Ανακοίνωσε Vinales επίσημα η Yamaha

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

19/5/2016

Ένα από τα χειρότερα κρατημένα μυστικά, όπως έχουμε γράψει κι εμείς πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν η μετακίνηση του Maverick Vinales από την Suzuki στη Yamaha, η οποία ανακοινώθηκε πλέον και επίσημα από την Yamaha Racing. Ο νεαρός Ισπανός που έχει καταπλήξει τους πάντες με την φετινή απόδοση πάνω στη σέλα του Suzuki GSX-RR, θα αγωνίζεται ως team mate του Valentino Rossi –ο οποίος ανανέωσε τον Μάρτιο το συμβόλαιό του για άλλα δύο χρόνια- μέχρι και το 2018. Ο Vinales βρίσκεται αυτή την στιγμή στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ έκανε το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2011 στην κατηγορία των 125cc. Το 2013 πήρε τον τίτλο στην Moto3 και αναδείχθηκε τρεις φορές "rookie of the year" το 2011 (125cc), το 2014 (Moto2) και το 2015 (MotoGP).
Η αλήθεια είναι ότι η Suzuki κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να διατηρήσει στην ομάδα της τον Vinales, αλλά στο τέλος η ομάδα της Movistar Yamaha ήταν αυτή που τον κέρδισε με δέλεαρ μια θέση στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Μ1 και συγκατοίκηση με τον εννέα φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Rossi. Ο 21 ετών Ισπανός μάλιστα, πήρε το παρθενικό βάθρο στα MotoGP, τόσο για τον ίδιο όσο και για την Suzuki, στον  αγώνα του Le Mans επιβεβαιώνοντας την διαρκώς ανοδική του πορεία από την ημέρα που προστέθηκε στο grid των MotoGP. Στις δοκιμές πριν την έναρξη της σεζόν στο Phillip Island είχε τον πρώτο χρόνο, ενώ μετά τις κατατακτήριες δοκιμές βρέθηκε στην πρώτη σειρά εκκίνησης στον αγώνα του Κατάρ. Και μπορεί η Yamaha να δηλώνει ότι τ δεν υπάρχει κανείς αντικαταστάτης που θα μπορούσε να φέρει άμεσα τα αποτελέσματα του Lorenzo, αλλά ο Vinales αν μη τι άλλο είναι μια ελπιδοφόρα επιλογή για το κοντινό μέλλον.
Μια μεγάλη πρόκληση για τον νεαρό Ισπανό είναι και το αν θα καταφέρει να ανακηρυχθεί ο πρώτος διαφορετικός νικητής στα MotoGP (τίτλο που κατέχει ο Marquez από το 2013 καθώς εκτός από τους Rossi, Pedrosa, Lorenzo, Stoner και Marquez δεν έχει ανέβει κανείς άλλος στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, πέρα από τον Ben Spies στην μοναδική του νίκη στο Assen το 2011) πάνω στη σέλα του Suzuki ή αν θα περιμένει την Yamaha εποχή του για να το κάνει.
Η κίνηση της Suzuki που αναμένεται για τον αντικαταστάτη του Vinales, είναι η "στρατολόγηση" του Andrea Iannone, ο οποίος στο τέλος της σεζόν μένει ελεύθερος από την Ducati, καθώς ο Dovizioso υπέγραψε ήδη ως team mate του Lorenzo για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ευρωπαϊκή αγορά μοτοσυκλέτας – Άνοδος 21% το πρώτο τρίμηνο

Όλες οι μεγάλες αγορές κινούνται θετικά το 2026
motorcycle
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/4/2026

Οι ταξινομήσεις στις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης - Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο - έφτασαν τις 250 χιλιάδες μοτοσυκλέτες στο πρώτο τρίμηνο του 2026, σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, στη Γαλλία ταξινομήθηκαν 42.058 μοτοσυκλέτες (αύξηση 10,2%), στη Γερμανία 45.549 (αύξηση  44,5%), στην Ιταλία 82.049 (αύξηση  14,3%), στην Ισπανία 58.027 (αύξηση 26,1%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο 23.079 (αύξηση 16,1%). Συνολικά ταξινομήθηκαν στις πέντε αυτές χώρες 250 χιλιάδες μοτοσυκλέτες μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, με την συνολική αύξηση να φτάνει το 21% σε σχέση με πέρυσι που ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 207 χιλιάδες.

Η αγορά μοτοσυκλέτας προχωρά θετικά μετά τη μετάβαση στα πρότυπα Euro 5+, με όλες τις παραπάνω χώρες να παρουσιάζουν ανάπτυξη ξεχωριστά το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι παγκόσμιες συνθήκες δεν ευνοούν τις πωλήσεις με τον πόλεμο στο Ιράν να έχει εκτοξεύσει τις τιμές καυσίμων, αλλά και με τη γενική αβεβαιότητα που επικρατεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και στη χώρα μας, όπως διαβάσατε κι εδώ, με την αύξηση στην Ελλάδα να είναι στο 6% το πρώτο τρίμηνο και μάλιστα μόλις έχουμε εισέλθει στη δυνατή μοτοσυκλετιστική περίοδο, καθώς παραδοσιακά οι ταξινομήσεις μοτοσυκλετών αυξάνονται το διάστημα μεταξύ Μάρτη και Οκτώβρη, κάτι που δημιουργεί μία επιπλέον αισιοδοξία για την αγορά του 2026.