Dakar 2017: 1η μέρα

Ο νόμος των outsider
3/1/2017

Μπορεί να μην ανήκει σε κάποια εργοστασιακή ομάδα και να αγωνίζεται στη σέλα ενός νορμάλ - μεταποιημένου για ράλι - Yamaha WR450F, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον Γάλλο Xavier de Soultrait από το να πετύχει το ταχύτερο πέρασμα στην πρώτη ειδική του φετινού Dakar.

 

Ταχύτερος στα 39km της γρήγορης και γλιστερής ειδικής, ο 29 ετών Γάλλος είδε το όνειρο της πρώτης νίκης σκέλους στην καριέρα του να κάνει φτερά αφότου δέχτηκε ποινή ενός λεπτού για υπέρβαση ορίου ταχύτητας.

 

 

Ο Xavier de Soultrait:

Με τον de Soultrait να πέφτει στην δέκατη θέση της κατάταξης,  στην πρώτη θέση της Γενικής ανέβηκε o πάντα χαμογελαστός αναβάτης της τριμελούς εργοστασιακής ομάδας Sherco TVS Rally Factory, Jοan Pedrero.

 

 

 

 

Ο Ricky Brabec

 

Αξίζει να χαίρεται όποιος κερδίζει την πρώτη μέρα; Τα στατιστικά λένε το αντίθετο καθώς στα τελευταία δεκαπέντε Dakar Rally μόλις μία φορά ο νικητής της πρώτης μέρας έχει κερδίσει και τον αγώνα. Κι αυτός o ένας έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση από το 2015 (Marc Coma).  

 

Η διαδρομή
Με την εκκίνηση στο πλέον διάσημο ράλι του κόσμου να δίνεται για πρώτη φορά στην Παραγουάη οι συμμετέχοντες έφτασαν για να διανυκτερεύσουν στην πόλη Resistencia της Αργεντινής. Με συνολικό μήκος 803χλμ και μία μεγάλη ειδική 275χλμ το αυριανό δεύτερο σκέλος του Dakar θα οδηγήσει τους συμμετέχοντας έως το San Miguel de Tucumán.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο Rodney Faggotter:
 
Αποτελέσματα
Εκτός πρώτης δεκάδας βρέθηκε ο περσινός νικητής Toby Price (KTM) που προτίμησε να μη ρισκάρει στην πρώτη ειδική. Πρώτη γυναίκα στην 24η θέση η Laila Sanz (KTM)             

Dakar Rally 2017 – Σκέλος 1ο

1. Joan Pedrero (ESP), Sherco, 00:28:22

2. Ricky Brabec (USA), Honda, +00:14

3. Michael Metge (FRA), Honda, +00:18

4. Paulo Goncalves (POR), Honda, +00:28

5. Sam Sunderland (GBR), KTM, +00:29

6. Matthias Walkner (AUT), KTM, +00:40

7. Michael Metge (FRA), Honda, +00:00:46

8. Gerard Farres (ESP), KTM, +00:00:46

9. Ivan Cervantes (ESP), KTM, +00:00:54

10. Xavier de Soultrait (FRA), Yamaha, +00:00:58

 

Τα στατιστικά μαρτυρούν πως τα τελευταία δεκαπέντε Dakar Rally μόλις μία φορά ο νικητής της πρώτης μέρας έχει κερδίσει και τον αγώνα. Κι αυτός o ένας έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση από το 2015 (Marc Coma)

 

Η πρώτη ‘εγκατάλειψη’

Πριν καν ξεκινήσει η πρώτη μέρα, ο Ivan Ramirez τέθηκε εκτός μάχης λόγω προβλημάτων υγείας. Ο άτυχος 23χρονος Μεξικανός είχε εξασφαλίσει την συμμετοχή του καθώς είχε διακριθεί στο Sonora Rally, ενώ επρόκειτο να αποτελέσει μέλος της Red Bull KTM Factory Rally Team.

 

Ετικέτες

Romaniacs: Οι μοτοσυκλέτες της Adventure Class – Σαρώνει το CFMOTO 450MT με σχεδόν τη μισή κατηγορία!

Τέσσερεις μοτοσυκλέτες μονοπωλούν τη νεοσύστατη κατηγορία, ενώ μετέχει έως και Super Tenere 750 του 1991!
romaniacs 2026
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

29/7/2026

Ο αγώνας Romaniacs έχει πάψει να αποτελεί μέρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Hard Enduro από το 2025, όπως και το Erzbergrodeo, ωστόσο αμφότεροι παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς στο ευρύ κοινό και εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πληθώρα κόσμου, από απλούς ερασιτέχνες όπως όλοι εμείς, ως επώνυμους από άλλους αγωνιστικούς χώρους.

Φέτος, για παράδειγμα, στο Romaniacs θα συναντήσει κανείς αναβάτες προερχόμενους από όλες τις κατηγορίες του παγκοσμίου Enduro (EnduroGP, SuperEnduro, Rally-Raid), τον Adam Riemann της σειράς βίντεο Motology, ακόμη και τον Remy Gardner του WSBK.

romaniacs 2026

Θα βρει επίσης συμμετοχές από όλον τον κόσμο, καθώς εκτός από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στη Ρουμανία φέτος εκπροσωπούνται όλες οι ήπειροι: η Αμερική έχει την τιμητική της με ΗΠΑ και Καναδά, αλλά και πολλούς αναβάτες από τη Νότια Αμερική (Άγιος Δομίνικος, Αργεντινή, Αρούμπα, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Κολομβία, Μεξικό, Παραγουάη), η Ασία δίνει δυναμικό παρών (Αρμενία, Ινδονησία, Ιράν, Κίνα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη), η Ωκεανία έχει αρκετή εκπροσώπηση από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, ενώ την Αφρική εκπροσωπεί η Νότια Αφρική με αρκετούς αναβάτες σε διάφορες κατηγορίες.

Το δυνατό σημείο του φετινού αγώνα είναι η πολυπληθής Adventure Class, αντανακλώντας την εμπορική αναγνώριση αυτών των μοτοσυκλετών που πλέον ανταγωνίζονται τις καθαρόαιμες enduro σε αριθμό συμμετοχών, χωρισμένες σε τρεις υποκατηγορίες: Adventure Ultimate, Adventure Core και Adventure Lite.

romaniacs 2026

Συνολικά 95 adventure μοτοσυκλέτες μετέχουν στην κλάση αυτή, με 21 στην Ultimate και από 37 στις άλλες δύο. Κοινό χαρακτηριστικό τους η CFMOTO 450MT, η δημοφιλέστερη μοτοσυκλέτα της Adventure Class στο φετινό Romaniacs, αλλά επίσης δημοφιλέστερη και σε κάθε μια από τις τρεις υποκατηγορίες.

Συνολικά συμμετέχουν φέτος 39 CFMOTO 450MT, υπερδιπλάσιες της δεύτερης πιο δημοφιλούς μοτοσυκλέτας που είναι η Yamaha Tenere 700 με 15 εκπροσώπους. Στην τρίτη θέση βρίσκουμε την Kove 800X με 11 συμμετοχές και τέταρτη την KTM 890 Adventure με 10. Από κει και πέρα όλες οι υπόλοιπες μοτοσυκλέτες έχουν μονοψήφιες συμμετοχές:

Triumph Tiger 900: 3
BMW F 900 GS: 2
CFMOTO 800MT-X: 2
CFMOTO 1000MT-X: 2
Honda Africa Twin: 2

romaniacs 2026

Σημειώνουμε την πρώτη εμφάνιση σε αγώνα των νέων BMW F 450 GS και R 12 G/S, ενώ στη λίστα συμμετοχών θα βρούμε ακόμη από μια BMW R 1300 GS, Ducati DesertX, KTM 790 Adventure και V-Strom 800 DE, αλλά και κάμποσες αναπάντεχες εμφανίσεις από το παρελθόν: Aprilia RXV 450, KTM 950 Adventure καθώς και μια Yamaha XTZ750 Super Tenere του 1991!

Δύο μάλιστα από τις CFMOTO του φετινού Romaniacs ήρθαν με την ελληνική CFMOTO Hellas Racing Team και τους Παναγιώτη Κουζή (800MT-X) και Γιώργο Κοινωνά (450ΜΤ).