Rally Dakar 2023 - Νέα διαδρομή, ψηφιακά Roadbooks και πολλές ακόμα αλλαγές

5.000 εξοντωτικά χιλιόμετρα ειδικής διαδρομής
Από το

motomag

6/6/2022

Το Rally Dakar 2023, o πρώτος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Rally “W2RC” των FIM & FIA, θα έχει πολλές και ουσιαστικές αλλαγές, τόσο στη διαδρομή, όσο και στους κανονισμούς διεξαγωγής του αγώνα, με κύριους στόχους να γίνει πιο ενδιαφέρον, πιο δίκαιο, και πιο σύγχρονο.

Το 2020, όταν το Rally Dakar μετέβη στη Σαουδική Αραβία, η διαδρομή του αγώνα είχε αφετηρία τη Jeddah, τη 2η σημαντικότερη πόλη της χώρας μετά την πρωτεύουσα Riyadh, και τερματισμό στην Qiddiyah, ενώ το 2021 η διαδρομή ήταν διαφορετική και κυκλική, με έναρξη και τερματισμό στη Jeddah. Διαφορετική, αν και ξανά κυκλική, ήταν και το 2022, με έναρξη και τερματισμό στη Jeddah.

Για το 2023 η φιλοσοφία της διαδρομής του Rally Dakar για το 2023 είναι εντελώς νέα, με τους αγωνιζόμενους να ξεκινούν από την Ερυθρά Θάλασσα που βρίσκεται η Jeddah, για να καταλήξουν μέσω διαγώνιας πορείας σε διαφορετική ακτή της Σαουδικής Αραβίας, στην πόλη Dammam, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο!

Η διαδρομή του προλόγου και των 14 stages, αρχικά θα κατευθυνθεί προς τη βορειοδυτική ορεινή Σαουδική Αραβία, για να κατευθυνθεί κατόπιν νοτιοανατολικά για ένα ταξίδι τριών ημερών μέσα από ωκεανούς αμμόλοφων στην περιοχή που είναι γνωστή ως Empty Quarter.

Το Rally Dakar 2023 ξεκίνησε ήδη, καθώς στις 6/6/2022 άνοιξαν οι εγγραφές για τους συμμετέχοντες, εγγραφές που κλείνουν στις 31/10/2022.

Η συνέχεια θα δοθεί στα τέλη του Νοεμβρίου (28-30) στην πίστα του Castellet (Paul Ricard) κοντά στη Μασσαλία, όπου και θα γίνουν οι τεχνικοί έλεγχοι των οχημάτων και ο έλεγχος των χαρτιών των αναβατών, πριν αναχωρήσουν όλοι για τη Jeddah, με τα οχήματα να φτάνουν μέσω θαλάσσης στη Σαουδική Αραβία στις 27 και 28 Δεκεμβρίου 2022.

Εκεί, νέα θα είναι η XXL σχεδίαση του Bivouac, με την ονομασία Sea Camp (κατασκήνωση δίπλα στη θάλασσα), όπου θα παραμείνουν οι αγωνιζόμενοι για 5 ημέρες πριν την έναρξη του αγώνα, με τον πρόλογο να λαμβάνει χώρα στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, και με την πρώτη μέρα του Rally να διεξάγεται την πρώτη μέρα του 2023. Ο τερματισμός θα έρθει στις 15 Ιανουαρίου του 2023.

 

1+14 = 15 αγωνιστικές ημέρες

Το Rally Dakar 2023 χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη του διαδρομή, με 14 stages συν τον πρόλογο, για 15 συνολικά ημέρες αγώνα. Το δρομολόγιο θα είναι κατά 70% νέο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η πλειοψηφία των ειδικών διαδρομών του αγώνα θα έχουν μήκος κοντά στα 450 χιλιόμετρα - από 350 έως 550 χιλιόμετρα. Οι συνδετικές διαδρομές θα είναι συντομότερες, με τον τερματισμό κοντύτερα στα bivouac, για μείωση των χρόνων. Συνολικά, η διαδρομή θα περιλαμβάνει κοντά στα 5.000 χιλιόμετρα ειδικών διαδρομών, η μεγαλύτερη απόσταση στο Dakar από το 2014.

Τρεις ημέρες στο Empty Quarter

 

Για το 2023, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν βαθύτερα την Άδεια Περιοχή (Empty Quarter) της αραβικής χερσονήσου, σε μια διαδρομή που συνδέει τη χώρα με το γειτονικό Ομάν, ενώ εδώ θα έχουμε και ένα marathon stage για να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο απαιτητικά.

 

 

Οι εξερευνητές θα ανταμείβονται

Το Rally Dakar έχει την ιδιαιτερότητα της ανάμειξης των κορυφαίων εργοστασιακών αναβατών και οδηγών του πλανήτη με ενθουσιώδεις ερασιτέχνες, με τους πρώτους να εμπνέουν τους δεύτερους. Για το 2023 επιτέλους θα υπάρχει διαφορετική κατάταξη για τα 2 γκρουπ αναβατών / οδηγών, και διαφορετικά χρηματικά βραβεία. Θα υπάρχει μια λίστα από εργοστασιακούς αναβάτες / οδηγούς για κάθε κατηγορία, βασιζόμενη στα αποτελέσματα τους από τις καριέρες τους στον χώρο των rally-raid. Οι “Explorers” (εξερευνητές) θα ανταγωνίζονται για πολύτιμα bonus που θα βοηθούν στη βελτίωση τους στον χώρο: εξοπλισμός, κ.α.

Διαφορετικά roadbook για τους συμμετέχοντες!

Καθώς μέχρι σήμερα το roadbook ήταν ίδιο για όλους, ήταν κοινός τόπος όταν χανόταν κανείς, να ακολουθούσε ένα άλλο όχημα, με την ελπίδα πως θα τον οδηγήσει πίσω στη διαδρομή. Για το 2023, οι πορείες των περισσότερων ειδικών διαδρομών θα διαχωριστούν στα δύο, με τα Checkpoint τους να είναι διαφορετικά! Έτσι, οι αγωνιζόμενοι θα το σκεφτούν δυο φορές πριν ακολουθήσουν κάποιο άλλο όχημα, καθώς εκείνο πιθανώς να ακολουθεί διαφορετική διαδρομή με άλλα checkpoints. Δυσκολεύουν λοιπόν τα πράγματα, και ανταμείβονται όσοι αριστεύουν στην πλοήγηση.

 

Μοτοσυκλέτες - Bonus σε όποιον ανοίγει την ημέρα

Όπως γνωρίζουμε όλοι, ο αναβάτης που κερδίζει ένα stage, “ανοίγει” την διαδρομή την επόμενη ημέρα, ξεκινάει δηλαδή πρώτος, κάτι που μεταφράζεται συνήθως σε χάντικαπ, καθώς είναι πιο εύκολο να χαθεί. Κάπως έτσι, αρκετοί αγωνιζόμενοι φροντίζουν να καθυστερούν τεχνηέντως ώστε να μην βγαίνουν πρώτοι, αφήνοντας τη δύσκολη δουλειά της διάνοιξης της διαδρομής σε άλλους. Για το 2023 η διοργάνωση του Dakar θα παρέχει bonus χρόνου σε όποιον ανοίγει τη διαδρομή, αν και για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί ποιο ακριβώς θα είναι αυτό το bonus.

Ψηφιακό roadbook για όλους

Το 2023 το χαρτί περνά στην ιστορία, καθώς από αυτό το Dakar όλοι οι αγωνιζόμενοι θα έχουν ψηφιακά roadbook! Τα προηγούμενα χρόνια τα “tablets” είχαν παρουσιαστεί στις κατηγορίες των αυτοκινήτων και των φορτηγών, ενώ από το 2023 θα περάσουν και στις μοτοσυκλέτες. Το σύστημα έχει δοκιμαστεί διεξοδικά, και είναι έτοιμο να αντικαταστήσει πλήρως το χαρτί. Τέρμα λοιπόν το τύλιγμα, τέρμα οι μαρκαδόροι, και τέρμα η καθημερινή προετοιμασία των roadbook από τους αγωνιζόμενους.

Dakar Classic - Δυο νέες προκλήσεις

Το 2022, στη δεύτερη έκδοση του Dakar Classic συμμετείχαν περισσότερα από 140 παλαιότερα οχήματα, στέφοντας με μεγάλη επιτυχία τη νέα αυτή κατηγορία. Για το 2023 προστίθεται μια ακόμη κατηγορία υπό το όνομα H0 για οχήματα με μικρότερες επιδόσεις και χαμηλότερη μέση ωριαία ταχύτητα. Δυστυχώς, και το 2023 δεν προβλέπεται κατηγορία μοτοσυκλετών για το Dakar Classic, κάτι που ελπίζουμε να δούμε το 2024.

 

Dakar Future - Το μέλλον του αγώνα

Η μετάβαση του Rally Dakar σε “πράσινα” καύσιμα ξεκίνησε το 2022 με τη δημιουργία της κατηγορίας T1-U, όπου την πρώτη χρονιά συμμετείχε μόνο το εντυπωσιακό υβριδικό αυτοκίνητο RS Q e-tron της Audi, με 3 πληρώματα. Η διοργάνωση του αγώνα αναφέρει πως ετοιμάζει νέα project για το μέλλον του Dakar, με συνθετικά καύσιμα και βιοκαύσιμα που θα μειώνουν δραματικά το ενεργειακό αποτύπωμα του οχήματος. Ακόμα βέβαια οι δηλώσεις και οι δεσμεύσεις του διοργανωτή A.S.O. στην περίπτωση είναι αρκετά ασαφείς, με την πράσινη μετάβαση να παραμένει για την ώρα μακρινό όνειρο.

 

Η παρουσίαση του Rally Dakar 2023

 

Ξαναζήστε τις καλύτερες στιγμές του Rally Dakar 2022

 

Πανελλήνιο Enduro 2024: Mega Gallery με όλη την δράση του 1ου αγώνα Τρίκαλα

500 φωτογραφίες!
Πανελλήνιο Enduro 2024: Mega Gallery με όλη την δράση του 1ου αγώνα Τρίκαλα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/4/2024

Ο πρώτος αγώνας Enduro στα Τρίκαλα ήταν άψογα διοργανωμένος, αποτελώντας διαφήμιση για το άθλημα του Enduro όπως είχαμε σημειώσει στο ρεπορτάζ κατά την διεξαγωγή του. Τον παρακολουθούσαμε από όσο πιο μέσα θα μπορούσε να γίνει καθώς αγωνιζόταν ο συντάκτης Enduro του MOTO, Κίμων Καράμπελας που τερμάτισε 4ος γενικής και 2ος στην κατηγορία Ε3 όπου και αγωνίζεται με πρώτο τον Γεροντάκη.

Ο Ζώρας πήρε μία μεγάλη νίκη εκείνη την ημέρα με μισό δευτερόλεπτο διαφοράς από τον περσινό πρωταθλητή Κακολύρη στην δεύτερη θέση γενικής και ταυτόχρονα της Ε2. Την πρώτη πεντάδα έκλεισε ο Χρήστος Παπαθεοδώρου ενώ το ρεπορτάζ του αγώνα καθώς και τα αναλυτικά αποτελέσματα υπάρχουν εδώ.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα & Κύπελλο Enduro, Ρίζωμα Τρικάλων – Αγώνας διαφήμιση για το Enduro

Εμείς επανερχόμαστε σήμερα στον αγώνα των Τρικάλων με την πλήρη συλλογή φωτογραφιών που ζωντανεύουν την δράση του αγώνα στην οθόνη μας.

Δείτε όλες τις φωτογραφίες: