Dakar 2017: 2η μέρα

Ποιος θα σταματήσει τον Toby Price;
4/1/2017

Ο περσινός νικητής του Rally Dakar άνοιξε γκάζι και εξαφανίστηκε στην πρώτη μεγάλη ειδική του αγώνα. Ο Αυστραλός ήταν μακράν ο ταχύτερος αναβάτης της ημέρας και πλέον προηγείται με διαφορά σχεδόν τριών λεπτών στη Γενική κατάταξη.

Παρά το γεγονός πως ξεκίνησε τη στενή -και με πολλή σκόνη- ειδική διαδρομή των 275χλμ από τη 17η θέση, ο Αυστραλός κατάφερε να προσπεράσει αρκετούς αντιπάλους και να τεθεί νωρίς επικεφαλής στον αγώνα.

Το δεύτερο ταχύτερο χρόνο της ημέρας σημείωσε o Matthias Walkner (KTM) όμως η ποινή των πέντε λεπτών που δέχθηκε στη συνέχεια τον έριξε στη 13η θέση. Το γεγονός επέτρεψε στον Πορτογάλο αναβάτη της Honda Paulo Goncalves να ανέβει στη δεύτερη θέση. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Xavier de Soultrait που χθες έκλεψε την παράσταση με τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη ειδική.  Στην 24η θέση παραμένει η Laila Sanz (KTM) που, όπως η ίδια δήλωσε, οδήγησε συντηρητικά καθώς δεν της ταίριαζε το τερέν της ημέρας

 Ο Πορτογάλος αναβάτης της Honda, Paulo Goncalves
 
 
Η διαδρομή
Οι αναβάτες τη δεύτερη μέρα του αγώνα κατευθύνθηκαν δυτικά διασχίζοντας την Chaco, τη φτωχότερη επαρχία της Αργεντινής που διαθέτει μόλις $2.015 κατά κεφαλήν εισόδημα (περίπου δεκαπέντε φορές χαμηλότερο του μέσου Έλληνα). Η διαδρομή στα περισσότερα σημεία είχε οριακά το πλάτος ενός αυτοκινήτου ενώ η σκόνη έκρυβε τις πολλές αγελάδες που βρίσκονταν κατά μήκος και έκαναν αρκετούς αναβάτες να μιλούν για επικίνδυνες καταστάσεις που έπρεπε να διαχειριστούν σε θερμοκρασίες κοντά στους 40˚C.

ξεκίνησε τη στενή και με πολλή σκόνη ειδική διαδρομή των 275χλμ από τη 17η θέση...

Για την τρίτη μέρα του αγώνα η διαδρομή κατευθύνεται και πάλι δυτικά, αυτή τη φορά φτάνοντας στις Άνδεις. Αυτό σημαίνει πως η ειδική των 364χλμ θα ανέβει σε υψόμετρο που θα αγγίξει τα 5.000 μέτρα δοκιμάζοντας τα όρια των αναβατών αλλά και τις ρυθμίσεις των μοτοσυκλετών τους. Το σύνολο της ημέρας θα είναι 780km.     

 

Αποτελέσματα
 
Dakar Rally 2017 – Σκέλος 2ο
1. Toby Price (AUS), KTM, 02:37:32
2. Paulo Goncalves (POR), Honda, +00:03:51
3. Xavier de Soultrait (FRA), Yamaha, +00:04:06
4. Sam Sunderland (GBR), KTM, +00:04:19
5. Pablo Quintanilla (CHL), Husqvarna, +00:04:48
6. Stefan Svitko (SVK), KTM, +00:04:54
7. Ricky Brabec (USA), Honda, +00:05:40
8. Joan Barreda Bort (ESP), Honda, +00:06:25
9. Gerard Farres Guell (ESP), KTM, +00:07:26
10. Rodney Faggotter (AUS), Yamaha, +00:07:50
 
Dakar Rally 2017 – Γενική κατάταξη μετά το 2ο σκέλος
1. Toby Price (AUS), KTM, 03:07:17
2. Paulo Goncalves (POR), Honda, +00:02:54
3. Sam Sunderland (GBR), KTM, +00:03:23
4. Xavier de Soultrait (FRA), Yamaha, +00:03:41
5. Pablo Quintanilla (CHL), Husqvarna, +00:04:26
6. Ricky Brabec (USA), Honda, +00:04:29
7. Stefan Svitko (SVK), KTM, +00:04:45
8. Joan Barreda Bort (ESP), Honda, +00:05:32
9. Joan Pedrero (ESP), Sherco, +00:06:46
10. Gerard Farres Guell (ESP), KTM, +00:06:49

 

Φωτό: M. Kin, F. Duhamel, M. Maragni, MCH Photo

 

 

 

 

Ο Toby Price...
 
 
Εικόνα από τα Paddock της Yamaha 
 
 
Ο Stefan Svitko
 
 
Ο Adrien Van Beveren εντυπωσίασε οδηγώντας με 180km/h.. 
 
Ετικέτες

EnduroGP, Ιταλία - Garcia και Freeman μοιράστηκαν τις νίκες στην πρεμιέρα [Video]

Δυναμικό ξεκίνημα στη Σικελία με εναλλαγές στην κορυφή και επιστροφή του Brad Freeman
EnduroGP 2026 Rnd 1
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

14/4/2026

Η αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος EnduroGP άνοιξε στην Ιταλία με έντονο ανταγωνισμό, σκληρές ειδικές διαδρομές και δύο διαφορετικούς νικητές.

Ο πρώτος γύρος του FIM EnduroGP World Championship φιλοξενήθηκε στη Σικελία, σε ένα σκληρό και απαιτητικό τερέν που συνδύαζε πέτρα, σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες, με τους αναβάτες να καλούνται να αντέξουν πάνω από μία ώρα καθαρής αγωνιστικής δράσης σε ειδικές δοκιμασίες. Οι διαφορές ήταν εντυπωσιακά μικρές, με το επίπεδο ανταγωνισμού να απεικονίζεται στο γεγονός ότι οι κορυφαίοι δέκα της πρώτης ημέρας είχαν διαφορά μικρότερη των 9 δευτερολέπτων.

EnduroGP 2026 Rnd 1

Ο Josep Garcia μπήκε δυνατά από την Παρασκευή, παίρνοντας τη νίκη στο Super Test και μεταφέροντας την ορμή του και στην πρώτη ημέρα του αγώνα. Από νωρίς έθεσε τον ρυθμό, έχοντας πίσω του τους Steve Holcombe και Andrea Verona, με τη μάχη να παραμένει ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια.

EnduroGP 2026 Rnd 1

Ο Holcombe πίεσε έντονα στα τελευταία τεστ και κατάφερε να μειώσει τη διαφορά, όμως ο Garcia απάντησε όπου χρειαζόταν, διατηρώντας την ψυχραιμία του και φτάνοντας τελικά στη νίκη. Πίσω τους, οι Antoine Magain και Theo Espinasse συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα, σε έναν αγώνα όπου κάθε λάθος κόστιζε ακριβά.

Αποτελέσματα 1ης ημέρας

Θέση

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

1

Josep Garcia

KTM

2

Steve Holcombe

Sherco

3

Andrea Verona

KTM

4

Antoine Magain

Sherco

5

Theo Espinasse

Fantic

EnduroGP 2026 Rnd 1

Η δεύτερη ημέρα είχε διαφορετικό πρωταγωνιστή, με τον Brad Freeman να επιστρέφει δυναμικά μετά την απουσία του το 2025 λόγω τραυματισμού και να δείχνει άμεσα ότι βρίσκεται ξανά σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Οι ισορροπίες άλλαξαν κυρίως στην Enduro Test, όπου οι διαφορές ήταν εξαιρετικά μικρές και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ο Nathan Watson βρέθηκε αρχικά σε τροχιά βάθρου, όμως μία παράβαση σε ειδική τον έριξε εκτός τριάδας, ενώ ο Holcombe έχασε χρόνο μετά από λάθος στον τελευταίο γύρο.

EnduroGP 2026 Rnd 1

Ο Andrea Verona εκμεταλλεύτηκε τη σταθερότητά του και ανέβηκε δεύτερος, επιβεβαιώνοντας ότι είναι από τους πιο συνεπείς διεκδικητές, ενώ ο Garcia, παρά τραυματισμό στον αστράγαλο από πτώση, κατάφερε να αντιδράσει και να ολοκληρώσει τον αγώνα εντός βάθρου, καταφέρνοντας μάλιστα να σημειώσει τους ταχύτερους χρόνους στα τελευταία τεστ.

Αποτελέσματα 2 ης ημέρας

Θέση

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

1

Brad Freeman

Beta

2

Andrea Verona

KTM

3

Josep Garcia

KTM

4

Antoine Magain

Sherco

5

Steve Holcombe

Sherco

EnduroGP 2026 Rnd 1

Στις επιμέρους κατηγορίες, ο Garcia κυριάρχησε στην Enduro1, ο Verona πήρε τη νίκη στην Enduro2 και έφυγε από την Ιταλία με προβάδισμα βαθμών, ενώ ο Holcombe επιβεβαίωσε την ταχύτητά του στην Enduro3. Στην κατηγορία γυναικών, η Justine Martel έκανε την έκπληξη της πρεμιέρας, πετυχαίνοντας τις νίκες και τις δύο ημέρες και βάζοντας υποψηφιότητα για τον τίτλο, την ώρα που η Rachel Gutish δεν μπόρεσε να απαντήσει λόγω ποινών που της κόστισαν πολύτιμο χρόνο.

EnduroGP 2026 Rnd 1

Η εικόνα που άφησε η πρεμιέρα είναι ξεκάθαρη με τον Josep Garcia ξεκινά ως σημείο αναφοράς, τον Freeman να επιστρέφει δυνατός και ικανός να διεκδικήσει τίτλο, ενώ ο Verona δείχνει την απαιτούμενη σταθερότητα για να μείνει στη μάχη μέχρι τέλους.

EnduroGP 2026 Rnd 1

Με το επίπεδο να είναι υψηλό και τις διαφορές να κρίνονται στα σημεία, το EnduroGP του 2026 υπόσχεται για μία ακόμη χρονιά, ένα υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.

EnduroGP 2026 Rnd 1