Χωρίζουν οι δρόμοι Yamaha - Lorenzo - UPDATE

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

18/4/2016

Αυτό που μέχρι σήμερα κυκλοφορούσε ως φήμη του στιλ "ο κόσμος το 'χει τούμπανο…" επιβεβαιώθηκε και επίσημα με το δελτίο τύπου που έδωσε στην δημοσιότητα η Yamaha Racing. Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, η Yamaha Motor Co. Ltd ανακοίνωσε "το τέλος της συνεργασίας της με τον Jorge Lorenzo στο τέλος του 2016, όπου ο Lorenzo θα μεταπηδήσει σε νέες αγωνιστικές προκλήσεις."
Η μέχρι τώρα θητεία του, από το 2008 που πρωτοπήγε στην εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, "μετράει" τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα στα MotoGP (2010, 2012 και 2015), 41 νίκες και 99 φορές (όσες και το νούμερο του Ισπανού) στο βάθρο σε σύνολο 141 συμμετοχών!
Μέσα από την ίδια ανακοίνωση, η Yamaha ευχαριστεί τον Lorenzo για την συνεισφορά του στις αγωνιστικές επιτυχίες της εταιρείας, ενώ προσβλέπει σε ακόμη περισσότερες για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν, στους 15 αγώνες που απομένουν. Επίσης, η εταιρεία του εύχεται ό,τι καλύτερο για το μέλλον του και εγγυάται ότι η Movistar Yamaha MotoGP θα του παρέχει πλήρη υποστήριξη προκειμένου να κατακτήσει τον τέταρτο τίτλο του στα MotoGP.
Έχοντας ήδη εξασφαλισμένη την συμμετοχή του Rossi για το 2017 και το 2018, η Yamaha θα ανακοινώσει την πλήρη σύνθεση των αναβατών της εργοστασιακής της ομάδας για τις επόμενες χρονιές σε σύντομο διάστημα, μόλις υπογράψει συμβόλαιο και με τον δεύτερο αναβάτη. Οι φήμες μιλούν για την μεταγραφή του Maverick Vinales, αλλά μέχρι να πέσουν οι υπογραφές τα πάντα είναι ανοιχτά.
Πλέον είναι θέμα ωρών να βγει και η ανακοίνωση της Ducati για την έναρξη της συνεργασίας τους, ενώ γίνεται λόγος για απολαβές της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ για δύο χρόνια. Πλέον, η διαμάχη μεταξύ των Rossi και Lorenzo παίρνει μια συναρπαστική τροπή, καθώς ο Ισπανός θα πολεμήσει όχι απλώς να τα καταφέρει εκεί που απέτυχε ο Γιατρός (έστω και μια νίκη με το Desmosedici θα είναι θρίαμβος, για να μη μιλήσουμε για κατάκτηση πρωταθλήματος…), αλλά να φέρει την Ducati πίσω στις επιτυχίες, αφού την τελευταία φορά που βρέθηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ήταν το 2010 με τον Casey Stoner.

 

UPDATE - Η Ducati ανακοινώνει την συνεργασία με τον Lorenzo!

Μ’ ένα λακωνικό δελτίο τύπου, η Ducati ανακοίνωσε ότι έφτασε σε συμφωνία με τον Jorge Lorenzo για τις σεζόν 2017 και 2018, ώστε να αγωνιστεί με την Ducati Desmosedici GP

Προφανώς και δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω από δύο γραμμές για το χειρότερα φυλασσόμενο μυστικό στην σύγχρονη ιστορία του MotoGP. Δεν υπάρχει αναφορά στο ύψος της συμφωνίας, ωστόσο είναι πιθανό να μιλάμε για ανάμεσα στα 11-14 εκατομμύρια τον χρόνο. Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν και τα σενάρια για τις μεταγραφές Viñales και Iannone…

Σε κακή κατάσταση τα οικονομικά του VW Group – Αυξάνουν οι πιθανότητες πώλησης της Ducati

Η καλή τιμή που πιάνει στην αγορά η ιταλική εταιρεία ίσως κριθεί σημαντικότερη από τη σταθερή της κερδοφορία
ducati
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Ο Όμιλος Volkswagen (VW Group) κολυμπά σε θολά νερά αυτόν τον καιρό, καθώς οι πληροφορίες που βγαίνουν από τον γερμανικό Τύπο ακούγονται ιδιαίτερα ανησυχητικές. Η αλληλουχία που ξεδιπλώθηκε με αφετηρία το σκάνδαλο Dieselgate και συνέχισε με τις τεράστιες επενδύσεις στην Ηλεκτροκίνηση, ιδιαίτερα την περίοδο 2017-2019 και πριν η άφιξη του Covid ανατρέψει την κατάσταση, έχουν φέρει σε οικονομικές δυσκολίες τον Όμιλο, ενώ η σαρωτική είσοδος των Κινέζων κατασκευαστών στις δυτικές αγορές τρίτωσε το κακό για τους Γερμανούς.

Τώρα η εικόνα έχει επιδεινωθεί, καθώς η Porsche Automobilholding SE έχει μπει για τα καλά στα κόκκινα με απώλειες 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2026. Το πρόβλημα ακουμπά ολόκληρο τον Όμιλο VW, καθώς η Porsche αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από τους μισούς ψήφους στο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου, συνεπώς οι εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι έχουν αμεσότερες και βαρύτερες συνέπειες στη λήψη αποφάσεων.

Παρότι λοιπόν η περσινή χρονιά έκλεισε με κέρδη 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά για το VW Group, ήδη έχει αφαιρέσει περίπου 3 δις από τη φετινή πρόβλεψη και βλέπει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από την κερδοφορία του χάρη σε μια σειρά προβλημάτων όπως οι αμερικανικοί δασμοί και η κακή εικόνα της παγκόσμιας αγοράς  υπό τη σκιά πολέμων και της αβεβαιότητας που προκαλούν στον ενεργειακό τομέα.

Όταν ξαναγράφαμε για την ιστορία αυτή στα τέλη Ιουνίου 2026, η VW εξέταζε την απόλυση 100.000 εργαζομένων σε όλον τον κόσμο – περίπου το ένα έκτο του παγκόσμιου δυναμικού του – και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων στη Γερμανία.

Πλέον η εικόνα έχει διαμορφωθεί ως εξής: τα τέσσερα γερμανικά εργοστάσια ακόμη μετρούν αντίστροφα για το λουκέτο χωρίς εμφανές παράθυρο αισιοδοξίας, ενώ ήδη η VW έχει κλείσει ή πουλήσει τρία εργοστάσιά της στην Κίνα. Παράλληλα, μιλά πια ανοικτά για 50.000 απολύσεις στη Γερμανία μόνο!

Κάπως έτσι ξαναφτάνουμε στη Ducati, η οποία φερόταν και παλιότερα έτοιμη για πούλημα, ωστόσο η VW αποφάσισε να μην χάσει ένα από τα πιο πετυχημένα ενεργητικά του Ομίλου. Στο μεταξύ όμως έχει ήδη πουλήσει την κατασκευάστρια μεγάλων ντιζελομηχανών Everllence, καθώς και τη Bugatti, εισπράττοντας κάμποσα απαραίτητα δισεκατομμύρια.

Η Lamborghini είναι επίσης εταιρεία που ακούγεται πως ίσως πουληθεί, μόνο που αυτή έχει ένα σημαντικό προσόν: συνέβαλλε στο άθροισμα κερδών του Ομίλου κατά 768 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, γεγονός που την κάνει αρκετά πολύτιμη για να βγαίνουν όμορφα τα νούμερα για τους μετόχους.

Η Ducati από την άλλη, όσο κι αν βρίσκεται στη μάλλον καλύτερη περίοδο της εκατονταετούς ιστορίας της με απανωτά ρεκόρ πωλήσεων και πρωταγωνιστική θέση στο κορυφαίο επίπεδο αγώνων, ως κατασκευάστρια δικύκλων μοιραία εμφανίζει πολύ μικρότερη κερδοφορία σε απόλυτα νούμερα. Τα 52 εκατομμύρια ευρώ που προσέφερε στα κέρδη του Ομίλου VW πέρυσι μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό σε μια συζήτηση που γίνεται σε τάξη μεγέθους δισεκατομμυρίων.

Και εδώ ακριβώς είναι που η πώληση της Ducati αρχίζει να φαντάζει ολοένα και πιο ελκυστική για το διοικητικό συμβούλιο του VW Group. Όντας στην αφρό του κύματος τώρα η Ducati μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια, την ώρα που η διατήρησή της στο εταιρικό σχήμα προσφέρει άφθονη δόξα και προβολή, αλλά σχεδόν τίποτα σε χρήμα. Και η VW αυτή τη στιγμή δεν καίγεται για αγωνιστικές δάφνες, μετρητό χρειάζεται.

Είναι ακριβώς αυτό που γράφαμε προ μερικών εβδομάδων, αλλιώς πουλάς όταν θες να αναδιοργανωθείς υγιώς προς το καλύτερο κι αλλιώς όταν οι πιστωτές σου βαρούν πόρτες και παράθυρα.

Διά του λόγου το αληθές, μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας Patritalia για εξαγορά της Ducati από τον Όμιλο VW και τώρα μαθαίνουμε το προτεινόμενο αντίτιμο. Η Patritalia έχει προτείνει στη VW 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη Ducati, τιμή υπερτριπλάσια από τα περίπου 800 εκατομμύρια που είχε κοστίσει στη VW η αρχική αγορά της Ducati το 2012.

Ίσως λοιπόν γι’ αυτό, όταν αμερικανικό μέσο απευθύνθηκε πρόσφατα στον Όμιλο VW ρωτώντας αν σκέφτεται όντως να πουλήσει τη Ducati, το γραφείο Τύπου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά με γενικόλογες απαντήσεις του τύπου, “αναθεωρούμε τακτικά τη δομή του Ομίλου” και “θέλουμε να επικεντρωθούμε στην κεντρική μας δουλειά στον χώρο των αυτοκινήτων”.

Ακόμη κι αν δεν το σκέφτονταν καν πριν έναν μήνα, τώρα φαίνεται πως το βλέπουν πολύ πιο ζεστά το θέμα εκεί στο Wolfsburg.