FIM Hard Enduro 2024 - Με δυο περισσότερους γύρους από το 23

Επιστροφή σε Η.Π.Α. και πρώτη φορά αγώνας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Hard Enduro 2024 - Το πρόγραμμα
Από το

motomag

26/9/2023

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro του ’23 -στις αρχές Νοεμβρίου στο 24MX GetzenRodeo της Γερμανίας-, η FIM ανακοίνωσε ήδη το πρόγραμμα αγώνων για το 2024, όπου το Πρωτάθλημα θα βρεθεί για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς ακόμα να έχει αποφασιστεί ο τόπος διεξαγωγής των δύο τελευταίων γύρων.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro του 2024, μεγαλώνει, έχοντας οκτώ γύρους, από τους έξι που είχε μέχρι και το 2023. Αυτό, γιατί από την επόμενη σεζόν, επιστρέφει στις Η.Π.Α., στην ανανεωμένη πίστα του Tennessee, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Πρωτάθλημα θα επισκεφτεί την Ουαλία.

Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις αρχές Μαΐου, στην Valleys Extreme της Ουαλίας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για το Πρωτάθλημα. Από εκεί, περνάμε στον 2ο γύρο που θα λάβει χώρα στο εμβληματικό Erzbergrodeo της Αυστρίας, από τις 30 Μαΐου μέχρι και τις 2 Ιουνίου 2024.

Δύσκολo προβλέπεται το έργο των αγωνιζόμενων στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου με back to back αγώνες. Λόγω αλλαγής στο πρόγραμμα, ο τρίτος γύρος στο Xcross Hard Enduro στη Σερβία προβλέπεται να διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου. Λίγο μετά θα ακολουθήσει το Red Bull Romaniacs, στη Ρουμανία. Αυτό είναι και το σημείο που θα καθορίσει πολλά, καθώς θα ξεχωρίσουν όσοι αριστεύουν στην πολυήμερη πλοήγηση.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, το Hard Enduro 2024 θα ταξιδέψει στις Η.Π.Α., για τον 5ο γύρο του. Εκεί θα φιλοξενηθούν στο ανανεωμένο Red Bull Tennessee Knockout (TKO).

Για τον έκτο γύρο οι αναβάτες επιστρέφουν στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στο Abestone της Ιταλίας. Έτσι, από τις 6-9 Σεπτεμβρίου 2024 οι αγωνιζόμενοι θα καλεστούν να αντιμετωπίσουν μία περιοχή που είναι διαβόητη για τα δύσκολα εδάφη της.

Ο τόπος διεξαγωγής για τον 7ο και 8ο γύρο δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, ωστόσο, βάσει προγράμματος, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro 2024 της FIM, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου, λίγο νωρίτερα από φέτος.

Να σημειωθεί ότι για την ώρα, στους Γύρους 1,2,3,4 και 6 θα διεξαχθεί και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Junior Hard Enduro 2024, όπου βασικός χορηγός είναι η KLIM. Τέλος, στον γύρο της Ρουμανίας θα παρασχεθεί υποστήριξη για τους συμμετέχοντες στο Junior Hard Enduro.

Ακολουθεί αναλυτικά το προσωρινό πρόγραμμα:

1ος Γύρος 10-12 Μαΐου: Valleys - Ηνωμένο Βασίλειο

2ος Γύρος 30 Μαίου - 2 Ιουνίου: Red Bull Erzbergrodeo - Αυστρία

3ος Γύρος 19-22 Ιουνίου: Xross Hard Enduro Rally - Σερβία

4ος Γύρος 23-27 Ιουλίου: Red Bull Romaniacs - Ρουμανία

5ος Γύρος 22-25 Αυγούστου: Red Bull Tennessee Knockout - Η.Π.Α.

6ος Γύρος 6-8 Σεπτεμβρίου: Abestone - Ιταλία

7ος Γύρος: Θα ανακοινωθεί

8ος Γύρος: Θα ανακοινωθεί

Ετικέτες

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro: "Πόλεμος" αναβατών και διοργάνωσης

"Τρέχουμε μόνο έξι αγώνες" - Δυσβάσταχτο το κόστος υποστηρίζουν οι αγωνιζόμενοι
HEWC vs Riders
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

29/1/2026

Η Παγκόσμια Ένωση Αναβατών Enduro (WERA) ανατρέπει το πρόγραμμα του πρωταθλήματος, ανακοινώνοντας ότι θα συμμετάσχει μόνο σε έξι από τους εννέα προγραμματισμένους αγώνες του Παγκόσμιου Hard Enduro 2026, κατηγορώντας τους διοργανωτές για οικονομική και αγωνιστική ασφυξία.

Η World Enduro Riders Association (WERA) εξέδωσε επίσημη και ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση σε σχέση με το ημερολόγιο του FIM Hard Enduro World Championship (HEWC) για το 2026, βάζοντας ευθέως στο στόχαστρο τη διοργανώτρια εταιρεία ProTouchGlobal και τον επικεφαλής του πρωταθλήματος Ross Whitehead.

Οι αναβάτες κάνουν λόγο για ένα Πρωτάθλημα που χρειάζεται "ένα πιο βιώσιμο και ρεαλιστικό πρόγραμμα, που να σέβεται τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αναβάτες, οι εργοστασιακές ομάδες, οι κατασκευαστές και συνολικά η κοινότητα του enduro". Η WERA, που ιδρύθηκε μέσα στη σεζόν 2025 ακριβώς για να εκφράζει συλλογικά τα προβλήματα των αναβατών (όπως η υπερβολική δυσκολία και επικινδυνότητα για χάρη του θεάματος), περνά πλέον από τα λόγια στις πράξεις.

HEWC vs WERA

"Θα τρέξουμε το πολύ έξι αγώνες"

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, όπως αναφέρει, να υπάρξει συνεννόηση με την διοργάνωση και τον διευθυντή του Πρωταθλήματος, η WERA δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία ουσιαστική οικονομική υποστήριξη για μεταφορές, logistics και παράβολα συμμετοχής. Ως αποτέλεσμα, οι αναβάτες αποφάσισαν ομόφωνα ότι το 2026 θα συμμετάσχουν το πολύ σε έξι γύρους του HEWC.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση ενός φιλόδοξου ημερολογίου εννέα αγώνων για το 2026, μαζί με νέους κανονισμούς και κατηγορίες σε συνεργασία με τη FIM, κάτι που κάνει τη σύγκρουση ακόμη πιο έντονη.

HEWC vs WERA

Οι αγώνες που "κόβονται"

Σύμφωνα με τη WERA, τέσσερις γύροι του πρωταθλήματος δεν είναι βιώσιμοι και θα μποϊκοταριστούν λόγω υπερβολικών απαιτήσεων σε κόστος, μετακινήσεις και προγραμματισμό.

Extreme Lagares (Πορτογαλία)
Χαρακτηρίζεται ως "ένας από τους πιο απομονωμένους αγώνες της Ευρώπης", με σοβαρά προβλήματα logistics, που επιδεινώνονται από το γεγονός ότι o πρόλογος διεξάγεται πολύ μακριά από την περιοχή του κυρίως αγώνα.

Roof of Africa (Λεσότο)
Η τοποθεσία απαιτεί τεράστια ποσά για μεταφορές, δυσχεραίνοντας τον προγραμματισμό των ομάδων ενώ από την πλευρά των αναβατών έχει δεχθεί έντονη κριτική ως "ο πιο κακοδιοργανωμένος αγώνας των τελευταίων σεζόν".

Sea to Sky (Τουρκία)
Παρότι είναι ένας από τους πιο αγαπημένους αγώνες των αναβατών, το υψηλό κόστος μεταφοράς και εγγραφής καθιστά τη συμμετοχή οικονομικά ασύμφορη, ειδικά λόγω του ελάχιστου χρόνου προετοιμασίας μεταξύ Sea to Sky και Hixpania.

Forza Orza (Σουηδία)
Συμπίπτει ημερολογιακά με το Tennessee Knock Out, έναν κρίσιμο αγώνα για πολλούς επαγγελματίες αναβάτες, ιδιαίτερα για όσους υποστηρίζονται από τη Red Bull. Η WERA ζητά τη μετακίνηση του σε άλλη ημερομηνία.

HEWC vs WERA

Οι έξι αγώνες που αποδέχεται η WERA

Οι αναβάτες δηλώνουν ότι, με τα σημερινά δεδομένα, θα επικεντρωθούν στους εξής γύρους του HEWC 2026: Alestrem, Silver Kings, Abestone, Wild Woods Extreme, Hixpania και ενδεχομένως Forza Orza, εφόσον αλλάξει ημερομηνία ώστε να μην συvπέφτει με το Tennessee Knock Out.

Η τριβή ανάμεσα στους αναβάτες και τη διοργάνωση φέρνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro σε μια μία ακόμη κρίσιμη καμπή της ιστορίας του, μετά την παραλίγο ακύρωση, λόγω αδυναμίας εύρεσης χορηγού για το 2025, με το 2026 να ξεκινά ήδη μέσα σε κλίμα έντασης και αβεβαιότητας για το μέλλον του θεσμού.