Africa Twin Raid Greece: 38 Ελβετοί με Africa στην Ελλάδα και πώς τα πέρασαν!

4/11/2016

Είναι τρελοί αυτοί οι Ελβετοί… θεόμουρλοι θα έλεγα καλύτερα.

του: Στέλιου Οικονομάκη
φωτό: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
διοργάνωση:  Events Concept και Kipling events
 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή. Η Honda Moto Switzerland κάθε χρόνο διοργανώνει μια εκδρομή κάπου στον κόσμο, ως επιβράβευση προς τους συνεργάτες της. Φέτος το πρόγραμμα έλεγε Ελλάδα - και για πρώτη φορά το ταξίδι, θα πραγματοποιούνταν με μοτοσυκλέτες. Τριάντα οκτώ ολόφρεσκα Africa Twin λοιπόν, ταξίδεψαν από τα τέσσερα καντόνια της Ελβετίας στην Ελλάδα, για να συναντήσουν τους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι είχαν έρθει αεροπορικώς στην πρωτεύουσα. Πίσω από όλο αυτό το πραγματικά μεγάλο μοτοσυκλετιστικό event - Africa Twin Raid Greece 2016 το όνομά του - υπήρχε ένα ταξιδιωτικό γραφείο στην Ελβετία κι ακόμη ένα στην Ελλάδα, που είχαν αναλάβει την όλη διοργάνωση πολλούς μήνες νωρίτερα! Επίσης υπήρξε και μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων με 2 οχήματα υποστήριξης, κινητό συνεργείο με Ελβετούς τεχνικούς, Έλληνα φωτογράφο, Ισπανούς οπερατέρ και Έλληνες Motorcycle Tour Operators.

Μέσα Σεπτέμβρη λοιπόν, οι Ελβετοί καταφθάνουν απογευματάκι στην Αθήνα και αφού παίρνουν μια γεύση από την Ακρόπολη και την νυκτερινή ζωή της πρωτεύουσας, καβαλάνε τις μοτοσυκλέτες για να αρχίσει το δίτροχο ταξίδι. Τρία γκρουπ ξεχύνονται στην Αθηνών-Πατρών και στρίβουν προς Επίδαυρο για να γευτούν τα πρώτα στροφιλίκια. Πρώτη στάση στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, ξενάγηση από Γαλλόφωνους και Γερμανόφωνους ξεναγούς (περίεργη χώρα η Ελβετία, μεταξύ τους δεν συνεννοούνται) και αμέσως μετά πορεία νότια προς Παράλιο Άστρος για μεσημεριανό. Τα πιτσιρίκια μας υποδέχονται φωνάζοντας “Σούζα” και οι Ελβετοί μας ρωτούν τι σημαίνει. Τους εξηγούμε και αμέσως γίνεται το σύνθημα τους!

Συνεχίζουμε προς το γραφικό χωριό του Κοσμά ανηφορίζοντας τον Πάρνωνα από τον Δρόμο των 100 Ημερών. Το φαγητό σε συνδυασμό με τις πολλές πέτρες στο οδόστρωμα, κρατούν τον ρυθμό χαμηλά, αλλά ο καφές στην μικρή πλατεία του χωριού λειτουργεί ως τονωτικό ώστε να απολαύσουμε το στριφτερό κατέβασμα προς Μονεμβάσια, βαμμένο με τα χρώματα της δύσης του ηλίου.

Η επόμενη μέρα περιλάμβανε μια μικρή επίσκεψη μέχρι το “φιορδ” του χωριού Γέρακα και ελεύθερο πρόγραμμα ώστε να απολαύσουν της ελληνικές ακτές αλλά και τις ομορφιές του “Βράχου”. Η βροχή που ξεκίνησε το μεσημέρι δεν πτόησε κανέναν από αυτούς… συνηθισμένα τα βουνά (οι Ελβετοί) στα χιόνια (στην βρόχα).

Ο καιρός έπαιζε παιχνίδια και την επόμενη ημέρα, αλλά μας άφησε στεγνούς μέχρι τον Μυστρά, όπου υπήρξε ακόμα μια ξενάγηση του γκρουπ. Από εκεί συνεχίσαμε μέχρι το Άργος για να αφήσουμε τους κεντρικούς δρόμους και να τραβήξουμε προς Χρυσοβίτσι, και μετά Δημητσάνα. Πανέμορφη διαδρομή που γίνετε ακόμα πιο όμορφη λόγω των χρωμάτων του φθινοπώρου αλλά και του ψιλόβροχου που κάνει την γη να ευωδιάζει. Στάση για φαγητό στην πλατεία του χωριού και πορεία λίγο πιο βόρεια, στα Καλάβρυτα.

Οι ερωτήσεις από τους Ελβετούς έπεφταν βροχή: “Μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον χωματόδρομο που βλέπουμε; ”Φυσικά” τους απαντάμε και μας κοιτάν σαν να είδαν εξωγήινους… και πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τι γίνεται τους κυνηγάμε στις κορυφές των παραπλήσιων βουνών. Το άσβηστο χαμόγελο στα πρόσωπα τους κατά το δείπνο μαρτυρούσε πολλά… Δεν είναι συνηθισμένοι οι Βορειοευρωπαίοι σε τέτοια ελευθερία, τους φαινόταν αδιανόητο ότι οι χωματόδρομοι ανήκουν σε όλους και φυσικά δεν ήθελαν να χάσουν καμία ευκαιρία!

Η επόμενη μέρα είχε πολύ πρωινή αναχώρηση και όλοι ήταν έξω από το ξενοδοχείο στην ώρα τους, χαμογελαστοί. Ο λόγος: ήταν η ημέρα που το πρόγραμμα ανέγραφε off-road οδήγηση! Οι πρώτες στροφές βόρεια προς Διακοπτό λειτουργούν ως υποκατάστατο καφεΐνης και σε σύντομο χρόνο αφήνουμε την άσφαλτο ακολουθώντας ένα μικρό χωματόδρομο προς το χωριό Τράπεζα. “Εντούρεν” φωνάζουν οι Ελβετοί και τα χαμόγελα ξεχωρίζουν ακόμα και μέσα από τα κράνη.

Στάση στην Τράπεζα για να απολαύσουμε την μαγευτική θέα στον Κορινθιακό κόλπο και πορεία προς Ρίο παρέα με τα αιωνόβια έργα. Διασχίζουμε την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και τραβάμε προς Θέρμο με θέα την λίμνη Τριχωνίδα. Το συνεχές στροφιλίκι μας οδηγεί στην Μαύρη Σπηλιά λίγο έξω από τον Προυσό. Μετά την δραστηριότητα (via ferrata)  στην σπηλιά και την όμορφη διαδρομή Προυσός-Καρπενήσι, ακολουθεί παραδοσιακή βραδιά με τους Ελβετούς να μυούνται στο σπάσιμο πιάτων σε τοπική παραδοσιακή ταβέρνα!

Το πρόγραμμα της επόμενης μέρας είχε το όνομα Άγραφα, αλλά ο καιρός είχε διαφορετική γνώμη. Η δυνατή βροχή και η πυκνή ομίχλη μας διατάζουν να ακολουθήσουμε την σχεδιασμένη από πριν εναλλακτική διαδρομή, στέλνοντάς μας στέλνουν προς Βελούχι και από εκεί προς λίμνη Σμόκοβου με ορατότητα μηδέν. Η λίμνη δεν φαίνεται καν και συνεχίζουμε σημειωτόν προς Πλαστήρα. Μας κάνει την χάρη και ανοίγει στο φράγμα αλλά η πυκνή ομίχλη ξαναεμφανίζεται μόλις το προσπεράσουμε. Στάση για φαγητό αλλά και «διατάσεις στα μάτια» τα οποία κοντεύουν να βγουν έξω από την ζελατίνα του κράνους! Συνέχεια προς Ελάτη αμέσως μετά με ενδιάμεση στάση στο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς. Η εικόνα του γεφυριού κάνει μέχρι και τους πιο συγκρατημένους Ελβετούς αναβάτες να αρχίσουν τα επιφωνήματα θαυμασμού. Το ανέβασμα προς Ελάτη συνοδεύεται και πάλι από ομίχλη, αλλά τα επιφωνήματα συνεχίζονται μόλις αντικρίζουμε τα Μετέωρα πίσω από την γκρεμισμένη γέφυρα Διάβα η οποία κατέρρευσε πρόσφατα λόγω κακοκαιρίας.

Το πρωινό περιλαμβάνει κατάβαση ραπέλ στους βράχους, επίσκεψη στο Μεγάλο Μετέωρο, φαγητό και “λούνα παρκ” Όλυμπος. Τελευταία οδηγική μέρα και οι Ελβετοί έχουν εξοικειωθεί 200% με την οδήγηση και τους Ελληνικούς δρόμους και δείχνουν να το διασκεδάζουν στο μέγιστο. Σε κάποια μικρή στάση εκδηλώνουν τον θαυμασμό τους για την χώρα μας τονίζοντας μας ότι ζούμε σε ένα μοτοσυκλετιστικό παράδεισο. Οδηγικό επιδόρπιο το φιδάκι που κατεβαίνει στο Λιτόχωρο μέσω Καρυας, και παράταξη μοτοσυκλετών για υποδοχή του προέδρου του HRC Ελβετιας, Mr Hiroshi Nomura. Το φινάλε για εμάς πέφτει το ίδιο βράδυ σε μια πανέμορφη εκδήλωση με ζωντανή ροκ μουσική, φαί και πολύ κέφι, όπου (προς τιμήν μας) όλοι οι συμμετέχοντες δηλώνουν την ικανοποίηση τους για την άρτια διοργάνωση και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μας ξανά επισκεφτούν και του χρόνου!

 

Η αυλαία για το υπόλοιπο γκρουπ πέφτει την επόμενη όπου πηγαίνουν με το μεγάλο κουτί -το λεωφορείο ντε- στην Θεσσαλονίκη, για να γνωρίσουν τις ομορφιές της πριν πετάξουν πίσω στην πατρίδα τους.

“Σούζα”, “Εντούρεν” και γιατί όχι, εις στο επανιδείν τρελοελβετοί!

ΥΓ: Φημολογείται ότι στην EICMA στο Μιλάνο θα παίζει κλιπάκι από το οδοιπορικό στην Ελλάδα. Αν είναι έτσι το MOTO θα το δει από κοντά και θα το σχολιάσει…

MotoGP - Ομοφωνία Zarco και Mir: “Θα πρέπει να αφήσουμε τη νέα μοτοσυκλέτα στην άκρη”!

Άσχημα τα νέα για τη Honda μετά το τεστ της Jerez
motomagMotoGP – Ομοφωνία Zarco και Mir: “Η νέα μοτοσυκλέτα πρέπει να φύγει”!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

30/4/2024

Με το έναυσμα να δίνεται από τον Mir, τώρα και ο Zarco θεωρεί ότι η νέα μοτοσυκλέτα που έφερε το HRC στα δοκιμαστικά της Jerez -μοτοσυκλέτα που είχε οδηγήσει ο αναβάτης εξέλιξης Stefan Bradl κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου-, δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Ο κατήφορος για το HRC μοιάζει να μην έχει τέλος, καθώς οι προσπάθειές για μία πιο ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα, φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό. Όπως είδαμε, στα δοκιμαστικά που έγιναν στη Jerez, μετά το πέρας του ισπανικού γύρου στην ίδια πίστα, οι αναβάτες δοκίμασαν ορισμένα νέα εξαρτήματα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα είδαμε, καθώς ήδη κατά τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου, ο Stefan Bradl που συμμετείχε ως wildcard, τα είχε στην δική του μοτοσυκλέτα.

Μετά το τέλος των δοκιμών, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Mir ήταν αυτός που ξεκίνησε τον χορό των αρνητικών σχολίων για τη νέα μοτοσυκλέτα. Σύμφωνα με τον Ισπανό, η εξέλιξη της μοτοσυκλέτας κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση και ό,τι έφερε το HRC στη Jerez δεν βοήθησε στο ελάχιστο. Ήδη, ο Mir είχε δοκιμάσει αυτή την μοτοσυκλέτα, μαζί με τον Luca Marini, στη Βαρκελώνη, όπου και εκεί δεν είχε κάτι θετικό να πει.

MotoGP – Ομοφωνία Zarco και Mir: “Η νέα μοτοσυκλέτα πρέπει να φύγει”!

Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών, ο Johann Zarco είχε επίσης την ευκαιρία να οδηγήσει το νέο πακέτο της Honda. Μάλιστα, ο Γάλλος μπορούσε να κάνει απευθείας σύγκριση, καθώς έκανε γύρους τόσο με την νέα, όσο και με την μοτοσυκλέτα που οδηγεί τη φετινή σεζόν. Παρόλο τώρα που ο Zarco τερμάτισε ψηλότερα από τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες, είχε την ίδια γνώμη με εκείνους. Με μεγαλύτερη ψυχραιμία από τον Mir, ο αναβάτης της LCR τόνισε ότι αν και έχει έναν τομέα βελτιωμένο, δεν είναι ακόμα μία ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα που θα τους βοηθήσει να ακολουθήσουν τη σωστή κατεύθυνση. Όπως είπε και ο ίδιος, είναι δύσκολο να βρεις πώς θα κάνεις τη μοτοσυκλέτα σου να πηγαίνει ένα δευτερόλεπτο πιο γρήγορα -τόσο πίσω από τον πρωτοπόρο ήταν στα δοκιμαστικά της Δευτέρας στην Jerez. Ο Γάλλος θεωρεί και αυτός ότι η συνέχιση της εξέλιξης προς αυτή την πορεία είναι απλώς χάσιμο χρόνου.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Zarco πήρε αποστάσεις από την ομάδα της εξέλιξης, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι αυτή η δουλειά του και δεν μπορεί να πει πώς θα προχωρήσουν. Από τη μεριά του, ο Γάλλος λέει απλώς τα προβλήματα που προκύπτουν με τη μοτοσυκλέτα σε έναν αγώνα, τα οποία του στερούν τον ρυθμό να γίνει ανταγωνιστικός. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ένα από τα ζητήματα της RC213V είναι το γεγονός ότι λείπει η πρόσφυση, ειδικά στις στροφές.

MotoGP – Ομοφωνία Zarco και Mir: “Η νέα μοτοσυκλέτα πρέπει να φύγει”!

Όπως όλα δείχνουν, η Honda δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει την συνταγή που θα την βγάλει από την δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια και που οδήγησε και στην αποχώρηση του Marc Marquez.