Μεγάλο πρόστιμο στην Dorna για φοροδιαφυγή

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

2/3/2016

Το ανώτατο δικαστικό σώμα της Ισπανίας επέβαλλε εχθές, 1η Μαρτίου, πρόστιμα για φοροδιαφυγή στην Dorna Sports, τον πρόεδρό της Carmelo Ezpeleta και στον COO & CFO Enrique Aldama (Chief operating officer και Chief financial officer), με τελεσίδικη απόφαση που δίνει τέλος σε μία μακρά δικαστική μάχη.

Το αδίκημα αφορά αγοραπωλησίες μετοχών κατά το 2003 και 2004, όταν η Dorna πούλησε μετοχές σε τρίτη εταιρία που ανήκε στους Ezpeleta και Aldama. Η Dorna ουδέποτε αρνήθηκε την πράξη πώλησης των μετοχών, όμως την απέδωσε σε διαδικασία μοχλευμένης ακεφαλαιοποίησης.

Οι εξαγορές που χρηματοδοτούνται μέσω δανείου είναι γνωστές ως μοχλευμένες εξαγορές (leveraged buyouts) και το χρέος μεταφέρεται στον Ισολογισμό της εξαγορασθείσας εταιρείας. Η εταιρεία έχει στη συνέχεια την υποχρέωση να εξοφλήσει αυτό το δάνειο. Στον επιχειρηματικό κόσμο των μεγάλων εταιριών, η πρακτική αυτή είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές και τα επενδυτικά σχήματα, για ν’ αντλήσουν κέρδη. Ωστόσο τα δικαστήρια της Ισπανίας, έκριναν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η αγορά αυτή έγινε για λόγους φοροδιαφυγής κι όχι ανακεφαλαιοποίησης.

Για αυτό το λόγο το πρώτο δικαστήριο, πίσω στον Ιούλιο του 2010, είχε επιβάλλει αρχικά πρόστιμο 17,2 εκατομμυρίων Ευρώ στην Dorna, €5,1 στον Ezpeleta και €1,2 στον Aldama.

Χθες όμως, το ανώτατο δικαστικό σώμα της Ισπανίας μείωσε το πρόστιμο του Ezpeleta στα €3,9 εκατομμύρια, πρότεινε να υπολογιστεί εκ νέου το πρόστιμο της Dorna, υποβαθμίζοντας τις κατηγορίες αλλά ταυτόχρονα αύξησε το πρόστιμο στον Aldama, στα €2,7 εκατομμύρια καθώς έκρινε πως είχε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.

Παράλληλα όμως το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στην Dorna Sports S.L. για εισφοροδιαφυγή κατά την περίοδο 2003 – 2006. Συνολικά το δικαστήριο επέβαλε 12 διαφορετικά πρόστιμα, για ισάριθμες υποθέσεις των: Dorna, Ezpeleta και Aldama, ωστόσο αφαίρεσε τον κακουργηματικό χαρακτήρα από την υπόθεση αγοραπωλησίας των μετοχών, που σε αρχική μορφή είχαν αποδοθεί στην πράξη της μοχλευμένης ανακεφαλαιοποίησης.

Από την πλευρά της η Dorna ανακοίνωσε ότι σέβεται πλήρως την απόφαση του δικαστηρίου, ωστόσο διαφωνεί με το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης. Υποστηρίζει ότι χιλιάδες τέτοιες κινήσεις κεφαλαίου συμβαίνουν στις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ισπανία πιο συγκεκριμένα, και υπάρχουν πολλές αντίστοιχες υποθέσεις στις οποίες οι κατηγορούμενοι έχουν αθωωθεί. Η Dorna συνεχίζει στην ανακοίνωσή της, λέγοντας ότι θα εξετάσει τρόπους που θα χρησιμοποιήσει αυτές τις αποφάσεις…

 

Πηγή: Poder Judicial Espana – Tribunal Supremo

 

Ο κ. Carmelo Ezpeleta

 

 

Ο κ.  Enrique Aldama 

 

Ετικέτες

CFMOTO – Κερδίζει για πρώτη φορά βραβείο Red Dot Award με το 800NK

Σημαντική διάκριση για την CFMOTO η οποία κάνει ντεμπούτο στον δημοφιλή αυτό θεσμό
motomag CFMOTO – Κερδίζει για πρώτη φορά βραβείο Red Dot Award με το 800NK
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/4/2024

H CFMOTO για πρώτη φορά στην ιστορία της στα βραβεία σχεδιασμού Red Dot Design Awards, είδε μοτοσυκλέτα της και συγκεκριμένα το 800ΝΚ να αποσπά βραβείο σχεδιασμού στην κατηγορία Red Dot Award: Product Design 2024.

Πιο συγκεκριμένα το 800ΝΚ βραβεύτηκε για τον design του, ενώ για πρώτη φορά είδαμε μεγάλη κινεζική μοτοσυκλέτα να κερδίζει βραβείο στον δημοφιλή αυτό θεσμό. Αυτή η διάκριση αποτελεί διεθνή αναγνώριση για την ομάδα σχεδιασμού της CFMOTO και για το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης ενώ το ότι συνέπεσε με τα 35 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η CFMOTO έφερε ακόμη περισσότερα χαμόγελα στην εταιρεία με έδρα την Hangzhou.

Το ΝΚ800 έχει σχεδιαστεί στην Ιταλία από το Modena 40 studio του Carles Solsona, ενώ στην καρδιά του βρίσκεται ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας του 790 Duke με τους 95 ίππους -και σε έκδοση Α2-, που κατασκευάζεται από τη CFMOTO στο εργοστάσιο του Hangzou.

O Carles Solsona, Διευθυντής σχεδιασμού της CFMOTO δήλωσε: "Η κατάκτηση του βραβείου Red Dot είναι ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για όλη την ομάδα. Το 800NK είναι ένα από τα προϊόντα της CFMOTO που ενσαρκώνει καλύτερα τις βασικές αξίες της μάρκας μας: σχεδιασμός, τεχνολογία, απόδοση. Αυτό το επίτευγμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να γιορτάσουμε την 35η επέτειο της εταιρείας μας, καθώς και να αναγνωρίσουμε τη δέσμευση και την ανάπτυξη της δικής μας σχεδιαστικής φιλοσοφίας που προορίζεται για μια παγκόσμια αγορά".

CFMOTO – Κερδίζει για πρώτη φορά βραβείο Red Dot Award με το 800NK
Ετικέτες