Πανελλήνιο Enduro Σέρρες - Πλήρες Ρεπορτάζ

Ο Σιαφαρίκας ‘ξαναχτυπά’
11/4/2017
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Enduro & Κύπελλο Β. Ελλάδας
2ος Αγώνας, Σέρρες
9 Απριλίου 2017
Φωτό: Θοδωρής Ερμήλιος
 
Σε έναν αγώνα που κρίθηκε στην τελευταία ειδική, ο Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda) πήρε τη νίκη και επέστρεψε στην κορυφή του Πανελληνίου Πρωταθλήματος μετά από τρία χρόνια. Χωρίς εκπλήξεις οι μάχες των κατηγοριών με τους νικητές του πρώτου αγώνα να επικρατούν και στις Σέρρες.
Την πρώτη του φετινή νίκη στη γενική κατάταξη EnduroGP και τη δεύτερη συνεχόμενη στην Ε3 πήρε ο Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda) στον αγώνα των Σερρών. Επιδεικνύοντας έναν μοναδικό συνδυασμό ταχύτητας και σταθερότητας ο 37 ετών αναβάτης από τα Γρεβενά κατάφερε να πάρει τη νίκη μόλις στην τελευταία ειδική του αγώνα σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο της ημέρας.
 
Μπορεί να πέρασαν δύο χρόνια από την τελευταία νίκη του στη Γενική ωστόσο ο ‘Siafarix’ απέδειξε πως παραμένει βασικός πρωταγωνιστής στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Για την ιστορία, ο Βασίλης διατηρεί ένα εντυπωσιακό σερί που τον θέλει να κερδίζει όλους τους αγώνες που πραγματοποιούνται για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στις Σέρρες την τρέχουσα δεκαετία. Παράλληλα πήρε και τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στην Ε3, κατηγορία στην οποία μοιάζει φέτος να είναι το απόλυτο φαβορί. 
 
Βασίλης Σιαφαρίκας: “Αν και ήμουν καλά προετοιμασμένος δεν περίμενα να κερδίσω τη Γενική. Έβλεπα στη διάρκεια του αγώνα πως ήμασταν στα δευτερόλεπτα με τους υπόλοιπους αναβάτες αλλά δεν πίστευα πως θα μπορέσω να κρατηθώ μπροστά μετά τον τρίτο γύρο που θα κουραζόμουν. Στην τελευταία ειδική μπήκα με τα χέρια μου να πονάνε από την κούραση αλλά κατάφερα να κάνω καλό χρόνο και να πάρω τη νίκη.
Παυλίδης και πάλι στην Ε1
Για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα ο Γιάννης Παυλίδης στη σέλα του νέου του ΤΜ ΕΝ 250FI έδειξε πως βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα. Μπορεί να έχασε τη Γενική από τον Σιαφαρίκα αλλά όσοι βρέθηκαν στις Σέρρες, εντυπωσιάστηκαν από την ταχύτητα με τον οποίο περνούσε το γρήγορο κομμάτι της “Yamaha Enduro Test”. Με 4η στο κιβώτιο και ψηλή ταχύτητα, διατηρούσε εντυπωσιακά τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του ακόμα και όταν ένα λάθος τον έφερε σχεδόν με το πλάι.
 
Γιάννης Παυλίδης: “Δυστυχώς είχα μια πτώση στην πρώτη χρονομετρημένη ειδική (Makina Cross Test) που με επηρέασε ψυχολογικά στο υπόλοιπο του αγώνα. Αν και κατάφερα να μαζέψω τη διαφορά, όλα κρίθηκαν στην τελευταία ειδική όπου δεν κατάφερα να βγάλω τον χρόνο που ήθελα. Η νίκη ωστόσο στην κατηγορία είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.”
 
Οι Αλέξης Ζώρας (ΚΤΜ) και Παναγιώτης Κακολύρης (Yamaha) προσπάθησαν να διεκδικήσουν τη νίκη με τον αναβάτη της Yamaha Racing Worksbike Enduro Team Κακολύρη να κερδίζει δύο ειδικές στη Γενική αλλά τελικά να μένει στην τρίτη θέση της κατηγορίας. 
Δύο στα δύο για Βαγγελάκο στην Ε2
Με νέα μοτοσυκλέτα εμφανίστηκε ο Δημήτρης Βαγγελάκος (Yamaha) που άφησε το περσινό του WR450F και μεταπήδησε στο νέο του WR250F (με κιτ αύξησης κυβισμού στα 280cc λόγω κανονισμών της κατηγορίας). Ο Αθηναίος αναβάτης κέρδισε όλες τις ειδικές στην Ε2 και προσπάθησε να διεκδικήσει τη νίκη και στη Γενική ωστόσο μία πτώση στα μισά του αγώνα του στέρησε τις ελπίδες. Πίσω από τον Βαγγελάκο για δεύτερη συνεχόμενη φορά βρέθηκε ο Γιάννης Τρίγκας (Beta) ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Γιώργος Κοινωνάς με δίχρονη Yamaha WR250.  
 
Δημήτρης Βαγγελάκος: “Το μαλακό τερέν των Σερρών με το αμμόχωμα, τα γλιστερά πλατανόφυλλα και το πολύ νερό, δεν είναι οικείο για όσους ερχόμαστε από τα νοτιότερα της χώρας. Παρόλα αυτά κατάφερα να πάρω ένα καλό αποτέλεσμα. Προσπάθησα να κυνηγήσω τη Γενική αλλά μία πτώση στο μέσον του αγώνα μου στοίχισε αρκετά σε χρόνο. Δυστυχώς δεν έχω κάνει όσες προπονήσεις θα ήθελα με τη νέα μου μοτοσυκλέτα λόγω τραυματισμού αλλά είμαι σίγουρος πως στους επόμενους αγώνες θα είμαι έτοιμος να διεκδικήσω τη νίκη και στη Γενική.”
Κατηγορίες Νέων και Βετεράνων
Για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα ο Δημήτρης Μπάκας με το δίχρονο ΤΕ 125 (Husqvarna) ήταν αχτύπητος κερδίζοντας με μεγάλη διαφορά την κατηγορία των Νέων Αναβατών. Δυστυχώς μόλις τρεις αναβάτες έδωσαν το παρών, με τον Γρηγόρη Καρίμαλη (ΚΤΜ) και τον Θεοφάνη Τάπες (Husqvarna) να συμπληρώνουν το βάθρο.
 
Στους Βετεράνους  o δύο φορές πρωταθλητής Θανάσης Γκαγκανάτσιος (ΚΤΜ) πήρε τη δεύτερη φετινή του νίκη ενώ ακολούθησε μια οχτάδα έμπειρων αναβατών με τον Μιχάλη Μιμίκο (ΚΤΜ) και τον Γιάννη Κολιγλιάτη (ΤΜ) να παίρνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.
Η μάχη του Κυπέλλου
Παράλληλα με τον αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, έγινε και ο πρώτος αγώνας του Κυπέλλου Βόρειας Ελλάδας. Το παρών έδωσαν 45 αναβάτες με τον Δημήτρη Βαρσάμη (ΚΤΜ) να παίρνει τη νίκη στη Γενική και την Ε2 σημειώνοντας χρόνους που θεωρητικά που θα του επέτρεπαν να παλέψει για μια θέση στην 20αδα Γενικής του Πανελληνίου.
 
Άψογη οργάνωση
Το αθλητικό σωματείο της Λ.Α.Μ.Σ έχει γράψει πολλά σπουδαία κεφάλαια στην ιστορία του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού και κανείς δεν περίμενε κάτι λιγότερο από έναν ακόμη άρτιο και απολαυστικό αγώνα στις Σέρρες. Με τον καιρό σύμμαχο, τις συμμετοχές να αγγίζουν τις εκατό και τη μάχη για την νίκη στη Γενική αμφίρροπη μέχρι την τελευταία ειδική, οι θεατές απόλαυσαν αμέτρητα θεαματικά περάσματα από το ποτάμι του Αγίου Γεωργίου, μια περιοχή που την τελευταία δωδεκαετία έχει φιλοξενήσει όλους τους κορυφαίους αναβάτες από το Παγκόσμιο Enduro. Με τις ειδικές δίπλα δίπλα και σε ελάχιστη απόσταση από την πόλη και το Parc Ferme η σχεδίαση του αγώνα άγγιξε το τέλειο και θέτει υψηλά στάνταρ για τη συνέχεια του Πρωταθλήματος. 
Αναλυτικά αποτελέσματα όλων των κατηγοριών εδώ.
 
Επόμενος αγώνας στα Γρεβενά, στις 13-14 Μαΐου (διήμερος). Θα είναι μία άψογη προετοιμασία για όσους Έλληνες θελήσουν να συμμετάσχουν στον αγώνα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EnduroGP στις αρχές Ιουλίου.

Η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro 2027

Επιστροφή στο καλεντάρι του EnduroGP μετά από οκτώ χρόνια και μάλιστα με δύο αγώνες!
endurogp-serres-2019
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro για το 2027 και σε αυτό μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, καθώς η χώρα μας θα φιλοξενήσει τους δύο τελευταίους αγώνες της χρονιάς σε απανωτά σαββατοκύριακα του Οκτώβρη, περιλαμβάνοντας τα φινάλε των πρωταθλημάτων τόσο των Ανδρών όσο και των Γυναικών.

Η διοργάνωση θα γίνει από την Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΑΜΟΤΟΕ), η οποία ήταν και αυτή που προσπάθησε έντονα για την επιστροφή του παγκοσμίου Enduro στη χώρα μας μετά την τελευταία διοργάνωση, τον Ιούνιο του 2019 στις Σέρρες.

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΑΜΟΤΟΕ έχει ως εξής:

“Μετά από τέσσερα χρόνια έντονων προσπαθειών της Προέδρου της ΑΜΟΤΟΕ για την επίτευξη συμφωνίας με τον promoter του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro, έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να βλέπουμε την Ελλάδα, μέσω της εθνικής της ομοσπονδίας, να αναλαμβάνει τη διοργάνωση δύο διήμερων αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro για το 2027.

“Όπως έγινε γνωστό από τη FIM, η ΑΜΟΤΟΕ θα διοργανώσει τους δύο τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος, στις 15–17 και 22–24 Οκτωβρίου 2027.

“Στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης από τη FIM συνεκτιμήθηκε το υψηλό επίπεδο των διοργανώσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και το υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό της Ομοσπονδίας.

“Η ΑΜΟΤΟΕ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ανάπτυξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα, ανέλαβε την υλοποίηση μιας διοργάνωσης τέτοιου μεγέθους, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία διεθνών αγώνων υψηλού επιπέδου και τα επόμενα χρόνια.

“Τη διεκπεραίωση και υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος η ΑΜΟΤΟΕ θα την αναθέσει στην ΑΛΑΜΜ, η οποία θα συνεργαστεί με τα σωματεία ΜΟΛΠ, ΛΕΜΑΘ και ΛΕΜΜ, ώστε να διασφαλιστεί η άρτια προετοιμασία και διεξαγωγή των αγώνων.

“Οι δύο αγώνες που θα διεξαχθούν στην Νότια Ελλάδα, αναμένεται να συγκεντρώσουν κορυφαίους αναβάτες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, καθώς και τις εταιρείες και τις ομάδες που τους υποστηρίζουν από ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας υψηλό θέαμα αλλά και σημαντική προβολή τόσο για τη χώρα μας όσο και για τις περιοχές που θα φιλοξενήσουν τις διοργανώσεις.

“Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για το ελληνικό Enduro και συνολικά για τον ελληνικό μηχανοκίνητο αθλητισμό, καθώς η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς του Enduro.

“Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις περιοχές διεξαγωγής, το πρόγραμμα και την προετοιμασία των αγώνων θα ανακοινωθούν σύντομα.”