1.388 κάμερες στους δρόμους - Πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία τους, πώς θα κόβουν πρόστιμα

Θα καταγράφουν πληθώρα παραβάσεων, όχι μόνο παραβίαση του κόκκινου, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και για την καταπολέμηση του εγκλήματος
Κάμερες στους δρόμους
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/11/2024

Σε κοινή συνέντευξη τύπου των Υπουργών Υποδομών, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Περιφερειάρχη Αττικής, παρουσιάστηκε αναλυτικά το κυβερνητικό πλάνο για την εγκατάσταση Καμερών Τροχαίας, Αστυνόμευσης και Ασφάλειας.

Ο λόγος για 1.388 “έξυπνες” κάμερες που θα τοποθετηθούν σταδιακά στους φωτεινούς σηματοδότες της ελληνικής επικράτειας, και θα φωτογραφίζουν αυτόματα οδηγούς και αναβάτες που προβαίνουν σε μια σειρά από παραβάσεις. 

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι πέραν των 388 καμερών που θα προμηθευτεί η περιφέρεια Αττικής με σύμβαση που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση θα προσθέσει άλλες 1.000 κάμερες στην Αθήνα αλλά και σε άλλα σημεία που υπέδειξε η ΕΛΑΣ.

Στην παρουσίαση αναφέρθηκε πως οι κάμερες αναμένεται να τοποθετηθούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, με έναρξη λειτουργίας όσων έχουν τοποθετηθεί από το καλοκαίρι του 2025, ενώ το υλικό θα αποστέλλεται αυτόματα σε server διαχείρισης παραβάσεων. Για να τηρηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα καταγράφεται μόνο το πίσω μέρος του οχήματος, ώστε να μην διακρίνονται οι επιβαίνοντες. Αποκλειστική πρόσβαση θα έχει μόνο η Ελληνική Αστυνομία, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Αν και αρχικά θα καταγράφουν μόνο την παραβίαση του κόκκινου, αργότερα οι παραβάσεις που θα βεβαιώνονται ψηφιακά προβλέπεται να αυξηθούν κατακόρυφα περιλαμβάνοντας:

  • υπέρβαση ορίου ταχύτητας
  • παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
  • παράνομη χρήση ΛΕΑ
  • κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλιση
  • κυκλοφορία οχήματος χωρίς έγκυρο δελτίο ΚΤΕΟ
  • μη χρήση κράνους
  • μη χρήση ζώνης

Παράλληλα, οι κάμερες θα μπορούν να βοηθήσουν και στην καταγραφή εγκλημάτων.

“Οι νέες έξυπνες κάμερες θα λειτουργούν όλα το 24ωρο, θα λειτουργούν και με χαμηλό φωτισμό και θα τοποθετηθούν σε 100 κομβικά σημεία κατόπιν υποδείξεων της τροχαίας” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Χαρδαλιάς για τις 388 κάμερες τις οποίες θα προμηθευτεί η Περιφέρεια Αττικής.

Οι κλήσεις θα αποστέλλονται στις θυρίδες των πολιτών στο gov.gr (με βίντεο και φωτογραφία της παράβασης) ενώ ψηφιακά θα μπορεί να γίνεται και η πληρωμή αλλά και οι τυχόν ενστάσεις. Το σύστημα θα μπορεί επιπλέον να ενημερώνει το point system αλλά και να κάνει αυτόματα ηλεκτρονική αφαίρεση διπλώματος!

Σημαντική λεπτομέρεια για την ταχύτητα με την οποία αναμένεται να προχωρήσει το πλάνο των καμερών είναι πως ο ανάδοχος δεν θα πληρώνεται με βάση των καμερών που εγκατέστησε αλλά με βάση τον αριθμό αυτών που δουλεύουν. Ο διαγωνισμός θα βγει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025

Όπως είπε κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Μαρινάκης “στο εξής θα βεβαιώνεται μια κλήση, θα ακολουθήσει μια διαδικασία πληρωμής χωρίς να μεσολαβεί ο ανθρώπινος παράγοντας”.

Ετικέτες

Χιονόπιστα από παραμύθι στη χώρα του Άγιου Βασίλη! [Video]

Φωτισμένη με λωρίδες LED για δίτροχο γλέντι και το βράδυ! - Από τους Stunt Freaks
Χιονόπιστα στη Λαπωνία video
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

31/12/2025

Στη γη του Άγιου Βασίλη, τη Λαπωνία βρίσκεται αυτή η χιονόπιστα, η πιο όμορφη σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τους δημιουργούς της.

Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος τον χειμώνα στη Φινλανδία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η οδήγηση μοτοσυκλέτας. Ή μήπως όχι;

Στην φινλανδική Λαπωνία υπάρχει το κέντρο οδήγησης Lapland Driving το οποίο λειτουργεί όλον τον χρόνο και χρησιμοποιείται τακτικά από κατασκευαστές για την εξέλιξη των μοντέλων τους σε ακραίες συνθήκες ψύχους, ενώ εκεί πραγματοποιούνται και events που οργανώνονται από εταιρείες για τους λάτρεις της οδήγησης που μπορούν να επισκεφτούν και από μόνοι τους της εγκαταστάσεις ως τουρίστες. Εκεί θα βρουν enduro μοτοσυκλέτες εξοπλισμένες με ελαστικά με καρφιά, ATVs, ακόμη και WRC αυτοκίνητα για να επιλέξει ο καθένας τη διασκέδαση που προτιμά!

Χιονόπιστα στη Λαπωνία video

Αυτό λοιπόν το σημείο στον χάρτη διάλεξε η φινλανδική ομάδα Stunt Freaks για να φτιάξει μια πραγματικά ξεχωριστή πίστα με τη βοήθεια του χορηγού της όπου μπορεί να απολαύσει κανείς οδήγηση τόσο με τη μοτοσυκλέτα όσο και με το αυτοκίνητό του. 

Mε τις λωρίδες LED που έχουν χρησιμοποιηθεί για να την οριοθετήσουν σε ένα τμήμα της η πίστα γίνεται άκρως εντυπωσιακή το βράδυ παραμένοντας έτσι και λειτουργική, για εκείνους που θέλουν να συνεχίσουν το γλέντι και όταν πέσει ο ήλιος στη Λαπωνία όπου η μέρα είναι πολύ μικρή τον χειμώνα.

Με αναμμένες τις LED λωρίδες-καλώδια, το τοπίο μοιάζει σα να έχει βγει από παραμύθι και εσείς δεν έχετε παρά να δείτε το ακόλουθο βίντεο που θα σας δώσει μια εξαιρετική ιδέα για τον επόμενο τουριστικό προορισμό σας.