Hellas Rally 2018 – Το γρηγορότερα αναπτυσσόμενο Rally της Ευρώπης, παίρνει εκκίνηση σε λίγες μέρες

Με bivouac στην Αρχαία Ολυμπία!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/5/2018

Σε πλήρη ετοιμότητα για την ημέρα που θα δώσει εκκίνηση σε περισσότερες από 280 συμμετοχές, με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας σκακιέρας, το Hellas Rally μετρά πλέον αντίστροφα για την φετινή του έναρξη!

Πρόκειται για την Ελληνική διοργάνωση που τιμά την χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο, καθώς δείχνει στην FIM πως είμαστε ικανοί ως χώρα για την μέγιστη δοκιμασία. Το Hellas Rally αναγνωρίζεται πλέον ως ένα από τα Rally που δημιουργεί παγκόσμιους πρωταθλητές, αποτελώντας έναν από τους σταθμούς προετοιμασίας για το Dakar!

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που υποστηρίζεται από τις μεγαλύτερες ομάδες και κάθε χρόνο βλέπουμε στις συμμετοχές του ορισμένους πραγματικούς star του παγκοσμίου, να αγωνίζονται στα δικά μας χώματα.

Φέτος και για πρώτη φορά στα χρονικά των αγώνων, η διοργάνωση έχει καταφέρει να συμφωνήσει την εγκατάσταση του bivouac μόλις μερικά μέτρα μακριά από το αρχαίο στάδιο! Κι αυτό είναι κάτι που κερδήθηκε με βάση την πορεία της διοργάνωσης, έχοντας αποδείξει με εκατοντάδες τρόπους όλα αυτά τα χρόνια, πως τηρεί υποσχέσεις και δρα με τον μέγιστο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Η επιλογή του σημείου δίνει μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο Hellas Rally 2018 που φέρνει στην Ελλάδα τόσους μεγάλους, ξένους αναβάτες, και το καθιστά μοναδικό στην Ευρώπη με ακόμη έναν τρόπο. Από την άλλη τοποθετεί τεράστιο βάρος στις πλάτες της διοργάνωσης, που μέλημά της είναι να προσέχει ακόμα περισσότερο τον περιβάλλοντα χώρο.

Το Hellas Rally βέβαια, κάθε αναγνώριση που έχει λάβει όλα αυτά τα χρόνια, την έχει πετύχει αποδεικνύοντας έμπρακτα τον βαθμό οργανωτικότητάς του.

Φέτος λοιπόν οι δραστηριότητες που προσφέρει στους συνοδούς των συμμετεχόντων, τους επισκέπτες και τους θεατές, διανθίζονται με τις αυξημένες δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή. Από την εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων, έως την πεζοπορία, το κολύμπι και την ορειβασία, ο κατάλογος των παράπλευρων δραστηριοτήτων είναι μακρύς, τραβώντας έτσι το ενδιαφέρον των συνοδών.

Από την άλλη το Hellas Rally συνεχίζει ακάθεκτο στην πορεία του, αποτελώντας ένα από τα πιο πολυμορφικά Rally, κι ένας από τους λόγους που το καθιστούν σημείο προπόνησης και εξοικείωσης με τις συνθήκες, αλλά και τις διαδικασίες του Dakar. Φέτος μέσα στην ποικιλία των διαδρομών προστίθενται και οι αμμόλοφοι. Μπορεί να μην έχουμε ερήμους, όμως στην περιοχή υπάρχουν τεράστιοι σε μήκος αμμόλοφοι που η διοργάνωση συμπεριλαμβάνει με όμορφο τρόπο στην συνολική διαδρομή, πάντα με γνώμονα και σεβασμό στο περιβάλλον. Από το επίπεδο της θάλασσας, μέχρι ψηλά στις δρακόλιμνες και τις κορυφές των βουνών, το Hellas Rally προσφέρει τεράστια ποικιλία περνώντας από δάση, ποταμάκια, οροπέδια, άμμο, χώμα αλλά και λάσπη.

Για όλους όσους θα φτάσουν νωρίτερα τις επόμενες ημέρες, λίγο πριν ξεκινήσει το Hellas Rally, η διοργάνωση έχει προνοήσει για ειδικές διαδρομές αλλά και MX πίστα ώστε να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένες προπονήσεις με απόλυτη ασφάλεια. Εκτός από την πίστα λοιπόν, τους δίνεται πρόσθετο road book 60km ώστε να προετοιμαστούν με ασφάλεια για την έναρξη του Rally.

Η ποικιλία διαδρομών και δραστηριοτήτων συνεχίζει και στην διαμονή, με την οργάνωση να έχει προτάσεις για όλους και ειδικές τιμές μέχρι και στα πλοία από Ιταλία, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που κατεβαίνουν μέσω Ιταλίας απευθείας στην Πάτρα.

Ξεχωριστή διαδρομή έχει σχεδιαστεί για τα SSV, buggy κτλ αλλά και ειδική μεταχείριση για το Adventure Raid, την κατηγορία που μεγάλες on-off και Enduro μπορούν να ακολουθήσουν με το δικό τους αποκλειστικό συνεργείο κινηματογράφησης και φωτογράφισης, καθώς και πρόσθετες δοκιμασίες πλοήγησης που δεν υπάρχουν στις υπόλοιπες κατηγορίες!

Όλα τα παραπάνω είναι τα γενικά σημεία που το Hellas Rally ξεχωρίζει οργανωτικά, και χαίρει ιδιαίτερης προσοχής από την FIM που αποστέλλει επιτηρητές, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξή του. Στην πράξη η Ελλάδα έχει εξαιρετική μορφολογία και μερικά από τα πιο όμορφα μέρη για διεξαγωγή Rally, προσφέροντας τεράστια ποικιλία και μπόλικη ελευθερία κίνησης. Διοργανώσεις όπως η συγκεκριμένη αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τόσο τον τόπο, όσο και την ικανότητα της χώρας να φιλοξενήσει τέτοιους αγώνες.

Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες, όπως ο Chris Birch, αποχωρούν λέγοντας τα καλύτερα λόγια, ευχόμαστε και φέτος να είναι άλλη μία τέτοια περίπτωση!

Στην περίπτωση μάλιστα του Chris Birch που δεν χρειάζεται συστάσεις, το Hellas Rally ετοιμάζει μία επίσης μοναδική ευκαιρία και το κάνει για πολλοστή φορά: Ο Νεοζηλανδός που έχει αναθεωρήσει με την οδήγησή του τα όρια των on-off μοτοσυκλετών, που έχει συμμετάσχει σε μερικές από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες, όπως το ISDE και το Dakar και λατρεύει το Hellas Rally (κάτι λέει αυτό) παραδίδει μαθήματα! Στις 18 και 19, πριν την έναρξη του Rally, η “ Chris Birch Riding Clinic” δίνει την ευκαιρία για μία εμπειρία ζωής!


φωτογραφίες: Hellas Rally Raid

MotoGP Πορτογαλία: Pole Position στον Bezzecchi και την Aprilia!

Πτώση για Alex Marquez που έμεινε 5ος - 2ος ο Acosta και 3ος ο Quartararo
Marco Bezzecchi APrilia Racing Portima - MotoGP 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

8/11/2025

Ο Alex Marquez έδειχνε ότι θα έχει ένα εύκολο μεσημέρι μέχρι που ο Marco Bezzecchi κράτησε τον καλύτερο γύρο του για το τέλος για την τέταρτη φετινή του pole, τη στιγμή που ο Ισπανός έπεσε την πιο κρίσιμη στιγμή.

Όλοι οι αναβάτες προσπαθούσαν να καταλάβουν ποιες ακριβώς θα είναι οι συνθήκες για τις κατατακτήριες στα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά που ξεκίνησαν με την πίστα να είναι αλλού στεγνή και αλλού βρεγμένη και έκανε την επιλογή των ελαστικών μια υπόθεση με αρκετό ρίσκο και οι χρόνοι στο FP2 ήταν πολύ μακριά σε σχέση με τους χθεσινούς.

Δέκα λεπτά πριν από το τέλος του FP2 η αγωνιστική γραμμή γινόταν ολοένα και πιο στεγνή και έτσι άρχισαν να πέφτουν γρήγορα και οι χρόνοι προς το 1:40 με τους αναβάτες να προσπαθούν να χωρέσουν όσους περισσότερους γύρους μπορούσαν πριν τη διαδικασία της pole position και τα βρεγμένα σημεία ανέβαζαν το ρίσκο.

Fermin Aldeguer και Alex Marquez με διαφορά μόλις τριών χιλιοστών του δευτερολέπτου είχαν τους δύο καλύτερους χρόνους με το Aldeguer μπροστά και στην τρίτη θέση ο Joan Mir με τη Honda που δείχνει να ότι εξακολουθεί να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση με τη μοτοσυκλέτα της στους τελευταίους αγώνες. Στην 4η θέση ο Bezzecchi και πέμπτος ο Pedro Acosta που όπως είπαμε και χθες νιώθει πολύ άνετα στην πίστα της Πορτογαλίας, ενώ ο Raul Fernandez δεν συμμετείχε και αποφάσισε να μην συνεχίσει την προσπάθειά του στην Πορτογαλία λόγω του τραυματισμού του.

Στο Q1 ο Fabrio Quartararo, που έχει δύο νίκες στο Portimao, ξεκίνησε πρώτος με έναν γρήγορο γύρο στο 1:40.031 με τον Enea Bastianini και τον Nicolo Bulega να τον ακολουθούν και τον Γάλλο να πέφτει επίσης πρώτος κάτω από το 1.40, όπως έκαναν και οι δύο "διώκτες" του με Alex Rins και Franco Morbidelli να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα και τους Jack Miller και luca Marini να ακολουθούν.

Τρία λεπτά πριν το τέλος ο Marini είχε τον καλύτερο χρόνο με 1:39.535 και βελτιωνόταν διαρκώς ωστόσο αυτοί που ακολουθούσαν τα πήγαν ακόμη καλύτερα με τον Quartararo να πέφτει στο 1:38.661 και τον Miller να τον ακολουθεί και έτσι οι δύο αναβάτες της Yamaha άφησαν τον Ιταλό στην τρίτη θέση. 

Το session τελείωσε με αυτή τη σειρά για την πρώτη τριάδα με Binder και Morbidelli στην 4η και την 5η θέση αντίστοιχα και τον Bastianini να αφήνει πίσω του τον Rins και τον Bulega να παίρνει τη 18η θέση στη σχάρα εκκίνησης. Καθόλου άσχημα για τον Ιταλό σε αυτόν τον πρώτο του αγώνα που επιβλήθηκε των Miguel Oliveira, Lorenzo Savadori και Somkiat Chantra.

Στο Q2 ο αναβάτης που μπήκε πρώτο στην ηλιόλουστη πλέον πίστα στο Portimao ήταν ο Pecco Bagnaia με την αγωνιστική γραμμή να έχει στεγνώσει, όπως έδειξε και ο τελευταίος γύρος του Quartararo στο Q1.

Ο Γάλλος ξεκίνησε από εκεί που τελείωσε και ήταν αυτός που έκανε τον πρώτο ταχύτερο γύρο με 1:38.518, χρόνος που κράτησε μέχρι τη συμπλήρωση των πρώτων πέντε λεπτών με τους Alex Marquez και Marco Bezzecchi -που τον ακολουθούσε κατά πόδας και στην πίστα- να περνούν μπροστά με τον Ισπανό στο 1:38.098 και τον Ιταλό 27 χιλιοστά πίσω του. Τρίτος ο Pedro Acosta και τέταρτος ο Bagnaia 4 δέκατα πίσω από τον A.Marquez και τον Quartararo να πέφτει στην πέμπτη θέση.

Με έξι λεπτά να απομένουν όλοι οι διεκδικητές της pole position μπήκαν ξανά στην πίστα και τον Bezzecchi να κάνει έναν καυτό γύρο για να κάνει το 1:37.556, έχοντας πίσω του τον A.Marquez που έπεσε στη δική του προσπάθεια! Bezzecchi και Acosta πάλεψαν μέχρι τέλους για την πρώτη και δεύτερη θέση και έμειναν έτσι ενώ ο εξαιρετικός Quartararo ανέβηκε στην τρίτη θέση.

O Pecco Bagnaia κατάφερε και αυτός να περάσει τον A.Marquez για να βρεθεί τέταρτος με τον Ισπανό να μένει στην πέμπτη θέση έχοντας πίσω του τον Zarco και τον Mir στην 6η θέση. Όγδοος ο Jack Miller 0,661 δλ. πίσω από τον Bezzecchi και στην 9η θέση ο Di Giannantonio με τον Paul Espargaro να κλείνει την πρώτη δεκάδα.

Στο Portimao το ρεκόρ πίστας είναι 1:37.226 και ανήκει στον M.Marquez από το 2023 με εργοστασιακή Honda, χρόνος που πέτυχε στις κατατακτήριες για να πάρει και την πρώτη θέση στη σχάρα εκκίνησης του Portimao.
 

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρονος

1

Marco BEZZECCHI

Aprilia Racing

1'37.556

2

Pedro ACOSTA

Red Bull KTM Factory Racing

1'37.706

3

Fabio QUARTARARO

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1'37.860

4

Francesco BAGNAIA

Ducati Lenovo Team

1'37.935

5

Alex MARQUEZ

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'37.987

6

Johann ZARCO

CASTROL Honda LCR

1'38.059

7

Joan MIR

Honda HRC Castrol

1'38.177

8

Jack MILLER

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1'38.217

9

Fabio DI GIANNANTONIO

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1'38.425

10

Pol ESPARGARO

Red Bull KTM Tech3

1'38.449

11

Fermin ALDEGUER

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'38.492

12

Ai OGURA

Trackhouse MotoGP Team

1'38.525