλύτερη παρέα!

 

Ετικέτες

Hard Enduro: Σοβαρός τραυματισμός για τον Felix Bähker, κινδυνεύει με παράλυση – Αντίδραση FIM για την “ανεπαρκή” ασφάλιση

Ο 20χρονος Γερμανός είχε σοβαρό ατύχημα στον πορτογαλικό αγώνα Extreme XL Lagares
felix-bakher
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/5/2026

Την Παρασκευή 1η Μαΐου και στη διάρκεια του αγώνα Extreme XL Lagares για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro στην Πορτογαλία, ο Felix Bähker της Beta είχε μια πτώση από την οποία αποκόμισε σοβαρότατα τραύματα.

Συγκεκριμένα, υπέστη κατάγματα σε αρκετούς σπονδύλους και, μετά τη χειρουργική επέμβαση που έκανε στην Πορτογαλία, δεν έχει ακόμη καμιά αίσθηση στα πόδια, ενώ η κατάστασή του κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς ως κρίσιμη για την αρτιμέλειά του, έχοντας μπροστά του μακρύ δρόμο αποκατάστασης.

Η οικογένειά του έστησε έναν λογαριασμό συγκέντρωσης χρημάτων από το κοινό προκειμένου να αντιμετωπίσει τα έξοδα της νοσηλείας και θεραπείας του, ελπίζοντας πως ο Felix θα μπορέσει να αποδράσει από την αναπηρική καρέκλα και να ξανασταθεί στα πόδια του. Ο εν λόγω λογαριασμός έχει υπερκαλύψει ήδη τον αρχικό στόχο των 50.000 ευρώ, έχοντας πλησιάσει στα 80.000 – αν θέλετε κι εσείς να συνδράμετε, η σχετική ιστοσελίδα βρίσκεται εδώ.

Ωστόσο αυτή η ιστορία άνοιξε μια συζήτηση που περιστρέφεται γύρω από την ασφαλιστική κάλυψη των αναβατών σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, η οποία περιγράφεται ως “ανεπαρκής” από την οικογένεια Bähker. Το γεγονός προκάλεσε την απάντηση της FIM, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη 5/5.

Σε αυτήν η Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσυκλετισμού εξηγεί πως, παρότι έχει θεσπίσει από το 2019 ασφαλιστικό πρόγραμμα για όλους τους αναβάτες του κόσμου που έχουν αγωνιστική λισάνς FIM και συμμετέχουν σε αγώνες της, σε κάποιες χώρες οι εθνικές ομοσπονδίες έχουν αναλάβει με δική τους πρωτοβουλία αυτήν την ασφάλιση. Έτσι στην περίπτωση του Bähker, αυτή η ευθύνη βαραίνει τη γερμανική ομοσπονδία Deutscher Motor Sport Bund e. V. (DMSB), η οποία βρίσκεται – κατά το ανακοινωθέν της FIM – σε επαφή με την οικογένεια του άτυχου αναβάτη για να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ας ελπίσουμε πως η αρμόδια ομοσπονδία, FIM ή DMSB, θα καλύψει τουλάχιστον τα απαραίτητα έξοδα νοσηλείας και αποκατάστασης του, με τη συνδρομή του κοινού να συμβάλλει επικουρικά στη βελτίωση των προοπτικών του. Γιατί τελικός στόχος, πέρα απ’ ο,τιδήποτε άλλο, είναι ο Felix να επιστρέψει γρήγορα στα πόδια του και σταδιακά στο Hard Enduro όπου μόλις ξεκινούσε μια ελπιδοφόρα καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο.