Αναβάτης και συνεπιβάτιδα μοτοσυκλέτας έχασαν τη ζωή τους όταν έπεσε μπροστά τους δεξαμενή νερού από προπορευόμενο όχημα

Στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος Σχηματαρίου, το βράδυ της Κυριακής
Δυστύχημα στο Σχηματάρι
Από το

motomag

13/1/2025

Ένας 53χρονος αναβάτης μοτοσυκλέτας και η 45χρονη σύζυγός του σκοτώθηκαν όταν στην προσπάθειά τους να αποφύγουν δεξαμενή νερού που είχε πέσει στο οδόστρωμα, έπεσαν με ταχύτητα στις μπαριέρες της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Σχηματαρίου το βράδυ της Κυριακής 12/1.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μπαγκαζιέρα, όμως πιο πρόσφατες αναφέρουν πως το ογκώδες αντικείμενο που έπεσε στον δρόμο μπροστά στον μοτοσυκλετιστή ήταν τελικά δεξαμενή νερού.

Όλα έγιναν το βράδυ της Κυριακής 12 Ιανουαρίου, υπό κακές καιρικές συνθήκες, με τον αναβάτη να προσπαθεί να αποφύγει τη δεξαμενή, προσκρούοντας στις μπαριέρες. Αναβάτης και συνεπιβάτης διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όμως οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τους σώσουν.

Ο οδηγός που οδηγούσε το όχημα από το οποίο έπεσε στο οδόστρωμα το αντικείμενο παρέμεινε στον τόπο του δυστυχήματος και συνελήφθη από τους άνδρες της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Θηβών.

Η έρευνα της Τροχαίας για το συμβάν συνεχίζεται.

Ετικέτες

Τουλάχιστον 31 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο από πρόστιμα για κράνος – Παραβάτης ένας στους 10

Η καμπάνια ‘Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους’ συμπλήρωσε έναν χρόνο και η Αστυνομία εξέδωσε τον απολογισμό της
sym ttlbt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2025 και έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι μπλόκων και ελέγχων από την Αστυνομία, με τη χρήση κράνους να συνιστά μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς συνοδεύεται από εβδομαδιαία δελτία Τύπου με τα σχετικά ευρήματα.

Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό της, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, πως στη διάρκεια του χρόνου αυτού έγιναν 974.582 έλεγχοι και μέσω αυτών βεβαιώθηκαν 95.603 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Αυτό σημαίνει πως χοντρικά ένας στους δέκα δεν φορούσε κράνος, το 9,8% για την ακρίβεια.

Η ανάλυση των ευρημάτων μας λέει πως 84.943 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε αναβάτες δικύκλων – με 3.054 εξ αυτών εργαζόμενους ως διανομείς – και άλλες 10.660 αφορούσαν επιβάτες σε δίκυκλα.

Στο άθροισα συγκαταλέγονται και 15.940 αναβάτες ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), για τους οποίους το κράνος είναι επίσης υποχρεωτικό, αλλά το πρόστιμο μόλις 30 ευρώ.

Με έναν απλό υπολογισμό (παραβάσεις επί πρόστιμα, υπολογίζοντας διπλά για τους συνεπιβάτες καθώς πληρώνει πρόστιμο γι’ αυτούς και ο αναβάτης), προκύπτει μια σούμα τουλάχιστον 31.582.700 ευρώ.

Λέμε ‘τουλάχιστον’ διότι δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των παραβατών να είναι υπότροποι, κάτι που σημαίνει πως τα πρόστιμα γι’ αυτούς θα είναι πολύ αυστηρότερα. Θυμίζουμε πως βάσει του νέου ΚΟΚ, η πρώτη υποτροπή επισύρει χίλια ευρώ πρόστιμο, ενώ από τη δεύτερη και μετά πέφτουν διχίλιαρα.

Για κάθε μια από τις δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις αυτές, οι αναβάτες έχασαν και το δίπλωμα οδήγησής τους για 30 μέρες, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής το διάστημα αυτό πολλαπλασιάζεται σε έξι μήνες για την πρώτη και έναν χρόνο για κάθε επόμενη. Μάλιστα από την πρώτη υποτροπή απαιτείται επανάληψη εκπαίδευσης και εξέτασης για να επιστραφεί το δίπλωμα, αυξάνοντας κι άλλο τη λυπητερή.

Από τα εβδομαδιαία δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μπορούμε ακόμη να δούμε πως υπάρχει μια ελαφρά περιοδική διακύμανση που δίχως άλλο συνδέεται με την εποχή του χρόνου, αλλά και την εκάστοτε συγκυρία (λ.χ. γιορτές και αργίες).

Ο αριθμός των αστυνομικών ελέγχων ακολουθεί μια ανάλογη διακύμανση, καθώς τον Χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 15 με 16.000 ελέγχους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός ξεπερνά με συνέπεια τους 20.000.

Έτσι το ποσοστό παραβατών ανά ελέγχους επιδεικνύει μια σχετική σταθερότητα, κυμαινόμενο μεταξύ 6 και 10%, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται τους ζεστούς μήνες του χρόνου και τις μικρότερες τους κρύους.