Greece Rally Veria 2X20: 1η και 2η ημέρα

Σε εξέλιξη το ελληνικό FIM Cross Country Rally
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/8/2020

Ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες ημέρες του Greece Rally Veria 2 X 20 στα πλαίσια του FIM Cross Country Rally με διεθνείς συμμετοχές, που ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου και τερματίζει στις 29 Αυγούστου. Η εκκίνηση έγινε στη Βέροια και η πρώτη ημέρα είχε χαρακτήρα “γνωριμίας” με το πανέμορφο τοπίο της περιοχής, αλλά και εξοικείωσης των αναβατών με τις απαιτήσεις αυτού του Rally και το υγειονομικό πρωτόκολλο που ακολουθεί η οργάνωση. Ακολουθεί το δελτίο τύπου με όλα όσα έγιναν αυτές τις δύο πρώτες ημέρες σε αγωνιστικό επίπεδο:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΜΕΡΑ 1η, 23/8
Stage: SSS1 Πρόλογος – Egnatia Road

 

    1η μέρα του Greece Rally 2020 στη Βέροια και παρά την πανδημία καταφέραμε να κάνουμε τον αγώνα πραγματικότητα ακολουθώντας τα αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον COVID-19, όλοι οι συμμετέχοντες έφτασαν με ασφάλεια και ξεκίνησαν αυτό που επιθυμούσαν διακαώς!

1η Υπερδειδική λοιπόν, με μια μικρή σε διάρκεια αγωνιστική ημέρα, ως πρόλογος για αυτά που θα ακολουθήσουν ώστε οι οδηγοί να πάρουν μια γεύση από τις διαδρομές της φετινής χρονιάς. Μικρές απλές διαδρομές από την Βέροια μας οδήγησαν στην ειδική διαδρομή που πήγαινε
παράλληλα με τον Αλιάκμονα, και με την Εγνατία Οδό, προσφέροντας θεαματικό σκηνικό και πλάνα για τους φωτογράφους. Και όλα αυτά στους πρόποδες του Βερμίου, κρατώντας τον αγώνα σε χαμηλά υψομετρικά. Μόλις 50 χιλιόμετρα, αλλά αρκετά «ζουμερά» με διαδρομές
Enduro και Rally, και με αρκετές απαιτήσεις σε πλοήγηση.

Πρώτος που τερμάτισε την ειδική ήταν ο Σλοβάκος πρωταγωνιστής του Dakar #1 Stefan SVITKO, και νικητής των 4 προηγούμενων ετών, με χρόνο 00:40’:27’’. 2 ος ο Ολλανδός #7 Jos VAN DAL, 3 λεπτά πιο πίσω, με 00:43’:46’’. 3 ος ο Σλοβάκος # 8 Martin BENKO με 00:45’:35’’. Ο Πολωνός #345 Maciek GIEMZA πέτυχε πολύ καλό χρόνο ένα μόλις λεπτό πίσω από τον #1 Stefan SVITKO αλλά ένα βαθμολογικό penalty τον έριξε από την 2 η στην 6 η θέση.

Η πρώτη δεκάδα:
 

#1 Stefan SVITKO
#7 Jos VAN DAL
#8 Martin BENKO
#22 Bas STIJKEL
#6 Petr Angelo VLCEK
#345 Maciek GIEMZA
#45 Ad JANSEN
#75 Kamil WISNIEWSKI
#5 Vasilis BOURDOS
#34 Libor PODMOL

ΜΕΡΑ 2η, 24/8
Stage: SS2 Βέρμιο

 

2η μέρα στο Greece Rally 2X20 και τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν από μέρα σε μέρα! Οι νικητές εναλλάσσονται, και οι εκπλήξεις δίνουν ένα ξεχωριστό άρωμα.

Όμορφη μέρα η σημερινή, 24/8, για να απολαύσουν οι συμμετέχοντες τα βουνά της Βέροιας στην ειδική των 200 χιλιομέτρων πάνω στο Βέρμιο. Οι οδηγοί, μέσω της Πλατείας Ελιάς και Ωρολογίου, ανέβηκαν από ένα δύσκολο μονοπάτι στην κορυφογραμμή και απόλαυσαν τα λιβάδια στο οροπέδιο, οδηγώντας σε λάσπη, ανάμεσα σε πυκνές φτέρες, και σε σκοτεινά δρομάκια κάτω από πυκνά δέντρα. Ήταν ένα πανέμορφο και απολαυστικό σκηνικό.

Ταχύτερος στην σημερινή ημέρα ο Πολωνός #345 Maciek GIEMZA (PL) με χρόνο 03:51:31 παίρνοντας το προβάδισμα στην γενική από τον 3ο σήμερα #1 Stefan SVITKO (SK) που με χρόνο 04:00:05. 2ος με χρόνο 03:56:14 ήταν ο #3 Milan ENGEL (CZ). Στην Ελληνική κατάταξη, 1ος ήταν ο #5 Βασίλης Μπούδρος με ΚΤΜ EXC 350, με τον #46 Κώστα Χατζημιχάλη ΚΤΜ EXC 500 στην 2η θέση και τον #11 Γιώργο Στογιάννο στην 3η θέση με Honda CRF 250 R.

Η πρώτη δεκάδα:
#1 Stefan SVITKO
#7 Jos VAN DAL
#8 Martin BENKO
#22 Bas STIJKEL
#6 Petr Angelo VLCEK
#345 Maciek GIEMZA
#45 Ad JANSEN
#75 Kamil WISNIEWSKI
#5 Vasilis BOURDOS
#34 Libor PODMOL



Την 3η μέρα του αγώνα οι αγωνιζόμενοι θα κάνουν την μεγαλύτερη διαδρομή του αγώνα, στο όρος Πάικο, οδηγώντας για 342 χιλιόμετρα!

Stark Future: Θα τρέξει στο Red Bull Erzbergrodeo με την ηλεκτρική Varg

Πρώτη φορά στην ιστορία του, το εμβληματικό Red Bull Erzbergrodeo ανοίγει τις πόρτες του σε ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.
Stark Varg
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

17/12/2025

Η εταιρεία μετά την αμφιλεγόμενη ανάβαση υψομέτρου στις Άνδεις, ανακοίνωσε ότι θα δώσει το παρών τον Ιούνιο, με αναβάτες τους Eddie Karlsson (που είχε μεγάλη επιτυχία στο Red Bull Romaniacs) και Toby Martyn, σε έναν από τους πιο σκληρούς και απαιτητικούς αγώνες enduro παγκοσμίως.

Η Stark Varg, το ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας, θα αγωνιστεί υπό κοινούς αγωνιστικούς και τεχνικούς κανονισμούς με τις μοτοσυκλέτες εσωτερικής καύσης, παρά τις προφανείς διαφορές στην τεχνολογία.

Η σουηδική εταιρεία μετά την αμφιλεγόμενη ανάβαση υψομέτρου στις Άνδεις, ανακοίνωσε ότι θα δώσει το παρών τον Ιούνιο, με αναβάτες τους Eddie Karlsson (που είχε μεγάλη επιτυχία στο Red Bull Romaniacs) και Toby Martyn, σε έναν από τους πιο σκληρούς και απαιτητικούς αγώνες enduro παγκοσμίως. Η Stark Varg, το ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας, θα αγωνιστεί υπό κοινούς αγωνιστικούς και τεχνικούς κανονισμούς με τις μοτοσυκλέτες εσωτερικής καύσης, παρά τις προφανείς διαφορές στην τεχνολογία. Οι συμμετοχές με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα ενταχθούν στην Open Class κατά τη διάρκεια του Prologue Qualification, διεκδικώντας κανονικά πρόκριση για τον κύριο αγώνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Stark, “η συμμετοχή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών έχει ήδη ενσωματωθεί στην επίσημη διαδικασία εγγραφής αθλητών και στην επικοινωνία της διοργάνωσης”. Η αποδοχή των ηλεκτρικών συμμετοχών σημαίνει και πρακτικές αλλαγές στη διοργάνωση. Στο Erzbergrodeo θα προστεθούν σταθμοί φόρτισης, ενώ η αλλαγή μπαταριών θα γίνεται στο ίδιο σημείο όπου επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός καυσίμου για τις θερμικές μοτοσυκλέτες. Σε αντίθεση με τους αναβάτες των μοτοσυκλετών εσωτερικής καύσης, οι ηλεκτρικοί συμμετέχοντες θα έχουν το πλεονέκτημα της υποστήριξης από το service crew τους στο ειδικά διαμορφωμένο σημείο, ώστε να πραγματοποιείται η αντικατάσταση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η απόφαση του Red Bull Erzbergrodeo θεωρείται καθοριστική για την εξέλιξη των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στα αγωνιστικά δρώμενα. Αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες  μπορούν πλέον να σταθούν ισότιμα απέναντι στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ανοίγοντας τον δρόμο και προς άλλες μεγάλες διοργανώσεις. Ο ιδρυτής και CEO του Red Bull Erzbergrodeo, Karl Katoch, δήλωσε, “Η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Stark Varg είναι ξεχωριστή για μένα, γιατί είναι η πρώτη ηλεκτρική off-road μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο που μπορεί να είναι ανταγωνιστική σχεδόν σε κάθε σύγχρονη διοργάνωση και να διεκδικήσει υψηλές θέσεις. Αυτή η αγωνιστική απόδοση την καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και για το R

Οι συμμετοχές με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες θα ενταχθούν στην Open Class κατά τη διάρκεια του Prologue Qualification, διεκδικώντας κανονικά πρόκριση για τον κύριο αγώνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Stark, “η συμμετοχή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών έχει ήδη ενσωματωθεί στην επίσημη διαδικασία εγγραφής αθλητών και στην επικοινωνία της διοργάνωσης”.

Η αποδοχή των ηλεκτρικών συμμετοχών σημαίνει και πρακτικές αλλαγές στη διοργάνωση. Στο Erzbergrodeo θα προστεθούν σταθμοί φόρτισης, ενώ η αλλαγή μπαταριών θα γίνεται στο ίδιο σημείο όπου επιτρέπεται ο ανεφοδιασμός καυσίμου για τις θερμικές μοτοσυκλέτες.

Varg

Σε αντίθεση με τους αναβάτες των μοτοσυκλετών εσωτερικής καύσης, οι ηλεκτρικοί συμμετέχοντες θα έχουν το πλεονέκτημα της υποστήριξης από το service crew τους στο ειδικά διαμορφωμένο σημείο, ώστε να πραγματοποιείται η αντικατάσταση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η απόφαση του Red Bull Erzbergrodeo θεωρείται καθοριστική για την εξέλιξη των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στα αγωνιστικά δρώμενα. Αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες  μπορούν πλέον να σταθούν ισότιμα απέναντι στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, ανοίγοντας τον δρόμο και προς άλλες μεγάλες διοργανώσεις.

Varg

Ο ιδρυτής και CEO του Red Bull Erzbergrodeo, Karl Katoch, δήλωσε, “Η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Stark Varg είναι ξεχωριστή για μένα, γιατί είναι η πρώτη ηλεκτρική off-road μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο που μπορεί να είναι ανταγωνιστική σχεδόν σε κάθε σύγχρονη διοργάνωση και να διεκδικήσει υψηλές θέσεις. Αυτή η αγωνιστική απόδοση την καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και για το Red Bull Erzbergrodeo. Γι’ αυτό και η Stark Varg έχει ήδη αποκτήσει μόνιμη θέση στο γκαράζ μου, με το βλέμμα στραμμένο στις προκλήσεις που έρχονται στο Erzberg.”

Varg

Η συμμετοχή της Stark στο Erzbergrodeo του 2026  αποτελεί ορόσημο για το μέλλον των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στον χώρο των πιο σκληρών off-road αγώνων.

Varg