MotoGP Πορτογαλία: Pole Position στον Bezzecchi και την Aprilia!

Πτώση για Alex Marquez που έμεινε 5ος - 2ος ο Acosta και 3ος ο Quartararo
Marco Bezzecchi APrilia Racing Portima - MotoGP 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

8/11/2025

Ο Alex Marquez έδειχνε ότι θα έχει ένα εύκολο μεσημέρι μέχρι που ο Marco Bezzecchi κράτησε τον καλύτερο γύρο του για το τέλος για την τέταρτη φετινή του pole, τη στιγμή που ο Ισπανός έπεσε την πιο κρίσιμη στιγμή.

Όλοι οι αναβάτες προσπαθούσαν να καταλάβουν ποιες ακριβώς θα είναι οι συνθήκες για τις κατατακτήριες στα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά που ξεκίνησαν με την πίστα να είναι αλλού στεγνή και αλλού βρεγμένη και έκανε την επιλογή των ελαστικών μια υπόθεση με αρκετό ρίσκο και οι χρόνοι στο FP2 ήταν πολύ μακριά σε σχέση με τους χθεσινούς.

Δέκα λεπτά πριν από το τέλος του FP2 η αγωνιστική γραμμή γινόταν ολοένα και πιο στεγνή και έτσι άρχισαν να πέφτουν γρήγορα και οι χρόνοι προς το 1:40 με τους αναβάτες να προσπαθούν να χωρέσουν όσους περισσότερους γύρους μπορούσαν πριν τη διαδικασία της pole position και τα βρεγμένα σημεία ανέβαζαν το ρίσκο.

Fermin Aldeguer και Alex Marquez με διαφορά μόλις τριών χιλιοστών του δευτερολέπτου είχαν τους δύο καλύτερους χρόνους με το Aldeguer μπροστά και στην τρίτη θέση ο Joan Mir με τη Honda που δείχνει να ότι εξακολουθεί να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση με τη μοτοσυκλέτα της στους τελευταίους αγώνες. Στην 4η θέση ο Bezzecchi και πέμπτος ο Pedro Acosta που όπως είπαμε και χθες νιώθει πολύ άνετα στην πίστα της Πορτογαλίας, ενώ ο Raul Fernandez δεν συμμετείχε και αποφάσισε να μην συνεχίσει την προσπάθειά του στην Πορτογαλία λόγω του τραυματισμού του.

Στο Q1 ο Fabrio Quartararo, που έχει δύο νίκες στο Portimao, ξεκίνησε πρώτος με έναν γρήγορο γύρο στο 1:40.031 με τον Enea Bastianini και τον Nicolo Bulega να τον ακολουθούν και τον Γάλλο να πέφτει επίσης πρώτος κάτω από το 1.40, όπως έκαναν και οι δύο "διώκτες" του με Alex Rins και Franco Morbidelli να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα και τους Jack Miller και luca Marini να ακολουθούν.

Τρία λεπτά πριν το τέλος ο Marini είχε τον καλύτερο χρόνο με 1:39.535 και βελτιωνόταν διαρκώς ωστόσο αυτοί που ακολουθούσαν τα πήγαν ακόμη καλύτερα με τον Quartararo να πέφτει στο 1:38.661 και τον Miller να τον ακολουθεί και έτσι οι δύο αναβάτες της Yamaha άφησαν τον Ιταλό στην τρίτη θέση. 

Το session τελείωσε με αυτή τη σειρά για την πρώτη τριάδα με Binder και Morbidelli στην 4η και την 5η θέση αντίστοιχα και τον Bastianini να αφήνει πίσω του τον Rins και τον Bulega να παίρνει τη 18η θέση στη σχάρα εκκίνησης. Καθόλου άσχημα για τον Ιταλό σε αυτόν τον πρώτο του αγώνα που επιβλήθηκε των Miguel Oliveira, Lorenzo Savadori και Somkiat Chantra.

Στο Q2 ο αναβάτης που μπήκε πρώτο στην ηλιόλουστη πλέον πίστα στο Portimao ήταν ο Pecco Bagnaia με την αγωνιστική γραμμή να έχει στεγνώσει, όπως έδειξε και ο τελευταίος γύρος του Quartararo στο Q1.

Ο Γάλλος ξεκίνησε από εκεί που τελείωσε και ήταν αυτός που έκανε τον πρώτο ταχύτερο γύρο με 1:38.518, χρόνος που κράτησε μέχρι τη συμπλήρωση των πρώτων πέντε λεπτών με τους Alex Marquez και Marco Bezzecchi -που τον ακολουθούσε κατά πόδας και στην πίστα- να περνούν μπροστά με τον Ισπανό στο 1:38.098 και τον Ιταλό 27 χιλιοστά πίσω του. Τρίτος ο Pedro Acosta και τέταρτος ο Bagnaia 4 δέκατα πίσω από τον A.Marquez και τον Quartararo να πέφτει στην πέμπτη θέση.

Με έξι λεπτά να απομένουν όλοι οι διεκδικητές της pole position μπήκαν ξανά στην πίστα και τον Bezzecchi να κάνει έναν καυτό γύρο για να κάνει το 1:37.556, έχοντας πίσω του τον A.Marquez που έπεσε στη δική του προσπάθεια! Bezzecchi και Acosta πάλεψαν μέχρι τέλους για την πρώτη και δεύτερη θέση και έμειναν έτσι ενώ ο εξαιρετικός Quartararo ανέβηκε στην τρίτη θέση.

O Pecco Bagnaia κατάφερε και αυτός να περάσει τον A.Marquez για να βρεθεί τέταρτος με τον Ισπανό να μένει στην πέμπτη θέση έχοντας πίσω του τον Zarco και τον Mir στην 6η θέση. Όγδοος ο Jack Miller 0,661 δλ. πίσω από τον Bezzecchi και στην 9η θέση ο Di Giannantonio με τον Paul Espargaro να κλείνει την πρώτη δεκάδα.

Στο Portimao το ρεκόρ πίστας είναι 1:37.226 και ανήκει στον M.Marquez από το 2023 με εργοστασιακή Honda, χρόνος που πέτυχε στις κατατακτήριες για να πάρει και την πρώτη θέση στη σχάρα εκκίνησης του Portimao.
 

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρονος

1

Marco BEZZECCHI

Aprilia Racing

1'37.556

2

Pedro ACOSTA

Red Bull KTM Factory Racing

1'37.706

3

Fabio QUARTARARO

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

1'37.860

4

Francesco BAGNAIA

Ducati Lenovo Team

1'37.935

5

Alex MARQUEZ

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'37.987

6

Johann ZARCO

CASTROL Honda LCR

1'38.059

7

Joan MIR

Honda HRC Castrol

1'38.177

8

Jack MILLER

Prima Pramac Yamaha MotoGP

1'38.217

9

Fabio DI GIANNANTONIO

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

1'38.425

10

Pol ESPARGARO

Red Bull KTM Tech3

1'38.449

11

Fermin ALDEGUER

BK8 Gresini Racing MotoGP

1'38.492

12

Ai OGURA

Trackhouse MotoGP Team

1'38.525

EnduroGP, Φινλανδία: Νίκες για την ΚΤΜ στο Vierumäki με Verona και Garcia [VIDEO]

Τις εντυπώσεις έκλεψε ο νεαρός Alex Puey στο βρεγμένο Super Test της Παρασκευής - Πάλι για την ΚΤΜ
EnduroGP Rnd 3
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

25/5/2026

Η άμμος, οι πέτρες και τα δασικά περάσματα του Γεωπάρκου του Salpausselkä δημιούργησαν ένα από τα πιο απαιτητικά Σαββατοκύριακα στον τρίτο γύρο της σεζόν, με τους εργοστασιακούς αναβάτες της KTM να κυριαρχούν και τα αποτελέσματα να κρίνονται κυριολεκτικά στα δευτερόλεπτα.

Η δράση στο Vierumäki ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής με το AKRAPOVIC Super Test, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό δυνατή βροχή και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Εκεί, ο νεαρός Ισπανός Alex Puey της WP Eric Auge έκανε τη μεγάλη έκπληξη, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο απέναντι σε όλες τις συμμετοχές του EnduroGP και πανηγυρίζοντας την πρώτη του συνολική νίκη σε Super Test.

EnduroGP Rnd 3

Πίσω του βρέθηκαν οι Zach Pichon και Andrea Verona, με τον Josep Garcia να περιορίζεται στην τέταρτη θέση, σε μια ημέρα όπου η βροχή επιδείνωνε συνεχώς τις συνθήκες της διαδρομής, κάνοντας αδύνατο για τους έμπειρους αναβάτες να χτυπήσουν τον χρόνο του νεαρού Ισπανού.

EnduroGP Rnd 3

Το Σάββατο, στην πρώτη πλήρη ημέρα αγώνα, οι Josep Garcia και Andrea Verona έδωσαν μια πραγματική μάχη σώμα με σώμα. Ο Garcia ξεκίνησε ιδανικά, κερδίζοντας τα τρία πρώτα tests και χτίζοντας προβάδισμα από τον πρώτο κιόλας γύρο. Ωστόσο, ο Verona ανέβασε ρυθμό στη συνέχεια, βρήκε καλύτερο ρυθμό στις ειδικές και κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση στο τελευταίο Cross Test της ημέρας.

EnduroGP Rnd 3

Ο Ιταλός πήρε έτσι την πρώτη του συνολική νίκη για το 2026, επικρατώντας του ομόσταυλου του για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, με τον Zach Pichon να συμπληρώνει το βάθρο.

EnduroGP Rnd 3

Στην κατηγορία Youth, ο Valentin Mersin χάρισε στη Fantic μια σημαντική νίκη, ενώ έντονος ήταν ο ανταγωνισμός και στις κατηγορίες Junior, όπου συνεχίστηκε η δυνατή μάχη των νεαρών αναβατών σε όλο το τριήμερο.

EnduroGP Rnd 3

Την Κυριακή, ο Josep Garcia απάντησε άμεσα. Ο Ισπανός της KTM εμφανίστηκε αποφασισμένος από την αρχή της δεύτερης ημέρας και κατάφερε να πάρει τη νίκη στο EnduroGP, αφήνοντας δεύτερο τον Verona και τρίτο τον Steve Holcombe της Sherco.

EnduroGP Rnd 3

Η μάχη των δύο εργοστασιακών αναβατών της KTM εξελίχθηκε στο βασικό θέμα του αγώνα στη Φινλανδία, με τον Garcia να διατηρεί το προβάδισμα στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, αλλά τον Verona να δείχνει ότι πλέον έχει βρει ρυθμό και μπορεί να διεκδικήσει επάξια τον τίτλο.

EnduroGP Rnd 3

Ο αγώνας του Vierumäki επιβεβαίωσε επίσης την εξαιρετική κατάσταση της αγωνιστικής ομάδας της KTM στο EnduroGP, καθώς οι εργοστασιακοί της αναβάτες Garcia και Verona μονοπώλησαν τις πρώτες θέσεις και στις δύο ημέρες, σε έναν γύρο που συνδύασε γρήγορα περάσματα, τεχνικά κομμάτια και ασταθείς καιρικές συνθήκες.

EnduroGP Rnd 3

To ραντεβού του EnduroGP ανανεώνεται για τις 12 με 14 Ιουνίου του 2026, στo Fafe της Πορτογαλίας για τον 4ο γύρο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, όπου οι Josep Garcia και Andrea Verona έχουν τις πρώτες δύο θέσεις με τον Pichon Zachary, Holcombe Steven και Brad Freeman να ολοκληρώνουν την πρώτη 5άδα, με 4 ακόμα γύρους να απομένουν.