SuperEnduro 2020: Άπιαστος ο Blazusiak

Ξεκίνησε θεαματικά η σεζόν στην Tauron Arena
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

9/12/2019

Η αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος SuperEnduro άνοιξε δυναμικά για το 2020, με την Tauron Arena να γεμίζει με 14.000 θεατές, ξεπουλώντας όλα τα εισιτήριά της. Ο Taddy Blazusiak ήταν για τέταρτη φορά κυρίαρχος στην πίστα, καθώς απ’ το 2016 δεν έχει γευτεί την ήττα μέσα σ' αυτή.

Ήταν τρίτος ταχύτερος στο SuperPole και στον πρώτο αγώνα κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή απ’ τον πρώτο κιόλας γύρο. Είχε μια επική τιτανομαχία με τον Billy Bolt, προσφέροντας άπλετο θέαμα, καθώς οι δύο τους πάλεψαν πάρα πολλές φορές για τα ηνία του αγώνα. Ωστόσο, ο Blazusiak ξεκόλλησε απ’ τον αντίπαλό του τέσσερις γύρους πριν το τέλος, ανοίγοντας τη χρονομετρική διαφορά τους στα τέσσερα δευτερόλεπτα.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Blazusiak χρειάστηκε να παλέψει αρκετά και στον τέταρτο γύρο βρέθηκε στην κορυφή. Κατά τη διάρκεια του αγώνα οδήγησε με εξαιρετική ακρίβεια, διατηρώντας τις γραμμές του και απωθώντας επιτυχώς τις επιθέσεις του Bolt. Τρεις γύρους πριν το τέλος, ο Blazusiak άδραξε την ευκαιρία και εξαφανίστηκε μπροστά σημειώνοντας άλλη μια επική νίκη.

Στον τρίτο και τελευταίο αγώνα της βραδιάς ο Blazusiak έστριψε πρώτος, όμως ένα επιθετικό προσπέρασμα του Bolt τον έριξε στη δεύτερη θέση και χάρισε στο κοινό αξέχαστες στιγμές. Ο Blazusiak αντεπιτέθηκε στον πέμπτο γύρο και πήρε την τρίτη και τελευταία νίκη της βραδιάς.

Για τον ομόσταβλό του, τον Jonny Walker, τα πράγματα ήταν διαφορετικά στην Tauron Arena, η οποία σηματοδοτούσε την επιστροφή του στο SuperEnduro, αφού τη σεζόν του 2019 ήταν εκτός δράσης λόγω του τραυματισμού στον καρπό του. Στους τρεις αγώνες απέδειξε πως δεν έχει χάσει το χάρισμά του, ενώ μάλιστα κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση του SuperPole. Παρότι έκανε καλές εκκινήσεις δεν μπόρεσε να παραμείνει εντός των θέσεων του βάθρου και τερμάτισε τέταρτος και στους τρείς αγώνες. “Το να είμαι τέταρτος στη βαθμολογία είναι μια καλή θέση αλλά πιστεύω πως είχα τη δυνατότητα να τερματίσω στο βάθρο, αν δεν είχα κάνει τόσα λάθη.” Είπε ο Walker. “Ήξερα πως μετά από έναν χρόνο απουσίας απ’ το πρωτάθλημα θα χρειαζόμουν λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστώ. Με το να είμαι ο ταχύτερος στα χρονομετρημένα training και δεύτερος στο SuperPole απέδειξα πως έχω τόσο το ρυθμό όσο και την ταχύτητα. Επίσης, βρέθηκα μπροστά αρκετές φορές, όμως η πίστα ήταν πολύ απρόβλεπτη κι έτσι είχα μερικές πτώσεις.” Αυτή τη βδομάδα ο Walker θα μπει στο χειρουργείο για τον καρπό του, ωστόσο θα έχει προλάβει να αποκαταστήσει τη φυσική του κατάσταση και να επιστρέψει στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος στο 100%.

SuperEnduro 2026, 3ος γύρος, Ισπανία: Ο Billy Bolt τα πήρε -ξανά- όλα κι έφυγε

Ο Toni Bou του SuperEnduro συνεχίζει να κυριαρχεί απόλυτα στον θεσμό
Billy Bolt
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/1/2026

Ένας ακόμη γύρος SuperEnduro, ένας ακόμη θρίαμβος για τον Billy Bolt και τη Husqvarna, με τον Βρετανό πολυπρωταθλητή να παίρνει τη Superpole και στη συνέχεια να κερδίζει και τα τρία σκέλη της μεγάλης κατηγορίας Prestige, διευρύνοντας και τη διαφορά από τους διώκτες του στη βαθμολογία.

Ο τρίτος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος FIM SuperEnduro 2026 στο Μπιλμπάο εξελίχθηκε σε έναν ακόμη μονόλογο του Billy Bolt, ο οποίος έκανε για πολλοστή φορά το 3 στα 3 στα σκέλη της κατηγορίας Prestige, εξασφαλίζοντας φυσικά και τη νίκη στον γύρο.

Ο Jonny Walker της Triumph, ο Mitch Brightmore της GASGAS και ο Eddie Karlson με το ηλεκτρικό Stark συμπλήρωσαν το βάθρο και στα τρία σκέλη, ενώ ο 16χρονος Connor Watson πέτυχε την πρώτη του συνολική νίκη στο Youth Cup. Στην κατηγορία Junior, ο Milan Schmüser συνέχισε το σερί του με τρεις ακόμη νίκες.

Prestige - SuperPole

Bolt

Οι επτά ταχύτεροι αναβάτες συμμετείχαν στη SuperPole, όπου ο Bolt σημείωσε τον καλύτερο χρόνο για τρίτη φορά φέτος, όντας ο μόνος που κατέβηκε κάτω από τα 34 δευτερόλεπτα. Ο Walker ήταν ο πιο κοντινός αντίπαλος, ενώ Karlsson, Garcia και Vieira συμπλήρωσαν την πεντάδα.

Prestige - Πρώτος αγώνας

SuperEnduro

Ο Walker έκανε την καλύτερη εκκίνηση, αλλά ο Bolt τον πίεζε ασταμάτητα. Στον πέμπτο γύρο ο Walker έπεσε, δίνοντας στον Bolt την ευκαιρία να πάρει την πρωτοπορία και τελικά τη νίκη με διαφορά 17 δευτερολέπτων. Ο Walker τερμάτισε δεύτερος, ο Karlsson τρίτος, ο Brightmore τέταρτος και ο ο Gomez πέμπτος.

Prestige - Δεύτερος αγώνας

SuperEnduro Bilbao

Ο Brightmore, παρά τον εξαρθρωμένο ώμο του από την πρωινή προπόνηση, έκανε την καλύτερη εκκίνηση και οδήγησε τους πρώτους γύρους. Walker και Bolt πέρασαν στη συνέχεια μπροστά, με τον Bolt να παίρνει τη δεύτερη νίκη του. Ο Walker τερμάτισε δεύτερος, ο Brightmore τρίτος, Olszowy τέταρτος και Garcia πέμπτος.

Prestige - Τρίτος αγώνας

SuperEnduro

Ο Walker πήρε ξανά την εκκίνηση, αλλά ο Bolt τον ακολουθούσε από κοντά. Για πέντε γύρους ο Walker κρατούσε την πρωτοπορία, μέχρι που ένα λάθος στον τομέα με τις πέτρες επέτρεψε στον Bolt να περάσει και να κάνει το απόλυτο 3 στα 3. Ο Walker τερμάτισε δεύτερος, ο Brightmore τρίτος, ενώ Karlsson και Vieira ακολούθησαν.

Prestige - Συνολικά Αποτελέσματα

SuperEnduro

Ο Bolt, με τρεις νίκες και τη SuperPole, πήρε την τρίτη συνεχόμενη συνολική του νίκη. Ο Walker έκανε την καλύτερη εμφάνιση της χρονιάς και τερμάτισε δεύτερος, ενώ ο Brightmore, παρά τον τραυματισμό του, ανέβηκε στο βάθρο. Τέταρτος ήταν ο Karlsson και πέμπτος ο Garcia.

Junior - Ο Schmüser συνεχίζει το σερί του

Ο Schmüser, νικητής σε Πολωνία και Γερμανία, κέρδισε και τους τρεις τελικούς στο Μπιλμπάο, παρότι στον τρίτο έπεσε στην εκκίνηση και χρειάστηκε να ξεκινήσει από την τελευταία θέση! Ο Shaw και ο Puey συμπλήρωσαν το βάθρο στη συνολική κατάταξη.

Youth - Πρώτη συνολική νίκη για τον Connor Watson

Ο Watson, μόλις 16 ετών, πέτυχε στο Μπιλμπάο την πρώτη του συνολική νίκη. Στον πρώτο τελικό ο Walczak κέρδισε με άνεση, αλλά στον δεύτερο ο Watson πήρε την πρωτοπορία από τον πρώτο γύρο και, εκμεταλλευόμενος τα λάθη του Walczak, εξασφάλισε τη νίκη της βραδιάς. Ο Martinez ανέβηκε στο βάθρο για πρώτη φορά φέτος.

Το πρωτάθλημα συνεχίζεται στις 31 Ιανουαρίου στη Βουδαπέστη.

Βαθμολογία Πρωταθλήματος μετά από 3 γύρους

1. Billy Bolt (Husqvarna) 186 βαθμοί

2. Jonny Walker (Triumph) 146

3. Mitch Brightmore (GASGAS) 118

4. Eddie Karlsson (Stark) 118

5. Josep Garcia (KTM) 99

Ετικέτες