Ακριβαίνουν οι Harley-Davidson: Από νομική "γκάφα" θα πληρώνει δασμούς στην Ευρώπη!

Δεν έπιασε το κόλπο με τις "Made in Thailand" μοτοσυκλέτες των Αμερικανών
Harley-Davidson ευρωπαϊκοί δασμοί 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

17/12/2024

Τελικά δεν της βγήκε της Harley-Davidson η προσπάθειά της να παρακάμψει τους δασμούς που θέλει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις μοτοσυκλέτες της αμερικάνικης εταιρείας, έπειτα και από σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Συγκεκριμένα η Harley-Davidson προσπάθησε να αποφύγει τους ευρωπαϊκούς δασμούς που επιβάλλονται στις μοτοσυκλέτες της άνω των 800 κ.εκ. με το να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός ΗΠΑ, στο εργοστάσιο που έχει στην Ταϊλάνδη. Αυτό είχε ξεκινήσει να το κάνει στα μέσα περίπου του 2018 για τις μοτοσυκλέτες που προόριζε για τις αγορές της ΕΕ, στον πρώτο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Ο ξεκάθαρος "ελιγμός" της αμερικάνικης εταιρείας δεν άρεσε καθόλου στους Ευρωπαίους ιθύνοντες, με την ΕΕ να υποχρεώνει τους Αμερικανούς επίσημα το 2021 να πληρώνουν τους δασμούς, κυρίως λόγω της αιτιολόγησης της ίδιας της εταιρείας απέναντι στους μετόχους της στις ΗΠΑ που έλεγε ξεκάθαρα ότι μεταφέρει την παραγωγή για να γλιτώσει τους εισαγωγικούς δασμούς που βρίσκονται στο 31%.

Η κίνηση της H-D δεν άρεσε ούτε στα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ με το ΙΑΜ (International Association of Machinists and Aerospace Workers ) που αντιπροσωπεύει και υπαλλήλους της Harley-Davidson να χαρακτηρίζει την κίνηση ως "κλοτσιά στα δόντια των Αμερικανών εργαζομένων και προδοσία στην κληρονομιά της εταιρείας ως συμβόλου της Αμερικής"

Η Harley-Davidson, η οποία το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στην Ταϊλάνδη (και για τις ΗΠΑ), ενώ έκανε έφεση για την απόφαση της ΕΕ κατηγορώντας την, μεταξύ άλλων για παρερμήνευση των νόμων κατά το δοκούν και για κατάχρηση εξουσίας. Τελικά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε τελεσίδικα κατά των Αμερικανών πριν από λίγες ημέρες με την ίδια αιτιολογία, ενώ την υποχρέωσε να πληρώσει και τα κόστη της ΕΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στην απόφαση του το δικαστήριο ξεκαθαρίζει ότι αν η μεταφορά την παραγωγής γινόταν για άλλους οικονομικούς λόγους -όπως αύξηση του κέρδους ή μείωση του κόστους παραγωγής- τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Harley-Davidson ευρωπαϊκοί δασμοί

Η Harley-Davidson, που ως εταιρεία που έχει χτίσει μεγάλο μέρος της φήμης της ως 100% αμερικάνικη και εκφράζει το αμερικάνικο όνειρο, μάλλον προτίμησε να ρισκάρει μιλώντας στους επενδυτές της και δεν ήθελε να τους πει στα ίσια ότι εγκαταλείπει μέρος της παραγωγής στις ΗΠΑ, όπως φαίνεται ότι κάνει από τον περασμένο Αύγουστο. Τελικά της γύρισε μπούμερανγκ όμως και πάλι μάλλον λιγότερο οδυνηρό από την αντίδραση των επενδυτών στη μεταφορά παραγωγής για άλλο λόγο από τον επίσημα διατυπωμένο.

Ο εμπορικός προστατευτισμός στα "καλύτερά" του με άλλα λόγια και αναμένεται να δούμε τέτοιες ιστορίες και στο μέλλον ειδικά αν ο Τραμπ υλοποιήσει της απειλές του για επιπλέον δασμούς, τη στιγμή που τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ θέλουν να δουν περισσότερα εργοστάσια να κατασκευάζονται στο έδαφός τους για την ουσιαστική στήριξη της εγχώριας οικονομίας.

Η Harley-Davidson θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της όλων των κατασκευαστών που θέλουν να γλιτώσουν φόρους και στις δύο μεριές του Ατλαντικού και να φτιάξει το δικό της εργοστάσιο επί ευρωπαϊκού εδάφους. Αντίστοιχο έχει η μητρική της Indian, Polaris, στην Πολωνία στην πόλη Opole, για την παραγωγή των μοτοσυκλετών που προορίζονται για τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ εκεί κατασκευάζονται και ATVs της εταιρείας.

Η Δημοτική Αστυνομία απέκτησε και εξουσίες Τροχαίας – Στις αρμοδιότητές της έλεγχοι και πρόστιμα

Πολλαπλασιάζονται οι αρμοδιότητες των δημοτικών αστυνομικών σε 24ωρη βάση
dimotiki-astynomia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

16/10/2026

Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη Δημοτική Αστυνομία (Δ.Α.), προβλέποντας 24ωρες βάρδιες χωρισμένες σε τρία οκτάωρα (πρωινή, απογευματινή, νυχτερινή) και ευθύνες που πλέον περιλαμβάνουν και τροχονομικά καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, τα όργανα της Δ.Α. θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους ΙΧ οχημάτων τόσο για τα πρέποντα έγγραφα που οφείλουν να έχουν, όσο και για μια σειρά ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Έτσι θα επιτηρούν ζητήματα όπως παράνομη στάθμευση, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, υπερβολικός θόρυβος, κατάληψη θέσεων φόρτισης από οχήματα που είτε δεν είναι ηλεκτρικά ή δεν φορτίζουν εκείνη τη στιγμή κ.ά.

Ειδικά δε για τα πάσης φύσεως δίκυκλα, από ποδήλατα ως μοτοσυκλέτες, για τρίτροχα και τετράτροχα, αλλά και για τα ελαφριά προσωπικά οχήματα (ΕΠΗΟ), η Δ.Α. εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε κάθε έλεγχο των ειδικών διατάξεων του ΚΟΚ που ισχύουν γι’ αυτά.

Τα παραπάνω ωστόσο ισχύουν με μια προϋπόθεση. Στον εκάστοτε Δήμο θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός Δημοτικών Αστυνομικών για να μπορούν να αναλάβουν και τροχονομικές αρμοδιότητες και ο αριθμός αυτός προκύπτει χοντρικά διαιρώντας τον πληθυσμό του Δήμου διά 2.000. Αν η στελέχωση της Δ.Α. είναι κάτω από το απαιτούμενο όριο, τότε η τοπική αρχή έχει το δικαίωμα να περικόψει τις ευθύνες τους με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζονται οι υπόλοιπες αρμοδιότητές τους.

Δίνονται μάλιστα δύο παραδείγματα, με τον Δήμο Αθηναίων που βάσει πληθυσμού θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 322 Δημοτικούς Αστυνομικούς, μα στην πράξη έχει 522. Το δεύτερο παράδειγμα είναι του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος εμφανίζεται υποστελεχωμένος, καθώς η δύναμη της Δ.Α. θα έπρεπε να αριθμεί 90 αστυνομικούς, μα έχει μόλις 32. Ανάλογες ελλείψεις σε προσωπικό εμφανίζουν και άλλοι δήμοι που φέρνει ως παράδειγμα το υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικών που καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες της Δ.Α., ήτοι της Αργυρούπολης (8 αντί 30) και της Πάρου (3 αντί 7).

Επιπλέον, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δ.Α. υπαινίσσεται και μελλοντική τους ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό (για όσους εμφανίζονται υποστελεχωμένοι) όσο και σε απαραίτητο εξοπλισμό. Για παράδειγμα, απαιτούνται συσκευές που να διαβάζουν τα ψηφιακά έγγραφα του Gov.gr Wallet ώστε να μπορούν να ελέγξουν ταυτότητες, άδειες οχημάτων και διπλώματα οδήγησης, καθώς και ραντάρ χειρός για τον έλεγχο της ταχύτητας οχημάτων.

Παραμένει ασαφές αν τα πρόστιμα που βεβαιώνουν τα όργανα της Δ.Α. είναι όμοια με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή πού καταλήγουν τα έσοδα και κατά πόσο θα αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα από τους πολίτες ή αν οι Δήμοι θα γεμίσουν κούτες με αγνοημένες απλήρωτες κλήσεις, όπως πολλάκις στο παρελθόν έχει γίνει με τις δημοτικές κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Ελπίζουμε τουλάχιστον η Δ.Α. να περάσει και από κάποια σχετική εκπαίδευση πριν αρχίσει να μοιράζει τροχονομικούς ελέγχους και πρόστιμα, γιατί καλά τα έσοδα, αλλά δεν θέλει και πολύ για να μπλοκάρει το σύστημα με ενστάσεις και μηνύσεις.