Triumph και Cervantes κυριάρχησαν ξανά στο 1000 Dunas RAID

Από το Bassella Enduro Race έως το Dunas
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/11/2022

Είχαν περάσει ελάχιστες εβδομάδες από την επίσημη ανακοίνωση της Triumph πως ετοιμάζει “καθαρόαιμα” αγωνιστικά μοντέλα enduro και motocross, όταν ο Ivan Cervantes που είναι ο βασικός αναβάτης εξέλιξης των μελλοντικών enduro μοντέλων της βρετανικής εταιρείας, πήρε μια Tiger 900 Rally Pro και έτρεχε στο διάσημο Bassella Enduro Race της Ισπανίας, κερδίζοντας στην κατηγορία Maxi-Rally το τρεις φορές πρωταθλητή του FIM Bajas World Cup που έτρεχε με Yamaha Tenere 700.

Όμως δεν σταμάτησε εκεί! Λίγες εβδομάδες αργότερα συμμετείχε και στο Baja España Aragón, όπου κέρδισε με διαφορά μίας ολόκληρης ώρας και έξι λεπτά  από τον δεύτερο.

Τώρα ήταν η σειρά του αγώνα 1000 Dunas RAID στο Μαρόκο, όπου ο Cervantes και η Tiger 900 θριάμβευσαν ξανά στα 1500 χιλιόμετρα του συνολικού μήκους του αγώνα στην κατηγορία Hard Trail.

Στον ίδιο αγώνα, με ίδια μοτοσυκλέτα και στην ίδια κατηγορία συμμετείχε και η Vanessa Ruck η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που τερματίζει αυτόν τον αγώνα.

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου:

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Iván Cervantes ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ HARD-TRAIL ΤΟΥ ‘1000 Dunas RAID’ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ, ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ Tiger 900 rally pro

 

Λαμβάνοντας το 95,5% των συνολικών διαθέσιμων πόντων στα 7 στάδια του αγώνα 1000 Dunas στο Μαρόκο, ο off-road πρεσβευτής της Triumph κέρδισε την κατηγορία Hard Trail με την Tiger 900, με 1390 από τους 1455 συνολικούς πόντους.

 

Οδηγώντας την ίδια Tiger 900 Rally Pro πάνω στην οποία κέρδισε την κατηγορία Trail του αγώνα Baja Aragón τον Ιούλιο, ο Iván με το επίτευγμά του σε αυτό το απίστευτα τεχνικό και απαιτητικό ράλι 1500 χιλιομέτρων επτά ημερών δείχνει την αποφασιστικότητά του και την κορυφαία ικανότητα της Tiger στην κατηγορία της.

 

Προσθέτοντας στο αυξανόμενο ρόστερ των αγωνιστικών επιτευγμάτων της Tiger, ο Aled Price και η Vanessa Ruck ολοκλήρωσαν επίσης το 1000 Dunas οδηγώντας Tiger 900 Rally Pro παραγωγής στην ίδια κατηγορία Hard Trail με τον Iván, κάνοντας τη Vanessa την πρώτη γυναίκα αναβάτη που ολοκλήρωσε την πρόκληση με μια κανονική adventure μοτοσυκλέτα. Ο λάτρης της Triumph και μηχανικός Josu Orozko, προστέθηκε στην εντυπωσιακή λίστα των επιτευγμάτων με την 3η θέση στην κατηγορία Trail με τη δική του 10χρονη Tiger 800 XC, την οποία ετοίμασε προσωπικά για τον αγώνα.

 

Το 1000 Dunas raid έχει σχεδιαστεί για να δοκιμάσει τις σωματικές και ψυχολογικές ικανότητες καθενός από τους αναβάτες που συμμετέχουν, επεκτείνοντας την αντοχή, τη συγκέντρωση και την ικανότητά τους να πλοηγούνται σε δύσκολα εδάφη με roadbooks στο όριο. Διασχίζοντας μερικά από τα πιο εντυπωσιακά εδάφη στη Βόρεια Αφρική, οι 66 αναβάτες στον αγώνα του 2022 ολοκλήρωσαν μεγάλες διαδρομές μέσα στη ζέστη και τη σκόνη, φτάνοντας στο οροπέδιο Recam, στις ατελείωτες πλαγιές της Bouarfa και στους μεγάλους αμμόλοφους Erg της Merzouga.

 

Συγχαρητήρια και στους 4 αναβάτες της Tiger και στις ομάδες που τους υποστηρίζουν στην εκδήλωση, από όλους τους οπαδούς της Triumph και της Tiger σε όλο τον κόσμο.

 

Iván Cervantes: «Ήταν μια απίστευτη περιπέτεια μήκους 1500 χιλιομέτρων όπου η Tiger 900 Rally Pro συμπεριφέρθηκε τέλεια. Συναντήσαμε κάθε είδος εδάφους που θα μπορούσαμε ενδεχομένως να φανταστούμε – χαλίκι, άμμο, λάσπη, βράχια και διαβάσεις ποταμών – χωρίς να έχουμε κανένα πρόβλημα, αποδεικνύοντας πόσο ικανή είναι η Tiger 900 Rally Pro. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Triumph Ισπανίας για τη συνεχή υποστήριξή της κατά τη διάρκεια του ράλι που μου επέτρεψε να επικεντρωθώ στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.»

 

 

 

 

 

 


Γενική Κατάταξη - 1000 Dunas Raid 2022:

 

Κατηγορία Elite (μέγιστοι 2660 πόντοι):

1.- MATHIEU LIEBAERT                      2370 πόντοι

2.- JAVI VEGA                                      2355 πόντοι

3.- GUILLEM MARTINEZ BORONAT   2330 πόντοι

 

Κατηγορία (μέγιστοι 2660 πόντοι):

1.- PABLO ARAVACA                          2245 πόντοι

2.- SALVADOR VARGAS                     2210 πόντοι

2.- ALBERT MARTÍN                            2210 πόντοι

3.- RAMÓN VIDAL BREGANTE           2065 πόντοι

 

Κατηγορία Adventure (μέγιστοι 1455 πόντοι):

1.- GILBERTO FACCO                         1403 πόντοι

2.- RAVEL ROMERO                            1396 πόντοι

3.- VICENTE NICOLAU BASET            1390 πόντοι

 

Κατηγορία Hard Trail (μέγιστοι 1455 πόντοι):

1.- IVAN CERVANTES                          1390 πόντοι

2.- OLLY BASSI                                     1310 πόντοι

3.- DANIEL CALLEJAS NAVARRO       1265 πόντοι

 

Κατηγορία Trail (μέγιστοι 1455 πόντοι):

1.- JAVIER GONZÁLEZ MOLINA           900 πόντοι

2.- FERNANDO PARODY IGLESIAS     810 πόντοι

3.- JOSU OROZCO                                 614 πόντοι

 

Hard Enduro, ΗΠΑ: Ο Mitch Brightmore κατακτά το Silver Kings και βάζει φωτιά στη μάχη του τίτλου

Μικραίνει η διαφορά με τον Manuel Lettenbichler
Hard Enduro World Championship
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/6/2026

Ο Βρετανός πήρε την πρώτη του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro έπειτα από συγκλονιστική μονομαχία με τους Trystan Hart και Manuel Lettenbichler στο Idaho, μειώνοντας σημαντικά τη διαφορά από την κορυφή της βαθμολογίας.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro πέρασε τον Ατλαντικό Ωκεανό και ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για το Silver Kings Hard Enduro στο Kellogg του Idaho, έναν αγώνα που φημίζεται ως ένας από τους πιο σκληρούς της Βόρειας Αμερικής. Μετά από τρεις ημέρες δράσης δικαίωσε απόλυτα τη φήμη του, προσφέροντας έναν από τους πιο θεαματικούς αγώνες της χρονιάς.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Mitch Brightmore της X Grip, ο οποίος πέτυχε τη σημαντικότερη νίκη της μέχρι σήμερα καριέρας του, επικρατώντας κυριολεκτικά στα τελευταία μέτρα του αγώνα. Ο Βρετανός έκοψε πρώτος το νήμα μόλις πέντε δευτερόλεπτα μπροστά από τον Trystan Hart, ενώ ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Manuel Lettenbichler συμπλήρωσε το βάθρο.

Hard Enduro World Championship

Η νίκη αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς φουντώνει και τη μάχη του τίτλου. Ο Lettenbichler εξακολουθεί να προηγείται στη γενική κατάταξη με 88 βαθμούς, όμως ο Brightmore μείωσε τη διαφορά στους 13 βαθμούς, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Ένα πρωτάθλημα πραγματικά παγκόσμιο

Η αμερικανική στάση του θεσμού αποτέλεσε μια σημαντική δοκιμασία για ομάδες και αναβάτες. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες χρειάστηκε να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη βάση τους, συχνά χρησιμοποιώντας ενοικιαζόμενες μοτοσυκλέτες, οχήματα και προσωρινές εγκαταστάσεις υποστήριξης.

Παρά τις δυσκολίες, η ατμόσφαιρα στο paddock ήταν ιδιαίτερα θετική, καθώς όλοι αναγνώριζαν τη σημασία της επέκτασης του Hard Enduro σε νέες αγορές και κοινό. Οι διοργανωτές υποδέχθηκαν τους αναβάτες με εκδηλώσεις για τους φίλους του αθλήματος, συνέντευξη Τύπου, υπογραφές και την καθιερωμένη παρέλαση μέσα στην πόλη του Kellogg.

Jonny Walker στην κορυφή του Prologue

Η δράση ξεκίνησε την Πέμπτη με το Super Kings Prologue, μια ειδική διαδρομή τύπου Super Enduro. Οι αναβάτες είχαν δύο προσπάθειες για να σημειώσουν τον ταχύτερο χρόνο, με τους 20 καλύτερους να προκρίνονται στους τελικούς της βραδιάς.

Hard Enduro World Championship

Ο Jonny Walker ήταν ο ταχύτερος όλων πάνω στην Triumph του, παίρνοντας τη νίκη στον Prologue μπροστά σε κατάμεστες κερκίδες. Ο Mitch Brightmore ακολούθησε στη δεύτερη θέση, με τον Trystan Hart τρίτο και τον Ashton Brightmore τέταρτο. Αντίθετα, ο Manuel Lettenbichler περιορίστηκε στη δέκατη θέση, γεγονός που τον υποχρέωσε να ξεκινήσει το υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα από δυσμενή θέση.

Ο Hart κυριάρχησε στον αγώνα Big Mountain

Την Παρασκευή το σκηνικό άλλαξε εντελώς με τον αγώνα Big Mountain. Η διαδρομή των περίπου 30 χιλιομέτρων περιλάμβανε περισσότερα από 3.500 μέτρα υψομετρικής διαφοράς στα βουνά γύρω από το Silver Mountain Resort.

Ο Καναδός Trystan Hart εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία του σε αντίστοιχο τερέν και κυριάρχησε στον αγώνα, φτάνοντας στη νίκη με διαφορά άνω των τριών λεπτών. Η εμφάνισή του τον ανέδειξε σε βασικό φαβορί για τον τελικό του Σαββάτου.

Hard Enduro World Championship

Την ίδια στιγμή, ο Lettenbichler κατάφερε να ανακάμψει μετά το μέτριο αποτέλεσμα της Πέμπτης, πραγματοποιώντας έναν μεθοδικό αγώνα που τον επανέφερε δυναμικά στη διεκδίκηση της νίκης.

Μάχη τριών μέχρι το τελευταίο μέτρο

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ο μεγάλος τελικός Thunder Bowl Finale, ο οποίος αποδείχθηκε το αποκορύφωμα του τριημέρου. Για περισσότερες από δύο ώρες και έξι απαιτητικούς γύρους, οι Brightmore, Hart και Lettenbichler απομακρύνθηκαν από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό και έδωσαν μια μοναδική παράσταση. Οι τρεις αναβάτες εναλλάσσονταν συνεχώς στην πρωτοπορία, με τη μεταξύ τους διαφορά να παραμένει ελάχιστη.

Καθώς πλησίαζαν στο τελευταίο εμπόδιο, το περίφημο King Slayer Hillclimb, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τον νικητή.

Τελικά, ο Brightmore βρήκε τον τρόπο και έκανε την αποφασιστική κίνηση την πιο κρίσιμη στιγμή. Έπειτα από αμέτρητες εναλλαγές θέσεων και περισσότερες από δύο ώρες εξαντλητικού αγώνα, ο Βρετανός πέρασε πρώτος τη γραμμή τερματισμού, αφήνοντας τον Hart μόλις πέντε δευτερόλεπτα πίσω του.

Ο Lettenbichler ολοκλήρωσε τρίτος, περίπου ένα λεπτό πίσω από τον νικητή, εξασφαλίζοντας όμως πολύτιμους βαθμούς για το πρωτάθλημα.

Hard Enduro World Championship

Αρκετά πιο πίσω ακολούθησε ο Teodor Kabakchiev της Sherco στην τέταρτη θέση, περίπου 13 λεπτά πίσω από τον ρυθμό των πρωτοπόρων, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε ο έτερος αδελφός Brightmore, Ashton.

Η βαθμολογία μετά το Silver Kings

Μετά τον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος, η πρώτη πεντάδα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Manuel Lettenbichler – 88 βαθμοί

2. Mitch Brightmore – 75 βαθμοί

3. Teodor Kabakchiev – 68 βαθμοί

4. Ashton Brightmore – 49 βαθμοί

5. Mario Roman – 48 βαθμοί

Η νίκη του Brightmore μειώνει σημαντικά τη διαφορά από την κορυφή, ενώ ο Kabakchiev παραμένει σταθερά μέσα στη διεκδίκηση του τίτλου χάρη στη συνέπειά του. Αντίθετα, ο Billy Bolt υποχώρησε στην έκτη θέση της κατάταξης και καλείται να ανακάμψει στους επόμενους αγώνες.

Επόμενος σταθμός η Σουηδία

Μετά το επιτυχημένο αμερικανικό ντεμπούτο, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hard Enduro στρέφει πλέον το βλέμμα του στη Σουηδία και το ολοκαίνουργιο Forza Orza Hard Enduro, που θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 22 Αυγούστου.

Από τα βουνά του Idaho, οι αναβάτες θα περάσουν στα πυκνά σκανδιναβικά δάση, σε έναν αγώνα με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αν πάντως το Silver Kings απέδειξε κάτι, είναι ότι το Hard Enduro εξελίσσεται πλέον σε ένα πραγματικά παγκόσμιο πρωτάθλημα, με αγώνες και προκλήσεις που πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.