Ανάκληση Honda XADV750 & Forza 750

Για δυσλειτουργία ηλεκτρονικού κλειδώματος τιμονιού (ESL)
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/11/2022

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι η εταιρεία Αδελφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ, επίσημος εισαγωγέας και διανομέας των μοτοσυκλετών HONDA στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης Honda XADV750 & Forza 750 με κωδικό ανάκλησης 3MT, για δυσλειτουργία ηλεκτρονικού κλειδώματος τιμονιού (ESL).

Η συγκεκριμένη ανάκληση αφορά σε:

  • 180 δίκυκλα μάρκας HONDA, τύπου ADV750M (XADV750) 2021ΥΜ, κωδικός μοντέλου RH10, με ημερομηνίες κατασκευής των συγκεκριμένων πλαισίων από 23.10.2020 έως 03.01.2021,
  • 116 δίκυκλα μάρκας HONDA, τύπου ADV750N (XADV750) 2022ΥΜ, κωδικός μοντέλου RH10, με ημερομηνίες κατασκευής των συγκεκριμένων πλαισίων από 15.10.2021 έως 15.07.2022 και
  • 432 δίκυκλα μάρκας HONDA, τύπου NSS750M (FORZA 750) 2021ΥΜ, κωδικός μοντέλου RH11, με ημερομηνίες κατασκευής των συγκεκριμένων πλαισίων από 29.09.2020 έως 08.07.2022

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, στα επηρεαζόμενα μοντέλα, κατά τη χρήση του συστήματος κλειδώματος τιμονιού, ο πείρος ασφάλισης δεν ευθυγραμμίζεται με την οπή κλειδώματος που βρίσκεται στο πλαίσιο της μοτοσυκλέτας. Κατά την επανειλημμένη χρήση, το γρανάζι του μηχανισμού ενδέχεται να υποστεί βλάβη. Στην χειρότερη περίπτωση, η μοτοσυκλέτα θα παραμείνει ακινητοποιημένη χωρίς τη δυνατότητα να κλειδώσει/ξεκλειδώσει.

Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.

Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω δικύκλων θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω επιστολής, ώστε να προσέλθουν στα κατά τόπους εξουσιοδοτημένα συνεργεία HONDA, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση του ελαττωματικού ανταλλακτικού με καινούργιο, βελτιωμένο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με την Τεχνική Διεύθυνση της εταιρείας Αδελφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ στα τηλέφωνα 210 3483300 και 210 3483701 με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της, ή μέσω email στη διεύθυνση: [email protected].

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Η διαδικασία ξεκινά από την 1η Απριλίου

Ποιο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί και ποιες οι προϋποθέσεις
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

27/3/2026

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους, με τη ρύθμιση που έρχεται ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Στην πλατφόρμα myCAR, από την πρώτη Απριλίου οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να πληρώσουν μόνο τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους έως το τέλος του έτους και χωρίς προσαυξήσεις.

Περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων είχαν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους τον Δεκέμβριο του 2025, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και με το μέτρο αυτό μπορούν να τις πάρουν πίσω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιδιοκτήτης που θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για ένα μήνα, θα καταβάλει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 κλπ.

Ωστόσο, πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τις παραλάβουν. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Θυμίζουμε πως:

  • Κάθε ιδιοκτήτης οχήματος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα μόνο μια φορά κάθε χρόνο.
  • Ο μήνας άρσης ακινησίας λογίζεται ακέραιος, ακόμη κι αν η διαδικασία γίνει μέσα στον μήνα.
  • Η πληρωμή των τελών για το επιθυμητό διάστημα γίνεται εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
  • Όταν λήξει η περίοδος που πληρώθηκαν τα τέλη ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ξαναθέσει ο όχημα σε ακινησία, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο που εκδίδεται αυτομάτως.