1.388 κάμερες στους δρόμους - Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία τους, πώς θα κόβουν πρόστιμα

Θα καταγράφουν πληθώρα παραβάσεων, όχι μόνο παραβίαση του κόκκινου, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και για την καταπολέμηση του εγκλήματος
Κάμερες στους δρόμους
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/11/2024

Σε κοινή συνέντευξη τύπου των Υπουργών Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Περιφερειάρχη Αττικής, παρουσιάστηκε αναλυτικά το κυβερνητικό πλάνο για την εγκατάσταση Καμερών Τροχαίας, Αστυνόμευσης και Ασφάλειας.

Ο λόγος για 1.388 “έξυπνες” κάμερες που θα τοποθετηθούν σταδιακά στους φωτεινούς σηματοδότες της ελληνικής επικράτειας, και θα φωτογραφίζουν αυτόματα οδηγούς και αναβάτες που προβαίνουν σε μια σειρά από παραβάσεις. 

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι πέραν των 388 καμερών που θα προμηθευτεί η περιφέρεια Αττικής με σύμβαση που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση θα προσθέσει άλλες 1.000 κάμερες στην Αθήνα αλλά και σε άλλα σημεία που υπέδειξε η ΕΛΑΣ.

Στην παρουσίαση αναφέρθηκε πως οι κάμερες αναμένεται να τοποθετηθούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, με έναρξη λειτουργίας όσων έχουν τοποθετηθεί από το καλοκαίρι του 2025, ενώ το υλικό θα αποστέλλεται αυτόματα σε server διαχείρισης παραβάσεων. Για να τηρηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα καταγράφεται μόνο το πίσω μέρος του οχήματος, ώστε να μην διακρίνονται οι επιβαίνοντες. Αποκλειστική πρόσβαση θα έχει μόνο η Ελληνική Αστυνομία, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Αν και αρχικά θα καταγράφουν μόνο την παραβίαση του κόκκινου, αργότερα οι παραβάσεις που θα βεβαιώνονται ψηφιακά προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα περιλαμβάνοντας:

  • υπέρβαση ορίου ταχύτητας
  • παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
  • παράνομη χρήση ΛΕΑ
  • κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλιση
  • κυκλοφορία οχήματος χωρίς έγκυρο δελτίο ΚΤΕΟ
  • μη χρήση κράνους
  • μη χρήση ζώνης

Παράλληλα, οι κάμερες θα μπορούν να βοηθήσουν και στην καταγραφή εγκλημάτων.

“Οι νέες έξυπνες κάμερες θα λειτουργούν όλα το 24ωρο, θα λειτουργούν και με χαμηλό φωτισμό και θα τοποθετηθούν σε 100 κομβικά σημεία κατόπιν υποδείξεων της τροχαίας” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Χαρδαλιάς για τις 388 κάμερες τις οποίες θα προμηθευτεί η Περιφέρεια Αττικής.

Οι κλήσεις θα αποστέλλονται στις θυρίδες των πολιτών στο gov.gr (με βίντεο και φωτογραφία της παράβασης) ενώ ψηφιακά θα μπορεί να γίνεται και η πληρωμή αλλά και οι τυχόν ενστάσεις. Το σύστημα θα μπορεί επιπλέον να ενημερώνει το point system αλλά και να κάνει αυτόματα ηλεκτρονική αφαίρεση διπλώματος!

Σημαντική λεπτομέρεια για την ταχύτητα με την οποία αναμένεται να προχωρήσει το πλάνο των καμερών είναι πως ο ανάδοχος δεν θα πληρώνεται με βάση των καμερών που εγκατέστησε αλλά με βάση τον αριθμό αυτών που δουλεύουν. Ο διαγωνισμός θα βγει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025

Όπως είπε κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Μαρινάκης “στο εξής θα βεβαιώνεται μια κλήση, θα ακολουθήσει μια διαδικασία πληρωμής χωρίς να μεσολαβεί ο ανθρώπινος παράγοντας”.

Ετικέτες

Shoei: Παρουσίασε κράνος που υπόσχεται βελτίωση έως και 32% στον χρόνο αντίδρασης

Το νέο κράνος διαθέτει τεχνολογία AR / HUD
shoei
Από τον

Παύλο Καρατζά

25/11/2025

Είχαμε γράψει λίγες ημέρες νωρίτερα για την εταιρεία Roof και το κράνος που παρουσίασε στην EICMA που δεν χρειάζεται ιμάντα για να δεθεί στο κεφάλι του αναβάτη. Σήμερα βλέπουμε μία άλλη περίπτωση και την πιο γνωστή μας Shoei που με ένα teaser μας δείχνει το κράνος της GT-Air 3 Smart που φέρει τεχνολογία AR και υπόσχεται βελτίωση στον χρόνο αντίδρασης.

Αυτό λίγο πολύ σημαίνει πως το κράνος αλληλεπιδρά με τη μοτοσυκλέτα, το τηλέφωνό σας και το περιβάλλον, για να σας παρέχει μια πληθώρα πληροφοριών απευθείας στο οπτικό σας πεδίο. Ο αναβάτης θα μπορεί να βλέπει πληροφορίες όπως ταχύτητα, οδηγίες για την πλοήγηση, ώρα, όρια ταχύτητας, κλήσεις, μηνύματα, μουσική και πολλά άλλα.

shoei2

Επίσης, η τεχνολογία περιλαμβάνει ένα σύστημα επικοινωνίας που σας επιτρέπει να δίνετε φωνητικές εντολές και είναι συμβατή τόσο με Android, όσο και με IOS. Στην ουσία όλα τα παραπάνω είναι εφικτά χάρη στην ζελατίνα που φέρει την τεχνολογία και το GT-Air 3 Smart είναι το πρώτο κράνος με ανοιχτή ζελατίνα HUD.

 

 

Η Shoei δημιούργησε το εν λόγο κράνος σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία EyeLights, που υποστηρίζει πως η τεχνολογία βελτιώνει τον χρόνο αντίδρασης – κατά έως και 32 τοις εκατό. Το κράνος εκτός από τεχνολογικά προηγμένο, είναι και ανθεκτικό, καθώς πληροί τα πρότυπα DOT και ECE 22.06. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα τέτοιο κράνος, καθώς η TVS είχε πρόσφατα παρουσιάσει ένα κράνος με αντίστοιχες δυνατότητες, ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει τα έξυπνα κράνη της Skully.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πότε θα κυκλοφορήσει στην αγορά το GT-Air 3 Smart και η τιμή του αναμένεται να κινείται σε τετραψήφιο αριθμό.

 

Ετικέτες