Ανάκληση κράνους των εταιρειών THH-NIKKO-CYBER-AFX

Απέτυχε να περάσει τις προδιαγραφές ECE 22-05
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

3/3/2023

Με την Υπ. Αρ. A12/00412/23 ειδοποίηση της REPEX που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου του 2023, η αρμόδια υπηρεσία για την ασφάλεια των εμπορευμάτων που πωλούνται στην Ε.Ε. ανακαλεί το κράνος TX-12 με αριθμό πρωτοκόλλου έγκρισης τύπου E1 05300282/P, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ECE 22-05. Το συγκεκριμένο κράνος πωλείται με τέσσερα διαφορετικά εμπορικά σήματα, της THH, της NIKKO, της CYBER και της AFX (πιθανόν και άλλων εταιρειών, αφού η κινέζικη εταιρεία κατασκευής μπορεί να βάλει οποιαδήποτε ονομασία επιθυμεί ο έμπορος που κάνει μαζική παραγγελία).

2

Στο κείμενο που συνοδεύει την ανάκληση η RAPEX αναφέρει πως το κράνος απέτυχε να απορροφήσει επαρκώς τις δυνάμεις που του ασκήθηκαν στις δοκιμασίες πρόσκρουσης και ως εκ τούτου δεν αποτρέπει αποτελεσματικά τον τραυματισμό του αναβάτη σε περίπτωση ατυχήματος.

Αυτό που δεν είναι σαφές σε αυτή την περίπτωση είναι αν η δοκιμασία έγινε κατά την διαδικασία της έκδοσης Έγκρισης Τύπου ή μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο κάποιες εταιρείες να στέλνουν στα εργαστήρια της Ε.Ε. διαφορετικής ποιότητας προϊόντα για να πάρουν την έγκριση τύπου και διαφορετικής ποιότητας να είναι τα προϊόντα που εμπορεύονται στην αγορά. Γι΄αυτό, τόσο οι υπηρεσίες της Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ, διενεργούν πλέον δειγματοληπτικές δοκιμές (αγοράζουν τα προϊόντα από τα καταστήματα) ώστε να βεβαιωθούν πως το προϊόν που αγοράζει ο καταναλωτής είναι ίδιο σε ποιότητα κατασκευής με εκείνο που τους έστειλε η εκάστοτε εταιρεία για να πάρει έγκριση τύπου και να ξεκινήσει τις πωλήσεις.

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.