TransAnatolia Rally 2023: Μάχη Yamaha Tenere 700 και Aprilia Tuareg 660 έως το τέλος

Πρόβα για ένταξη στο παγκόσμιο
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/9/2023

Το Transanatolia Rally που ξεκινά από την πόλη της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου στη Σμύρνη, απαιτεί από τους αναβάτες και τα πληρώματα των ATV, SSV και των αυτοκινήτων να διασχίσουν σχεδόν την μισή Τουρκία, κάνοντας 2350 χιλιόμετρα χωματόδρομων. Ο συγκεκριμένος αγώνας έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό όταν η Ducati επέλεξε να συμμετέχει εκεί με την καινούρια τότε Multistrada 1200 Rally. Το ίδιο επέλεξε να κάνει και πέρσι η KTM, συμμετέχοντας με το ολοκαίνουριο 690 Enduro του 2023 που είχε παρουσιάσει μέσα στο καλοκαίρι του 2022. Η διεξαγωγή του στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, διευκολύνει τους κατασκευαστές να τον χρησιμοποιήσουν ως ένα είδος προβολής για τα νέα μοντέλα τους, δίνοντάς τους “αγωνιστικό pedigree”.

1

Τα τελευταία χρόνια, αυτού του είδους τα Rally έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για τους κατασκευαστές, διότι έχουν κατηγορίες και είδος διαδρομών, που όχι μόνο επιτρέπεται η συμμετοχή πολυκύλινδρων on-off, αλλά μπορούν να τερματίσουν με αξιώσεις. Το Dakar πλέον είναι αποκλειστικά για αγωνιστικές μονοκύλινδρες των 450 κυβικών, οπότε έχει περιοριστεί η δυνατότητα συμμετοχής μοτοσυκλετών που βασίζονται σε μοντέλα παραγωγής.

Η Triumph ήταν η πρώτη που αγκάλιασε αυτού του είδους Rally και μάλιστα υποστηρίζει οικονομικά αρκετά από αυτά, όπως το Transanatolia 2023 ως βασικός χορηγός.

Η Yamaha το πήγε ακόμα παραπέρα, δηλώνοντας επίσημα πως αποχωρεί από το Dakar και η εργοστασιακή της ομάδα θα συμμετέχει αποκλειστικά σε αυτού του είδους τα Rally, είτε αποτελούν επίσημους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Rally της FIM, είτε όχι.

3

Προς το παρόν το Transanatolia είναι ένας αυτοτελής αγώνας, όμως ο στόχος των οργανωτών είναι να ενταχθεί στο ημερολόγιο της FIM από την επόμενη χρονιά.

Πρόβα generale λοιπόν για το φετινό Transanatolia όπου ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου. Το ΜΟΤΟ βρέθηκε στην Σαμσούντα προσκεκλημένο από το Τουρκικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπου θα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εκκίνηση του αγώνα αλλά και τις δύο πρώτες ημέρες της αγωνιστικής δράσης.

5

Η Σαμσούντα είναι η σημαντικότερη πόλη για την ιστορία του σύγχρονου Τουρκικού κράτους, καθώς από αυτή την πόλη ο Κεμάλ Ατατούρκ ξεκίνησε την ίδρυσή του. Παρά τους αιώνες ιστορίας που έχει αυτή η περιοχή, η Σαμσούντα σήμερα είναι μια υπερσύγχρονη πόλη που θυμίζει περισσότερο πόλεις του τουριστικού παραλιακού μετώπου της νοτίου Ισπανίας! Παντού καινούριοι δρόμοι και παντού καινούριες πολυκατοικίες, σαν κάποιος να  έχει χτίσει ολόκληρη την πόλη από το μηδέν πριν δέκα χρόνια.

Η επίσημη πανηγυρική εκκίνηση του αγώνα είχε καθαριστεί για το απόγευμα του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η αγωνιστική δράση θα ξεκινούσε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. Συνολικά 123 οχήματα έδωσαν το παρόν το Σάββατο, με τις μοτοσυκλέτες να έχουν την μερίδα του λέοντος, αφού ήταν πάνω από 83.

Στις “hard core” συμμετοχές που είχαν έρθει με ξεκάθαρο στόχο να πάρουν τη νίκη, ήταν η εργοστασιακή ομάδα της Yamaha με τον γιγαντόσωμο Pol Tarres και τον Alessandro Botturi πάνω στις σέλες δύο Tenere 700 Raid.

9

Στην ίδια κατηγορία το παρόν έδωσε και η Aprilia με την ομάδα της GCORSE και αναβάτες τους Jacopo Cerutti και Francesco Montanari. Η υποστήριξη της GCORSE είναι εργοστασιακή και η συμμετοχή της Aprilia σε αυτό το Raid Rally, εντάσσεται στο πρόγραμμα “Back to Africa”. Ήδη η ιταλική ομάδα έχει τρέχει στα ιταλικά Motorally, όπου έχει τις περισσότερες νίκες στην κατηγορία G1000. Οπότε η δήλωση του Massimo Rivola (Διευθύνων Σύμβουλος Aprilia Racing) πως ο στόχος της συμμετοχής στο Transanatolia 2023 δεν είναι η νίκη, έχει απλώς επικοινωνιακή αξία. Αυτό φάνηκε και από τις επιδώσεις των αναβατών της στο πεδίο της μάχης, όπου ήταν σκληροί αντίπαλοι για τους εργοστασιακούς αναβάτες της Yamaha.

6

Η Yamaha είχε ηγετική παρουσία σε αυτόν τον αγώνα, με αρκετά φορτηγά υποστήριξης, μεγάλες τέντες και πολλούς μηχανικούς. Κι αυτό, διότι μαζί με τους εργοστασιακούς αναβάτες, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες Tenere 700 να συμμετέχουν σε ένα τέτοιου είδους rally και να έχουν την τεχνική υποστήριξη από τους μηχανικούς της εργοστασιακής ομάδας!  

Όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει ο αγώνας την Κυριακή το πρωί από την Σαμσούντα, όμως ο καιρός είχε εντελώς διαφορετική άποψη. Μια ισχυρή καταιγίδα που ξεκίνησε από τα χαράματα, μετέτρεψε την κεντρική λεωφόρο της πόλης σε ποτάμι, προκαλώντας αρκετές ζημιές σε διάφορα σημεία του δρόμου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να φύγουν στην ώρα τους οι αναβάτες και τα φορτηγά συνοδείας. Έτσι όλο το πρωινό πρόγραμμα που αφορούσε τις Raid διαδρομές ακυρώθηκε και ο αγώνας ουσιαστικά ξεκίνησε το απόγευμα με μία ειδική διαδρομή “time attack”.

Αντίστοιχες δυσκολίες παρουσιάστηκαν για τους οργανωτές και του αγωνιζόμενους την δεύτερη ημέρα, όπου πλέον είχαμε όλοι φτάσει στην πόλη Tokat που βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 800μ.

Η τρίτη ημέρα του αγώνα μας ήθελε όλους να ανέβουμε ακόμα πιο ψηλά για να βρεθούμε στην πόλη Sivas, που είναι η εμπορική “διασταύρωση” στην κεντρική Τουρκία από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Άγκυρα. Εδώ το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι πολικές, όχι τόσο λόγω  του υψομέτρου των 1300μ, όσο των ρευμάτων ψυχρού αέρα που έρχονται από την Ρωσία.

Για εμάς αυτή ήταν η τελευταία στάση πριν επιστρέψουμε στην Ελλάδα, όμως για τους αγωνιζόμενους ήταν απλώς το ζέσταμα από τα συνολικά 2350 χιλιόμετρα χωματώδρομων μέχρι να φτάσουν στη Σμύρνη τις επόμενες πέντε ημέρες.

8

Στο αγωνιστικό κομμάτι, μόλις 38 μοτοσυκλέτες κατάφεραν να φτάσουν έως το τέλος και όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα της Yamaha κυριάρχησε στην κατηγορίας της, με τον Tares στην πρώτη θέση και τον Botturi στη δεύτερη, με τους χρόνους τους να είναι άμεσα συγκρίσιμοι της κατηγορίας B2 όπου συμμετέχουν τα αγωνιστικά μονοκύλινδρα του Dakar. Αναμενόμενη και η τρίτη θέση για την Aprilia κι ας έλεγαν πως είχαν έρθει μόνο για την εμπειρία…

4

FIM SuperEnduro - Αποκαλύφθηκε το αγωνιστικό ημερολόγιο του 2025

Μόνο Παγκόσμιο δεν το λες... καθώς όλοι οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη
motomag FIM SuperEnduro – Αποκαλύφθηκε το αγωνιστικό ημερολόγιο του 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

22/5/2024

Η FIM μαζί με την πολωνική εταιρεία SportUP η οποία θα είναι ο διοργανωτής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος SuperEnduro για τα επόμενα δέκα χρόνια, ανακοίνωσαν το αγωνιστικό πρόγραμμα του 2025, με όλους τους αγώνες να διεξάγονται στην Ευρώπη.

Φυσικά το πρώτο που θα ρωτήσει κάποιος είναι για ποιο λόγο αποκαλείται Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μιλάμε καθώς όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν στη Γηραιά Ήπειρο... βλέπετε η FIM αρέσκεται να κολλάει τον τίτλο "Παγκόσμιο" σε όλες τις διοργανώσεις της, ώστε να μην αφήσει κενό σε κάποιον άλλο διοργανωτή. Όπως και να έχει, η νέα αγωνιστική σεζόν θα ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου 2024 στο Gliwice της Πολωνίας.

Στη συνέχεια οι δύο επόμενοι αγώνες θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο του νέου έτους, με τον δεύτερο γύρο να πραγματοποιείται στις 4 Ιανουαρίου στην Γερμανία, ενώ στις 18 Ιανουαρίου ο θεσμός θα βρεθεί στην Cluj-Napoca της Ρουμανίας. Την 1η Φεβρουαρίου, οι αναβάτες του SuperEnduro θα ταξιδέψουν στο Łódź της Πολωνίας ενώ μία εβδομάδα αργότερα θα πραγματοποιηθεί ο 5ος γύρος της χρονιάς στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

Μετά από ένα διάλειμμα τριών εβδομάδων, ο θεσμός θα επιστρέψει στις 1η Μαρτίου στο Newcastle του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον τελευταίο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος FIM SuperEnduro να διεξάγεται στις 8 Μαρτίου στο Liévin της Γαλλίας.

Ο Tomek Gagat, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας SportUP, δήλωσε: "Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε να πάρουμε τους οπαδούς του SuperEnduro για μια βόλτα μαζί μας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Η SportUP θέλει να αναπτύξει και να προβάλει περισσότερο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SuperEnduro, οπότε ανυπομονούμε για τη νέα χρονιά”.

Ο John Collins, Διευθυντής Enduro της FIM, πρόσθεσε: "Το επόμενο έτος θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SuperEnduro της FIM. Χάρη στον νέο διοργανωτή -SportUP- ο θεσμός θα προσφέρει συγκινήσεις, δράση και ψυχαγωγία στους οπαδούς του αθλήματος”.

Αναλυτικά το ημερολόγιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος FIM SuperEnduro για το 2025

  • 14 Δεκεμβρίου 2024 - Gliwice / PreZero - Arena - Πολωνία - PZM 
  • 4 Ιανουαρίου - Riesa / WT Energiesysteme Arena - Γερμανία - DMSB
  • 18 Ιανουαρίου - Cluj-Napoca / BTArena - Ρουμανία - FRM
  • 1 Φεβρουαρίου - Lodz / Atlas Arena - Πολωνία - PZM
  • 8 Φεβρουαρίου - Βουδαπέστη / MVM Dome - Ουγγαρία - MAMS
  • 1 Μαρτίου - Newcastle / Utilita Arena - Μεγάλη Βρετανία - ACU
  • 8 Μαρτίου - Liévin / Arena Stade Couvert - Γαλλία - FFM
FIM SuperEnduro – Αποκαλύφθηκε το αγωνιστικό ημερολόγιο του 2025

 

Ετικέτες