SuperEnduro 2020: Άπιαστος ο Blazusiak

Ξεκίνησε θεαματικά η σεζόν στην Tauron Arena
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

9/12/2019

Η αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος SuperEnduro άνοιξε δυναμικά για το 2020, με την Tauron Arena να γεμίζει με 14.000 θεατές, ξεπουλώντας όλα τα εισιτήριά της. Ο Taddy Blazusiak ήταν για τέταρτη φορά κυρίαρχος στην πίστα, καθώς απ’ το 2016 δεν έχει γευτεί την ήττα μέσα σ' αυτή.

Ήταν τρίτος ταχύτερος στο SuperPole και στον πρώτο αγώνα κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή απ’ τον πρώτο κιόλας γύρο. Είχε μια επική τιτανομαχία με τον Billy Bolt, προσφέροντας άπλετο θέαμα, καθώς οι δύο τους πάλεψαν πάρα πολλές φορές για τα ηνία του αγώνα. Ωστόσο, ο Blazusiak ξεκόλλησε απ’ τον αντίπαλό του τέσσερις γύρους πριν το τέλος, ανοίγοντας τη χρονομετρική διαφορά τους στα τέσσερα δευτερόλεπτα.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Blazusiak χρειάστηκε να παλέψει αρκετά και στον τέταρτο γύρο βρέθηκε στην κορυφή. Κατά τη διάρκεια του αγώνα οδήγησε με εξαιρετική ακρίβεια, διατηρώντας τις γραμμές του και απωθώντας επιτυχώς τις επιθέσεις του Bolt. Τρεις γύρους πριν το τέλος, ο Blazusiak άδραξε την ευκαιρία και εξαφανίστηκε μπροστά σημειώνοντας άλλη μια επική νίκη.

Στον τρίτο και τελευταίο αγώνα της βραδιάς ο Blazusiak έστριψε πρώτος, όμως ένα επιθετικό προσπέρασμα του Bolt τον έριξε στη δεύτερη θέση και χάρισε στο κοινό αξέχαστες στιγμές. Ο Blazusiak αντεπιτέθηκε στον πέμπτο γύρο και πήρε την τρίτη και τελευταία νίκη της βραδιάς.

Για τον ομόσταβλό του, τον Jonny Walker, τα πράγματα ήταν διαφορετικά στην Tauron Arena, η οποία σηματοδοτούσε την επιστροφή του στο SuperEnduro, αφού τη σεζόν του 2019 ήταν εκτός δράσης λόγω του τραυματισμού στον καρπό του. Στους τρεις αγώνες απέδειξε πως δεν έχει χάσει το χάρισμά του, ενώ μάλιστα κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση του SuperPole. Παρότι έκανε καλές εκκινήσεις δεν μπόρεσε να παραμείνει εντός των θέσεων του βάθρου και τερμάτισε τέταρτος και στους τρείς αγώνες. “Το να είμαι τέταρτος στη βαθμολογία είναι μια καλή θέση αλλά πιστεύω πως είχα τη δυνατότητα να τερματίσω στο βάθρο, αν δεν είχα κάνει τόσα λάθη.” Είπε ο Walker. “Ήξερα πως μετά από έναν χρόνο απουσίας απ’ το πρωτάθλημα θα χρειαζόμουν λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστώ. Με το να είμαι ο ταχύτερος στα χρονομετρημένα training και δεύτερος στο SuperPole απέδειξα πως έχω τόσο το ρυθμό όσο και την ταχύτητα. Επίσης, βρέθηκα μπροστά αρκετές φορές, όμως η πίστα ήταν πολύ απρόβλεπτη κι έτσι είχα μερικές πτώσεις.” Αυτή τη βδομάδα ο Walker θα μπει στο χειρουργείο για τον καρπό του, ωστόσο θα έχει προλάβει να αποκαταστήσει τη φυσική του κατάσταση και να επιστρέψει στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος στο 100%.

Red Bull Romaniacs 2026: Έρχεται η “μεσαία” Adventure Core κατηγορία! Στο επίσημο [VIDEO] ο Κίμων Καράμπελας!

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες - Ανοιχτές οι συμμετοχές
Red Bull Romaniacs 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

9/12/2025

Με προσθήκη μια τρίτης, ενδιάμεσης, Adventure κατηγορίας θα διεξαχθεί το 2026 από τις 28 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2026 ο αγώνας Red Bull Romaniacs, με τις συμμετοχές να είναι ήδη ανοιχτές.

Η Ρουμανία προσφέρει το ιδανικό terrain για έναν από τους πιο απαιτητικούς hard enduro αγώνες, γύρω από την πόλη Sibiu, την έδρα του Red Bull Romaniacs. Οι off-road διαδρομές του αγώνα έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη, με την αρχή να γίνεται το μακρινό 2004, με την δημοφιλία να εκτινάσσεται εκθετικά χρονιά με χρονιά, με την βοήθεια του εντυπωσιακού προλόγου που συμβαίνει μέσα στην καρδιά του Sibiu, προσελκύοντας αναβάτες enduro από όλο τον κόσμο, που θέλουν να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στο Romaniacs.

Red Bull Romaniacs

Αναβάτες είχαν δοκιμάσει τα δόντια τους και με μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες στο παρελθόν σε λιγότερο ανταγωνιστικές κατηγορίες όμως μέχρι που το 2021 ο Pol Tarres άλλαξε του κανόνες του παιχνιδιού, κατορθώνοντας αυτό που κανείς δεν θεωρούσε, έως τότε, δυνατό, συμμετέχοντας με μια “πολιτική” adventure μοτοσυκλέτα, μια Yamaha Tenere 700, τερματίζοντας στην 18η θέση της κατηγορίας Bronze, ανάμεσα σε μοτοσυκλέτες enduro.

Red Bull Romaniacs

Ακόμα και εάν δυσκολεύτηκε να επαναλάβει το εγχείρημα την επόμενη χρονιά, η αρχή είχε γίνει με τις συμμετοχές μεγάλων και πολυκύλινδρων μοτοσυκλετών και τέσσερα χρόνια μετά η διοργάνωση ανταποκρίθηκε, θεσπίζοντας την Adventure Class το 2025 με δύο κατηγορίες, να υποδέχονται τις μοτοσυκλέτες, την “σκληρή” Adventure Ultimate, με hard enduro τμήματα και την πιο φιλική Adventure Lite που αποτελείται από τμήματα με περισσότερη ροή.

Red Bull Romaniacs

Με μεγάλη ανταπόκριση από κάθε κατεύθυνση, παραδοσιακούς κατασκευαστές και νεότερα εργοστάσια, θεατές και αναβάτες αγκάλιασαν τις adventure rallye κατηγορίες, με μεγάλα ονόματα του χώρου να δοκιμάζουν την τύχη τους σε αυτές μεταξύ των οποίων και οι Pol Tarres (Yamaha Tenere 700), Jonny Walker (Triumph Tiger 900 Rally Pro ),Sam Sunderland (Triumph Tiger 900 Rally Pro) - νικητής της κατηγορίας Adventure Lite  και Johny Aubert (KTM 890 Adventure R)

Red Bull Romaniacs

Η απήχηση αυτή ώθησε στην δημιουργία και μιας τρίτης κατηγοριας Adventure Core (Νέα για το 2026 που θα συνδυάζει διαδρομές με ροή και πιο δύσκολο enduro terrain απαιτώντας καλές ικανότητες χειρισμού και κάποια εμπειρία σε enduro, με μέγιστη μέση ταχύτητα στα 40 χ.α.ω.).

Red Bull Romaniacs

Η νέα αυτή κατηγορία θα προσπαθήσει να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ των δύο κατηγοριών που πρωτοείδαμε το 2025: Adventure Lite (Διαδρομές με ροή σε μονοπάτια, χωρίς ιδιαίτερα δύσκολα τεχνικά σημεία, με μέγιστη μέση ταχύτητα στα 45 χ.α.ω.) και Adventure Ultimate (Πιο απαιτητικές διαδρομές τύπου enduro, με μερικά δύσκολα τμήματα enduro απαιτώντας εμπειρία σε διοργανώσεις hard enduro. Μέγιστη μέση ταχύτητα στα 35 χ.α.ω.)

Με αφορμή την προσθήκης της νέας κατηγορίας η διοργάνωση δημοσίευσε το video Adventure Unleashed με τα highlights των κατηγοριών adventure αναδεικνύοντας την γοητεία των τοπίων του διάσημου αγώνα, οπού φαίνεται η εξαιρετική επίδοση εντός βάθρου την 3η ημέρα του αγώνα από τον συντάκτη του MOTO, Κίμωνα Καράμπελα που με μια Yamaha Tenere και την υποστήριξη της αντιπροσωπείας ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ τερμάτισε τον αγώνα στην 6η θέση της κατηγορίας Adventure Ultimate, ενώ διακρίνεται και στο 13:12 μαζί με τον Julian Raduța (CFMOTO).Red Bull Romaniacs

Η διοργάνωση για το 2026 θα πραγματοποιηθεί από 28 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου, με τις συμμετοχές να είναι ήδη ανοιχτές, ενώ σε σελίδα της διοργάνωσης υπάρχει ακόμα και σειρά ενημερωτικών video με πληθώρα πληροφοριών, από την ενοικίαση και το στήσιμο της μοτοσυκλέτας, τις διαδρομές, τον εξοπλισμό και την προετοιμασία για τον αγώνα, έως οδηγίες για την σωστή επιλογή κατηγορίας και παρουσίασης αυτών.