Akrapovic: Γιατί ήταν αποκαλυπτική η επίσκεψη στο εργοστάσιό της

Μοτοσυκλετιστική εκδοχή «Charlie and the Chocolate Factory»
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/2/2019

Καμία επιγραφή, καμία ένδειξη, δεν θα σε προειδοποιήσει πως βρίσκεσαι έξω από το εργοστάσιο της Akrapovic, πως αυτό που βλέπεις από μακριά είναι ο τοίχος πίσω από τον οποίο συνυπάρχουν ταυτόχρονα οι MotoGP μοτοσυκλέτες που σε λίγες μέρες θα παλέψουν για τον πρώτο τους αγώνα! Όλα τα μεγάλα μυστικά, η επιτομή της μηχανολογίας της μοτοσυκλέτας, συνυπάρχει σε έναν χώρο και μόνο όταν δεν πρόκειται για την πίστα, κι αυτός ο χώρος είναι ένα γκρίζο, ντιζαϊνάτο συγκρότημα κτηρίων έξω από το χωρίο Ivančna Gorica! Το μόνο που θα προδώσει την τοποθεσία στον τυχαίο ξένο περαστικό, μιας και δεν υπάρχει Σλοβένος που δεν γνωρίζει την Akrapovic, είναι ο απόκοσμος μοτοτζιπί ήχος, που κατακλύζει τον γειτονικό λόφο σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού, στο γιγάντιο δωμάτιο που φιλοξενείται το δυναμόμετρο. Ένα από τα δυναμόμετρα. Κι αυτός ο ήχος, αυτή η μουσική για τα μοτοσυκλετιστικά αυτιά, ακούγεται κάθε μέρα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Να κάθεσαι στο πάρκινγκ, να κλείνεις τα μάτια, και να νιώθεις πως έρχεται κατά πάνω σου μία σφαίρα 160 κιλών με τριακόσια χιλιόμετρα! Επιλογή τους να μην υπάρχει σημαία, επιγραφή, τεράστια γράμματα στην οροφή. Για να μην έρχεται ο περαστικός και ζητάει επισκέψεις. Μερικές πόρτες ανοίγουν δύσκολα και μονάχα σε λίγους κι εκλεκτούς, όχι γιατί υπάρχει κάποιο κλειστό κλαμπ, όχι γιατί οι μύτες είναι ψηλά, αλλά γιατί έξω από αυτές τις πόρτες περιμένουν στην σειρά να αρπάξουν οτιδήποτε μπορούν… Ποιοι; Φανταστείτε ένα σκηνικό που εύκολα θυμίζει ταινία με ζόμπι που έχοντας τα χέρια απλωμένα, προσπαθούν να αρπάξουν οτιδήποτε βρουν μπροστά τους, κι έτσι αναγκαστικά οφείλεις πιάνοντας το χερούλι της πόρτας, να είσαι προσεκτικός ώστε κανένας να μην ορμήσει μέσα.

Ξεναγήσεις στο εργοστάσιο έχουν γίνει αρκετές όλα αυτά τα χρόνια, σχεδόν δεκαπέντε δημοσιογράφοι το επισκέπτονται σε ετήσια βάση, αν και θα πρέπει κανείς να κοιτά πλέον μονάχα εκείνες από το 2017 και μετά, καθώς τότε ολοκληρώθηκε η τελευταία μεγάλη αναβάθμιση, παρόλο που αυτή πρέπει να θεωρείται διαρκής και μόνιμη. Αλλοίμονο αν πηγαίνεις σε ένα εργοστάσιο ανά διετία και αναγνωρίζεις κάθε γωνιά του, αυτό θα σήμαινε στασιμότητα. Η μεταφορά της παραγωγής στο νέο εργοστάσιο ξεκίνησε στα τέλη του 2014, κι αν ψάξετε να βρείτε τις καταγραφές των δημοσιογραφικών ξεναγήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, που σημαίνει το πολύ τριάντα στο σύνολο, καμία τους δεν πρόκειται να περιέχει αυτά που τώρα έχουμε απλά και μόνο σε σημειώσεις. Μην το εκλάβετε ως προσπάθεια υπερηφάνειας, από εμάς δεν πρέπει να περιμένετε κάτι τέτοιο άλλωστε, όχι, η αναφορά αυτή και η σύγκριση γίνεται γιατί βοηθά εσάς, τους αναγνώστες, να καταλάβετε την προσπάθεια διαφύλαξης της πληροφορίας, από τον καλύτερο κατασκευαστή εξατμίσεων στον κόσμο. Αν κι αυτός ο τίτλος εργασίας για την εταιρεία του Igor Akrapovic, να ξέρετε πως την μειώνει και δεν την εξυψώνει, καθώς συμβαίνουν εκεί μέσα πολλά περισσότερα πράγματα από την κατασκευή των καλύτερων εξατμίσεων στον κόσμο.

Το MOTO επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Akrapovic το 2001, συνοδευόμενο από τον Ντίνο Νικολαϊδη, ιδιοκτήτη της TECNO MOTO, αποκλειστικού εισαγωγέα στην Ελλάδα. Τότε η Akrapovic ήταν ήδη παγκοσμίως αναγνωρισμένη και κατά μία σύμπτωση είχε ήδη δύο χρόνια στο νέο της εργοστάσιο, ξεφεύγοντας από τα όρια της βιοτεχνίας. Ένα χρόνο πριν είχε αποκτήσει τον πρώτο της τίτλο στα WSBK με τον Colin Edwards που αποτελεί πρεσβευτή της, κι έναν χρόνο μετά θα έμπαινε στα MotoGP για πρώτη φορά. Η πορεία της ήταν ήδη ιλιγγιωδώς ανοδική κι αμέσως μετά θα πατούσε και το κουμπί της πυροδότησης για να εκτοξευθεί περνώντας την στρατόσφαιρα, απομακρυνόμενη μια και καλή έτη φωτός από τον ανταγωνισμό. Ακόμη κι έτσι όμως, το 2001 είχαμε πάει απλά σε μία βιοτεχνία, μιας και τώρα μπήκαμε στην NASA την ίδια! Μονάχα αυτή την σύγκριση πρέπει να φέρνετε στο μυαλό σας, φανταστείτε: Κρατάμε στα χέρια μας το τεύχος του 2001 που απεικονίζει τον Igor Akrapovic μαζί με τον καλό του φίλο Ντίνο Νικολαϊδη –ας το αφήσουμε έτσι αυτό μετέωρο, καθώς απαιτείται πολυσέλιδο άρθρο για να εξηγήσουμε τι ακριβώς συνδέει αυτούς τους δύο- και τους δείχνουμε πως τότε φτιάξαμε με τα ίδια μας τα χέρια ένα τελικό εξάτμισης. Ακολουθεί χαμόγελο αμηχανίας. «Τώρα που θα μπούμε στο αυτοκίνητο και θα πάμε μία ώρα μακριά, στο νέο εργοστάσιο όπου θα σου δείξουμε τα πάντα από την αρχή ως το τέλος, να μας πεις μετά αν αυτό που έκανε το ΜΟΤΟ τότε γίνεται το ίδιο εύκολα και σήμερα, ή αν έστω γίνεται».

Να σας προϊδεάσουμε: Δεν γίνεται.

Οι διαδικασίες, η τεχνική, η τεχνολογία υλικών, οι κολλήσεις, ο ποιοτικός έλεγχος, τίποτα δεν είναι ίδιο και τίποτα δεν είναι απλό. Η Akrapovic αυτή την στιγμή δεν έχει ανταγωνισμό, κι αν υπάρχει κάποιος που χρειάζεται επιχειρήματα για αυτή την τοποθέτηση, τότε απλά θα πρέπει να περιμένετε την επιστροφή στην Αθήνα και την ανάλυση της διαδικασίας. Μία ανάλυση που αν όχι η πλέον, τότε να περιμένετε πως θα είναι σίγουρα μία από τις πιο λεπτομερείς από την απαρχή του νέου εργοστασίου, καθώς οι διήμερες ξεναγήσεις σπανίζουν και βγαίνουν εκτός από τον μέσο όρο των δεκαπέντε επισκέψεων τον χρόνο που προαναφέραμε. Κι αυτό βασισμένο στα λεγόμενα του προκατόχου του εργοστασίου που μας συνόδευε όλη την ώρα, τον κλειδοκράτορα που είχε στην κατοχή του τα κλειδιά κάθε πόρτας. Όχι δεν ήταν επειδή μας αγάπησε, παρότι η επίσκεψή μας κορυφώθηκε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά γιατί κι αυτή την φορά, όπως πριν από 18 χρόνια, την πρώτη πόρτα μας την άνοιξε ένας Νικολαΐδης, ο υιός Μάριος αυτή την φορά! Διστακτικά μας άφησαν να τραβήξουμε και πλάνα video μέσα στις μετρημένες φωτογραφίες. Κι αυτή η πρακτική ελέγχου που όλοι οι κατασκευαστές έχουν για τα εργοστάσιά τους, και υπερθετικά ίσως η Akrapovic, δεν είναι προϊόν μυστικοπάθειας. Εκτός από τον διαρκή αγώνα να περιφράξουν τα δικά τους αγαθά που τους έχουν κάνει να ξεχωρίζουν, η Akrapovic διαφυλάσσει τα μυστικά τρίτων, στην προκειμένη περίπτωση σχεδόν ολόκληρου του grid των MotoGP, των κορυφαίων στο Dakar, στο Enduro και το Motocross, των WSBK και πολλών νέων μοντέλων που εμείς δεν ξέρουμε καν πως ετοιμάζονται!

Για τους Έλληνες λοιπόν τα πράγματα στην Akrapovic μπορούν να είναι λιγάκι πιο φιλικά, έως πολύ. Άλλωστε δεν βγαίνει ένα τέτοιο εργοστάσιο από τον προγραμματισμό του για να φτιάξει μία και μόνο εξάτμιση για μία και μόνο μοτοσυκλέτα που δεν πρόκειται ποτέ να πουληθεί. Ναι δεν τον κάνει καμία φορά, το κάνει δύο! Αν βέβαια το όνομα αυτών ξεκινά με DCR και φτιάχνονται στην Ελλάδα! Στην φετινή EICMA οι άνθρωποι της Akrapovic άφηναν το περίπτερό τους για να επισκεφτούν εκείνο της DNA και να δουν από κοντά την ελληνική DCR-018 για πρώτη φορά, ώστε να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις μοναδικές εξατμίσεις που κατασκεύασαν κι έστειλαν στην Ελλάδα.

Τέτοιος είναι ο δεσμός λοιπόν, κι έτσι στα επόμενα τεύχη, αλλά κι εδώ στην σελίδα μας μέσω ενός video που αντίστοιχου –με δημοσιογραφική προσέγγιση- δεν υπάρχει, θα αποκαλύψουμε όλες τις διαδικασίες. Σε μία φορά κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Βλέπετε η Akrapovic είναι ο μόνος κατασκευαστής εξατμίσεων που διαθέτει χυτήριο τιτανίου, εκτός από το γεγονός πως είναι η μόνη εταιρεία που κατασκευάζει σωλήνες τιτανίου με αυτό τον τρόπο… Και τους πήρε 8 χρόνια να το εκκινήσουν φωνάζοντας τους καλύτερους στον κόσμο, δείχνοντας μας αναλυτικά όλη την διαδικασία. Αυτό από μόνο του λοιπόν αξιώνει ξεχωριστό κι αναλυτικό άρθρο, ώστε να μάθουμε όλοι για την χύτευση τιτανίου. Πόσο μάλιστα για τον τρόπο που γίνονται οι σωληνώσεις, για τις κούρμπες και τα μυστικά της συγκόλλησης, πριν φυσικά δούμε το R&D και πώς αυτό δουλεύει, μέσα από συνεντεύξεις με τα υψηλότερα στελέχη, τους ανθρώπους που γνωρίζουν όλα τα μυστικά!

Η Akrapovic είναι ένας ολόκληρος κόσμος και η κατασκευή εξατμίσεων είναι ένα κομμάτι της, καθώς η έρευνα και η εξέλιξη είναι ίσως ακόμη πιο σημαντική ενώ οι ειδήσεις που βγαίνουν από μία σύντομη κουβέντα μαζί τους, βαρύγδουπες. Πολλοί κατασκευαστές βρίσκουν εκεί την επέκταση του δικού τους R&D και τις απαντήσεις που χρειάζονται, κι αυτό είναι το γεγονός που καθιστά την Akrapovic μοναδική, όπως σύντομα θα δείτε…

 

Ετικέτες

Η Aprilia Tuareg Racing ενισχύεται με τον Thomas Marini για το 2026

Θα συνδράμει τον Jacopo Cerutti στο Ευρωπαϊκό Tout Terrain Rally Cup
aprilia
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/3/2026

Η Aprilia Tuareg Racing επεκτείνει το αγωνιστικό της πρόγραμμα για το 2026, ανακοινώνοντας τη συνεργασία με τον Thomas Marini και διπλασιάζοντας τις συμμετοχές της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Rally και Ιταλικό Motorally.

Η Aprilia Tuareg Racing προετοιμάζεται για το υπόλοιπο της αγωνιστικής χρονιάς του 2026 ανακοινώνοντας την ένταξη του Thomas Marini στο εργοστασιακό της πρόγραμμα Rally Raid. Ο αναβάτης από το Σαν Μαρίνο θα αγωνιστεί με την Aprilia Tuareg Rally στο πλαίσιο της συνεργασίας της Aprilia με τη GCorse, την ομάδα των αδελφών Guareschi.

Ένας αναβάτης με ισχυρό βιογραφικό στο rally raid

Ο Marini θεωρείται ένας από τους πλέον δυνατούς αναβάτες της ευρωπαϊκής σκηνής Rally Raid. Στο παλμαρέ του ξεχωρίζει ο τίτλος στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Raid TT το 2024, ενώ το 2025 πέτυχε σημαντικές διεθνείς νίκες στο Albania Rally και στο Transanatolia Rally.

Πριν στραφεί πλήρως στους αγώνες Rally, είχε κατακτήσει και εθνικούς τίτλους motocross στην κατηγορία 300 το 2016 και το 2017. Παράλληλα πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο στο Africa Eco Race, όπου κατέκτησε μια νίκη σε ειδική διαδρομή και ακόμη τέσσερα αποτελέσματα μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Πρεμιέρα στο Ευρωπαϊκό Tout Terrain Rally Cup

Το 2026 ο Marini θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tout Terrain Rally Cup οδηγώντας την Aprilia Tuareg Rally. Εκεί θα είναι ομόσταυλος του Jacopo Cerutti, με τους δύο αναβάτες να συμμετέχουν και στους τέσσερις αγώνες της χρονιάς.

Aprilia Tuareg Racing

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνες σε τέσσερις χώρες:

  • Ισπανία (12–18 Απριλίου)
  • Ελλάδα (25–31 Μαΐου)
  • Ρουμανία (10–18 Ιουλίου)
  • Ιταλία (13–17 Οκτωβρίου)

Παράλληλα, ο Marini θα συμμετάσχει σε αρκετές δοκιμές μέσα στη χρονιά, ενώ θα λάβει μέρος ως wildcard και στον πρώτο γύρο του Ιταλικού Πρωταθλήματος Motorally.

Προετοιμασία για το Africa Eco Race

Στο πρόγραμμα του 2026 περιλαμβάνεται επίσης το Addax Rally στο Μαρόκο (25 με 30 Οκτωβρίου), ένας αγώνας που θεωρείται σημαντικό βήμα προετοιμασίας για το Africa Eco Race του 2027. Εκεί ο Marini θα βρεθεί στην εκκίνηση με τα χρώματα της Aprilia, δίπλα στον Cerutti.

Διπλό αγωνιστικό πρόγραμμα για την Aprilia

Η Aprilia Tuareg Racing θα έχει φέτος διπλή αγωνιστική παρουσία. Εκτός από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Rally Raid, η ομάδα θα συμμετάσχει και στο Ιταλικό Πρωτάθλημα Motorally.

Σε αυτό θα αγωνιστούν οι Marco Menichini και Francesco Montanari με την πολυβραβευμένη Tuareg Rally. Το ημερολόγιο του πρωταθλήματος της Ιταλίας περιλαμβάνει τέσσερις γύρους:

  • Alassio (28–29 Μαρτίου)
  • Olbia (16–17 Μαΐου)
  • Gioia dei Marsi (20–21 Ιουνίου)
  • Umbertide (12–13 Σεπτεμβρίου)

Η “Βασίλισσα της Αφρικής”

Η Aprilia Tuareg Rally έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως μια από τις πιο ανταγωνιστικές μοτοσυκλέτες στο Rally Raid. Η αξιοπιστία και οι επιδόσεις της στις αφρικανικές διαδρομές της χάρισαν το προσωνύμιο “Queen of Africa”.

Η συνεργασία της Aprilia με την GCorse τα τελευταία τρία χρόνια έχει οδηγήσει σε μια σειρά σημαντικών επιτυχιών, όπως οι δύο συνεχόμενοι τίτλοι στο Africa Eco Race το 2024 και το 2025, αλλά και νίκες σε αγώνες όπως τα Baja Aragón, Hellas Rally Raid και Ro Rally Marathon, καθώς και στους τρεις τελευταίους τίτλους του Ιταλικού Motorally.

Aprilia Racing

Δηλώσεις

Ο Thomas Marini δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη νέα του συνεργασία:
“Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που εντάσσομαι στην οικογένεια της Aprilia. Οι στόχοι για τη σεζόν είναι φιλόδοξοι και υπάρχει μεγάλη διάθεση να παλέψουμε για τη νίκη σε κάθε αγώνα. Δεν θα είναι εύκολο, γιατί πρόκειται για μια νέα μοτοσυκλέτα για εμένα, αλλά είμαι βέβαιος ότι μαζί με την Ομάδα Guareschi θα κάνουμε σημαντική δουλειά εξέλιξης.”

Από την πλευρά του, ο Vittoriano Guareschi υπογράμμισε τον ενθουσιασμό του για την συνεργασία:

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τον Thomas Marini στην ομάδα. Η συνεργασία προέκυψε φυσικά, καθώς υπήρχε αμοιβαία επιθυμία. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεχωρίσει διεθνώς για τα εξαιρετικά αποτελέσματά του και γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία του. Θα ξεκινήσουμε άμεσα δοκιμές στο Riotorto και στη συνέχεια θα αγωνιστούμε στον πρώτο γύρο του Ιταλικού Motorally πριν το ντεμπούτο μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.”