Dakar 2017: 1η μέρα

Ο νόμος των outsider
3/1/2017

Μπορεί να μην ανήκει σε κάποια εργοστασιακή ομάδα και να αγωνίζεται στη σέλα ενός νορμάλ - μεταποιημένου για ράλι - Yamaha WR450F, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τον Γάλλο Xavier de Soultrait από το να πετύχει το ταχύτερο πέρασμα στην πρώτη ειδική του φετινού Dakar.

 

Ταχύτερος στα 39km της γρήγορης και γλιστερής ειδικής, ο 29 ετών Γάλλος είδε το όνειρο της πρώτης νίκης σκέλους στην καριέρα του να κάνει φτερά αφότου δέχτηκε ποινή ενός λεπτού για υπέρβαση ορίου ταχύτητας.

 

 

Ο Xavier de Soultrait:

Με τον de Soultrait να πέφτει στην δέκατη θέση της κατάταξης,  στην πρώτη θέση της Γενικής ανέβηκε o πάντα χαμογελαστός αναβάτης της τριμελούς εργοστασιακής ομάδας Sherco TVS Rally Factory, Jοan Pedrero.

 

 

 

 

Ο Ricky Brabec

 

Αξίζει να χαίρεται όποιος κερδίζει την πρώτη μέρα; Τα στατιστικά λένε το αντίθετο καθώς στα τελευταία δεκαπέντε Dakar Rally μόλις μία φορά ο νικητής της πρώτης μέρας έχει κερδίσει και τον αγώνα. Κι αυτός o ένας έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση από το 2015 (Marc Coma).  

 

Η διαδρομή
Με την εκκίνηση στο πλέον διάσημο ράλι του κόσμου να δίνεται για πρώτη φορά στην Παραγουάη οι συμμετέχοντες έφτασαν για να διανυκτερεύσουν στην πόλη Resistencia της Αργεντινής. Με συνολικό μήκος 803χλμ και μία μεγάλη ειδική 275χλμ το αυριανό δεύτερο σκέλος του Dakar θα οδηγήσει τους συμμετέχοντας έως το San Miguel de Tucumán.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο Rodney Faggotter:
 
Αποτελέσματα
Εκτός πρώτης δεκάδας βρέθηκε ο περσινός νικητής Toby Price (KTM) που προτίμησε να μη ρισκάρει στην πρώτη ειδική. Πρώτη γυναίκα στην 24η θέση η Laila Sanz (KTM)             

Dakar Rally 2017 – Σκέλος 1ο

1. Joan Pedrero (ESP), Sherco, 00:28:22

2. Ricky Brabec (USA), Honda, +00:14

3. Michael Metge (FRA), Honda, +00:18

4. Paulo Goncalves (POR), Honda, +00:28

5. Sam Sunderland (GBR), KTM, +00:29

6. Matthias Walkner (AUT), KTM, +00:40

7. Michael Metge (FRA), Honda, +00:00:46

8. Gerard Farres (ESP), KTM, +00:00:46

9. Ivan Cervantes (ESP), KTM, +00:00:54

10. Xavier de Soultrait (FRA), Yamaha, +00:00:58

 

Τα στατιστικά μαρτυρούν πως τα τελευταία δεκαπέντε Dakar Rally μόλις μία φορά ο νικητής της πρώτης μέρας έχει κερδίσει και τον αγώνα. Κι αυτός o ένας έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση από το 2015 (Marc Coma)

 

Η πρώτη ‘εγκατάλειψη’

Πριν καν ξεκινήσει η πρώτη μέρα, ο Ivan Ramirez τέθηκε εκτός μάχης λόγω προβλημάτων υγείας. Ο άτυχος 23χρονος Μεξικανός είχε εξασφαλίσει την συμμετοχή του καθώς είχε διακριθεί στο Sonora Rally, ενώ επρόκειτο να αποτελέσει μέλος της Red Bull KTM Factory Rally Team.

 

Ετικέτες

Hard Enduro, ΗΠΑ: Ο Mitch Brightmore κατακτά το Silver Kings και βάζει φωτιά στη μάχη του τίτλου

Μικραίνει η διαφορά με τον Manuel Lettenbichler
Hard Enduro World Championship
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/6/2026

Ο Βρετανός πήρε την πρώτη του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro έπειτα από συγκλονιστική μονομαχία με τους Trystan Hart και Manuel Lettenbichler στο Idaho, μειώνοντας σημαντικά τη διαφορά από την κορυφή της βαθμολογίας.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro πέρασε τον Ατλαντικό Ωκεανό και ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για το Silver Kings Hard Enduro στο Kellogg του Idaho, έναν αγώνα που φημίζεται ως ένας από τους πιο σκληρούς της Βόρειας Αμερικής. Μετά από τρεις ημέρες δράσης δικαίωσε απόλυτα τη φήμη του, προσφέροντας έναν από τους πιο θεαματικούς αγώνες της χρονιάς.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Mitch Brightmore της X Grip, ο οποίος πέτυχε τη σημαντικότερη νίκη της μέχρι σήμερα καριέρας του, επικρατώντας κυριολεκτικά στα τελευταία μέτρα του αγώνα. Ο Βρετανός έκοψε πρώτος το νήμα μόλις πέντε δευτερόλεπτα μπροστά από τον Trystan Hart, ενώ ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Manuel Lettenbichler συμπλήρωσε το βάθρο.

Hard Enduro World Championship

Η νίκη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς φουντώνει και τη μάχη του τίτλου. Ο Lettenbichler εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη με 88 βαθμούς, όμως ο Brightmore μείωσε τη διαφορά στους 13 βαθμούς, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Ένα πρωτάθλημα πραγματικά παγκόσμιο

Η αμερικανική στάση του θεσμού αποτέλεσε μια σημαντική δοκιμασία για ομάδες και αναβάτες. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες χρειάστηκε να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη βάση τους, συχνά χρησιμοποιώντας ενοικιαζόμενες μοτοσυκλέτες, οχήματα και προσωρινές εγκαταστάσεις υποστήριξης.

Παρά τις δυσκολίες, η ατμόσφαιρα στο paddock ήταν ιδιαίτερα θετική, καθώς όλοι αναγνώριζαν τη σημασία της επέκτασης του Hard Enduro σε νέες αγορές και κοινό. Οι διοργανωτές υποδέχθηκαν τους αναβάτες με εκδηλώσεις για τους φίλους του αθλήματος, συνέντευξη Τύπου, υπογραφές και την καθιερωμένη παρέλαση μέσα στην πόλη του Kellogg.

Jonny Walker στην κορυφή του Prologue

Η δράση ξεκίνησε την Πέμπτη με το Super Kings Prologue, μια ειδική διαδρομή τύπου Super Enduro. Οι αναβάτες είχαν δύο προσπάθειες για να σημειώσουν τον ταχύτερο χρόνο, με τους 20 καλύτερους να προκρίνονται στους τελικούς της βραδιάς.

Hard Enduro World Championship

Ο Jonny Walker ήταν ο ταχύτερος όλων πάνω στην Triumph του, παίρνοντας τη νίκη στον Prologue μπροστά σε κατάμεστες κερκίδες. Ο Mitch Brightmore ακολούθησε στη δεύτερη θέση, με τον Trystan Hart τρίτο και τον Ashton Brightmore τέταρτο. Αντίθετα, ο Manuel Lettenbichler περιορίστηκε στη δέκατη θέση, γεγονός που τον υποχρέωσε να ξεκινήσει το υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα από δυσμενή θέση.

Ο Hart κυριάρχησε στον αγώνα Big Mountain

Την Παρασκευή το σκηνικό άλλαξε εντελώς με τον αγώνα Big Mountain. Η διαδρομή των περίπου 30 χιλιομέτρων περιλάμβανε περισσότερα από 3.500 μέτρα υψομετρικής διαφοράς στα βουνά γύρω από το Silver Mountain Resort.

Ο Καναδός Trystan Hart εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία του σε αντίστοιχο τερέν και κυριάρχησε στον αγώνα, φτάνοντας στη νίκη με διαφορά άνω των τριών λεπτών. Η εμφάνισή του τον ανέδειξε σε βασικό φαβορί για τον τελικό του Σαββάτου.

Hard Enduro World Championship

Την ίδια στιγμή, ο Lettenbichler κατάφερε να ανακάμψει μετά το μέτριο αποτέλεσμα της Πέμπτης, πραγματοποιώντας έναν μεθοδικό αγώνα που τον επανέφερε δυναμικά στη διεκδίκηση της νίκης.

Μάχη τριών μέχρι το τελευταίο μέτρο

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος τελικός Thunder Bowl Finale, ο οποίος αποδείχθηκε το αποκορύφωμα του τριημέρου. Για περισσότερες από δύο ώρες και έξι απαιτητικούς γύρους, οι Brightmore, Hart και Lettenbichler απομακρύνθηκαν από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό και έδωσαν μια μοναδική παράσταση. Οι τρεις αναβάτες εναλλάσσονταν συνεχώς στην πρωτοπορία, με τη μεταξύ τους διαφορά να παραμένει ελάχιστη.

Καθώς πλησίαζαν στο τελευταίο εμπόδιο, το περίφημο King Slayer Hillclimb, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τον νικητή.

Τελικά, ο Brightmore βρήκε τον τρόπο και έκανε την αποφασιστική κίνηση την πιο κρίσιμη στιγμή. Έπειτα από αμέτρητες εναλλαγές θέσεων και περισσότερες από δύο ώρες εξαντλητικού αγώνα, ο Βρετανός πέρασε πρώτος τη γραμμή τερματισμού, αφήνοντας τον Hart μόλις πέντε δευτερόλεπτα πίσω του.

Ο Lettenbichler ολοκλήρωσε τρίτος, περίπου ένα λεπτό πίσω από τον νικητή, εξασφαλίζοντας όμως πολύτιμους βαθμούς για το πρωτάθλημα.

Hard Enduro World Championship

Αρκετά πιο πίσω ακολούθησε ο Teodor Kabakchiev της Sherco στην τέταρτη θέση, περίπου 13 λεπτά πίσω από τον ρυθμό των πρωτοπόρων, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε ο έτερος αδελφός Brightmore, Ashton.

Η βαθμολογία μετά το Silver Kings

Μετά τον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος, η πρώτη πεντάδα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Manuel Lettenbichler – 88 βαθμοί

2. Mitch Brightmore – 75 βαθμοί

3. Teodor Kabakchiev – 68 βαθμοί

4. Ashton Brightmore – 49 βαθμοί

5. Mario Roman – 48 βαθμοί

Η νίκη του Brightmore μειώνει σημαντικά τη διαφορά από την κορυφή, ενώ ο Kabakchiev παραμένει σταθερά μέσα στη διεκδίκηση του τίτλου χάρη στη συνέπειά του. Αντίθετα, ο Billy Bolt υποχώρησε στην έκτη θέση της κατάταξης και καλείται να ανακάμψει στους επόμενους αγώνες.

Επόμενος σταθμός η Σουηδία

Μετά το επιτυχημένο αμερικανικό ντεμπούτο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro στρέφει πλέον το βλέμμα του στη Σουηδία και το ολοκαίνουργιο Forza Orza Hard Enduro, που θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 22 Αυγούστου.

Από τα βουνά του Idaho, οι αναβάτες θα περάσουν στα πυκνά σκανδιναβικά δάση, σε έναν αγώνα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αν πάντως το Silver Kings απέδειξε κάτι, είναι ότι το Hard Enduro εξελίσσεται πλέον σε ένα πραγματικά παγκόσμιο πρωτάθλημα, με αγώνες και προκλήσεις που πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.