Πανελλήνιο ENDURO: Πρώτος γενικής ο Ζώρας με την Σκύδρα να δίνει έναν ωραίο αγώνα!

Οι λίγες συμμετοχές φανερώνουν την ανάγκη να βρεθούν λύσεις
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/10/2022

Ο τρίτος αγώνας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ENDURO και ο δεύτερος για το Κύπελλο Ελλάδας ολοκληρώθηκαν στην Σκύδρα με περίπου τις ίδιες συμμετοχές που υπήρχαν και στον διπλό αγώνα της Άμφισσας, άρα αρκετά λίγες με βάση την δυναμική που έχει το Enduro στην χώρα μας.

Δύσκολο ξύπνημα κάνει το Enduro από την κατάσταση της πανδημίας που είχε επέλθει τα τελευταία χρόνια και με τρομερή αντίθεση με το MOTOCROSS που από πλευράς νέων συμμετοχών από νεαρά άτομα βρίσκεται αυτή την στιγμή στην κορυφή των ελληνικών πρωταθλημάτων.

Οι συνθήκες ήταν πολύ πιο άσχημες στο ENDURO που άργησε πολύ μέχρι να ξεκινήσει ενώ και φέτος το πρωτάθλημα στριμώχνεται στους τελευταίους μήνες αντί να απλώνεται μέσα στην χρονιά βοηθώντας τον κόσμο να συμμετάσχει με δεδομένο πως επαγγελματίες αναβάτες που ζουν από τους αγώνες δεν υπάρχουν και προτεραιότητα όλων είναι οι υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Μακάρι οι Λέσχες να τα καταφέρουν από την επόμενη χρονιά να αναλάβουν την διοργάνωση νωρίτερα χρονικά.

Το αθλητικό σωματείο  Α.ΜΟ.Σ.ΣΚΥΔΡΑΣ κατάφερε και έδωσε έναν ωραίο αγώνα χωρίς προβλήματα, πέρα από κάποιες κομμένες κορδέλες που ταλαιπώρησαν κυρίως τους αναβάτες του Κυπέλλου που ακολουθούσαν και που φυσικά ευθύνη σε αυτό έχουν και οι συμμετέχοντες.

Οι ειδικές διαδρομές που το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έκανε τέσσερις γύρους και το Κύπελλο τρεις σε ένα σύνολο αγώνα που έφτασε για το πρωτάθλημα τα 196 χιλιόμετρα, ευνόησαν ιδιαίτερα τον Ζώρα (#301 BETA) που κέρδισε και την γενική και πρώτος φυσικά στην Ε3 κατηγορία του.

Ακολουθούσε ο Κακολύρης (#3 BETA) που δεν τον βόλεψε τόσο το σφιχτό κορδόνι των ειδικών αλλά επικράτησε της κατηγορίας Ε2.

Τρίτος στην γενική, ο συντάκτης του ΜΟΤΟ, Κίμων Καράμπελας (#21 Husqvarna) που πήγαινε μαζί με τον Κακολύρη αρχικά, μέχρι που μία πτώση του στοίχησε σε χρόνο και έμεινε δεύτερος Ε2 και τρίτος γενικής.

Την πρώτη πεντάδα γενικής έκλεισαν ο Γεροντάκης (#300 BETA) και ο Χασάπης (#385 KTM) με τα αναλυτικά αποτελέσματα να ακολουθούν.

Οι συνθήκες την ημέρα του αγώνα ήταν εξαιρετικές και οι ειδικές δεν είχαν μεγάλες διαφορές, πέρα από το γεγονός πως η μία περνούσε και από την πίστα motocross εσωκλείοντας ορισμένα άλματα. Οι λίγες συμμετοχές δημιουργούν και ένα κλίμα φιλικότητας και προσδίδουν μία χαλαρότητα το οποίο είναι πρώτα καλό αλλά έχει και ορισμένα αρνητικά σημεία, όπως ότι υπήρξαν περιπτώσεις που πέρασαν τεχνικό έλεγχο το πρωί του αγώνα, ενώ οφείλει και η Ομοσπονδία να έχει τον έλεγχο για τις απονομές ώστε σε κάθε αγώνα να ακολουθούνται οι ίδιες βραβεύσεις, όπως πχ για την EnduroGP που απονομή στην Άμφισσα δεν έγινε με στόχο να πάει στο τέλος του πρωταθλήματος αλλά και να αποσαφηνιστούν περιπτώσεις αναβατών που συμμετέχουν σε διαφορετικές κατηγορίες για το που βραβεύονται. Όλα αυτά βέβαια με στόχο να έρθουν περισσότερες συμμετοχές και όχι τόσο για την πορεία του σημερινού αγώνα που κύλισε ομαλά και άφησε τους αγωνιζόμενους ευχαριστημένους! Να προσθέσουμε στο θέμα του τεχνικού ελέγχου πως επαφίεται στο σωματείο ο χρόνος που θα τον πραγματοποιήσει, όπως επίσης και η βράβευση της EnduroGP είναι προαιρετική, κι έτσι ενώ δεν υπάρχουν παρατυπίες δημιουργείται σύγχυση στους συμμετέχοντες για το τι ισχύει ξεχωριστά. Με δεδομένο πως ο στόχος είναι η διευκόλυνση για να έρθουν οι συμμετοχές, για αυτό και ο λόγος, ώστε από την επόμενη χρονιά να είναι τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο εύκολα και κατανοητά για κάποιον που πρώτη φορά συμμετέχει και φυσικά το μέλημα αυτό δεν βαρύνει το κάθε σωματείο ξεχωριστά, αλλά συνολικά. 

Ελπίζουμε στην συνέχεια που οι αποστάσεις από την πρωτεύουσα μειώνονται, να υπάρχουν περισσότερες συμμετοχές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro καθώς οι διάφορες «εντουροβόλτες» φανερώνουν την δυναμική συμμετοχών που υπάρχει.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα, ακολουθούν οι φωτογραφίες των νικητών καθώς και πρώτες φωτογραφίες από τον αγώνα και θα επανέλθουμε με φωτογραφικό αφιέρωμα:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!

Μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από τον τρίτο αγώνα Enduro
Enduro Καρδίτσα MEGA GALLERY: Η Λίμνη Πλαστήρα σε enduro δράση!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/5/2023

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε ειδυλλιακό μέρος με φανταστικές ειδικές διαδρομές, με την μία από αυτές να είναι δίπλα στην λίμνη Πλαστήρα.

Μπόλικες συμμετοχές, μία βασική διαφορά του φετινού πρωταθλήματος σε σχέση με την περσινή αγωνιστική σεζόν, αυξημένος ανταγωνισμός και καλές συνθήκες για οδήγηση στο χώμα συνέθεταν ένα σκηνικό για καταπληκτικό αγώνα.

Ωστόσο η ομίχλη οδήγησε στην ακύρωση, όπως αρχικά είναι ανακοινωθεί και με καταμέτρηση αργότερα της απόστασης που είχε καλυφθεί για πρόωρη διακοπή του.

Αυτό οδήγησε πολλούς αναβάτες σε παράπονα θεωρώντας πως δεν είχε καλυφθεί η απόσταση που ορίζει ο κανονισμός για να μην ακυρωθεί ο αγώνας που σημαίνει και επιστροφή του αντιτίμου συμμετοχής και κάλυψη όλων των εξόδων από τον διοργανωτή.

Επίσης στο ΜΟΤΟ υπήρχαν αρκετές μαρτυρίες για λάθος σήμανση σε κομβικό σημείο της διαδρομής που έστειλε αρκετούς αναβάτες σε διαφορετική κατεύθυνση με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να ολοκληρώσουν την μισή απόσταση που είναι το ελάχιστο όριο. Αυτά είναι δύο διαφορετικά ζητήματα βέβαια και λάθη στην σήμανση σχεδόν πάντα υπάρχουν και υπάρχει τρόπος να καλυφθεί αυτό για τους αναβάτες που έχασαν χρόνο.

Θα πρέπει επίσης σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας όπως αυτές που επικράτησαν εκείνη την στιγμή και εμπόδιζαν τους αναβάτες να συνεχίσουν με ασφάλεια, να μπορεί να διακοπεί ο αγώνας για λίγη ώρα. Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για ακύρωση ή για πρόωρη ολοκλήρωση, θα μπορούσε να γίνει μία διακοπή μέχρι η ομίχλη να διαλυθεί, όπως άλλωστε και έγινε μετά από περίπου μία ώρα. Με δεδομένο πως οι ομάδες δεν έχουν και την πολυτέλεια χρόνου μετά από κάθε αγώνα καθώς πρέπει ο καθένας να επιστρέψει στη βάση του, η διακοπή αυτή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιθώριο πέρα του οποίου αν τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται να μιλάμε για πρόωρη ολοκλήρωση, όπως επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν και συντομότερες εναλλακτικές διαδρομές για να σενάριο σαν το παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες κάθε αγώνα είναι διαφορετικές και οι διοργανωτές καλούνται να πάρουν την καλύτερη δυνατή απόφαση σε ελάχιστο χρονικό περιθώριο. Η μηδενική ορατότητα σε αγώνα Enduro δεν γίνεται παρά να φέρνει την διακοπή του αγώνα, όπως και έγινε, καθώς η ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων είναι το πρώτο που μετράει.

Ο τρίτος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Enduro δεν ήταν λοιπόν ένας αγώνας που μπορεί κανείς να πανηγυρίσει για την νίκη, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Ζώρας τερμάτισε πρώτος κάνοντας τα λιγότερα λάθη και καλύπτοντας παραπάνω από την ελάχιστη απόσταση με θεαματική οδήγηση.

Ακολουθεί ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα από το ΜΟΤΟ!
φωτογραφίες: Θοδωρής Ερμήλιος