Γράφτηκε από: 

DUCATI Project 1408: 220ΗΡ! Φωτογραφίες!

“Base Meccanica” ονομάζει η Ducati την φιλοσοφική – μηχανολογική προσέγγιση στο Project 1408, το απόλυτο Panigale. Mια επίδειξη τεχνολογίας και δυνατοτήτων, με εξωτικά υλικά, απόλυτη ακρίβεια στις κατεργασίες και άμεση σύνδεση με τις κορυφαίες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες της Ducati. Όπως λέει η ίδια, πρόκειται για την πιο προηγμένη μοτοσυκλέτα παραγωγής που έχει βγάλει ποτέ (η Desmosedici τι ήταν τότε;). Θα είναι όμως και η πιο δυνατή δικύλινδρη παραγωγής ever, με 215HP ως νόμιμη Euro4, που θα αυξάνονται στους 220 όταν ο ιδιοκτήτης τοποθετήσει την αγωνιστική εξάτμιση που θα παραδίδεται μαζί με την μοτοσυκλέτα. Συν 5 ίπποι, μείον 4 κιλά, αν και το βάρος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Αναμένεται να είναι χαμηλότερο από 150kg, αφού 155 ήταν η Superleggera.
Πλαίσιο, υποπλαίσιο, ψαλίδι, ζάντες είναι όλα από carbon fiber, ενώ βίδες και άξονες είναι από τιτάνιο και αλουμίνιο. Ακόμα και το αμορτισέρ της Ohlins έχει ελατήριο από τιτάνιο, υλικό που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια στα ελατήρια των motocross.
Μάθαμε όμως κι άλλα στοιχεία για τον κινητήρα, εκτός από την απόδοσή του. Παραμένει στα 1285cc, με διαστάσεις 116x60,8mm, και θα βγάζει τους 215 νόμιμους ίππους του στις 11.000 στροφές. Νέοι εκκεντροφόροι με αυξημένο βύθισμα, νέες βαλβίδες τιτανίου, νέοι αυλοί στην κεφαλή. Διαφορετικά είναι και τα πιστόνια, όπως και οι μπιέλες τιτανίου, ενώ ο στρόφαλος είναι τόσο minimal που απλά υπάρχει για να στηρίζει τις μπιέλες... Ζυγίζεται με ένθετα γαριδάκια τουνγκστενίου...


Τα κάρτερ είναι χυτά στην άμμο, όπως φτιάχνονται κι αυτά των MotoGP, ενώ νέος είναι και ο μονόδρομος συμπλέκτης. Με όλα του τα εξωτικά υλικά, ο νέος κινητήρας ζυγίζει 2,1kg λιγότερα από του Superleggera. Ως πιστοποίηση των μεθόδων ελέγχου ποιότητας, διατηρούνται τα διαστήματα service του στάνταρ κινητήρα, με αλλαγές λαδιών κάθε 12.000 και ρύθμιση βαλβίδων κάθε 24.000km.


Λίγη υπομονή, και θα το δούμε ολόκληρο στην EICMA του Μιλάνου σε λίγες μέρες. Εν τω μεταξύ, ψάξτε στις τσέπες σας μήπως και συμπληρώνονται καμιά ογδονταριά χιλιάδες ευρώ από ξεχασμένα ψιλά...

Βασίλης Καραχάλιος