Danilo Petrucci: Rally Dakar, MotoAmerica, MotoGP και τώρα Enduro!

17ος στον πρώτο του αγώνα, στην Ιταλία
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/11/2022

Μετά από το πρώτο του Rally Dakar τον Ιανουάριο του 2022, όπου πήρε και πρωτιά γενικής την 5η ημέρα, ο Danilo Petrucci συνέχισε με Superbikes στο MotoAmerica, όπου πάλεψε για τον τίτλο μέχρι τον τελευταίο αγώνα, έκανε WildCard εμφάνιση στον αγώνα MotoGP της Ταϊλάνδης και τώρα έτρεξε τον πρώτο του αγώνα Enduro, στην Ιταλία όπου και κατετάγη 17ος γενικής!

Παρόλο που ο Petrux έφυγε από το MotoGP, δεν θέλει να κατέβει από τη σέλα, και δείχνει πορωμένος με τους αγώνες. Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει, ανεξαρτήτως αν μιλάμε για άσφαλτο ή χώμα.

Τελευταίο του κατόρθωμα η συμμετοχή του στον πρώτο του αγώνα enduro, και συγκεκριμένα στο Trofeo delle Regioni Enduro της Umbertide στην Ιταλία, όπου ο Petrucci οδηγώντας μια Husqvarna FE 350 της Osellini Husqvarna Team τερμάτισε 17ος στη γενική κατάταξη.

Έτσι, βλέπουμε τον Ιταλό να συνεχίζει να παίζει "σε δύο ταμπλό", με το Pierer Group και τη Ducati, επιλέγοντας μοτοσυκλέτες του πρώτου για το χώμα και της δεύτερης για την άσφαλτο.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Piero Osselini, διευθυντής της Osellini Husqvarna Team είπε μεταξύ άλλων: “Οι χρόνοι του Danilo δεν ήταν καθόλου άσχημοι. Για εμάς ήταν μεγάλη ικανοποίηση να τον ακολουθήσουμε στην περιπέτεια του αυτή, όπου ανακαλύψαμε έναν άνθρωπο με πάθος να κάνει και να μάθει νέα πράγματα. Ίσως στο μέλλον να έχουμε μεγάλες εκπλήξεις για εσάς. Ευχαριστούμε τον Danilo για τη διαθεσιμότητα του, και είμαστε πάντα έτοιμοι να τον βοηθήσουμε σε περίπτωση που θέλει να έχει και νέες Offroad εμπειρίες.”

Φωτό: EnduroChampions.com

Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!

Μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από τον τρίτο αγώνα Enduro
Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2023

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε ειδυλλιακό μέρος με φανταστικές ειδικές διαδρομές, με την μία από αυτές να είναι δίπλα στην λίμνη Πλαστήρα.

Μπόλικες συμμετοχές, μία βασική διαφορά του φετινού πρωταθλήματος σε σχέση με την περσινή αγωνιστική σεζόν, αυξημένος ανταγωνισμός και καλές συνθήκες για οδήγηση στο χώμα συνέθεταν ένα σκηνικό για καταπληκτικό αγώνα.

Ωστόσο η ομίχλη οδήγησε στην ακύρωση, όπως αρχικά είναι ανακοινωθεί και με καταμέτρηση αργότερα της απόστασης που είχε καλυφθεί για πρόωρη διακοπή του.

Αυτό οδήγησε πολλούς αναβάτες σε παράπονα θεωρώντας πως δεν είχε καλυφθεί η απόσταση που ορίζει ο κανονισμός για να μην ακυρωθεί ο αγώνας που σημαίνει και επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής και κάλυψη όλων των εξόδων από τον διοργανωτή.

Επίσης στο ΜΟΤΟ υπήρχαν αρκετές μαρτυρίες για λάθος σήμανση σε κομβικό σημείο της διαδρομής που έστειλε αρκετούς αναβάτες σε διαφορετική κατεύθυνση με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν την μισή απόσταση που είναι το ελάχιστο όριο. Αυτά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα βέβαια και λάθη στην σήμανση σχεδόν πάντα υπάρχουν και υπάρχει τρόπος να καλυφθεί αυτό για τους αναβάτες που έχασαν χρόνο.

Θα πρέπει επίσης σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας όπως αυτές που επικράτησαν εκείνη την στιγμή και εμπόδιζαν τους αναβάτες να συνεχίσουν με ασφάλεια, να μπορεί να διακοπεί ο αγώνας για λίγη ώρα. Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ακύρωση ή για πρόωρη ολοκλήρωση, θα μπορούσε να γίνει μία διακοπή μέχρι η ομίχλη να διαλυθεί, όπως άλλωστε και έγινε μετά από περίπου μία ώρα. Με δεδομένο πως οι ομάδες δεν έχουν και την πολυτέλεια χρόνου μετά από κάθε αγώνα καθώς πρέπει ο καθένας να επιστρέψει στη βάση του, η διακοπή αυτή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιθώριο πέρα του οποίου αν τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται να μιλάμε για πρόωρη ολοκλήρωση, όπως επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν και συντομότερες εναλλακτικές διαδρομές για να σενάριο σαν το παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες κάθε αγώνα είναι διαφορετικές και οι διοργανωτές καλούνται να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο. Η μηδενική ορατότητα σε αγώνα Enduro δεν γίνεται παρά να φέρνει την διακοπή του αγώνα, όπως και έγινε, καθώς η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων είναι το πρώτο που μετράει.

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro δεν ήταν λοιπόν ένας αγώνας που μπορεί κανείς να πανηγυρίσει για την νίκη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Ζώρας τερμάτισε πρώτος κάνοντας τα λιγότερα λάθη και καλύπτοντας παραπάνω από την ελάχιστη απόσταση με θεαματική οδήγηση.

Ακολουθεί ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα από το ΜΟΤΟ!
φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος