Πανελλήνιο ENDURO: Πρώτος γενικής ο Ζώρας με την Σκύδρα να δίνει έναν ωραίο αγώνα!

Οι λίγες συμμετοχές φανερώνουν την ανάγκη να βρεθούν λύσεις
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/10/2022

Ο τρίτος αγώνας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ENDURO και ο δεύτερος για το Κύπελλο Ελλάδας ολοκληρώθηκαν στην Σκύδρα με περίπου τις ίδιες συμμετοχές που υπήρχαν και στον διπλό αγώνα της Άμφισσας, άρα αρκετά λίγες με βάση την δυναμική που έχει το Enduro στην χώρα μας.

Δύσκολο ξύπνημα κάνει το Enduro από την κατάσταση της πανδημίας που είχε επέλθει τα τελευταία χρόνια και με τρομερή αντίθεση με το MOTOCROSS που από πλευράς νέων συμμετοχών από νεαρά άτομα βρίσκεται αυτή την στιγμή στην κορυφή των ελληνικών πρωταθλημάτων.

Οι συνθήκες ήταν πολύ πιο άσχημες στο ENDURO που άργησε πολύ μέχρι να ξεκινήσει ενώ και φέτος το πρωτάθλημα στριμώχνεται στους τελευταίους μήνες αντί να απλώνεται μέσα στην χρονιά βοηθώντας τον κόσμο να συμμετάσχει με δεδομένο πως επαγγελματίες αναβάτες που ζουν από τους αγώνες δεν υπάρχουν και προτεραιότητα όλων είναι οι υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Μακάρι οι Λέσχες να τα καταφέρουν από την επόμενη χρονιά να αναλάβουν την διοργάνωση νωρίτερα χρονικά.

Το αθλητικό σωματείο  Α.ΜΟ.Σ.ΣΚΥΔΡΑΣ κατάφερε και έδωσε έναν ωραίο αγώνα χωρίς προβλήματα, πέρα από κάποιες κομμένες κορδέλες που ταλαιπώρησαν κυρίως τους αναβάτες του Κυπέλλου που ακολουθούσαν και που φυσικά ευθύνη σε αυτό έχουν και οι συμμετέχοντες.

Οι ειδικές διαδρομές που το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έκανε τέσσερις γύρους και το Κύπελλο τρεις σε ένα σύνολο αγώνα που έφτασε για το πρωτάθλημα τα 196 χιλιόμετρα, ευνόησαν ιδιαίτερα τον Ζώρα (#301 BETA) που κέρδισε και την γενική και πρώτος φυσικά στην Ε3 κατηγορία του.

Ακολουθούσε ο Κακολύρης (#3 BETA) που δεν τον βόλεψε τόσο το σφιχτό κορδόνι των ειδικών αλλά επικράτησε της κατηγορίας Ε2.

Τρίτος στην γενική, ο συντάκτης του ΜΟΤΟ, Κίμων Καράμπελας (#21 Husqvarna) που πήγαινε μαζί με τον Κακολύρη αρχικά, μέχρι που μία πτώση του στοίχησε σε χρόνο και έμεινε δεύτερος Ε2 και τρίτος γενικής.

Την πρώτη πεντάδα γενικής έκλεισαν ο Γεροντάκης (#300 BETA) και ο Χασάπης (#385 KTM) με τα αναλυτικά αποτελέσματα να ακολουθούν.

Οι συνθήκες την ημέρα του αγώνα ήταν εξαιρετικές και οι ειδικές δεν είχαν μεγάλες διαφορές, πέρα από το γεγονός πως η μία περνούσε και από την πίστα motocross εσωκλείοντας ορισμένα άλματα. Οι λίγες συμμετοχές δημιουργούν και ένα κλίμα φιλικότητας και προσδίδουν μία χαλαρότητα το οποίο είναι πρώτα καλό αλλά έχει και ορισμένα αρνητικά σημεία, όπως ότι υπήρξαν περιπτώσεις που πέρασαν τεχνικό έλεγχο το πρωί του αγώνα, ενώ οφείλει και η Ομοσπονδία να έχει τον έλεγχο για τις απονομές ώστε σε κάθε αγώνα να ακολουθούνται οι ίδιες βραβεύσεις, όπως πχ για την EnduroGP που απονομή στην Άμφισσα δεν έγινε με στόχο να πάει στο τέλος του πρωταθλήματος αλλά και να αποσαφηνιστούν περιπτώσεις αναβατών που συμμετέχουν σε διαφορετικές κατηγορίες για το που βραβεύονται. Όλα αυτά βέβαια με στόχο να έρθουν περισσότερες συμμετοχές και όχι τόσο για την πορεία του σημερινού αγώνα που κύλισε ομαλά και άφησε τους αγωνιζόμενους ευχαριστημένους! Να προσθέσουμε στο θέμα του τεχνικού ελέγχου πως επαφίεται στο σωματείο ο χρόνος που θα τον πραγματοποιήσει, όπως επίσης και η βράβευση της EnduroGP είναι προαιρετική, κι έτσι ενώ δεν υπάρχουν παρατυπίες δημιουργείται σύγχυση στους συμμετέχοντες για το τι ισχύει ξεχωριστά. Με δεδομένο πως ο στόχος είναι η διευκόλυνση για να έρθουν οι συμμετοχές, για αυτό και ο λόγος, ώστε από την επόμενη χρονιά να είναι τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο εύκολα και κατανοητά για κάποιον που πρώτη φορά συμμετέχει και φυσικά το μέλημα αυτό δεν βαρύνει το κάθε σωματείο ξεχωριστά, αλλά συνολικά. 

Ελπίζουμε στην συνέχεια που οι αποστάσεις από την πρωτεύουσα μειώνονται, να υπάρχουν περισσότερες συμμετοχές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro καθώς οι διάφορες «εντουροβόλτες» φανερώνουν την δυναμική συμμετοχών που υπάρχει.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα, ακολουθούν οι φωτογραφίες των νικητών καθώς και πρώτες φωτογραφίες από τον αγώνα και θα επανέλθουμε με φωτογραφικό αφιέρωμα:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manuel Lettenbichler - Τραυματίστηκε στο γόνατο, πάει για εγχείρηση

Ακόμα κι έτσι ο Γερμανός παραμένει το φαβορί για τον τίτλο του Hard Enduro 2024
Manuel Lettenbichler
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/6/2024

Ο δις Πρωταθλητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro της FIM, Manuel Lettenbichler τραυματίστηκε άσχημα στο γόνατο κατά τη διάρκεια προπόνησης στην Τοσκάνη της Ιταλίας, και θα εγχειριστεί στις 18 Ιουνίου.

Ο εργοστασιακός αναβάτης της Red Bull KTM Factory Racing δεν θα μπορέσει έτσι να συμμετάσχει στο επερχόμενο Xross Hard Enduro Rally -τον 3ο γύρο της χρονιάς.

Ο Lettenbichler έχει πάρει τις νίκες και στους δυο πρώτους αγώνες του 2024 (Valley’s Hard Enduro & Red Bull ErzbergRodeo), και προηγείται στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος με 45 βαθμούς έναντι 32 του Mario Roman της Sherco και 29 του Wade Young της GASGAS.

Η KTM αναφέρει πως καθώς ο Lettenbichler προπονούνταν στην Ιταλία με το 300 EXC του, αναγκάστηκε κάποια στιγμή να βάλει απότομα το πόδι του στο έδαφος για να σώσει μια πτώση, με αποτέλεσμα να στρίψει το αριστερό του γόνατο, σκίζοντας τον μηνίσκο του!

Lettenbichler

Τώρα ο Mani θα μπει κάτω από το νυστέρι του Δρ. Unsin στο νοσοκομείο της Prien am Chiemsee στη Γερμανία, χάνοντας τον 3ο γύρο της σεζόν. Παρόλα αυτά, ο Γερμανός δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της υγείας του, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να επανέλθει στην δράση για τον 4ο γύρο του Hard Enduro 2024, το Red Bull Romaniacs στις 23-27 Ιουλίου.

Παρά τον τραυματισμό του, ο Lettenbichler παραμένει το μεγάλο φαβορί και για τον τίτλο του 24 στο Hard Enduro, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Γερμανός κέρδισε όλους τους αγώνες και στις 2 σεζόν (2022 και 2023) που πήρε το Πρωτάθλημα.

Ετικέτες