Πανελλήνιο Enduro 2019 – Σπερχειάδα: Ο τίτλος στο νήμα!

Ένταση, αγωνία και θέαμα!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

4/11/2019

Η Σπερχειάδα έχει μια παράδοση διοργάνωσης εξαιρετικών αγώνων και φέτος που φιλοξένησε τον διήμερο αγώνα που έριξε την αυλαία για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro, δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Η χάραξη των ειδικών ήταν ιδιαίτερα έξυπνη θυμίζοντας αντίστοιχες του παγκοσμίου, τεχνική και με εύκολη πρόσβαση για το κοινό, το οποίο ήρθε με μεγάλες προσδοκίες αφού ο τίτλος για την Enduro GP (Γενική) θα ξεκαθάριζε σ' αυτόν τον τελευταίο αγώνα. Ο καιρός ήταν σύμμαχος όλο το Σαββατοκύριακο, αλλά λόγω της βροχής που είχε ρίξει τις προηγούμενες μέρες, το Σάββατο το τερέν ήταν πιο απαιτητικό με πιο γλιστερά κομμάτια, ενώ την Κυριακή ήταν ιδανική η κατάσταση του εδάφους.

Αφού λοιπόν οι τίτλοι είχαν ξεκαθαρίσει σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες (πλην της Enduro Junior), τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην μάχη μεταξύ των Κακολύρη και Ζώρα για το ποιος θα στεφθεί πρωταθλητής της Enduro GP, μιας και ουσιαστικά ο καθένας τους είχε εξασφαλίσει τον τίτλο στην κατηγορία που αγωνίζεται (Ε1 και Ε2 αντίστοιχα). Το Σάββατο ο Κακολύρης ξεκίνησε δυνατά από την αρχή και μέχρι τα μισά του αγώνα είχε φτιάξει μια μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο Ζώρα, την οποία και διατήρησε μέχρι το τέλος. Στην Ε2 ξεχώρισε και η απόδοση του Ζέρβα, ο οποίος εμφανίστηκε ανεβασμένος και θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει και τη νίκη. Στην Ε3 ο Θεοδωρίδης πήρε την πρώτη νίκη της καριέρας του σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, παρά την πτώση που είχε στην πρώτη ειδική και παρά το γεγονός ότι είχε να αντιμετωπίσει δυνατούς αναβάτες, όπως ο Τρίγκας και ο Σιαφαρίκας.

Την Κυριακή, τα χώματα ήταν σε ακόμη καλύτερη κατάσταση, κάτι που φάνηκε άλλωστε και με τους χρόνους που έπεσαν θεαματικά. Ο Ζώρας και ο Κακολύρης ξεκίνησαν πολύ δυνατά, με την βαθμολογική διαφορά μεταξύ τους να είναι στον έναν βαθμό (μετά την επικράτηση του Κακολύρη το Σάββατο). Αυτό σήμαινε ότι αρκούσε ο ένας από τους δύο να τερματίσει μπροστά από τον άλλον για να στεφθεί πρωταθλητής της Enduro GP. Οι διαφορές στους χρόνους τους ήταν ελάχιστες μέχρι και δύο ειδικές πριν το τέλος, όπου ο Ζώρας εξαπέλυσε την επίθεσή του και πήρε τη νίκη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, παίρνοντας ταυτόχρονα και τον τίτλο του πρωταθλητή.

Στην Ε3 νικητής ήταν ο Βασίλης Σιαφαρίκας, ενώ πρωταθλητής για την κατηγορία Junior αναδείχθηκε τελικά ο Καρίμαλης, σε έναν αγώνα που συνολικά άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις χάρη στον έντονο συναγωνισμό που αποτελεί και δείγμα του ανεβασμένου επιπέδου για το πανελλήνιο Enduro. Κι' αυτό δεν αφορά μόνο τους αναβάτες, αλλά και το επίπεδο των διοργανωτών, όπως φάνηκε κι από ένα τρομακτικό συμβάν με την πτώση του Παπαθεοδώρου, όπου υπήρξε άμεση αντίδραση και κινητοποίηση των υπευθύνων, με αίσια ευτυχώς έκβαση για την υγεία του αναβάτη. Προσδοκούμε λοιπόν για του χρόνου ακόμη περισσότερο θέαμα και βελτίωση, σε όλα τα επίπεδα συνολικά.

Αποτελέσματα Κυριακής

Hard Enduro: Σοβαρός τραυματισμός για τον Felix Bähker, κινδυνεύει με παράλυση – Αντίδραση FIM για την “ανεπαρκή” ασφάλιση

Ο 20χρονος Γερμανός είχε σοβαρό ατύχημα στον πορτογαλικό αγώνα Extreme XL Lagares
felix-bakher
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/5/2026

Την Παρασκευή 1η Μαΐου και στη διάρκεια του αγώνα Extreme XL Lagares για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro στην Πορτογαλία, ο Felix Bähker της Beta είχε μια πτώση από την οποία αποκόμισε σοβαρότατα τραύματα.

Συγκεκριμένα, υπέστη κατάγματα σε αρκετούς σπονδύλους και, μετά τη χειρουργική επέμβαση που έκανε στην Πορτογαλία, δεν έχει ακόμη καμιά αίσθηση στα πόδια, ενώ η κατάστασή του κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς ως κρίσιμη για την αρτιμέλειά του, έχοντας μπροστά του μακρύ δρόμο αποκατάστασης.

Η οικογένειά του έστησε έναν λογαριασμό συγκέντρωσης χρημάτων από το κοινό προκειμένου να αντιμετωπίσει τα έξοδα της νοσηλείας και θεραπείας του, ελπίζοντας πως ο Felix θα μπορέσει να αποδράσει από την αναπηρική καρέκλα και να ξανασταθεί στα πόδια του. Ο εν λόγω λογαριασμός έχει υπερκαλύψει ήδη τον αρχικό στόχο των 50.000 ευρώ, έχοντας πλησιάσει στα 80.000 – αν θέλετε κι εσείς να συνδράμετε, η σχετική ιστοσελίδα βρίσκεται εδώ.

Ωστόσο αυτή η ιστορία άνοιξε μια συζήτηση που περιστρέφεται γύρω από την ασφαλιστική κάλυψη των αναβατών σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, η οποία περιγράφεται ως “ανεπαρκής” από την οικογένεια Bähker. Το γεγονός προκάλεσε την απάντηση της FIM, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη 5/5.

Σε αυτήν η Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσυκλετισμού εξηγεί πως, παρότι έχει θεσπίσει από το 2019 ασφαλιστικό πρόγραμμα για όλους τους αναβάτες του κόσμου που έχουν αγωνιστική λισάνς FIM και συμμετέχουν σε αγώνες της, σε κάποιες χώρες οι εθνικές ομοσπονδίες έχουν αναλάβει με δική τους πρωτοβουλία αυτήν την ασφάλιση. Έτσι στην περίπτωση του Bähker, αυτή η ευθύνη βαραίνει τη γερμανική ομοσπονδία Deutscher Motor Sport Bund e. V. (DMSB), η οποία βρίσκεται – κατά το ανακοινωθέν της FIM – σε επαφή με την οικογένεια του άτυχου αναβάτη για να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ας ελπίσουμε πως η αρμόδια ομοσπονδία, FIM ή DMSB, θα καλύψει τουλάχιστον τα απαραίτητα έξοδα νοσηλείας και αποκατάστασης του, με τη συνδρομή του κοινού να συμβάλλει επικουρικά στη βελτίωση των προοπτικών του. Γιατί τελικός στόχος, πέρα απ’ ο,τιδήποτε άλλο, είναι ο Felix να επιστρέψει γρήγορα στα πόδια του και σταδιακά στο Hard Enduro όπου μόλις ξεκινούσε μια ελπιδοφόρα καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο.