Manuel Lettenbichler - Κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro 2022

Πέντε λεπτά έκαναν τη διαφορά, στον τελευταίο γύρο της σεζόν

Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/10/2022

Στον 8ο και τελευταίο γύρο της σεζόν, ο Γερμανός εργοστασιακός αναβάτης της ΚΤΜ, Manuel Lettenbichler κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro 2022 της FIM, με 2ο τον Mario Roman της Sherco και 3ο τον Graham Jarvis της Husqvarna.

Ο τελευταίος αγώνας του Πρωταθλήματος έλαβε χώρα στην Ισπανία, με τίτλο 24MX Hixpania Hard Enduro, εκεί όπου ο Lettenbichler πήρε την εκκίνηση ως πρωτοπόρος στη βαθμολογίας με μόλις 4 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Mario Roman. Όλα θα κρινόταν από την απόδοση των δυο αναβατών στον ισπανικό γύρο.

Ο Lettenbichler έγραψε τον ταχύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά, έτσι ξεκίνησε πρώτος και βάλθηκε να χτίσει διαφορά από τον Roman. Όμως ο αναβάτης της Sherco, που ξεκίνησε 9ος, πέρασε τους πάντες και τα πάντα, και βρέθηκε γρήγορα στη ρόδα των Alfredo Gomez και Trystan hart. Για να τους περάσει ξόδεψε λίγο πολύτιμο χρόνο, και βρέθηκε έτσι δεύτερος. Ο προπορευόμενος αναβάτης της ΚΤΜ είχε 3 λεπτά διαφορά από τον Ισπανό, όμως ο Γερμανός ήταν αλάνθαστος και μπόρεσε όχι μόνο να διατηρήσει τη διαφορά αλλά και να την αυξήσει στα 5 λεπτά, παίρνοντας την καρό σημαία και το Πρωτάθλημα. Τρίτος στον αγώνα τερμάτισε ο Gomez, ο οποίος θα έπαιρνε την 5η θέση της τελικής βαθμολογίας, ενώ ο τρίτος στο Πρωτάθλημα Graham Jarvis δήλωσε χαριτολογώντας: “Για γέρος άνθρωπος, νομίζω πως τα κατάφερα αρκετά καλά!”

Στην κατηγορία FIM Hard Enduro Junior ο τίτλος πήγε στον Νοτιοαφρικανό Matthew Green και την ΚΤΜ, με την αυστριακή εταιρεία να γράφει το 2 στα 2 για το 2022.

Ακολουθεί η τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Hard Enduro 2022 της FIM.

1. Manuel Lettenbichler (KTM) 127 βαθμοί

2. Mario Roman (Sherco) 120 βαθμοί

3. Graham Jarvis (Husqvarna) 93 βαθμοί

4. Teodor Kabakchiev (KTM) 72 βαθμοί

5. Alfredo Gomez (GASGAS) 72 βαθμοί

6. Michael Walkner (GASGAS) 66 βαθμοί

7. Trystan Hart (KTM) 63 βαθμοί

8. Billy Bolt (Husqvarna) 62 βαθμοί

9. David Cyprian (KTM) 61 βαθμοί

10. Wade Young (Sherco) 56 βαθμοί

Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!

Μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από τον τρίτο αγώνα Enduro
Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2023

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε ειδυλλιακό μέρος με φανταστικές ειδικές διαδρομές, με την μία από αυτές να είναι δίπλα στην λίμνη Πλαστήρα.

Μπόλικες συμμετοχές, μία βασική διαφορά του φετινού πρωταθλήματος σε σχέση με την περσινή αγωνιστική σεζόν, αυξημένος ανταγωνισμός και καλές συνθήκες για οδήγηση στο χώμα συνέθεταν ένα σκηνικό για καταπληκτικό αγώνα.

Ωστόσο η ομίχλη οδήγησε στην ακύρωση, όπως αρχικά είναι ανακοινωθεί και με καταμέτρηση αργότερα της απόστασης που είχε καλυφθεί για πρόωρη διακοπή του.

Αυτό οδήγησε πολλούς αναβάτες σε παράπονα θεωρώντας πως δεν είχε καλυφθεί η απόσταση που ορίζει ο κανονισμός για να μην ακυρωθεί ο αγώνας που σημαίνει και επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής και κάλυψη όλων των εξόδων από τον διοργανωτή.

Επίσης στο ΜΟΤΟ υπήρχαν αρκετές μαρτυρίες για λάθος σήμανση σε κομβικό σημείο της διαδρομής που έστειλε αρκετούς αναβάτες σε διαφορετική κατεύθυνση με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν την μισή απόσταση που είναι το ελάχιστο όριο. Αυτά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα βέβαια και λάθη στην σήμανση σχεδόν πάντα υπάρχουν και υπάρχει τρόπος να καλυφθεί αυτό για τους αναβάτες που έχασαν χρόνο.

Θα πρέπει επίσης σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας όπως αυτές που επικράτησαν εκείνη την στιγμή και εμπόδιζαν τους αναβάτες να συνεχίσουν με ασφάλεια, να μπορεί να διακοπεί ο αγώνας για λίγη ώρα. Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ακύρωση ή για πρόωρη ολοκλήρωση, θα μπορούσε να γίνει μία διακοπή μέχρι η ομίχλη να διαλυθεί, όπως άλλωστε και έγινε μετά από περίπου μία ώρα. Με δεδομένο πως οι ομάδες δεν έχουν και την πολυτέλεια χρόνου μετά από κάθε αγώνα καθώς πρέπει ο καθένας να επιστρέψει στη βάση του, η διακοπή αυτή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιθώριο πέρα του οποίου αν τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται να μιλάμε για πρόωρη ολοκλήρωση, όπως επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν και συντομότερες εναλλακτικές διαδρομές για να σενάριο σαν το παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες κάθε αγώνα είναι διαφορετικές και οι διοργανωτές καλούνται να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο. Η μηδενική ορατότητα σε αγώνα Enduro δεν γίνεται παρά να φέρνει την διακοπή του αγώνα, όπως και έγινε, καθώς η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων είναι το πρώτο που μετράει.

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro δεν ήταν λοιπόν ένας αγώνας που μπορεί κανείς να πανηγυρίσει για την νίκη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Ζώρας τερμάτισε πρώτος κάνοντας τα λιγότερα λάθη και καλύπτοντας παραπάνω από την ελάχιστη απόσταση με θεαματική οδήγηση.

Ακολουθεί ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα από το ΜΟΤΟ!
φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος