6o Mountain Enduro Camp

Μαμαλή Βερδικούσιας, 7-8-9 Ιουλίου!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

15/6/2017

"1424… Μαγικός αριθμός. Τόσα είναι τα μέτρα που χρειάζεται η γη για να ξεπροβάλει μέσα από το πυκνό δάσος οξιάς της Μαμαλής και να αρχίσει να αγκαλιάζει τον ουρανό, τόσες είναι οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν όλο αυτό τον καιρό σε μια μικρή Παρέα, τόσα όμως είναι και τα χαμόγελα που έχει χαρίσει η Μαμαλή στην Παρέα αυτή αλλά και στους επισκέπτες της! Πάμε, όμως λίγα χρόνια πίσω…

Ένα Σαββατοκύριακο, νομίζω το πρώτο του Ιουλίου, ένας γεροπλάτανος χάριζε απλόχερα τη δροσιά του, καθώς η λάβα του Θεσσαλικού κάμπου, άρχισε να εξαπλώνεται προς τα ορεινά. Καλοί οι μεζέδες, άλλα εκείνες τις ζεστές μέρες, η δροσιά αυτή ήταν το καλύτερο συνοδευτικό για τον γλυκάνισο του τσίπουρου και για τον λυκίσκο της μπύρας.

Ήταν και αυτό το αναπάντεχο του καθολικού ανταμώματος της Παρέας. Κάποιοι από αυτούς, μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, άλλοι ξενιτεμένοι στα γύρω αστικά κέντρα και άλλοι πιο μακριά, σε άλλες Ηπείρους. Θες η τύχη, θες ότι οι Θεοί του Βουνού τους προόριζαν για ένα σκοπό, αυτοί οι άνθρωποι σύντομα θα έγραφαν ιστορία.

Όλοι τους είχαν ένα κοινό, την αγάπη τους για το βουνό και το δάσος του. Βλέπεις η Μαμαλή μοίρασε απλόχερα στη Βερδικούσσια τα αγαθά της, ξύλα για υλοτομία, λιβάδια για κτηνοτροφία και εύφορη γη για τη γεωργία. Κάπως έπρεπε να της το ξεπληρώσουν. Και μιλώντας για αγάπες έρχεται και το καμένο βενζινόλαδο, να μπλεχτεί σα θυμίαμα, μέσα στις εικόνες του δάσους που περνάνε σαν φιλμ πάνω στη σέλα κρατώντας σφιχτά το τιμόνι.

Από την εφηβεία το δάσος ήταν η απόδραση, το καταφύγιο και εννοείται χαραγμένο στη παλάμη του χεριού τους. Κάθε πιθαμή, κάθε ρυάκι, κάθε παχύ πέπλο από φύλλα οξιάς είχε αποθηκευτεί στους νευρώνες του εγκεφάλου τους. Ήταν τόσο μεγάλο αλλά και ταυτόχρονα τόσο μικρό. Χρόνο να έχεις να το γυρνάς, μου λέγανε…

Ξαναγυρνώντας στη πλατεία και στο δροσερό αεράκι που χάριζαν οι αφράτες φυλλωσιές του αιωνόβιου, ανάμεσα στα λόγια για δουλειές, οικογένειες και τα άλλα συναφή, η φωνή του Γιώργου έμελλε να γίνει η απαρχή των "βασάνων" που θα ακολουθούσαν:

- "Ρε, δε τα αφήνετε αυτά, να πάμε καμιά βόλτα να καθαρίσει το μυαλό;"

Και ξαφνικά, οι αποθήκες άνοιξαν, τα αγροτικά αντί για αχυρόμπαλες κουβαλάγανε δίτροχα μηχανοκίνητα, οι μανιβέλες δοκίμαζαν τις αντοχές του ποδιού και εκείνος ο οξύς ήχος της εξάτμισης έσπαζε την ησυχία του καλοκαιρινού μεσημεριού. Πενήντα σουβλάκια, λίγα κάρβουνα, ένα καφάσι μπύρες και το κασετόφωνο που πήραν δανεικό από το καφενείο, αφήνοντας τα γερόντια να παίζουν πρέφα χωρίς την υπόκρουση των ειδήσεων από τον κρατικό σταθμό, θα ήταν η ανταμοιβή τους στο τελείωμα της βόλτας αλλά και η μαγιά για αυτό που κάποια στιγμή θα αποκαλούσαν αργότερα Mountain Enduro Camp.

- "Πόσο καιρό είχα να το κάνω!"

- "Τι ωραίο που είναι το δάσος!"

- "Με είδες πως πήγαινα, τελικά δε ξεχνιέται!"

Δέκα άνθρωποι με λιγοστά πράγματα κατάφεραν να διοργανώσουν για τους εαυτούς τους μια μικρή φιέστα. Όταν ο ιδρώτας σταμάτησε να ρέει στα πρόσωπα τους, όταν τα πυρωμένα μοτέρ καταλάγιασαν και όταν οι τελευταίες παγωμένες μπύρες άφηναν τη δροσιά τους στους διψασμένους ουρανίσκους, η μουσική από μια ξεχασμένη κασέτα των Pink Floyd τους έφερνε σε μια συναισθηματική νιρβάνα.

- "Μήπως είμαστε εγωιστές;" αναφώνησε ο Τάκης. "Τι εννοείς;" ψέλλισαν οι περισσότεροι, αρνούμενοι να διαταράξουν την απόλαυση της στιγμής.

- "Αυτό που θέλω να πω είναι πως όλα αυτά που ζούμε και με τον τρόπο που τα ζούμε είναι πολύ όμορφα για να τα κρατάμε μόνο για την πάρτη μας. Πρέπει να τα κοινωνήσουμε και σε άλλους, πρέπει αυτό το βουνό, αυτό το δάσος να γίνει βιωματική εμπειρία για τους πολλούς." Γέλια, ξεφυσήματα, λοξές ματιές ακολούθησαν από τους υπόλοιπους. Και τι άλλο να έκαναν άλλωστε αφού ο συνδετικός τους κρίκος δεν ήταν αλλός παρά το δίπτυχο μηχανή-βουνό.

"Για καθίστε ρε παιδιά", είπε ο Γιάννης, "σα να έχει δίκιο ο Τάκης, γιατί δε κάνουμε μια συνάθροιση μηχανόβιων, εδώ στο βουνό, να φανεί και η Μαμαλή, να δείξει τις ομορφιές της!"

- "Ναι ρε σιγά μη κάνουμε και φεστιβάλ… Αυτό έλειπε να βάλουμε "βάσανα" στο κεφάλι μας", αποκρίθηκε ο Δημήτρης.

Έτσι από κάτι τόσο απλό γεννήθηκε κάτι τόσο σπουδαίο. Το όνομα αυτού Mountain Enduro Camp. Τρείς λέξεις, τρεις ιδέες που περιλάμβαναν όλα που γούσταραν και αγαπούσαν. Δεν έχει τη μουσική, αλλά τη μουσική την έχουν όλοι οι άνθρωποι μέσα τους.

Κανείς τους δεν ήξερε από διοργανώσεις. Έμαθαν, και ακόμα μαθαίνουν. Μαθαίνουν από τις συμβουλές των φίλων, μαθαίνουν από τα χαμόγελα των επισκεπτών αλλά και από τα ιδρωμένα πρόσωπα των εθελοντών που τόσο απλόχερα θέλουν να προσφέρουν. Ο φίλος τους ο Γιατρός που τον είχαν μαζί τους στις πρώτες βόλτες, εξελίχτηκε σε ομάδα διάσωσης, τα λοφάκια που έχασκαν στην κορυφή σε πίστα προπόνησης, το δανεικό κασετόφωνο σε μια μεγάλη σκηνή που φιλοξενεί Μουσικούς απ’ όλη την Ελλάδα.

Σε αυτό το εγχείρημα δεν έμειναν μόνοι τους. Το χωριό, η Βερδικούσσια τους, τους αγκάλιασε. Από τα μικρά παιδιά, τα κούτσκα που λένε, τα οποία κουβαλάνε πράγματα με όση δύναμη έχουν, μέχρι τις γιαγιάδες που ολημερίς πλάθουν πίτες για να μη μείνει κανένας πεινασμένος. Κάθε χρόνο αυτό το γαϊτανάκι ανιδιοτελούς προσφοράς όλο και μεγαλώνει. Λογιών-λογιών άνθρωποι έρχονται και προστίθενται προάγοντας τον αγνό εθελοντισμό. Οι δυσκολίες πολλές, οι ατυχίες της τελευταίας στιγμής ακόμα περισσότερες, ξεπερνούνται όμως με χαμόγελο, το χαμόγελο αυτό που χαρίζει η μαγεία της φύσης. Η πίστη στις ιδέες είναι η κινητήριος δύναμη, αυτό που τους πεισμώνει κάθε φορά να πάνε ένα ακόμα βήμα παραπέρα.

Τι άλλο μένει λοιπόν, από το να γίνεις μέρος αυτής της γιορτής ή ακόμα καλύτερα μέρος αυτής της παρέας, γιατί όπως λέει και ο Διονύσης την Ιστορία την φτιάχνουν οι Παρέες…"

Ένας Εθελοντής

Δελτίο τύπου – 6ο Mountain Enduro Camp 2017

Το Mountain Enduro Camp δεν χρειάζεται πλέον ιδιαίτερες συστάσεις μιας και η φετινή διοργάνωση γίνεται φέτος για 6η συνεχόμενη χρονιά. Τριήμερο, κατασκηνωτικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε ένα από τα ομορφότερα δάση της ελληνικής επικράτειας, στη Μαμαλή Βερδικούσιας, Λάρισας στις 7, 8, και 9 Ιουλίου 2017.

Το καταπράσινο δάσος οξιάς της Μαμαλής φιλοξενεί και φέτος το Mountain Enduro Camp, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες του ένα πλήθος από δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Διαδρομή Enduro και Off Road με νέα μονοπάτια, πίστα Motocross δίπλα στο χώρο εκδηλώσεων, συναυλίες που θα συζητηθούν, πεζοπορικές διαδρομές, mountain bike, parkour είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που ετοιμάζει η Λέσχη Mountain Enduro Camp. Η οδήγηση της μηχανής συνδέεται αρμονικά με τη φύση, τη μουσική και τον αθλητισμό. Και αυτό γιατί το Mountain Enduro Camp είναι προσιτό σε όλους, μηχανόβιους και μη. Το υψόμετρο στην κορυφή Μαμαλή είναι 1.424 μέτρα αλλά η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, φιλική και πολύ ζωντανή!

Ελάτε με τη σκηνή σας στο μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της Μαμαλής, για ένα διαφορετικό τριήμερο που θα σας εντυπωσιάσει. Περιμένουμε και φέτος να σας υποδεχθούμε για να περάσουμε αξέχαστες στιγμές!

Το Mountain Enduro Camp πραγματοποιείται με υποστηρικτές την Κοινότητα Βερδικούσιας και το Δήμο Ελασσόνας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Λέσχη Mountain Enduro Camp

Για περισσότερες πληροφορίες:

URL: mountainendurocamp.net

Facebook Page: Mountain Enduro Camp

Google+: Mountain Enduro Camp

YouTube channel: Mountain Enduro Camp

Δελτίο τύπου – Η εντουρόβολτα στο 6ο Mountain Enduro Camp 2017

Η φετινή εντουρόβολτα του Mountain Enduro Camp επιφυλάσσει στους συμμετέχοντες μια προσεκτικά σχεδιασμένη και απολαυστική διαδρομή, στην οποία έχουν προστεθεί και κάποια κομμάτια pro για τους πιο απαιτητικούς και έμπειρους αναβάτες που επιθυμούν να τα διασχίσουν.

Η διαδρομή

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 65 χιλιόμετρα, διασχίζει στο μεγαλύτερο της μέρος το υπέροχο δάσος της περιοχής αλλά περνάει και μέσα από το χωριό της Βερδικούσιας. Το 90-95% της διαδρομής είναι σε σκιερό μέρος με αποτέλεσμα να είναι ευχάριστη για τους αναβάτες που θα κινούνται σε υψόμετρα μεταξύ 850 μ. και 1424μ. Οι εναλλαγές τοπίου θα εντυπωσιάσουν τους συμμετέχοντες καθώς κατά τη πορεία τους θα συναντούν σημεία με απέραντη θέα αλλά και σημεία κλειστού φυσικού τοπίου, διασχίζοντας μονοπάτια και ρέματα. Θα υπάρχει σήμανση enduro αλλά και κορδέλες ενώ θα υπάρχουν και σημεία εξόδου από τη διαδρομή και επιστροφή στο χώρο του Mountain Enduro Camp. Το κόστος συμμετοχής στην εντουρόβολτα είναι 15€. Στην τιμή περιλαμβάνεται: σάντουιτς, νερό, αναμνηστικό μετάλλιο και T-Shirt Mountain Enduro Camp!

Πριν την εκκίνηση

Δηλώσεις συμμετοχής στην εντουρόβολτα θα συμπληρώνονται στο περίπτερο πληροφοριών μηχανών. Από εκεί θα παρέχονται πληροφορίες αλλά και ακριβείς οδηγίες για όλες τις μηχανοκίνητες δραστηριότητες. Πριν την εκκίνηση θα ταυτοποιείται ο αναβάτης με τον αριθμό της μοτοσυκλέτας του. Ακόμη, θα πραγματοποιείται ο έλεγχος του απαραίτητου εξοπλισμού. Είναι αυτονόητο ότι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φοράνε κατάλληλα ελαστικά (σε καλή κατάσταση) και να έχουν φροντίσει για τη σωστή συντήρηση της μοτοσυκλέτας τους. Επίσης, θα πρέπει να έχουν φροντίσει να φέρουν μπιτόνι με βενζίνη που θα χρησιμοποιήσουν στο μέσο της διαδρομής κατά τον ανεφοδιασμό.

Εκκίνηση

Ημέρα: Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Ώρα έναρξης: 08:30

Ώρα λήξης εκκινήσεων: 11:00

Οι αναβάτες θα ξεκινάνε τμηματικά για λόγους ασφαλείας, σε ομάδες έως τεσσάρων ατόμων από τη ράμπα εκκίνησης του Mountain Enduro Camp.

Κατά τη διαδρομή

Στη διαδρομή θα υπάρχουν τέσσερις σταθμοί ελέγχου (checkpoints), στους οποίους θα βρίσκονται διασώστες αλλά και άνθρωποι της διοργάνωσης. Στο μέσο της διαδρομής θα γίνει το διάλειμμα. Εκεί, οι διοργανωτές θα διανείμουν στους αναβάτες νερό και σάντουιτς. Επίσης, θα βρίσκεται εκεί όχημα ανεφοδιασμού με τα δικά σας μπιτόνια.

Τερματισμός

Ο τερματισμός της εντουρόβολτας θα γίνει στην ράμπα εκκίνησης στο χώρο διεξαγωγής του Mountain Enduro Camp στη Μαμαλή.

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6944341268 (Βαγγέλης Θεοδοσίου, ώρες: 7:00- 10:00 μμ).

Λέσχη Mountain Enduro Camp

Για περισσότερες πληροφορίες:

URL: mountainendurocamp.net

Facebook Page: Mountain Enduro Camp

Google+: Mountain Enduro Camp

YouTube channel: Mountain Enduro Camp

 

Faster Than Life – Nτοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

O Dave Madsen-Mygdal συνεχίζει να αγωνίζεται στα 60 του, μετρώντας 149 εκκινήσεις
motomagFaster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

19/4/2024

Το ντοκιμαντέρ “Faster Than Life” αναμένεται να βγει στις οθόνες τον Μάιο του 2024, εξιστορώντας μία από τις πιο όμορφες και ρομαντικές ανέκδοτες ιστορίες του TT, αυτή του ιδιώτη αγωνιζόμενου Dave Madsen-Mygdal, ο οποίος στα 60 του χρόνια μετρά... 149 εκκινήσεις (!), ενώ αναμένεται να δώσει το παρών και στο TT του 2024.

Γεννημένος στο Douglas, την πρωτεύουσα του θρυλικού Νησιού, ο Dave Madsen-Mygdal ξεκίνησε να τρέχει στους δρόμους του Isle of Man το 1979. Από το 1985 συμμετέχει αδιάκοπα στο θεσμό του TT, όχι όμως με κάποια εργοστασιακή ομάδα, αλλά ως ιδιώτης. Το γεγονός αυτό από μόνο του μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα του κατορθώματός του, καθώς καλείται να καλύψει μόνος του τα έξοδα της συμμετοχής του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το πάθος του όμως για τους αγώνες δρόμου φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος, κάτι που φάινεται και από τις 149 εκκινήσεις του στον εμβληματικό Road-Racing αγώνα! Το 2024, στα 60 του πλέον χρόνια πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ο Dave αναμένεται να βρεθεί για ακόμα μία φορά μεταξύ των αγωνιζομένων. Μόλις τρεις ακόμα αναβάτες έχουν ξεπεράσει το τριψήφιο φράγμα, με πιο πρόσφατο τον 8 χρόνια νεότερό του John McGuinness, ο οποίος πριν λίγες μέρες έκλεισε τα 52, έχοντας 104 εκκινήσεις στο IOMTT. Την εξαιρετικά μικρή λίστα ολοκληρώνουν ο δέκα φορές νικητής Ian Lougher, ο οποίος σταμάτησε στις 136 και ο Jim Hodson με 114, που το 2002 τερμάτισε δεύτερος στην κατηγορία Lightweight 400. Στην ίδια κατηγορία ο Mygdal σημείωσε το 2003 το καλύτερό του αποτέλεσμα, φτάνοντας μέχρι την τέταρτη θέση.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δεν είναι όλα ρόδινα όμως. Ο Dave έχει καταθέσει τον δικό του φόρο αίματος στους αγώνες δρόμου, μέσω του 23χρονου γιού του Mark, ο οποίος έχασε την ζωή του σε ατύχημα που συνέβη στον αγώνα Southern 100, το 2013. Παρ’ όλα αυτά, ούτε αυτό στάθηκε ικανό να τον τρομάξει ή να του αλλάξει την γνώμη για τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο, όπως το TT. Όπως βλέπουμε και στο τρέιλερ του “Faster Than Life”, στα pits έχει μαζί του και τα εγγόνια του.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Το ντοκιμαντέρ δεν επικεντρώνεται μόνο στην αγωνιστική πλευρά, αλλά και την ανθρώπινη που κρύβεται πίσω από το IOMTT. Επιδιώκει να μας δώσει μία κλεφτή ματιά από τους δεσμούς που αναπτύσσονται μέσα στην κλειστή ομάδα των αγωνιζομένων, τα συναισθήματα των οικογενειών, τα καλά και τα άσχημα, αλλά και μία γενικότερη εικόνα του τι κρύβεται πίσω από αυτά που βλέπουμε. Ο θεατής βλέπει εκ των έσω τι θυσίες χρειάζεται να κάνει ένας ιδιώτης για να βρεθεί στην σχάρα εκκίνησης του ιστορικού αγώνα. Τα πλάνα περιλαμβάνουν και μερικά θεαματικά onboard και εξωτερικά πλάνα του Dave να περνά μέσα από τις πόλεις και τα βουνά, ανάμεσα σε δέντρα και φράχτες με 240 χ.α.ω, στον αγώνα Supertwin.

Faster Than Life – Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε έναν από τους μακροβιότερους αναβάτες του TT μέχρι σήμερα – [VIDEO]

Δημιουργοί του ντοκιμαντέρ είναι οι Felipe Costa και Chip Gulland, ιδρυτές της εταιρείας Pitbox 6. Η αυτοβιογραφική ταινία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να γίνει διαθέσιμη συνδρομητικά, τον Μάιο του 2024. Τα έσοδα θα βοηθήσουν στην τελειοποίηση της παραγωγής (χρώμα και ήχος), προκειμένου να συμμετάσχει στα φεστιβάλ κινηματογράφου. Όσοι θέλετε να μείνετε ενημερωμένοι για το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει η πρώτη έκδοση, μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα Faster Than Life σε Facebook και Instagram.

Ετικέτες