TransAnatolia Rally 2023: Μάχη Yamaha Tenere 700 και Aprilia Tuareg 660 έως το τέλος

Πρόβα για ένταξη στο παγκόσμιο
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/9/2023

Το Transanatolia Rally που ξεκινά από την πόλη της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου στη Σμύρνη, απαιτεί από τους αναβάτες και τα πληρώματα των ATV, SSV και των αυτοκινήτων να διασχίσουν σχεδόν την μισή Τουρκία, κάνοντας 2350 χιλιόμετρα χωματόδρομων. Ο συγκεκριμένος αγώνας έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό όταν η Ducati επέλεξε να συμμετέχει εκεί με την καινούρια τότε Multistrada 1200 Rally. Το ίδιο επέλεξε να κάνει και πέρσι η KTM, συμμετέχοντας με το ολοκαίνουριο 690 Enduro του 2023 που είχε παρουσιάσει μέσα στο καλοκαίρι του 2022. Η διεξαγωγή του στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, διευκολύνει τους κατασκευαστές να τον χρησιμοποιήσουν ως ένα είδος προβολής για τα νέα μοντέλα τους, δίνοντάς τους “αγωνιστικό pedigree”.

1

Τα τελευταία χρόνια, αυτού του είδους τα Rally έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για τους κατασκευαστές, διότι έχουν κατηγορίες και είδος διαδρομών, που όχι μόνο επιτρέπεται η συμμετοχή πολυκύλινδρων on-off, αλλά μπορούν να τερματίσουν με αξιώσεις. Το Dakar πλέον είναι αποκλειστικά για αγωνιστικές μονοκύλινδρες των 450 κυβικών, οπότε έχει περιοριστεί η δυνατότητα συμμετοχής μοτοσυκλετών που βασίζονται σε μοντέλα παραγωγής.

Η Triumph ήταν η πρώτη που αγκάλιασε αυτού του είδους Rally και μάλιστα υποστηρίζει οικονομικά αρκετά από αυτά, όπως το Transanatolia 2023 ως βασικός χορηγός.

Η Yamaha το πήγε ακόμα παραπέρα, δηλώνοντας επίσημα πως αποχωρεί από το Dakar και η εργοστασιακή της ομάδα θα συμμετέχει αποκλειστικά σε αυτού του είδους τα Rally, είτε αποτελούν επίσημους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Rally της FIM, είτε όχι.

3

Προς το παρόν το Transanatolia είναι ένας αυτοτελής αγώνας, όμως ο στόχος των οργανωτών είναι να ενταχθεί στο ημερολόγιο της FIM από την επόμενη χρονιά.

Πρόβα generale λοιπόν για το φετινό Transanatolia όπου ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου. Το ΜΟΤΟ βρέθηκε στην Σαμσούντα προσκεκλημένο από το Τουρκικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όπου θα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εκκίνηση του αγώνα αλλά και τις δύο πρώτες ημέρες της αγωνιστικής δράσης.

5

Η Σαμσούντα είναι η σημαντικότερη πόλη για την ιστορία του σύγχρονου Τουρκικού κράτους, καθώς από αυτή την πόλη ο Κεμάλ Ατατούρκ ξεκίνησε την ίδρυσή του. Παρά τους αιώνες ιστορίας που έχει αυτή η περιοχή, η Σαμσούντα σήμερα είναι μια υπερσύγχρονη πόλη που θυμίζει περισσότερο πόλεις του τουριστικού παραλιακού μετώπου της νοτίου Ισπανίας! Παντού καινούριοι δρόμοι και παντού καινούριες πολυκατοικίες, σαν κάποιος να  έχει χτίσει ολόκληρη την πόλη από το μηδέν πριν δέκα χρόνια.

Η επίσημη πανηγυρική εκκίνηση του αγώνα είχε καθαριστεί για το απόγευμα του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου, ενώ η αγωνιστική δράση θα ξεκινούσε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. Συνολικά 123 οχήματα έδωσαν το παρόν το Σάββατο, με τις μοτοσυκλέτες να έχουν την μερίδα του λέοντος, αφού ήταν πάνω από 83.

Στις “hard core” συμμετοχές που είχαν έρθει με ξεκάθαρο στόχο να πάρουν τη νίκη, ήταν η εργοστασιακή ομάδα της Yamaha με τον γιγαντόσωμο Pol Tarres και τον Alessandro Botturi πάνω στις σέλες δύο Tenere 700 Raid.

9

Στην ίδια κατηγορία το παρόν έδωσε και η Aprilia με την ομάδα της GCORSE και αναβάτες τους Jacopo Cerutti και Francesco Montanari. Η υποστήριξη της GCORSE είναι εργοστασιακή και η συμμετοχή της Aprilia σε αυτό το Raid Rally, εντάσσεται στο πρόγραμμα “Back to Africa”. Ήδη η ιταλική ομάδα έχει τρέχει στα ιταλικά Motorally, όπου έχει τις περισσότερες νίκες στην κατηγορία G1000. Οπότε η δήλωση του Massimo Rivola (Διευθύνων Σύμβουλος Aprilia Racing) πως ο στόχος της συμμετοχής στο Transanatolia 2023 δεν είναι η νίκη, έχει απλώς επικοινωνιακή αξία. Αυτό φάνηκε και από τις επιδώσεις των αναβατών της στο πεδίο της μάχης, όπου ήταν σκληροί αντίπαλοι για τους εργοστασιακούς αναβάτες της Yamaha.

6

Η Yamaha είχε ηγετική παρουσία σε αυτόν τον αγώνα, με αρκετά φορτηγά υποστήριξης, μεγάλες τέντες και πολλούς μηχανικούς. Κι αυτό, διότι μαζί με τους εργοστασιακούς αναβάτες, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες Tenere 700 να συμμετέχουν σε ένα τέτοιου είδους rally και να έχουν την τεχνική υποστήριξη από τους μηχανικούς της εργοστασιακής ομάδας!  

Όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει ο αγώνας την Κυριακή το πρωί από την Σαμσούντα, όμως ο καιρός είχε εντελώς διαφορετική άποψη. Μια ισχυρή καταιγίδα που ξεκίνησε από τα χαράματα, μετέτρεψε την κεντρική λεωφόρο της πόλης σε ποτάμι, προκαλώντας αρκετές ζημιές σε διάφορα σημεία του δρόμου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να φύγουν στην ώρα τους οι αναβάτες και τα φορτηγά συνοδείας. Έτσι όλο το πρωινό πρόγραμμα που αφορούσε τις Raid διαδρομές ακυρώθηκε και ο αγώνας ουσιαστικά ξεκίνησε το απόγευμα με μία ειδική διαδρομή “time attack”.

Αντίστοιχες δυσκολίες παρουσιάστηκαν για τους οργανωτές και του αγωνιζόμενους την δεύτερη ημέρα, όπου πλέον είχαμε όλοι φτάσει στην πόλη Tokat που βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 800μ.

Η τρίτη ημέρα του αγώνα μας ήθελε όλους να ανέβουμε ακόμα πιο ψηλά για να βρεθούμε στην πόλη Sivas, που είναι η εμπορική “διασταύρωση” στην κεντρική Τουρκία από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Άγκυρα. Εδώ το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι πολικές, όχι τόσο λόγω  του υψομέτρου των 1300μ, όσο των ρευμάτων ψυχρού αέρα που έρχονται από την Ρωσία.

Για εμάς αυτή ήταν η τελευταία στάση πριν επιστρέψουμε στην Ελλάδα, όμως για τους αγωνιζόμενους ήταν απλώς το ζέσταμα από τα συνολικά 2350 χιλιόμετρα χωματώδρομων μέχρι να φτάσουν στη Σμύρνη τις επόμενες πέντε ημέρες.

8

Στο αγωνιστικό κομμάτι, μόλις 38 μοτοσυκλέτες κατάφεραν να φτάσουν έως το τέλος και όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα της Yamaha κυριάρχησε στην κατηγορίας της, με τον Tares στην πρώτη θέση και τον Botturi στη δεύτερη, με τους χρόνους τους να είναι άμεσα συγκρίσιμοι της κατηγορίας B2 όπου συμμετέχουν τα αγωνιστικά μονοκύλινδρα του Dakar. Αναμενόμενη και η τρίτη θέση για την Aprilia κι ας έλεγαν πως είχαν έρθει μόνο για την εμπειρία…

4

FIM Hard Enduro 2024 - Με δυο περισσότερους γύρους από το 23

Επιστροφή σε Η.Π.Α. και πρώτη φορά αγώνας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Hard Enduro 2024 - Το πρόγραμμα
Από το

motomag

26/9/2023

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro του ’23 -στις αρχές Νοεμβρίου στο 24MX GetzenRodeo της Γερμανίας-, η FIM ανακοίνωσε ήδη το πρόγραμμα αγώνων για το 2024, όπου το Πρωτάθλημα θα βρεθεί για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς ακόμα να έχει αποφασιστεί ο τόπος διεξαγωγής των δύο τελευταίων γύρων.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro του 2024, μεγαλώνει, έχοντας οκτώ γύρους, από τους έξι που είχε μέχρι και το 2023. Αυτό, γιατί από την επόμενη σεζόν, επιστρέφει στις Η.Π.Α., στην ανανεωμένη πίστα του Tennessee, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Πρωτάθλημα θα επισκεφτεί την Ουαλία.

Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις αρχές Μαΐου, στην Valleys Extreme της Ουαλίας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για το Πρωτάθλημα. Από εκεί, περνάμε στον 2ο γύρο που θα λάβει χώρα στο εμβληματικό Erzbergrodeo της Αυστρίας, από τις 30 Μαΐου μέχρι και τις 2 Ιουνίου 2024.

Δύσκολo προβλέπεται το έργο των αγωνιζόμενων στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου με back to back αγώνες. Λόγω αλλαγής στο πρόγραμμα, ο τρίτος γύρος στο Xcross Hard Enduro στη Σερβία προβλέπεται να διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου. Λίγο μετά θα ακολουθήσει το Red Bull Romaniacs, στη Ρουμανία. Αυτό είναι και το σημείο που θα καθορίσει πολλά, καθώς θα ξεχωρίσουν όσοι αριστεύουν στην πολυήμερη πλοήγηση.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, το Hard Enduro 2024 θα ταξιδέψει στις Η.Π.Α., για τον 5ο γύρο του. Εκεί θα φιλοξενηθούν στο ανανεωμένο Red Bull Tennessee Knockout (TKO).

Για τον έκτο γύρο οι αναβάτες επιστρέφουν στην Ευρώπη, και πιο συγκεκριμένα στο Abestone της Ιταλίας. Έτσι, από τις 6-9 Σεπτεμβρίου 2024 οι αγωνιζόμενοι θα καλεστούν να αντιμετωπίσουν μία περιοχή που είναι διαβόητη για τα δύσκολα εδάφη της.

Ο τόπος διεξαγωγής για τον 7ο και 8ο γύρο δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, ωστόσο, βάσει προγράμματος, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro 2024 της FIM, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου, λίγο νωρίτερα από φέτος.

Να σημειωθεί ότι για την ώρα, στους Γύρους 1,2,3,4 και 6 θα διεξαχθεί και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Junior Hard Enduro 2024, όπου βασικός χορηγός είναι η KLIM. Τέλος, στον γύρο της Ρουμανίας θα παρασχεθεί υποστήριξη για τους συμμετέχοντες στο Junior Hard Enduro.

Ακολουθεί αναλυτικά το προσωρινό πρόγραμμα:

1ος Γύρος 10-12 Μαΐου: Valleys - Ηνωμένο Βασίλειο

2ος Γύρος 30 Μαίου - 2 Ιουνίου: Red Bull Erzbergrodeo - Αυστρία

3ος Γύρος 19-22 Ιουνίου: Xross Hard Enduro Rally - Σερβία

4ος Γύρος 23-27 Ιουλίου: Red Bull Romaniacs - Ρουμανία

5ος Γύρος 22-25 Αυγούστου: Red Bull Tennessee Knockout - Η.Π.Α.

6ος Γύρος 6-8 Σεπτεμβρίου: Abestone - Ιταλία

7ος Γύρος: Θα ανακοινωθεί

8ος Γύρος: Θα ανακοινωθεί

Ετικέτες